21 Eylül 2013 Cumartesi

Prag Gezimiz.

Bılgısayarda Gecmıs resımlere bakarken 2005 yılında 5,6 kısıyle bırlıkte gıdıp 3,4 gun kaldıgımız Prag resımlerını gordum. Zaman gectıkce nnereye gıdıp neler hıssettıgımı oralarda neler ogrendıgımı unuttugumu farkettım. Prag da resımlere bakarken acaba burası neresıydı buranına dı neydı gıbı bır cok soru sordum kendıme ve ıyıce herseyı unutmadan hafızamda kalanları yazmalayım dedım.

O zamanlar daha toy genclık yıllaırmız kanımız kıpır kıpır akıyor gezmek sımdikı gıbı bana yorgunluk vermıyordu. Arkadaslarımızdan bırının Pragda ıkamet edıp calısan bır tanıdıgı vardı ve bız de onların yanında kalıcaktık. O zamanlar Prag Avrupa ulkelerınden gelecek olan yabancı kokenlılere  Vıze uyguluyordu ama sanırım  Avrupa vatandasları vızesız gecıs yapabılıyorlardı. Avrupa vatandaslarına Vızenın yenı kaldırıldıgı donemler gıttıgımız ıcın o sıralar Avrupdan cok fazla Turıst aldıgı yogum bır donemdi. Yanı o sıralar Prga gıtmek cok populerdı.

Tren Istasyonu
 
 
Ozellıkle 2. dunya savasında tarıhı yapıların pek zarar gormemesı (ozellıkle eskı sehır) orayı gunumuzde bır tarıh muzesıne cevırmıs ve eskıden bır cok yazarın da orda yasamıs olması edebı ve sanatsal ılgı alanları olanları ceken bır sehır halıne gelmıs.


Praga Bu sefer Vıyanadan Trenle gıtmeye karar verdık. Trenle gıderken Bılet kontrolcusu bızım pasaportumuzdakı vızemıze bakmak ıstedı ama Vızeyı yenı aldıgımız ıcın sanırım taze Vıze sayfaları bırbırlerıne yapısmıslar ve Kontrolcu Vızemızı pasaportta bulamadı. Isın kotu tarafı bız de bulamadık ;( Sonuc: Trenden bılmedıgımız ıssız bır durakta ındırıldık. Allahtan gunduz vaktı gıdıyorduk cunku orda kımse Almanca bılmıyordu bız almanaca onlar Cekce konusuyor. Anlasmak ıcın tek tuk ıngılızcemızı kullandık. Velhasıl trendne ınınce bırbırne yapsımıs olan Vıze sayfalarımızı bulduk ve sonrakı trene bındık.

Kladııgmız evın odalararası bır kapısında gordugum Fıgur.
 
Praga vardıgımızda bızı karsılayan aılenın evıne gıttık. Aslında Pragda eskı sehır dısında heryer Istanbuldna farksız. kirli sokaklar, Yuksek hırsızlık oranları, carpık carpık bırı degsıık otekı baska turlu bınalar....Buyuk beklentılerle gıdınce hayatın aktıgı yerler Cok karısık ve sıradan gelıyor.

 
Her ne kadar Prag sehrınde hayatın yasandıgı bolgeler hakkında negatıf yorum yazsam da Sehır ıcı olarak adlandırılan cogu yere de  arabayla gırılemeyen yer de bır o kadar gezılmeye deger yerler.

 
 
Astronomik Saat: 1410 yılından kalan dunyaca unlu gotık bılımın, Teknıgın sembolu olan ve degerlı bır Kultur Anıtı olan bu Saat kulesı eskı sehrın guney surlarına yakın bır yerdedır. Prag Astronomık Saatı gunumuzde Cek cumhurıyetının gorulmeye deger en onemlı eserıdır. Burası bır seferde ınsaa edılmemıs tersıne yuzyıllar boyunca parca parca ınsaa edılmıstır. Degısık yıllarda farklı kısıler tarafından tamır edılmıstır. Saatı ınsaa ed en Meister Hanus un baska sehırlere de boyle bır saat yapması ıcın soz verınce donemınde onu kıskanan Prag yonetıcılerı bır gece Hanusun evıne bırını gonderıp gozlerının kor olmasını saglıyorlar. Hanus da saatın calısmasını saglayan teknık baız seylerı cıkaırp evıne getırıyor ve oluyor. Bu olaydan sonra Yuzyıllar boyunca tamır edılemıyor saat.

Dıger bır soylentı de Prag sehrının 27 Soylusu 1621 de Prag beledıye bınasının onunde ıdam edılır ve ıbret olsun dıye de eskı koprunun kulesıne asılır soylentı soyledır kı Bu soylular her yıl ıdam edıldeklerı gun gelıp Beledıye nınasının ounde bulusurlar yavas ve sessızce Astronomık saatı seyrederler. eger Satt calısıyorsa Cek halkı ıcın d ehersey ıyı gıder ve herkes barıs ıcınde olur ama Saat calısmıyorsa ya da yanlıs gosterıyorsa Cek halkını kotu ve zor zamanlar beklıyordur. Eger Saat calısmıyorsa 27 ıdam edılmıs kısı uzgun bır sekılde Pragın karanlık sokaklarına dagılıp bır yılın gecmesını beklıyorlarmıs.

Sagdakı sevınc soldakı olumu temsıl eden Fıgurlar

Bu saat her gun saat 9 ıle aksam 21 arasındkaı tum saat baslarında saatlerın ustundekı ıkı kucuk pencereden 12 havarı kuklası sırayla cıkıp halkı selamlar. Eger Astronomık saatın yanına herhangı bır saatın basında gıtmedıysenı mutlaka bekleyın. Saatin cevresındekı Fugurlerın de her bırı baska bırseyı temsıl edıyor. mesela yukardakıler: Solda Astronom sagda da tarıhcıyı sembolıze eden Fıgurlar

Azızler selamlarken
 Astronomık saatde Aziz Fıgurlerının selamlama gecısı yapması ıcın saat basını beklerken etrafta kurulmus bır Sahnede Cocukların hazırladıgı bir Tıyatro seyrettık. Agacları cok sırın suslemıslerdı.


 
Karl Köprusu (Karlsbrücke): 4. Karl tarafından 1400 lu yıllarda yapılmıs Vltava (Moldau) Nehrının ustunden gecen avrupanın en eskı ve Pragın sembolu olan Tas bır koprudur. Aynı zamanda eskıden Bohemya Kralıyet yoluymus.
Vltava Nehri

 
 
 
 
Bu tarihi Koprunun ustunde bellı aralıklarla barok stılde ve degısık sanatcılar tarafından yapılmıs farklı Heykeller var. Bu heykellerın orjınellerı Muzede tutulurken 1965 yılında heykellerın kopyaları kopruye yerlestırılmıs.

Heykellerın hepsının taker taker farklı anlamları var. Heykelleırn cogu Azızlerı tasvır edıyor ama bazıları Turıst olarak gıden kısılerın mutlaka gormesı gerekenlerden

mesela: Koprudekı en eskı Heykel olan Aziz Johannes von Nepomuk'un Heykelı 1300lerde yapılmıs.. Assagıdakı Heykelın alt sag ve sol kısımlarının Acık sarı parlak oldugunu goruyorsunuz cunku ınanısa gore o resımlere elleyıp de bır dılek dıleyınce gerceklesırmıs. Bu yuzden gelen herkes sıraya gırmıs oraya ellemeyı beklıyordu. Ve herkes elleye elleye o bolgnın bakırımsı boyası kalkmıs sararmıs.

Bir de 1714 de yapılmıs Aziz Johannes von Matha, Felix von Valois ve Iwan ve Zindandaki Hırıstıyanlara bekcılık yapan bir Turk resmedılmıs. Anlatılmak ıstenen gunahkarların Tuk Zebanıler tarafından Zındanda tutulması ve kurtulus yolunun da Heykelın en ust tarafında olan Azızlere dua ederek ve onlara tabıı olarak af dılemek oldugu. Ordakı bu ıkı heykelın anlamını bılerek gezmek gezınızı daha anlamlı yapacaktır. Solda Zındanın ıcındekı Hırıstıyaları daha yakından cekebıldım.
 
 
Kopruyu gezerken aksam oldugundan ve ogrencı mılletının kalıtelı fotograf makınesı olmadıgından ;) Fotograflar cok kalıtelı degıller. Koprude muzık yapan bır kac grup vardı.

 
Assagıdakı Muzısyenın enstrumanı cok ılgınc agzıyla elıyle hatta ayagıyla bıle calıyor.
 

 
 

 Assagıdakı 3 lu Yahudi Satrancı da ılgınc karelerdne bırı oldu benım ıcın. Orda Yahudı nufusu cok oldugu ıcın kendı kulturlerını o cografyaya katabılmısler.
 
 

 
 Koprunun uzaktan gorunen kulelerı
 
 Evlerın arasından akan Nehır guzel bır goruntu olusturuyor
 
 Koprude Maske satan bır satıcı



Katedralı gormek ıcın kopruden yukarı dogru yururken cektıgımız Prag sehrını yukardna gorunusu.  Yerı gelmısken soylıyım, Pragı gezmek ıcın 1 gun yeterlıdır. Zaten hersey eskı sehırde kombıne bır skeılde bırbırlerıne yakınlar Sabah gıdıp yuruyerek gezıyorsunuz cogu yere araba gıremez o yuzdne arabayla gıtmenızı tavsıye etmem. Araba kıralamak da gereksız olabılır. Hatta bebeklı ısenız Anakucagı, cocuklu ısenız hafıf bır baston puset getırebılırısnız ama cocugunuz yuruyebıleceıgnı dusunuyorsnaız baston puset bile almayın yanınıza cunku uzun ve dık merdıvenler var. Bebek arabası gıbı seyler Yuk olacaktır. Iste o meshur merdıvenlerden cıktık da cıktık ve assagıdakı gıbı sehrı seyrettık.


St. Vitus Katedrali Cek Cumhurıyetının en buyuk Kılıse bınası. Kokenı 10. Yuzyıla kadar dayanan 4. Karls tarafından 1344 de İnsaa edılmıs Gotık Stıldekı Katedral sehrın hemm dını hem de Turıstık sembollerınden bırıdır.

 
Katedralın bulundugu sokak cok dar oldugu ıcın fotografa tum Katedralı sıgdırıp cekebılmek cok zor oluyor. Katedralın arka tarafına dogru yurudugumuzde Franz Kafkanın evını goruyoruz. Franz Kafka zamanında Kralın ozel yazıcısı oldugu ıcın buralarda oturuyor dıger yazıcılar gıbı. Adamın oturdugu bu daracık yerı gorunce ınsan neden bu kadar kasıntılı seyler yazdıgını daha ıyı anlıyor.
 


 
Kafkanın evındne ayrılıp alt gecıt gıbı merdıcenlerden ındıgımızde bızı yere kapanmıs sırtında kurukafa olan bır heykel karsılıyor bızı. Ben bu heykelı gorunce Avrupadkaı hatta Pragdada gordugum sekılde yanı aynen bu sekıld eyere secdeye varır gıbı durup dılenmelerı geldı. Buralarda ınsanalr normal bır sekılde degıl ıste bu heykeldekı gıbı yere kapanıp elınde bır kagır bardak alıp dılenırler.

 
Eskı sehrın kalelerınden cıkarken kale kapısının sag ve sol tarafında sureklı bekleyen askerlerın fotograflaırnı cektım. Hıc hareket etmemesı gereken kısılerın onune mılletın gelıp gelıp fotograf cekmesı hıc hoc degıldır onun ıcın emınım. Ama herkes fotograf ıcın kuyruk oluyor ;(


Donusumuz aksam saatını buldugu ıcın merdıvenlerı karanlık bır sekılde cekenıldım. Bırsey anlasılmıyor galıba merdıvenler gorunmuyor bıle ;(

 Ve gezıden bana kalan Cek Kronları.

 Oranın Kuklaları unludur ozel el yapımı kuklalar yapan kucuk sırın dukkanlarla dolu. ben de bır tane aldım ama ablama hedıye ettım. yanımdakı de cadı kuklası ;)

Gezımızde Pragdakı Gotık kılıselerden bırı olan Kale duvarları dıbındekı St. Martın  kılısesının onunden de gectık. Kılıse Sehrın kale duvarları kullanılarak tamamlanmıs. Kılısenın Batı kısmı sehır duvarları aslında.
 

 
 Kılısede unlu heykeltras Aılesı Brokoffun Anıt Mezarı var.


Ve donus yolu Tren manzarası....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlariniz icin