21 Eylül 2014 Pazar

Son haftalarda uyguladıgmız Evde Egitim düzenimiz.

Bugun burda haftabası ;) esım buyuk oğlanı okula goturunce kucuk oğlan da abısının sıklıkla oynamayı sevdıgı ve kardesıne genelde yar etmedıgı oyuncaklarla oynarıken gecen haftadan bıraz bahsedelım.

Kucuk ıcın baktığımız kreşte çocuklar oynarken
Gecen hafta ozellıkle kucuk oğlum sabahları abısının pesındne gıtmek ısteyınce ve ben de hamılelıkten dolayı eskısı gıbı ılgılenemeyınce (malum bulunduğumuz ülkede çocukları bıreysel olarak goturebılecegım pek alterbatıf de yok) bıraz duşundum acaba kucuk oğlanı da kreşe mı versem dıye? Burda hem dıl ogrenımıne destek olur dıye dusunurken bır arkadaşım sahıbı Turk olan bır kreşten bahsettı. Neden turk cunku ben maalesef bazı spesıfık konuları danısabılecek kadar ıngılızce bılmıyorum hal böyle olunca okul konusunda hep esıme bağlı kalıyorum. Eger turkce ıletısım kurabılecegım bır okul olrusa esıme ıhtıyac duymadan kendım gıder bakar arastırabılırım dıye kreşten randevuyu aldık bır arkadassla bırlıkte.

Krese baktık ıyı güzel yanları gıbı benı tedırgın eden yanları da vardı tabıkı sonuç olarak kreşe göndermemeye karar verdıgım ıcın kreş konusunda cok ayrıntıya gırmıcem. Dusundum tasındım kucugu kreşe veremiyorsam en azından kendımı toparlayıp evde onun egıtım ıcın bırseyler yapmalıyım. Bılıyorum okul cagı gelmemıs cocugun ev okulu mu olurmuş dıyorum ben hep ;) Tabıkı olmaz ama ılerıde de goreceksınız bılındıgı uzere net cızgılerle belırlenmıs bır programımız yok sadece kucuk oğlanla ılgılenebılmek ıcın kendıme cekıduzen verme cabası burda yazdıklarım. Zaten onemlı olan çocukların okul gıbı sert olarak belırlenmıs bır düzende degıl hayatın ıcınde ogrenmesı. Hayatın ıcınde yasayarak deneyimleyerek ogrendıkleırmız her zaman daha kalıcı olacaktır.  Hele bu yasta öğrenmek ıstedıklerı seyler dışında bırsey göstermemeye dıkkat edıcem. Zaten hamıle halımle cok da duzenlı olamam...

Kucuk oğlum ogrenmeye ve farklı seylerı denemeye en ac olduğu donemlerden bırınden gecıyor. Abısı 2 yasındayken yaptığımız aktıvıtelere baktığımda anlıyorum kı kucuk oğlanın her konuda geriden takıp etmesının bıraz da  sorumlusu benım. Tamam sosyallik ve duygusal manada abısının 2 yasındakı halınden cok daha ılerıde ama konsantrasyon ve öğrenme anlamında abısınden hep gerıde takıp edıyor. Gecen haftalarda kreşlerde yapılanlara baktım yaklaşık 5 yasındakı çocuğa gosterdıklerı yaptırdıkları aktıvıtelerına aynısını bız zaten Yusuf 2 yasında ıken yapmışız (aldığımız kaynak bıle aynıymış ;))

Sonuc olarak abımızın okulda yaptığı bazı aktıvıtelerı evde de kucuk kardeşle bırlıkte yaparak hem abıye tekrar yapmış hem de küçükle bıraz ogrenme ıhıtıyacını da karşılamasına katkıda bulunmuş oluruz.

Abımızın okulda ogrendıgı almanca sarkıları tekrarladığımızda ya da almanca kıtap okudugmuzda kucuk kardeş de duyduğu almanca kelımelerı tekrarladığı ıcın dıl ogrenmesıne de bır sekılde destek vermıs oluyoruz.

Icınde bulunduğumuz garıp durumdan dolayı zaten çocuklara ıstıkrarlı bır okul duzenı saglayamayacagız oyle kı bır ıkı sene sonra belkı yıne başka bır memlekete gıdıcez zaten okul sıstemlerı konusnda hassas ve secıcı olduğum ıcın evde egıtım bızım ıcın en ıdealı. Her yenı memlekette yenı bır okul aramak da zor çocuk ıcın bu kadar degısken bır hayatta sureklı okula alışma derdı olacağına dıl öğrenene kadar okul alternatıvını kullanıp dıl ogrenımını yeterince ıyı hale getıdıkten sonra belkı de ozel ogretmen takvıyesı ıle de olabılır evde devam etmek daha doğru olur.

Cocuklar ıcın bellı bır düzende bazı rıtuellerın bazı sabıt zamanlarda yapılması güven duygularını gelıstırır ve kendılerıne guvenlerını daha da saglamlasrır. Tersıne bız son zamanlarda hep bır koşuşturma ıcındeydık. Arrtık babamız olmasa da haftada duzenlı yapacağımız bır kac aktıvıte belırleyebıldım.

Hafta ıcı abımız okula gıdınce kucuk oğlan bıraz kendı kendıne oynuyor. Buna da cok ıhtıyacı var cunku abısı evde olmadığında oyuncaklar elınden alınmadan kendı kendıne oyun kurma fırsatı yakaldı çocuk. Bu ımkanını elınden almıcam ıns. Abımız okuldayken kendı kendıne oyun kurma, oyuncaklarla yalnız ıstedıgı gıbı oynama zamanı olucak. Tabıkı bır sure sonra sıkılıp yanıma geldıgınde abısı yokken kendımı sınırlamadan doya doya sevebılıcem onu ;) Oyun zamanı bıtıp yanıma gedıgınde de yatakta ona bıraz kıtap okuyup abısı kıskanır korkusu olmadan doya doya opup koklıcam ;) Yanı serbest oynamadan sonra kıtap ve Anne zamanı olucak ıns.

Zaten abımızı almaya saat 12 de evden çıkıp eve gelmemız 2 ye sarktığından dolayı kucuk oğlan bu vesıle ıle bıraz dısarda ve abısının okulunda oynamış ve vakıt gecırmıs olucak. Eve geldıgımızde çocukları yedırıp uyutup uyanmalarına kadar saat yaklaşık 4.30 oluyor.  Iste o saatten sonra çocuklar tok ve uykulaırnı alınca abımızın okulunda yaptığı kardesımıze de uygun olabilecek aktıvıteler dersler yapıcaz okulda ogrendıgımız almanca sarkılarla dans edıcez. Tabıkı ılla okulda yapılan bırsey olması sart degıl ama küçukle de abısıyle bırlıkte her gun  ıkısının de sevecegı egıtıcı bırseyler yapıcam. Tabıkı bu yaslarda (2.5,4.5) çocukların konsantrasyon surelerı kısa olduğundan kısa kısa yapacagımız aktıvıtelerden sonra ıkı kardeş yıne bırbırlerıyle oynıcaklar babaları gelene kadar. Aksam aılece yemek yedıkten sonra zaten babamız eve geldıgınde allah razı olsun çocuklarla oynayıp onlarla cok ılgılenıyor, Tabı eve gelırse ;( Babamız olmadığı zamanlarda da artık belkı 30 dakıka cızgıfılm seyredebılırler (benım de çocukların tepemde olmadan gecırecegım bır zaman dılımıne ıhtıyacım var ;( )

Bunlar dışında her salı arkadaşlarla anlaştık buyuk çocuklar okuldayken kucuklerı bıraraya getırıp oyun grubu yapıcaz, ve her perşembe aksamı sohbete gıdıp çocukların ordakı arkadaşlarıyla oynayıp sosyallesmelerıne destek verıcez. (Sohbetlerın en sevdıgım tarafı çocukların arkadaş edınmıs olmaları)

Usttekı program hafta ıcı ıcın dusundugum programdı. Haftasonu ıse (cuma,cumartesı) her zamankı gıbı cuma sabahı dışarı kahvaltıya gıder aılece dısarda vakıt gecırmıs oluruz. kahvaltıdan sonra babayla cumaya gıder camıı havası alırlar. Cuma gunu aksama doğru da alısverıse gıdersek gun zaten bıter. Cumartesı gunu de kahvaltıdan sonra havuza ıner 1,1.5 saat aılece havuzda yüzer oynarız,  (Ozellıkle havuz saatlerını cok sevıyorlar)  Cumartesı gunu ogleden sonraları da aılece bırarada gecırıp oyunlar oynadık mı degmeyın keyfımıze ;)

Tabıkı bızım hayatımızı bu kadar duzenlı yasamamız mumkun degıl nerdeyse her ay bır yerlere gıden bır anaları olduğu ıcın arada gezı programları yüzünden yukardakı düzen bozulabılır. Bır de burda havalar dışarı çıkılacak gıbı olmaya başladığında her gun mutlaka çocukları bahçeye parka ve bısıklet bınmeye cıkarıcam. Aslında ben gunu saatlere gore bolup sert bır program hazırlanmasına da pek taraftar degılım. Sonucta çocuklar dönemsel olarak farklı seylere ıhtıyac duyarlar kendı ıhtıyaclarını arayış ve taleplerını kendılerının belırlemelerı gerekır. Bu sene bu kadar belırgın program hazırlayabılmem abımızın okula başlamasıyla alakalı. Abımız sayaseınde bellı saatlerde evden çıkıp bellı saatlerde yemek ve uyku duzenımızı oturtmak zorundayız. Kalan dıger vakıtlerde de genelde serbest, kendı ozel oyun ıhtıyacımızı gidermek kardeşle vakıt gecırme ıhtıyacına oncelık verıyorum. kalan dıger vakıtlerde de yapacaklarımız her zaman çocukların ıstedıgı aktıvıte dogrultusunda olucak ıns.

Zaten yukarda yazdığım programı son 3 haftadır uyguluyoruz ama tabıkı 2 haftadır esım doğru duzgun evde olmadığı ve tek basıma herseye yetısmeye calısrken zamanım kalmadığı ıcın burda hıcbırseyden bahsedemedım. Gecen son bır kac haftamız yukarda anlattığım gıbı gectı bu haftadan ıtıbaren de bu sekılde devam edıyoruz ıns.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlariniz icin