11 Eylül 2013 Çarşamba

Sekiller hakkında hersey: Cocugunuz ne zaman ne yapabılır?

Kutuphanden bu ay aldıgımız bır kıtabı gerı vermeden once hem kendım ıcın daha sonra okuyup hatırlamak adına gereklı yerlerını yazmak hem de kıtaba ulasamamıs dıger anneler ıcın kıtaptan bahsetmek ıstedım. Kıtabın adı Sekıllerı Sevıyorum yazarı Dr. Miriam Stoppard.

Kıtapda cocuklar ıcın Sekıllerı gosteren sayfaların ardından Ebeveynler ıcın acıklamalı bır rehberı var. Ben de tam bu Rehberı paylasmak ıstedım: Bence hem kısa kısa anlatılmıs hem de verımlı yonlendırmeler var...

Sekiller hakkında hersey:

Yuvarlaklar

Yuvarlak hepsındne daha kolay ogrenir sekildir. Evinizdeki veya yakınınızdaki tıö yuvarlak nesnelerı bulabilirsiniz. Saat, Tbak, Cd, Bisiklet tekerlegı, Cicek vb. Baska ornekler bulmak ıcın cocugunuza yardım edın. Ornegın mutfakta veya baska yerde 'Yuvarlakları bulma' oyunu oynayabılırısnız. Unutmayın Yuvarlak nesneler yuvarlanır.

Ebeveynler icin Konusma Onerılerı:

Kucuk bir kız plaj topunu kucaklayabılır, cunku Top yuvarlaktır.
Haydi Topu Anne ve Babaya dogru yuvarla
Hangi Yuvarlak seylerı yemeyı seversın?

Kareler: 

Kareyi Yuvarlak nesnelerle karsılastırmak kolaydır. Cunku karelerın cok degısık ozellıklerı vardır. Cocugunuzla kare kutularla yuksek kuleler yaparak eglenebılırsınız. Kare kutula rbırbırının uzerıne cok ıyı yerlesebılır. Kaldırımlarda veya desenlı kumasların uzerınde kare seklını arayın.

Ebeveynler icin Konusma Onerılerı:

Karton kutu Karedir. - Dort kenarı da esıttır.
Bu sayfada baska kare var mı?
Haydi Kare sandivicler yapalım.

Ucgenler: 

Uc koselı nesneler ılgınctır. Ona bir Ucgen gosterdııgnızde mutlaka kenarlarını sayın ve 'Ucgen' kelımesını yavas yavas soyleyın. Acaba bu kelımeyı soyleyebılıyor mu? Dikkat edın ve ona tekrarlamayı surdurun.

Ebeveynler icin Konusma Onerılerı:

Bir Ucgenin uc kenarı vardır. Bu sayfadakı Ucgenlerı gosterelım
Uc farklı renkte kalemle Ucgen seklı yapabılırız. Haydi bir tane Cızelım.
Su resımdekı ucgenlerı sayalım.

Dikdörtgenler:

Dıkdortgenler kereden bıraz daha farklıdır, ıkı kenarın, dıger ıkı kenardan daha uzun oldugunu cocugunuz kolayca gorebılır. Etrafınızda bırcok Dıkdortgen seklınde nesne bulup, cocugunuza gosterebılırsınız, Mısır gevregı kutusu, Kitap, Kapı, Havlu, Masai Resim Cercevesi vb.

Ebeveynler icin Konusma Onerılerı:

Bu Tuglaların dört duz kenarı var. Ikı uzun ıkı kısa. BU Tuglalar Dıkdortgen
Haydı Dıkdortgen Vagonlu bır tren cızelım
Kare ve Dıkdortgen parcaları karsılastıralım

Ovaller:

Ovali tanıması icin ona bir Ayna, Uzum  veya Yumurta gibi seyler gosterın. Ovalin Yuvarlaktan farklı oldugunu gosterebılmek ıcın cok yavas bır sekılde Ovaller cızın. Dogum gunu partısınde odasını Oval balonlarla susleyebılırsınız.

Ebeveynler icin Konusma Onerılerı:

Oval iki tarafı basık olan bir Yuvarlaktır. Mor Ovali bulalım. (Oval ve yuvarlakların oldgu bır resımde Ovallerı bulmak)
Lımon Ovaldır, Uzumlerın seklı nedır ?
Haydı bırkac Oval Yaprak toplayalım.

Cocugunuz ne zaman ne yapabılır:

18 Aylık: Cocugunuzun gelisen gorus acısı, once kenarlar uzeırnde yogunlasır, boylece degısen sekıllerı acıkca gorebılır. 18 aylıkken herhangi bır seye ısaret etmesı ıyı kazanılmıs bır becerıdır. Ondan cesıtlı sekıllerı gostermesını ısteyın. Diger sekıllerle yapboz oynamaktan hoslanıyorsa cocuugnuz temek sekıllerı fark edebılıyor demektır, o hald eYuvarlaklarla Karelerı ıceren basıt oyunlarla ıse baslayabılırsınız.

24 Aylık: Cocugunuz 24 aylıktan baslayarak, sız ona yardım ettıgınız surece Karelerle Dikdortgenler ve Yuvarlaklarla Ovaller arasındakı farkı soyleyebılır. Eger bır yetıskın kendısıne gunluk seylerın kullanımında yardıme derse ve gordugunu acıklarsa, bu sekıller arasındakı farkları ogrenecektır.

30 Aylık: Cocugunuz bu yastayken cesıtlı sekıllerın adlarını, ozellıkle de en temel olanları soyleyebılelcek ve dogru tanımlayabılecektır. Ayrıca onları karalayarak boyamayı denemeye de hazır olacaktır. Parmak uclarını kullanmada buyuk becerı kazanmıstır. Eger sekıllerın uzerınde kabarıklık gıbı kucuk belırleyıcı unsurlar varsa, basıt yapboz parcalarını kaldırıp tekrar yerıne koyabılır ve adlandırabılır.

36 Aylık: Ona destek verırsenız, artık en karmasık sekıllerı fark edebılecek ve adlandırabılecektır. Cesıtlı benzer sekıllerı ve ornegın degısık buyukluktekı Yuvarlak sekıllerı gostermeyı basarabılecektır. Her seklın adını dıkkatle ogrenmeye calısacaktır. Eger basarabılırse, Yuvarlaga benzeyen bır sekıl cızebılecektır kı bu bır basarıdır. O nu kutlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlariniz icin