8 Temmuz 2023 Cumartesi

Çabuksığınlar - Grumberg (BCP-Haziran)

BCP haziran ayı konularından biri de fransız edebiyatı idi. Ben de fransadan bir çocuk edebiyatı örneği seçtim.


Çabuksığınlar kitabı hem anlatımını hem de çizimlerini çok beğendiğim başarılı bir çocuk edebiyatı örneklerinden biri. Kitapta Çabuksığın ailesi güncel olarak düşündüğümüzde okuyucuya bir mülteci ailesini hatırlatan, yani kendilerine yaşayabilecekleri bir yer arayan, küçük şeylerle mutlu olan eğlenceli, kendi halinde, sıcacık bir aile. Ailenin başından geçenler her ne kadar zaman zaman insanın yüreğini burksa da, olaylara mültecilerin gözünden ve özellikle de mülteci çocukların masumiyetleri üzerinden bakabilmiş. Yetişkinlerin yasa ve kanunlarının zaman zaman soğuk ve insanlık dışı uygulamalara dönüşebileceğini alt metne yedirerek hem çocuk kitabı özelliğini yitirmeden hem de olayın ciddiyetini okuyucuya hissetirebilen bir eser olmuş.

Kitabın yazarı Grumberg'in kendisi de 1939 doğumlu ve ilk çocukluk döneminde yani 2. Dünya savaşı sırasında ailesyle birlikte Fransaya sığınmış bir romanya yahudisiymiş. Belli ki yazar da kitabı kurgularken kendi çocukluk travmalarından beslenmiş.

Kitap 10 yaş üstü çocuklara ve tabiki çocuk masumiyetini hissedebilen tüm yetişkinlere hitab ediyor. 



10 yorum:

  1. Mülteci çocuklar da aileleriyle birlikte aynı dramı yaşıyorlar, aynı sıkıntıları çekiyorlar. Eğitim haklarından tam yararlanamıyorlar. Çocukluktaki travmalar sonraki hayatları da etkiliyor.
    Kitabın adı farklı geldi. (Çabuksığınlar) Türkçede kullanmadığımız bir deyiş.
    Teşekkürler tanıtım için.

    YanıtlaSil
  2. Mültecilerde en büyük sıkıntı o çocukların güven içinde buyuyup pozitif, uretken, yardimsever insanlar olarak buyumesini saglayamamiz. Icinde bulunduklari yeni cografyada o cocuklar buyurken çevrelerinden ne goruyorsa buyuduklerinde de aynı şeyleri aynalayip kopyalayacaklar. Milleti ne olursa olsun bu topraklarda bulunan tum cocuklar bizim geleceğimiz ve maalesef güven duygusu gelişmemis öfkeli bir gelecek (nesil) inşaa ediyoruz

    YanıtlaSil
  3. Bu durum herkes için zor olsa da özellikle çocuklar için çok büyük travma. Hayata ölü umutlarla başlamak gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayata ölü umutlarla başlamak!!! Çok doğru bir betimleme olmuş. Bu konuda insanoğlu olarak hepimiz az ya da cok sucluyuz.

      Sil
  4. güzelmiş okunurmuş :) masumiyet bu dünyaya en çok lazım olan şey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel güzel, iyi çocuk kitaplari ufuk açıcı oluyor.

      Sil
  5. kahramanın son yolculuğu adlı kitap, geçen haftaki kitaplar 3 adlı yazımda var, 5 temmuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farkettim onu zaten, senin listedeki tek bildigim kitap oydu. Sabah yùreģimin iklimine de yazmistim o kitabı.

      Sil
  6. Ne güzel bir kitapmış. Haberdar olduğum için mutluyum, okumak isterim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin