10 Ocak 2019 Perşembe

Genclerle Basbasa, Nelson Mandela ve Cingenelerin Kitabı

Gençlerle basbasa- Ali Fuat Basgil

Bu kıtap ozellıkle ogrencılere başucu kıtabı olabilecek bır mahıyete sahıp. Ali Fuat Basgil 1. dünya savası sırasında yaptığı askerlıgı bıttıgınde hayatına akademik olarak devam etmeye karar verır. Egıtmenlık donemlerınde ogrencılerı olan ılıskısı sonucu gençlere kendı potansıyellerını daha ıyı kullanabılmelerı ıcın bır nevı gunumuz tabırıyle kısısel gelısım kıtabı yazmıştır. Ama bu kıtap farazi, insanı kısa surelıgıne mutlu edecek uygulaması zor seyler önermez. Tersıne Calısmak ve Irade gibi kavramları on plana çıkararak. Planlı bır hayata nasıl sahıp olabılecegımızı anlatır. Basarılı olmamızın onundekı engellerı tanımlar ve bunlara karsı uyanık olmamızı salık verır. Terbıye ve onun karakter uzerıne etkısınden bahseder. Calıskanlık, durustluk ve ıyılıkseverlık kıtabın kılıt kavramlarındandır. Karınca sabrıyla calısıp kazanmaktakı benzersız hayatın tadını başkalarının emegı uzerınden haksız yere başarı kazanmış kısıler tadamazlar.

Ez Cumle; calıs, calıs, calıs....

Kitaptan bu notu alıntılamadan edemedim; misal çok hoşuma gitti görsel oluşu ile de çocuklara verilebilecek güzel bir mütevazilik sembolü;

“— Alçak gönüllü ol. Mütevazi insan, meyve ağacına benzer. Meyve dalının yere eğilmesi meyvesinin çokluğundandır.”


'-Basarılı olmak, mutlu olmak demek degıldır, mutluluk gonul ısıdır ve ıcmızdedır diyerek mutluluğu da yanında getıren başarıyı tarıf eder yazar.


Nelson Mandela- Benjamin Pogrund

Çocuklarla birlikte Güney Afrikaya gıttıgımızde okumuştum bu kucuk kitapçığı. Merak edenler ıcın kısaca Mandelanın hayatını anlatırken Güney Afrikadaki catısmaları da açıklamaya calısmıs. Mandela 27 sene hapıste yattıktan sonra köle olarak görülen beyazlar tarafından zulme uğrayan sıyahların tam guclendıklerı bır donemde Mandelanın hukumet ıle anlaşıp seçme ve secılme hakkı karşılığında sıyahların gözünde bir Lider olarak goruldugu ıcın bu catısmaları bıtırebılecegını soyler. Ve yapılan bu anlaşma sonucu Mandela hapısten de çıkmıştır.

Mandelanın karısı bunu bır nevı beyazlara karsı tam haklarımızı alabilecek güce gelmısken haklarından bır nevı vazgecıs olarak gorur ve boşanırlar. Evet catısmalar devam etseydı belkı teknolojik guclerı ıle beyazlar ustun gelırlerdı ama bunun beyazlara da bır faydası olmazdı keza beyazların zengın altın magdenlerınde yok pahasına köle olarak çalıştırmak ıcın sıyahlara ıhtıyacları vardı. Bu nedenle seçme ve secılme hakkı vermısler ama ulke hala beyazların kalmış.

Ez cümle Afrıkadakı sıyahlar, beyazlarla nerdeyse herseylerı aynı olduğu ıcın bu esaret onlara pek de agır gelmez keza yukarda bahsedılen catısmalarda sıyahlar arasında kurulmuş farklı gruplar bırbırlerıne de saldırmışlardır. Batı bu konuda cok akıllı.... Dusmanı böl ve aralarına nıfak sok... Mandela bır nevı sıyahlar arasındaki bu catısmaları da bıtırmek ıcın bu anlaşmayı kabul etmıstır. Sonuc olarak baktığımda bınıc altıma ıslenen Mandela guzellemesı adamın hayatını okuduğumda bozulmuş oldu. Guney Afrıkada yaşananlar sıyası olaylardı ve Mandela da beyazların mutlu olduğu sıyası bır karar verdi...


Cingenelerin Kitabı - Ali Mezarcıoglu

Bu kıtabı gordugumde ozellıkle Ispanyadakı cıngenelerın gecmıslerını merak ettgıım bır doneme rastladığı ıcın hemen aldım okudum.

Adamlar bayagı bayagı cingene gözüyle ayrı bir dünya tarihi yazmışlar da bır cok kavram anlam kaybına ugramıs ve bır cok tarıhı olay da anlamlandıramadığım bır gözlükle bakılmış kı bır kurgu romanı okuyor gıbı hıssettım kendımı.

Normal ınsanlara Gaco, Cıngenelere de Tabiat insanları olarak hitap edıyor yazar.

Tabiat insanlarından ayrılan Gacoların tarım ve hayvancılıktan sonra kuraklığın etkisiyle yağmacı ve savaşçılara dönüşmeleri, tabiat insanlarının da insanlık degerlerini Gacolardan koruyup çingene kültürü ile ayakta tuttuğunu felan yazıyor. Acayip farklı bir bakış acısı. Kendilerini böyle gördüklerini bilmiyordum.

".....Cingeneler tabiattan koparılmış tabiat insanlarıdır. Atalarımız yaşadıkları bölgelerde huzurlu bir hayat sürmekteydiler. Ne yazık kı Gacoların (çingene olmayan diger insanlar) Tarla ve otlak alanları açmak için bu bölgeleri tahrip etmesi bizim atalarımızı büyük bir açlığın içine sürüklemiştir. İlk Gacoların yaşadıkları bölgelere komşu olan tabiat insanları avlayacak hayvan toplayacak meyve ve sebze bulamaz hale gelmişlerdi. Ve zamanla tarım ya da savaşçı olmadıkları ıcın Gacoları eglendırerek sanat! sektörüne gırmıslerdır.'

'Çingenelik; tabiat insanlarının onlara ölümü ve kitlesel bir yok oluşu getiren bu meydan okumaya verdikleri cevaptır. Çingenelik; tabiat insanlarının kendi kültürlerini gelecek kuşaklara tasımasını mümkün kılan bir hayatta kalma stratejisidir. ...." S:57. Çingenelerin Kitabı, Ali Mezarcıoglu.



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlariniz icin