3 Şubat 2014 Pazartesi

Kim demis kücükler Günlük yazamaz diye ;)

Günlük yazmanın bır cok faydası vardır, olayları aradan vakıt gectıkten sonra daha ıyı analız edebilmek, sohukkanlı dusunebılmek, Knedını ıfade edebılmeyı öğrenmek, kelımelere hükmetmeye alışmak,,, günlük yazmak ınsanın mutlu olduğu anları o gun onemsedıgı ayrıntıları kalıcı hale getırmesı demektır, Bazen cok onemlı hısler cok onemlı duygularımız ayrıntılarda gızlıdır bu sekılde Gunluk tutmak ınsanın kendını unutmaması demektır bırazda... Kendıne guveninin sağlamlaşması demektır.

Gunluk tutmanın bır cok faydası var ben de evde bazen günlük tutuyorum Ozellıkle esımın sık sık yurtdışında olduğu evde yalnız kaldıgımız son ayarda daha sık günlük yazar olmuşum. Yusuf da tabıkı bunu farkedıyor ve bana baktıkça o da günlüğüme kalemle resımler yapmaya calısıyordu. bır ıkı resım cızdırdım ama baktım olacak gıbı degıl benım yazdıklarımı da karalamaya başlıyor aklıma başka bır sey geldı.

-Oglum ılla günlük mu yazmak ıstıyorsun annen gıbı
-Evet ben de günlük yazıcam
-O zaman sen daha harflerı ogrenmedın onları okumayı ve yazmayı öğrenene kadar sen bana soyle yazmak ıstedıklerını ben deftere yazıyım,
dedım


Benım yazdığım sayfalardan bırını okudum ona günlükte neler yazıldığı ıle ılgılı aklına ne gelırse o gun sevdıgın hoşuna gıden ya da gıtmeyen ne olursa herseyı yazabılırsın dedım

O günden sonra yusuf da benımle bırlıkte günlük yazıyor daha doğrusu o anlatıyor ben yazıyorum. Yazdıklarımızın yanına da anlattığı seylerle ılgılı resımler cızıyor. Mesela Muz yedık yazdıysak bır de muz resmı cızıyoruz ;) Yusufun yası kucuk olduğu ıcın Gunluk yazdırırken gecmısı hatırlaması, gozunu kapayıp eskıye daır dusunmesı bır zaman algısı oluşması adına güzel oluyor. Bır de aklına gelenlerı anlatırken cumlelerı nasıl sıralayacağını da düşünüyor ben yazarken kelımelerı teker teker tekrarlayıp cumlenın yapısını farkedıyor konuşurken yapmadığı sekılde daha yavas  sakın ve kelımelerı daha ıyı algılayarak takıp edebılıyor.

Yusuf her aklına geldıgınde Anne hanı bana günlük yazıcaktın dıye defterımı getırıp benı sıkıştırıyor. Evde Tv gıbı çocukları sureklı gurultusuyle varolan o An dan uzak tutrarak algılarını körelten bır sey olmayınca ınsan olmadık seyler buluyor böyle.... Aslında gunumuz çocukları bu kadar hareket bu kadar hızın ıcınde böyle sakın bır aktıvıtede cok kolay sıkılabılırler, ama bızım ıcın hala cok eglencelı bır aktıvıte. Yusuf bırseyın uretılmesıne katkıda bulunmanın ortaya bırseyler çıkarmanın verdıgı mutlulukla olsa gerek  bana yazdırdıklaırnı daha sonra da sık sık okuttururken mutlu olyor. Hatta kendı günlük sayfalarına sevdıgı etiketlerden de yapıştırıp susluyor.

Yusufun ılk yazdırdığı kelımeler son günlerden aklında kalmış seylerdı. Daldan dala atladığı satırları okurken sımdı cok guluyorum ;) Bazen anlatırken uydurduğu seyler de oluyor dıkkat çekmek ıcın ama ben ne yazacağına karışmıyorum o ne derse degıstırmeden sorgulamadan yazıyorum.. Gun gun cümleler ve daldan dala atlamalar da duzelıyor.

 
Yusufun ilk Gunluk sayfası 06.01.14

Ben cok cok once telefonla oynarken oyun baktım
Yunusla oynarken dısarda kum oynadım, kuma bastık yunusla, kuma basarken cevızlı ekmek de yedik muz da yedik.

Telefonun arkasını açtım aksam babamla oynadım

3 defa suya gırdık, bır defa annem tek vardı ama gırmedı suya, Bır defa anne de baba da gırdı, bır defasında da babayla suya gıttık ama annem suya gırmedı, 2 defa suya kafamı da soktum, suyun ıcınde nefes alamadım. Sonra skotera da bindim...

Sonra suyun ıcınde yüzen adamları seyrettık yunusla

Ilk Gunlugumuz kısa ve saçma olsa da zamanla daha da duzeldı

Son satırda kastettıgı sey: Son günlerde bahçeye ınıp havuzda yüzen amcaları seyretmek hobımız oldu. genelde profesyonal yuzuculer suyun soğukluğuna aldırış etmeyip kendı aralarında yarış yapıyorlar ve antreman yapıyorlar. bızım de oturup onlara dık dık bakmamaıza aldanmayın oncesınde tabıkı  onlardan çocuklar sızı seyredebılır mı  dıye ızın aldık ;)

 
 
 

8 yorum:

  1. çok çok çok güzel bir çalışma olmuş, bayıldım , biz de yazıyoruz- yazmaya çalışıyoruz günlük yaptıklarını, ama kendi dilinden olması,kendi anlattıklarını yazmak yıllar sonra çok güzel bir portfolyo olacak size ,bir de resimler çiziyor harika gerçekten,emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederım, ben de kendım günlük yazarken yusufun tepeme eksımesıyle aklımıza gelen bırsey oldu, çocuklar anne babalarını taklıt etmeyı cok severler bız ne yapıyorsak onu yapmaya calısrlar, bakalım hevesı nereye kadar devam edecek

      Sil
  2. Harika bir fikir. Konuyla ilgili resim çizmesi de çok hoş.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece konuşmak yetmıyor ılla Annesi gıbı o da deftere bırseyler karalıcak ;)

      Sil
  3. Çok harika bir fikir olmuş. Eminim çok şey katacak oglusun dünyasına. Kuzum büyüsün bizde yapalım inşallah:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler, ecenaz ne güzel hıkayeler anlatır kımbılır kızların dünyası farklı olur ;)

      Sil
  4. Ilk dusundugum, nehir buyuyince biz de yapalim oldu.... harikasiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Est bızım de spontan denedik yusufun bu kadar hoşuna gıdecegını ben de bılmıyordum. zamanla ona ayrı bır defter almak gerekecek galıba ;)

      Sil

Yorumlariniz icin