Gecen hafta yusufla Merakli minigin dinozorlu sayisini alip hic okumadigimizi farkettik. Dergiyi okurken Dinazor fosillerinin doga tarihi muzesinde sergilenisi ile ilgili sayfada neden daha once biz gitmedik ki oysa yusuf dinazorlari cok seviyor diye dusundum ve hemen internetten Naturhistorisches Museum Basel in Hompage ini actim. Sansimiza her ayin ilk pazar gunu girisin ucretsiz oldugunu okudum ve onumuzdeki pazarin eylul ayinin ilk pazari oldugunu farkedince daha da sevindim. Tabiki yusuf da muzeye gidip dinazor gorecegimiz icin cok meraklandi. Pazar gelene kadar heyecandan merakli minigin dinazorlu sayisi ile TING"in sesli Dinazor kitabini surekli okudu....
Ve 1 eylul pazar gunu geldi biz de cikip muzeye gittik. Ucretsiiz olmasina ragmen giren her kisiye cocuk ve yetiskin ayri olmak uzere sanirim istatistik amacli bilet veriyorlardi. Muzeyi gezen turistlere de ani olarak kaliyor sanirim biletler ;) Ilk once tabiki dinazorlardan basladik gezmeye ama bu Yazida sondan baslicam. En ust katta Balik, bocek ve kelebeklerin oldugu kismi gezerken buyulendim diyebilirim. Herseyden once ust kata kadar hep cansiz hayvanlarin sergilenmesinden sonra ust katta canli Ari ve Karincalarla Serginin hareketlendirilmesi cok eglenceli olmustu. Yani bu kat aslinda Muzeyi camlarin arkasina konulmus bir cok cansiz hayvan seyretmekten oteye goturmus ve canli bazi kucuk hayvanlari dogal yasam ortamlarinda seyircilerin gorebilecegi cekilde sergilemislerdi. Ve bence serginin en guzel kismiydi.
Oncelikle giriste pencere kenarindaki Ari Peteginden bahsetmeden gecemicem,
bir kismi pencereden disariya dogru arilarin girip cikabilmeleri icin acik birakilmis ve tumu binanin icinde ziyaretcilerin seyredebilecegi sekilde yerlestirilmisti. Gozlerinizin onunde arilar girip cikip Petegin icinde Bal yapiyorlar...
bir kismi pencereden disariya dogru arilarin girip cikabilmeleri icin acik birakilmis ve tumu binanin icinde ziyaretcilerin seyredebilecegi sekilde yerlestirilmisti. Gozlerinizin onunde arilar girip cikip Petegin icinde Bal yapiyorlar...
Daha once Aricilikla ilgili cok guzel bilgilendirici bir cocuk kitabiini okudugumuz icin yusuf Arilara karsi o kadar da bos gozlerle bakmadi. Yani buraya gelip Arilari gorecegimizi bilmeden Arilarla ilgili birseyler okuyup ogrenmistik zaten.
Yusuf Balarilarini seyrderken Petegin icinde Arilarin yogun olmadigi bir kisimdan yusufu cekebildik ve bence cok guzel bir fotograf oldu ;)
Arilari gectikten sonra icerde ilk ilgimizi ceken sey buyuk ici gorunen labirent gibi uzun borularin icinde gezinen Tropikal Yaprak kesen Karincalar oldu. Karincalarin yasamasi icin borularin icinde gerekli ortam ayarlanmis ve nasil karincalar yapraklari evdeki yicek artiklarini ya da sokaktaki kucuk bocekleri kisin yemek icin topragin altindaki buyuk yuvalarina tasiyorlar burda da ayni sekilde karincilari seyredebliyoruz. Bu tur karincalar yapraklari bulup alip uzun borularin icinden evlerine toprak yigini olan son noktaya kadar tasiyorlar. Daha sonra bu yapraklari cigneyip cigneyip topraga ekiyorlar ve cigneyip tukurdukleri yapraklar bir sure sonra mantar oluyor. Ve karincalar kendi ekip bictikleri urunu Mantari yiyerek kisi geciriyorlar...
Aslinda bu Karinca turleri bana cok muhtesem geliyor. Insan gibi ekip bicip elde ettigi hasati yiyen caliskan br hayvan.... Zaten Muze boyunca Rabbim nasil cesit cesit mucizeler yarattigina sahit olduk... Karincalar da onlardan biriydi..
Assgidaki Beyaz borularin ici haril haril yaprak tasiyan karincalarla doluydu yakindan fotograf cekmemisiz sadece kameraya almisiz ve bloga video yuklemekle ilgili sorunlarim var :( o yuzden sadece bu fotograflari ekleyebiliyorum.
Karincalarin cevresinde cocuklar icin Mikroskoplar koymuslardi ve Mikroskopun Lam`inda degisik cesitlerde bocekler vardi ve alttaki doner Lam sistemini cevirdikce istediginiz bocege istediginiz yakinliktan bakabiliyordunuz. Yusuf daha once de Mikroskop gorup hatta satin alalaim diye israr edip bu kadar kucuk yasta almayacagimizi anladigi icin bu sefer Mikroskop alalim diye israr etmedi ama boceklere yakindan bakarak cok guzel vakit gecirdik. Hatta 1 hafta once Hayvanat bahcesinde karsilastigimiz Gymboreeden arkadasimiz Josephle burda da karsilastik ;) Demek Josephin ailesiyle yaklasik ayni onceliklerimiz varmis....
Kelebekleri oldurup ustlerine kurdan gecirmeleri her ne kadar irrite etse de Kelebekleri koyarken olusturduklari sekiller ve kelebeklerin rengarenk goruntuleri insani kendisine baktirmadan gecirmiyordu.
Rengarenk bocekleri de unutmamak gerek
Degisik sekillerde renklerde ve bir cok degisik ozellige sahip cesit cesit bocek ve deniz canlisi tanidik daha dogrusu cansiz ve duvara asilmis hallerini gorduk. Nasil Hayvanat bahcesindeyken bir Bizon digr Bizonun kafasina cis yaparken igrenip sadece Hayvan iste dediysek bu sahneleri gorunce de Doganin kanunu iste dedim icimden.
Muzede bebek arabasi oldugu icin hep asansoru kullandik bu yuzden merdivenlere neler koyduklarini goremeden ust kata cikmistik ama Yusuf uzaktan bir Zurafa kafasi gordu ve hemen yanina gidip bize de gosterdi. Gecen hafta da Hayvanat bahcesinde ayni hayvanlarin canlilarini gordugumuz icin ardarda cok pekistirici 2 gezi oldu.
Merakla merdivenden inerken bir katta da cok gercekci yapilmis bir Dinazor kafasinin yanindan gectik. Yusufun Dinazorlarin boyutunu anlayabilmesi icin cok faydali ve eglenceli oldu ;) Dinazorlarin devamini sonraki yayinlarda yazicam.
En alt kattadaki merdiven araligina konulmus Baykusumuz bize dik dik bakmakta ;)
Alttaki resimde gercek bir Ayinin kafa ve ayak kemikleri var.
Ayinin kemigi olur da gercegi olmasaydi hayal kirikligina ugrardik. Ayiyi bir de gercek bir Ayi In`inin icine koymalari yusuf icin cok eglenceli oldu. Hatta bana yusuf gosterirken Anne bak gercek bir Ayi magarasi bu diye sevine sevine yasak olmasina ragmen kalkti Ayinin inine girip ona elledi. Babasi da resmini cektikten sonra gorevliler gormeden cikalim yoksa bize kizarlar diyerek yusufu ordan ancak cikarabildik... Okudugumuz onca ayi konulu kitaplarimizdan sonra ve Ayi konulu calismalarimizdan sonra Ayilara karsi Yusufun buyuk bir sempatisi olusmustu zaten...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlariniz icin