19 Eylül 2020 Cumartesi

Bir Aksam Gezintisi Degil Bir İstiklal Yürüyüsü ve Gecmisiniz Itina ile Temizlenir Kitapları

Kitap: Bir Akşam Gezintisi Değil Bir Istiklâl Yürüyüşü

Yazar: Ismet Özel


Bildiğimiz gibi Ismet Özel önceden sol düşüncede olsa da sonradan müslüman olmuş ve şiirleri ile Türk şiirinde klasik olmuş eserler veren bir toplum önderi.

Kurmuş olduğu Istiklâl Marşı Derneğinde verdiği Istiklâl Yürüyüşü konuşmalarından derlenen bir kitap olduğu için yaklaşık 500 sayfa boyunca hep aynı şeylerin tekrarını anlamayarak okuyorsunuz. Kitapta bir çok konu "anladınız siz onu, bu meseleyi çok iyi anlamak lazım, eğer söylediklerimi anlamıyorsanız bu sizin eksikliginizden kaynaklanır vs.." gibi ifadelerle kapatılmış. Mesela bir yerde mersinde tren yolu yok diyor başka yerde biri -ama mersinde tren yolu var dediğinde hoca " Ben mersinde tren yolu yok derken mersinin denizciliği gelişmesin diye tren yolu sahile bağlanmıyor diyorum aslında.... Yani hoca mersinde tren yolu yok dediğinde siz o cümlelerin taşımadığı anlamları da anlamak zorundasınız ki bu hem çok zor hem de çok subjektif bir uğraş oluyor. Haliyle de hocanın sıklıkla çok doğru tespitleri ifade ederken bile aslinda hangi konuda tam olarak ne demek istediğini anlayamıyorsunuz.

Ursula Guin'in Yerdeniz isimli kitabında kullandığı şu ifade Özel'i okurken aklıma geldi;

"Kelimelerin anlamlarını saptırıp yanıltabilirler; dikkatsiz bir dinleyiciyi, her biri gerçeği yansıtan ama hiçbiri bir yere varmayan ters sözcüklerle bir labirente çekebilirler."

Kitabın başında bizimki sıradan bir akşam gezintisi değil hızlı hızlı birlikte yürünen amaca giden bir istiklal yuruyusudur dese de kitabın sonunda son konferansa geldiğinde dinleyicilerin kendisini anladıkları noktasında şüphe duyduğu ve boşa kürek çektiği duygusu ile konferansları bitirme kararı aldığını söylüyor.

Sanırım hocayı anlamak için yanlış kitaptan başladığımı kabul etmem lazım. Ismet Özeli anlamak için önce bu kitap gibi laf arası söylenen şeylerin derlendiği bir kitap yerine "Üç Mesele" "Vel Asr" gibi diger fikir kitaplarına bakmanızı kendime de size de tavsiye ederim.

Anladığım kadarıyla Özel Türkiyede bir hainler bir de gafiller vardir diğerleri Istiklâl Marşı üyeleridir der ve dünyada da bir Amerikalilar bir de Türkler vardır der. Türklerden kastı hz. Ademden beri Allahın gönderdiği mesajı üstlenen (göktanrı inanci gibi) tüm insanlarin toplanıp islamı dünyaya hakim kılmaya çalışan kişilerdir. Türkler diğer insanlardan üstundur ve müslüman olmayana Türk denmez der. Türkiyenin de Dünyanında önlerindeki ana sorun Türk olmayı mı Amerikan olmayı mı seçecekleridir. Bu minvalde selçuklulardan beri Islam üzere şekillenen Türkçe dili, efendimizden sonra da cahiliye zamanındaki Arapçaya dönmeye çalışan günümüz arapçasından daha islami olduğunu ifade eder.

Türkiyede yaşayan hainler (it) ve gafiller (ot) dışında bilinçli olan tek grup Istiklâl Marşı derneği üyelerinin ise günümüz ortamında yapabileceği tek şey hain olmadığını ve dünyayı yöneten sisteme karşı "sen beni kullanamayacaksın" demesi yeterliymiş. Zaten Özel, Üç Mesele kitabının da kendisini kullanmak için kendisine yazdırıldığını ve hatta Istiklâl Marşı Derneğinin de kendisine kendisini piyon olarak kullanmak isteyen güçler tarafından kurdurulduğunu söylüyor. Yani beni kullanmak istiyorlar ama ben onların silahları ile yine kendi bildiğimi okuyorum demek istiyor.

Hep negatif yorum yazdım sanırım. Anladığım kadarıyla Ismet Özel deneyimlerine ve okumalarına dayanarak birşeyleri anlamlandirmaya çalışırken ayrıştırıcı bir dille yanlış çıkarımlar da yapmış. Mesela Başörtülü hanımlar için "üniversiteye niye gidiyorlar, kızlar okusun diye ayet mi var sanki" gibi hiçbir insani, dini, vicdanı dayanağı olmayan artık günümüzde de kullanılmayan basit bir düz mantık yaparak işin içinden sıyrıldığı gibi buna benzer nedenini anlatmak icin uzun uzun konuştuğu küresel Isınmanın olmadığı, bizi bununla kandırdıkları gibi çıkarımlarının nedenini bir türlü anlayamıyorsunuz. Yazar aynı zamanda teknolojiye de karşı hatta hala daha atlı süvari birlikleri ile silahlanmamız gerektiğini okuduğumda kafam yandı diyebilirim. Bizim entellektüellerimiz ,sanırım maalesef yaşlandıkça söyledikleri şeyleri açıklamakta zorluk yaşıyorlar.

Yine de Özelin dilinden dünya tarihinin bir bölümünü okumak, benim için tamamlayıcı oldu.

Biraz ara verdikten sonra Özel'den bir şey okuyacaksam eğer o da "3 mesele" olacak galiba.


Kitap: Geçmişiniz Itinayla Temizlenir

Yazar: Cemil Koçak


90 larda yazılmış olan ve yazarın bazı gazetelerde ya da dergilerde çıkmış olan makalelerini bunyesinde toplayan bu kitap, ironik ve esprili dili ile okuması rahat ama zaman zaman akademik dile de bir anda atlayabilen bir derleme.
Mayınlı tarla misali konuşması sakıncalı ve her tarihçinin farklı okuduğu bir dönem olan yakın tarihimize şöyle bir kaynaklar ışığında bakmış. Isminden hareketle beni beklemediğim bilgilerin karşılayacağını umarak okumaya başlasam da Atatürkün eski eşinin yasaklanan hatıratı gibi benzer bir kac mesele dışında cok da tartışmalı mevzulara girmiyor.
Benim okuma beklentime uymamis olsa da bekletimin ötesinde akademik anlamda bilgiler katti bana. Kitap tek parti dönemini klasik tarih sıralamasını takip etmeden farkli acilardan anlatıyor. Mesela 2. Dünya savasi zamanında dış politika ışığında stratejik yazışmaları okumak ve bir çok gelismenin ulkemizde dış konjonktür kaynaklı yapilmaya mecbur edildigini görmek benim icin yeni bir okuma şekli idi.
Bu kitap, bana yakın tarih okumaları merakımı cezbetmesi hasebiyle guzel bir okuma deneyimi oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlariniz icin