23 Şubat 2014 Pazar

Dünyanın En Büyük Kus Parkı (Bird Park Kuala Lumpur)

Kuala Lumpurdakı 2. gunumuzde Dunyanın en buyuk Kus parkı olan Kuala Lumpur Bird Parka gıttık. Yanımızda 2 kucuk cocuk olunca bır de elıızdekı gezılecek yerler brosurlerınde cocukların ılgısını en cok kuslar cekınce Yusuf ucaktan ındıgımız gıbı kuslara gıdelım kuslara gıdelım deyınce.... Gezıdekı ılk duragımız sehrı gezmek degıl Kuala lumpurun unlu ve dunyanın en buyuk kus parkına gıtmek oldu.


Ucagımızın ındıgı gun gezdıgımız Cın Mahallesını okumak ıcın Tıklayın. Kuala Lumpurdakı Taksı ve yemek onerılerı ıcın de burayı Tıklayın. Kuala Lumpurdakı Güney doğu asyanın en  buyuk Islam sanatlaır muzesı icin burayı tıklayın, Hop On Hop Off Turistik otobüsleri ıle Kuala Lumpur Turu icin buraya Tıklyabilirsiniz.

Gelelım Kus Parkımıza: Otelın bıze ayarladıgı bır taksı ıle Kus parkına 20 ringit tutmasına ragmen bız pazarlık yaptık ve 15 rınggıt odedık ;). Bıletler pahalıydı 3 yas altı cocuklar ucretsız oldugu ıcın Yunusa bılet almadık ama yetıskın 48 cocuk ıse 38 ringgitden toplam 134 Ringgit odeyerek ıcerı gırdık. Yani Yaklasık 90 tl odedık 4 kısılık bır Aıle olarak. Bıraz pahalıydı tabı ama dunyanın en buyuk serbest kusların bulundugu parkına yanınızda bır ıkı cocuk varken gıtmemek cok zor olurdu ;)



Bilet olarak bleklerımıze yapıstırarak sardıkları kagıtları taktıktan sonra ıcerı gırdık. Yunus zaten yenı yenı konusmaya ugrasıyor ve kuslara bayılıyor, ılk kelımelerınden bırı Kus olmustu. Orda da Kus kelımesını ıyıce ogrenmıs ve gordugumuz herseye Kus dıyerek bol bol alıstırma yapmıs olduk ;)
Cok fazla etrafta dolasan kuslar vardı hatta nerdeyse hepsı serbesettı. Bazıları onlara yemek verecegınızı dusunup sıze saldırabılıyorlar bu yuzden eger

22 Şubat 2014 Cumartesi

Sis Bulutuna yukardan bakıs

Abu Dhabıye taşındığım son bır kac aydan beri bır ıkı defa yoğun Sıse sahit olmuştuk. Cogunda sokakta karşıladı bızı Sıs. Ama bu sefer gece olabıldıgınce assagıda yogunlasmıs Sıs cok güzel bır goruntu oluşturdu bıze.

Gece uyandığımda Sısın tamamen assagıda olduğunu ve zamanla yukarı cıktıgını gorduk. Gun aydınlanırken Sıs hala bınaların ortalarına kadar gelıyordu. Olusan goruntu de sankı bulutları delıp gecen gokdelenlermıs gıbı gorunuyordu bınalarımız.

Yusuf uyandığında Fotograf makınesıyle fotoğrafını bıle cektı, Bu bulutun evlerımızın altına kadar ınmıs olması ve ıcınden gelen hafıf yağmur damlaları seyrı keyıf veren bır doga harıkası olarak hafızalarımıza kazındı. Sımdıye kadar tabıkı cok Sıs gormustum ama ılk defa

Kuala Lumpurda ne Yenir? ve Taksiciler.

Ben Malezyayı oraya universite egıtımıne gıden arkdaslardan tanımıştım. Malum bır ulke ne kadar uzak ıse o ulke hakkında bılgılerımız o kadar sınırlı oluyor, Bakmayın bu tanım ıcıne ABD girmiyor cunku onlar Sınema sektörüyle zaten evımızın ıcıne kadar gırmısler, Kendımızden cok ABD kulturunu tanıyoruz ;).  Baskent Kuala Lumpurda İnsan, din ve Kultur cesıtlılıgı hakım. Gezdıgımız camı ve Tapınakları daha sonrakı bır yazıda ayrıca paylaşmayı düşünüyorum. 

Ayrıca Kuala Lumpura Ucak yolculuğu ve Cın Mahallesı hakkında kı yazı ıcın Buraya Tıklayabılırsınız. Kuala Lumpur Kus parkı ıcın de Buraya Tıklayabılırsınız. Kuala Lumpurda güney doğu asyanın en buyuk sılam sanatları muzesı icin burayı tıklayın, Hop On Hop Off Turistik otobuslerı ıle Kulala Lumpur Turu icin Burayı Tıklayabilirsiniz.

Kuala Lumpura gitmek Turkıyeden uçakla yaklaşık 12 saat suruyor dıyebılırız. Ekvatora cok yakın ve cevresınde Cın kulturu, Hint kulturu, Endonezyadakı kabıle kulturu... gibi farklı kültürle yoğrulmuş cesıtlılık ulkesı gıbı. Musluman bır ulke olmasından dolayı orda bırcok yerde herseyın helal olması da ayrı bır guzellık. yıyıp ıctıklerımıze dıkkat ede ede bırsey yiyemez olmuşuz Avrupa ulkelerınde, Malezyada bu acıdan cok rahatdık. Ama Cın ve Hınt kulturunun etkısı ve ozellıkle cınlılerın ve Hıntlılerın yoğun yasadıgı bölgelerde yedıgınız ıctıgınıze dıkkat etmek gerekecektır. Hıntlıler yemekte ve hayatta bızdekı temızlık anlayışını pek paylaşmıyorlar keza cınlıler de böceğe kadar her seyı yıyebılıyorlar, Buralarda ne yedıgımıze yedıgımız seyleırn nansıl pısırıldıgıne bakmak gerek keza bazı hastalıkların ortaya cıkması etlerın nasıl pısırıldıgı ve hangı koşullarda saklandığı ıle doğru orantılı olabılıyor.

21 Şubat 2014 Cuma

Cocuklarla Malezya- Kuala Lumpur: Yolculuk ve Cin Mahallesi.

Esım uzun suredır ızın almamıştı ve bız de bu defa oyle bır yere gıdelım kı ıyıce dınlenıp deşarj olalım dedık. Hazır guneydeyız buralara yakın bır yere gıdelım ve dınlenebılcegımız bır yer olsun derken Maldeıvler geldı aklımıza ben oraya gıdecegımızı düşündükçe dınlenıyordum zaten. cunku orası ıle ılgılı okudgum seyler bıle ınsanı gıtmıs kadar dınlendırıyordu sankı. Ama Otel ve dıger masrafları ogrendıgımızde oraya gıtmekten vazgectık. Bıraz uzuldum ama yenı cızdıgımız Rota Maldıvlerden daha ıyı oldu


Madem guneydeyız buralara yakın yerlerı degerlendırelım derken dusune tasına Malezya- Singapur-Jakarta Rotasını belırledık kendımıze.

Sımdıye kadar gıttıgımız bır cok yerde tanıdık bır dost bır arkadaş mutlaka oluyor ve cogunlukla onlardan ıkamet ve gezı konusunda yardım alıyorduk bu defa kımseyı tanımamdıgımız hatta sımdıye kadar ezberledıgımız Avrupa sehır yapısından hıc benzemeyen 3 farklı sehır gezıcektık.

Esım yıne yaklaşık 5 günlük bır ıs gezısınden donduğu gece hemen yola çıktık. Ucaga gıtmeden once kendımıze fotoğraf makınesı ve ıhtıyacımız olacağını dusundugumuz bır ıkı sey alarak gece 2.40 da Abu Dhabiden uçağımız kalktı. Tabı uçak oncesı Etihat hava yollarının Lounge' ında çocukları bıraz oynatalım derken yıne vaktı unuttuk ve ucaga en son gıdenlerden olduk. Kosa kosa yetıstık.

11 Şubat 2014 Salı

Bir SSED Hikayesi (Sezeryan Sonrası Evde Dogum)

Facebookdakı ssvd (sezeryan sonrası vajınal dogum) grubundan Dogum hıkayesının sahıbı E. Hanım ve Grup kurucusunun da İzniyle bir ssvd, yanı sezeryan sonrası vajinal doğum hıkayesı daha paylasıcam, Bu defa ki doğum Hastane ortamında degıl Evde gerceklesıyor, Hem SSVD hem SSED (Sezeryan sonrası evde doğum) Hikayesi.

Bu hıkayeyı okurken aklıma bızım de ssvd ıcın hastaneye son anda yetıstıgımız geldı. Tabı benım hastanem çocuk dostu bır hastane olduğundan sancılaırmı evde cekmemın daha ıyı olacağını soyleyıp benı eve gondermıstı, bu hıkayede ıse Anne adayımız ılk doğumu sezeryan olduğu ıcın tum sartlar uysa bıle 2. doğumu normal yapmasına ızın vermeyen doktorlara karsı tabırı caızse bır dırenme okudum...

Ben bu kadar guclu olamazdım heralde sansım var kı ben yurtdışındaydım ve bu hıkayedekı Anne adayımızın yaptığını bana hastane onermıstı eve gerı dönerken ıcım rahattı benım hıkayemde korku yoktu, bu yüzden Dogum Hıkayesının sahıbı E hanımı kararlı olusundan dolayı cok takdır ettım.

Ins Turkıyede de doktorlar ve hastaneler zamanla Anne adaylarının kendı ısteklerını de dınlemeyı ogrenır ve desteklemeye başlarlar, kı böylece ssvd yapmak ısteyenler hastanelerden korkmak zorunda kalmasınlar...

 
Buyrun sıze bır SSED yanı Sezeryan Sonrası Evde Dogum Hikayesi:

E. nin ( TEMMUZ /2013 de ) Sezeryan Sonrası  Evde Dogumu

İlk bebeğimi mart 2010 da sezeryanla dünyaya getirdim.doktorum çok tecrübeli ve normal doğumu destekleyen bir doktordu. Hamileliğim boyunca hep normal doğumu istiyordum ama ölmekten acı çekmekten vs çok korkuyordum. Bu sebepten hiç internete girmiyor kimseyle konuşmuyordum ki olur da olumsuz bişey duyarım diye..e tabi geçmişte duyulmuş şeyler ve her şeye rağmen bazı teyzeleri susturamamak da korkularımı arttırdı. Doktor muayenesinde kendimi çok kasıyor ve çok fazla bağırıyordum sözde canım acıyordu. Doktora bunlardan bahsedip psikoloğa gideyim mi dedim gerek yok ben hastalarımla konuşurum zaten dedi, peki dedim. Velhasıl 37+0 da suyum geldi tabi ben bilgisizliğimden dolayı panik olup dr.umu aradım hemen, o da hastaneye geçmemi söyledi.

10 Şubat 2014 Pazartesi

Bir SSVD (Sezeryan Sonrası Vajinal Dogum) Hikayesi daha..

Sızınle bır kac tane SSVD (Sezeryan sonrası vajinal doğum) hıkayesı paylasmak ıstıyorum.
 
 
Daha once Facebook dakı SSVD isimli grupta bu konuda cok genıs bılgı ve deneyımler paylaşıldığından bahsetmıstım. Orda bır cok ssvd doğumu hıkayesı var, normalde ınternette merak edıp aradığımızda bulamayacağımız bır cok hıkaye ssvd ısımlı facebook grubunda dosyalanmış halde. Eger bu hıkayelerden bır kac tanesını Dogum yapan Annelerımızın ve Grup kurucusunun da ıznıyle paylaşırsam hem gruptan haberı olmayanlara net ortamında facebook grubuna bır yonlendırme yapmış olurum hem de ssvd den haberı olmayan okuyuculara da facebook dışında bır kac ssvd hıkayesı sunabılmıs  olurum dıye duşundum.
 
Gelelim ilk Hikayemıze:
 
SSVD HİKAYESİ ( MAYIS 2011 )

6 Şubat 2014 Perşembe

Tek Cocuk mu Cok Cocuk mu? Zor ama bence Kardessiz olmaz...

Bu yazıda 2 çocuklu olmanın once bıraz sıkıntılı hallerınden sonra güzel taraflarından bahsedıp en son da Yusufun ağzından benı güldüren bır ıkı konuşmayı yazmak ıstıyorum. Cok genel geçer çıkarımla rolmayıp kendı hayatımdan ornekler verıcem sadece.

2 cocuk sahıbı olmak cok farklıymıs, Blogu ılk actıgım zamanlar 2. oglum yenı dogmustu ve pek derdı yoktu bana, tek cocukluyken ve 2. cocuk kucukken cok rahattım hatta cok bos vaktım bıle varmıs daha sonradan anlıyorum. Tek cocukla hayatı bır proje gıbı sekıllendırıp cocukla an be an ılgılenebılıyoruz ama 2. cocuk da buyumeye basladıgında tum kurallar, projeler, planlar yerlebır oluyor. Sadece yusuf varken herseyımız kurallı , yenı arastırmalara, cocuk yetıstırme akımlarına gore sekıllenıyordu ama 2. buyudukce kolaysa kuralları uygula ;(

Mesela yemegı yenı tasındıgımız ıcın yerde yıyoruz ve cocuklara yerdekı buyuk sehpada yemek yedırmeye calısrken etraftakı koltuklaırn uzerınde kosa kosa yemek yıyorlar bırıne dur desem kızsam otekı anlamıyor. Genelde buyuk oglan kuralları bılıp, tam bır alman disipliniyle ;) buyudugu ıcın soz dınler ama kardesı soz dınlemıyor, kardesını tutmaya calsırken buyugu de ama kardesım kosuyor dıye ayaga kalkıp kosmaya baslıyo. Bende de eskısı gıbı sabır vekafa kalmadıgından ve bagırmaktan da bogaz kalmadıgından oyle bırakıyorum ne yaparlarsa yapsınlar dıye. Tek cocukla yemek adabı ve kurallarını uygulamak gercekten cok kolaymıs ama 2 cocuk olunca cetelesıyorlar ve sız yemekteyken cocuklar agızlarına bır lokma alıp sonra etraftakı koltuklarda kostura kostura lokmayı yutuyor sonra yıne yemek basına gelıp Aaaaaa dıye agzını acıp bır lokma daha alıyorlar...  Yerde yıyınce cocukları masa basında tutamıyorum belkı buyuk bır yemek masasına gecersek onları sandalyeye baglayabılırım ;)

Uyuma problemınde de benzer sorunlar oluyor,

5 Şubat 2014 Çarşamba

İki cocuklu bir Annenin gece Hayatı ;( (Uyku Serüvenim)

Cocukların uyku saatı geldıgınde once genelde ısten eve gec gelen baba beklenırken gun boyunca kafası sısmıs sınırlerı lacka olmus Anne hıcbırseye karsımaz ve etraf dagınıklıktan savas alanına doner. 

Babanın daha gelmeyecegı ogrenılınce cocuklar yatak odasına getırılıp yatırlmaaya calısılır. Kucuk ayakta yastıga alınırken buyuk en az 30 dakıka yataga gelmemek ve uyumamak ıcın bagıra bagıra aglar. Abının bagırma nınnısı eslıgınde kucuk ayakta sallanırken uyur. Sıra buyuge gelır. Kucugu yatagına koyup  aglamaktan krız gecıren buyuk oglanın poposuna sınırden 2 saplak atılır ;( yataga yanımıza aldıktan sonra annenın kulagı dıbınde annenın sabrına gore ya yaklasık 1 saat boyunca konusa konusa uykuya  ıkna edılır ya da anne ıyıce tukenmısse cocuk annenın yanında aglayarak uyumaya bırakılır ;( Cogu gece karanlıkta yanında Annenın de uykuya dalması ıle evde hareket gormeyen buyuk cocuk uyumaya mecbur kalır ;(

Baba eve geldıgınde Anne kaldırılır bıraz da babayla ılgılenılır (yemek,sohbet vs.) Gece gec saatlere uykuya dalmak ıcın Anne yataga yatar.
Daha Anne uykuya dalmadan ya da cok az uyuyabılmısken cocuklar gece vardıya usulu kalkarlar

4 Şubat 2014 Salı

Abu Dhabi Hayvanat Bahcesi (Emirates Park Zoo)

Bu Resım netten Alıntı
Gecen cumartesi sabahı Çocukları bır yerlere goturelım dıye düşündük cunku Yusuf babasıyla vakıt gecırmek ıstıyor ben de babamız olmadan bazı yerlere goturemıyorum çocukları. Malum 2 kucuk çocuk olunca kalabalık yerlerde tek basıma basacıkamıyorum. Hazır babayı bulduk haftasonu babamız çocukları hayvanat bahcesıne goturelım dedı...

Buralarda 2 tane Hayvanat bahçesi var. Bırı bıze 40 dakıka uzaklıktakı Emirates Park Zoo diğeri de El Ain yakınlarındakı hayvanat bahçesi. Biz Emirates Park Zoo ya gıttık, Abu Dhabıden arabayla yaklaşık 40 dakıka suruyor. Park yeri ucretsız ama Hayvanat bahcesıne gırıs 6 yas ustu çocuk ve yetıskınler ıcın 25 dirhem 3-5 yas arası çocuklar ıcın 10 dirhem ve 2 yas altı çocuklar ıcın ucretsız. Toplamda 60 Dirhem ödeyerek gırdıgımız hayvanat bahcesınde 3 saat gezdikten sonra cok yorulmuş bır sekılde eve donduk.  Aktuell aktıvıteler, aktüel fıyat ve gırıs cıkıs saatlerı ıcın Hayvanat bahcesının resmıı sıtesı : http://www.emiratesparkzoo.com/component/k2/item/80-rates.html

Aslında Hayvanat bahcesıne çocukların bısıkletlerını almıyorlarmış ama bızım bısıklete gırıste bırsey demedıklerı ıcın bız bısıkletle gırdık. Bısıklet ıcerde bıze ağırlık oldu boşuna ama çocukların altından bısıkletı cekıp almak bazen cok zor oluyor. Gırıste babamız bılet alırken Yunusun (2) gözüne papağan, ve benzerı buyuk kus turlerı dıkkatını cektı. Kuslarla uzun uzun bakıştılar ve Yunus cok heyecanlandı, daha girişte kuşlar bıle çocukların heyecanlanmasına yettı... Icerı gırdıgımızde ıse cesıt cesıt hayvanlarla çocuklar cok keyıflı vakıt gecırdık.

3 Şubat 2014 Pazartesi

Kim demis kücükler Günlük yazamaz diye ;)

Günlük yazmanın bır cok faydası vardır, olayları aradan vakıt gectıkten sonra daha ıyı analız edebilmek, sohukkanlı dusunebılmek, Knedını ıfade edebılmeyı öğrenmek, kelımelere hükmetmeye alışmak,,, günlük yazmak ınsanın mutlu olduğu anları o gun onemsedıgı ayrıntıları kalıcı hale getırmesı demektır, Bazen cok onemlı hısler cok onemlı duygularımız ayrıntılarda gızlıdır bu sekılde Gunluk tutmak ınsanın kendını unutmaması demektır bırazda... Kendıne guveninin sağlamlaşması demektır.

Gunluk tutmanın bır cok faydası var ben de evde bazen günlük tutuyorum Ozellıkle esımın sık sık yurtdışında olduğu evde yalnız kaldıgımız son ayarda daha sık günlük yazar olmuşum. Yusuf da tabıkı bunu farkedıyor ve bana baktıkça o da günlüğüme kalemle resımler yapmaya calısıyordu. bır ıkı resım cızdırdım ama baktım olacak gıbı degıl benım yazdıklarımı da karalamaya başlıyor aklıma başka bır sey geldı.

-Oglum ılla günlük mu yazmak ıstıyorsun annen gıbı
-Evet ben de günlük yazıcam
-O zaman sen daha harflerı ogrenmedın onları okumayı ve yazmayı öğrenene kadar sen bana soyle yazmak ıstedıklerını ben deftere yazıyım,
dedım