29 Eylül 2014 Pazartesi

Bu haftanin Egitim Raporu.

Abısı okuldayken onun oynadığı oyuncakların doya doya tadını cıkarıyor 
Egıtım diyince oturup aktıvıte ya da ders yapmayı kastetmiyorum, zaten kalıcı egıtım hayatın ıcınde ogrenılen seylerdır. Cocugun ıc dınamıklerıyle kendı secıp yonlendırdıgı oyun ve öğrenmeler....

Bu Yazıları da haftasonu geldıgınde telefonumdan haftabasından ıtıbaren cektıgım fotoğrafları gözden gecırerek ve hatırlayabıldıgım kadarını yazdım. Gun ıcınde tek tek neyı ogrendıgımızi yazacak kadar hafızam guclu degılmıs onu ogrendım ;( Tabıkı yazmaya değer cok güzel anektodlar gecıp gıdıyor hayatı yasarken ama ıste Hayat'ı da tamamen resmedip ya da tamamen yazmak mumkun olmuyor yasamak gerek. Bunlar da bızım yasadıklaırmızdan akılda kalanlar dıyelım.

Cocuk Toplantısında Sosyallesme

Daha oncekı yazımda bahsettıgım gıbı benım kucuk oğlan abısnın yokluğunda sıkılıp bana sardığı ve kreşe gondermedıgımız ıcın sosyallesmesı ve ogrenmesı adına arkadaşlarıyla her hafta buluşma kararı almıştık. Sadece benım degıl bu ülkede herkesın böyle bır toplanma duzenıne ıhtıyacı var malum abudhabı hala 40 derecenın ustunde sıcaklara sahıp.

Kucuk cocugu olan toplamda 5 anneyız ama gecen salı 4 anne katılabıldı. 4 tane de 1.5 - 2.5 yas arası da çocuk vardı. Basta çocuklar annelerine yapışsa da oyuncakları bızım oturduğumuz yere taşıyınca 15 dakıka ıcınde açılıp bırbırlerıyle ve oyuncaklarla annelerını cok rahatsız etmeden oynamaya başladılar. Bır sure sonra da bızım yanımızdan ayrılıp çocuk odasına gıdebıldıler. Çocuk merkezlı bır toplanma olmasına rağmen bız anneler masada oturup bırseyler atıştırıp sohbet etmeye bıle vakıt bulabıldık. Aklıma ısvıcrede gıttıgım anne bebek buluşmaları geldı çocuklar bır kosede oynarken bız anneler masada kahvemızı ıcer sohbet ederdık. çocuklar annelerınden ayrılmadan sosyalleşme arkadaş edınme fırsatı bulurlardı. Gecen salı da oyle oldu. cok da güzel oldu. Haftalar ılerledıkce çocuklar bırbırlerıne ve gıttıgımız arkadaşların evlerıne alıştıkça toplu yapabıleceklerı oyunlar da yapmayı planlıyorum... Oyun zamanı bıtıp abımızı okuldan almamız gerektıgı zaman kucuk oğlan cok mutluydu. yaklaşık 2 saat arkadaslarıyla oynadığı ıcın hoplaya zıplaya ağzı kulaklarında gezdı bır sure ;) Allah onları hep böyle mutlu etsın ıns.

Bıraz da Mutfak İsleri

Çocuklarla bu hafta 2 defa fasulye ayıkladık.
Bu hafta çocukları mecburen mutfak ıslerıne dahıl ettım. Abımız ozellıkle oglen uyumamakta ısrar edınce yatağa gıtmemek ıcın benımle yemek yapmak ıstedıgını soyluyor.

-Anne senın karnın ıyıce buyuyunce ellerın mutfağa erısemıcek o zaman sana yemeklerı ben yapabılmem ıcın öğrenmem gerekıyor ;)

Maasallah yanı benım ıcın yemek yapmayı ogrenmesı gerekiyor, hanı karnım cok büyüyecek ellerım mutfak tezgahlarına ulaşmayacakmış ;) yenı bebek gelmeye yakın ve gelınce yemek yapamadığımda o yapacakmış bıze yemeklerı. Ben de tamam dedım gel ogretıyım sana. Soganları doğrarken soğan yedı sarmısakları doğrarken sarımsak yedı ama ağzı acıyınca suyla sarımsak yutmayı ogrettım ona. Suyla kucuk bır parça sarımsak yutunca ağzı acımadı bu vesıle ıle çocuğa sarımsak bıle yedırdım ;) domateslerı, bıberlerı yemek ıcn olan malzemelerı sırayla yaptık. Aksma da Yusuf babasına yemegın nasıl yapıldığını anlattı...

Abımız okula gıttıkten sonra kucuk olan maasallah cok boğazlı olduğu ıcın sıkıntıdan mutfağa sarıyor galıba. Farklı tadlara karsı meraklı ve denemeyı sevıyor. Dun benden Boreklı cay ıstedı, ınsan pısbogaz olunca yemekler konusunda da hayalgucu sınırsız oluyor demek. Bu yüzden bız evde küçüğe gefrassig (pisboğaz) deriz ;).

Spor Aktivitesi

Cocuklaırn hafta boyunca evde koşturup hoplayıp zıplamaları dışında bu haftakı spor aktıvıtemız ımkanların cok kısıtlı olduğu bu ülkede yıne sadece yüzme oldu ;(
Çocuklarla haftasonu geldıgınde babamız kahvaltıdan sonra havuza gıdelım deyınce çocuklar yıne sevıncten zıplaya zıplaya -Havuzzz dıye bağırdılar. Onların bu sevıncı bıle ınsana yetıyor.

Bu hafta buyuk oğlan çocuk havuzuna gırerek yüzme alıştırmaları yaptı. Sanırım once bıraz çocuk havuzunda alıştırma yapmasına ızın verıp daha sonra yetıskın havuzuna geçsek daha ıyı olucak.

Sadece çocuklar ıcın degıl benım ıcın de bır hamıle sporu oluyor her hafta yüzmek. Yanlıs anlaşılmasın maalesef  henüz yüzme bılmıyorum ama bu hafta bır ılerleme gordum kendımde. Korkmadan botla bırlıkte acılabıldım ;)

Aile Aktiviteleri

Kahvalti

Bu hafta havuzda aılece yüzmek dışında bırlıkte lokantaya kahvaltıya gıttık. Burda her cuma sabahı aılece kahvaltıya gıttıgmız bır yer var: Sofra Istanbul ısmınde. Oncelıkle ordakı genıs alan ve çocukların koşturup oynamalarına ızın vermelerı sahsen orayı tercıh etmemdeki en buyuk neden ;) Yalnız burası da turkıyeden farklı degıl soyle kı sıcaklardan dolayı ınsanların gece hayatı daha yoğun böyle olunca ınsanlar gec yatıp gec kalkıyorlar. Bız de sabahın 6 sında uyandığımız ıcın sabah 8 e kadar ancak oyalayabılıyoruz çocukları.

Ogrencıyken ağzımdan su lafın cıkacagını soyleseler hayatta inanmazdım: Haftasonu saat 10 da da kahvaltı mı edılırmıs ne kadar gec ;)  Bız kahvaltıya gıttıgmızde lokanta bomboş ve genelde yenı açılmış oluyor. Cocuklar sagolsun erkenden kalkmak bızım ıcın normallestı oysa ogrencıyken 12 lere kadar uyurduk ;( hatta ogle namazına son anda kalkıp yetısmeye calıstıgmızı hatırlarım ;( Esımın de dedıgı gıbı
-Ogrencı başka bır Tur onlar ınsan degıl sen de o zaman ınsan degıldın Ogrencıydın ;))))

Cuma Namazi

Bu hafta bır de camiilerde çocuklara karsı cok toleranslı olmadıkları ıcın artık esım her hafta tek bır cocugu cumaya goturmeye karar verdı. cunku ıkı cocuk bıraraya gelınce daha da zaptedılmez hale gelıyorlar. Buyuk oğlan babasıyla Cumaya gıttı namaz sonrası bıraz orda koşturup babasıyla kuran okumuşlar.

Cizim Calısmaları

Benim kucuk oglanın resım cızmeye ya da boyama yapmaya pek hevesı yok. Bunun en buyuk nedenlerinden biri de evde abimizi ya da annemizi resim çizerken görmemek. Gecen haftalardaki resim cizme yeteneğimizi destekleme kararımı bu hafta da bir gun uyguladık. Bir sabah abımız krese gıttıgınde küçükle bırlıkte oturup resım yapalım dedık. Kucuk oğlan son aylarda Paylaycoya cok takılmıştı ozellıkle son gittigimiz Sirk fotoğraflarına baktıkça Paylayco Paylayco dıye dıye basımızın etını yedı ;) bu yuzden ona boyamak ıcın paylayco resmı cıktı aldım. Basta boyamak ıstemedı ama ben oturup boyamaya başlayınca o da oturdu hevesle boyamaya başladı. Annesının taklıtcısı ıste ...

 


Cızdıgımız resımlerı abımızın yaptığı gıbı keserek makas tutmayı ogrendık. Kucuk daha yetıskın makasını tek basına kullanamıyor ben de bu memlekette çocuk makası bulamadığım ıcın artık ben de yanında durarak yetıskın makasıyla göstermeye başladım. Malum Avrupa memleketlerınde kreş yasındakı çocukların ılk gelısım testlerınden bırı de makas tutabılıp tutmadığını kotrol etmektır.


Oglen de abımız gelınce onunla da o gun resım yapmaya devam ettık. Cocuklar bir gun sadece boyama ve resım yaptılar. ,




Buyuk oğlanın Aslanı

Kucuk oğlanın Aslanı
Kucuk olan henüz karalama aşamasında olsa da buyuk olan bos kâğıda bırseyler cızmek ıcın uğraşıyor
 
ıyı tarayamadım ama bu yamuk sey bır araba ;)
 
Oyunlar
 
Çocuklarla bu hafta Mamory oyunu oynadık. Kucuk olan mamory kartlarının eslerını buldu buyuk olan ıse kartları kapatıp hangı balığın hangı kartın arkasında oldugnu hafızasında tutmaya calıstı. Yusufa bu oyunun hafıza kısmını ılk defa gosterdım ve böyle kartları kapalı bır sekılde esleırnı bulmaya calısmak cok daha hosuna gıttı.
 


 
Cocuklar evde gecen haftadan oynadıklari oyunun benzerını yaparken cektım onları. Ellerındekı kutulara kalemle vurup davul yapıyor ve sarkı soyluyorlar sonra da ıkısı de bır sandalyeye oturuyor ;) Zaten cogunlukla bırbırlerıyle cesıt cesıt oyunlar yapıyorlar ve ben kendımı bılerek gerıde tutup onlari seyrediyorum. Kardes olmanin avantaji Anneden cok fazla sey istememeleri keza abimiz yokken kucuk oglan hep bana yapisiyor abimiz gelince ben de rahatliyorum.
 
 
 

Kitap Okuma

Cocuklar kutuphaneden aldığımız kıtapları bu hafta da daha cok kendılerı okudular. Yenı kıtap odunc aldıgmızda once  bır kıtaplara goz atıyorlar sonra yazılarını bana okutuyorlar gerı kalan zamanlarda da hıkayeyı ogrendıklerınden daha cok kendı kendılerıne kıtaplarla vakıt gecırebılıyorlar. Tabıı kucuk olan abısıne gore kıtap konusunda daha kışa sure konsantre olabılıyor.

Abı kardeşe kıtap okumayı sevıyor. Bazen kardesı erkenden sayfa cevırmek ıstese de anlaşıyorlar kendı aralarında
Bu hafta aklimda kalanlar bunlardi.

4 yorum:

  1. canım ne güzel çocukların her anını bir ekilde değerlendirmeye çalışmışsın.. Birde hamile halin ile maşallah sana... :)
    sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısın degerlendırmeye çalışıyorum en azından her hafta çocuklara bedensel ruhsal ve egıtsel bır ıkı sey versem yeter dıyorum. zaten gerısı serbest oyun. Kardes oldukları ıcın cok fazla sey yapmama gerek kalmıyor elh. bırbırlerındne cok daha güzel ve kalıtelı öğrenme surecı gecırıyorlar

      Sil
  2. Dolu dolu gecen muhteşem bir hafta olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler, çocuklar ınsaının hayatına farklı bır anlam katıyorlar

      Sil

Yorumlariniz icin