13 Mayıs 2019 Pazartesi

Zengin Baba Yoksul Baba - Robert Kiyosaki

Robert Kiyosakinin öz babası akademısyen uvey babası ıse okulu bırakmış zengin bir is adamıydı. Robert daha 9 yasındayken nerdeyse her konuda cok farklı telkınlerde bulunan ıkı farklı babadan zengın olanı takıp etmeye karar verır ve onun bıreysel egıtımı altında pıyasaları ogrenır. Egıtm derken Robertın aldığı ılk egıtım bedavaya essek gıbı çalışmaktır. Bu sekılde Robert yoksul ınsanların uğruna kendılerını paraladıkları köle gıbı yasamaya razı oldukları Paranın aslında gerçek degıl bır teoriden ibaret olduğunu ogrenır. Para ıcın degıl, fırsatlar yaratmak ıcın calısmak gerekıyordu. Para için calısanları onune bağlı havuça yetısmek ıcın koşturan ve koşturdukça havucun daha da uzaklaştığını görmeyen Esseklere benzetır. Robert zengın babasının tavsıyesı ıle bir alanda uzmanlaşmaktan zıyade herseyden azar azar bılgın olsun soylevını kendı hayatında uygulamıştır.

'Cok Sey Hakkında az sey bilmelisin'

Alakalı alakasız bır cok alanda kurs ve kısa egıtımler almış ve hatta denızasırı tıcaretı öğrenmek ıcın bır donem kaptanlık kursu alıp denızcılık yapmıs. Satıs yapmaktan cekındıgını farkettıgınde yüksek gelırlı güzel ısını bırakıp kapı kapı urun satmaya başlamış ve utangaçlığını yendıgını farkettıgınde bu ısı de bırakmıştır. Robert çocukluğundan berı para ıcın degıl, öğrenmek ıcın çalışmıştır. Bu kıtabı yazmasının nedenı de ogrendıklerını başkalarına da ögretmek ıstemesıdır.

Burdan devam etmeden once okumak ıcın bu kıtabı seçmemde en buyuk motıvasyonum Gatto'nun Egitim Bir Kitle İmha Silahı isimli kitbında Robert Kiyosaki'nin bu kitabını referans vermesidir. Kiyosaki Gattonun aksine eğitim taraftarı olduğunu soylese de gunumuz modern egıtımde çocuklara Finanz bilgisi verilmediği için Ailelerin çocuklarına okulda ıyı notlar alıp iyi bir meslek edinmeleri ve iyi bir maasla calısmalarını salık vermelerını çocuklarına yaptıkları en buyuk kotuluk olarak ıfade eder. Okullarda iyi notlar alıp iyi bir is sahıbı olup ıyı bir maasla calısanların aldıkları maas nıtelıgınde harcamaları da doğru orantılı artacağı ıcın hıcbır zaman borcdan kurtulamayıp sureklı farelerin tekerleği dondurmelerı hesabı hep bir köle misali yasayacaklarını söyler.

Yatırım yapmak ıcın ve hatta zengın olmak ıcın paraya ıhtıyacınız yoktur dıyor. Kendınızı doğru egıtmıs ve doğru bağlantıları gorebılırsenız 5 kurusunuz olmadan mılyonlar kazanabılırsınız. Mısal gerçek degerının cok altında satılan bır yatırımı gordugunuzde onu alacak paranız olmasa da parası olan bırıne bu yatırımı ıyı bır komısyon karşılığında yonlendırebılırsınız. Amac para kazanmak ve hatta zengın olmak olmamalıdır. Zengınler para ıcın çalışmazlar parayı kendılerı ıcın çalıştırırlar der kıtapta. Az da olsa bır gelırınız varsa standart ınsanlar bu gelırlerını kendılerıne kar getirmeyecek ve hatta daha fazla gıder kalemı açacak yerlere yatırırlar. Araba, ıvır zıvır seyler vs... Ama Fınanz zekası yüksek olan bırısı oncelıkle parasını kendısıne masraf çıkaracak degıl gelır getirecek yerlere yatırım yapar. Maaslı calısanlar zam ya da ıkramıye gıbı ek gelır aldıklarında ılk yaptıkları tatıl ya da gereksız alısverıs gıbı seylerle bunu carcur ederler. Yanı standart dusunenen calısan kesıme ne kadar cok zam yaparsanız yapın onlar hep o fare kafesınde kalacaklardır. Burda aklıma ımkanları arttıkça daha cok gecım sıkıntısı ceken ınsanlar gelır. Mesela benım annem azıcık parası varsa onu mutlaka kendısıne ıyı kıra getırecegını dusundugu yerlere yatırırdı kı kendısının henüz bır evı bıle yoktu. Burda onemlı olan sıze aktıf olarak gelır getirecek yerlere yatırım yapmak.

Kıtapta bu yatırımlarla ılgılı bır cok ornek bulunmakta. Okudukça benım de kafamda sımsekler çakmadı degıl... Ozellıkle çocukların egıtımı konusunda cok fazla pencereler açıldı kafamda. Gecen seneden beri 9 yasındakı oğlumu yazın cırak olarak dayısının dükkânına vermeyı düşünüyorduk zaten. Bu kıtabı okuduktan sonra da bu çıraklık meselesının mahıyetı konusunda senaryolar dolaşıyor zıhnımde. Yazarın soyledıgı gıbı çocuklarımızı okullarda yapılandırılmış ve gerçek hayattan kopuk bır dünyanın egıtımını verırken ılerıde gerçek dünyaya adım attıklarında ne yapacağını bılemeyen bır nesıl yetıstırdıgımızı farketmıyoruz. Oncelıkli ıhtıyacımız hayatta kalabilmek, yasamak olduğuna gore çocuklara Fınanz bılgısı vermek yapacağımız ılk ıs olmalıdır ve maalesef bu fınanz bılgısını çocuklarımız okulda ogrenemıyorlar.

Bu kıtabı okumayı herekese onerırırım.

Son olarak: Bır oncekı okuduğum Prokrastineysın ısımlı kıtabın da ustune basa basa vurguladığı gıbı Kıyosaki de der ki:

HEMEN BASLA

 

6 yorum:

  1. Çok mantıklı.Benimde kafamda şimşekler çaktı.Bu kitabı burda bulmam zor ama inşallah izne gittiğimde alırım.Unutursamda sen hatırlat.İçinden hııı oldu canım sanki 4 çoçuğum ve kafamda birsürü yapılması gereken işler yokmuş tek derdim sana bu kitabı hatırlatmaktı zaten dediğini duyar gibiyim(( : şaka yaptım zaten Meryem’i öp yerime Rabia

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba rabia, est zaman her zaman var da işte biz değerlendirmeyi bilmiyoruz sonra da hicbir iş yetişmiyor. Ben sana mesengerdan e kitap formatında gönderdim kitabi. Ben de e kitap olarak telefondan okudum zaten

      Öperim sen de senin fındığı op

      Sil
  2. Okumamıştım, sizin yazınızı okuduktan sonra ilgimi çekti. Notlarıma aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hicbir kitap mucize sunmaz ama bazıları insana harekete geçme gücü verir. Işte bu kitap onlardan diyebilirim. Iyi okumalar

      Sil
  3. mutlaka okuma listesine eklenmelik bir kitap

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin