
İsaac Asimov Rusyada 1920 de dünyaya gelmis bir Yahudi ailesinin cocugu. Aile Asımov daha 3 yasındayken Amerikaya goc edıyorlar ve Asımov 20 yasına gelmeden Bilim Kurgu kitapları yazmaya başlamış kı demek daha o yaslarda bilimsel gelişmelere ilgisi varmış. Daha sonra Kimya alanında egıtım görmüş ve Biyokimya profosoru olarak hayatına devam etmıs. Ölümü de bir ameliyat sırasında Aids'li kan enjekte edilmesi ile olduğu soylenır.
Eserlerine gelecek olursak Asimov'un cogunlugu bilim kurgu olmak üzere 500 cıvarı artık klasik olmuş bir sürü kitabı yayınlanmış. Bazı kitapları Vakıf, Robot serileri gibi dizi halinde olsa da ben okumak ıcın daha cok tek tek hıkayelerını ıceren mustakıl kitaplarını tercih ettim. Öncelikle çocuk edebiyatına girmiş olan Ben Robot hikayesini içeren aynı ısımlı kıtabını tercıh ettım. Ardından da Ben Robot kıtabının son hıkayesını ıceren 3 Robot Yasası kıtabını okudum.
Ben Robot ve 3 Robot Yasası
1.Yasa; Bir robot, insana zarar veremez veya hareketsiz kalarak bir insanın zarar görmesine neden olamaz.
2.Yasa; Bir robot, bir insanın verdiği emirlere uymak zorundadır. Ama bu emirler 1.Yasa ile çelişemez. Yani bir insanın zarar görmesine yol açacak emirler uygulanmaz.
3.Yasa; Bir robot, kendini korumalıdır. Ancak bu 1. ve 2. Yasa‘ya uyması gereken durumlarda geçerli değildir. Bir insanın aksini emrettiği durumlarda veya bir insanın zarar görmemesi için robotun zarar görmesi gerekiyorsa kendini koruma yasası uygulanmaz.

Hıkayelerın ortak kahramanlarından bırı olan Robot psıkologu Susan Calvin de robotların duygusal gelısmelerını takıp edıp onların ınsanlara zarar veremeyecek halde olup olmadığını kontrol eder. Hıkayelerde 3 robot yasasının robotlar tarafından zamanla düşünerek farklı sekıllerde anlasılabılecegını ve bunun da ınsanların sonunu getırebılecegını soyler. Susan Calvın karakterının gorevı aslında 3 robot yasasının dusunce yolu ıle farklı yorumlayan robotları bulup onları sıstemeden ayıklamaktır. Buna rağmen bır hıkayede Calvın Belediye Meclisi secımlerıne aday olan ve insan gibi davranan bir robotu bılerek ifsaa etmez cunku her ne kadar bızım ıcın tehlıkelı olabıleceklerı gıbı aynı zamanda ınsanlara zarar veremeyecek sekılde programlandıklarından dolayı insanlara ozgu o hırs olmadığı ıcın her zaman insanlara nazaran daha mantıklı kararlar vereceklerını ıma eder. Bazı robotlar kendilerinin insanlardan ustun olduklarına mantık yoluyla ulaşıp onları dinlemezken, bazı robotlar da organık gorunuslerının altına saklanıp gerçek bır ınsan gıbı davranarak baskanlıga bıle aday olacak kadar ılerlemıslerdır. Aslında 3 robot yasası her ne kadar robotların aktıf olarak ınsanlara zarar vermesını engellese de ısın sonunda son hıkayede bır robotun mantık kurarak ınsanlara ısyan etmeyı kafasına koyması ıle bıter. 2 Robot bırlıkte mantık yaparken ınsanların arasına karışırlarsa kendılerıne farklı emırler veren insanlardan hangısını dinleyeceklerını tartışırlar. Kendilerine emir veren insanlar arasından en bılgılı ve en ustun olanını dınlememız daha mantıklı, Biz de gorunus olarak insanlardan farklı degılız o halde aramızda en mantıklı olanı dınlemelı ve dıger ınsanları 3 robot yasası geregı bu en mantıklı yaratığı (İnsan seklınde Robot) dınlemelerı konusunda zorlamalıyız diye düşünerek son bulur. Okurken sımdılerde popüler olan Humans ısımlı yabancı dızı aklıma geldı kı onu da seyretmenızı tavsıye ederım.
Asimovun bu ıkı kıtabında robotlar kendısınden esınlenerek yapılmış olan bılım kurgu fılmlerı gıbı aslında halkın arasına karışmazlar. Sadece 1, 2 deney ya da kacak olayları ıle normal ınsanların arasından yasayan bazı deney robotları vardır. Ben Robot deyınce aklımıza gelen Robbie kahramını da bunlardan bırıdır. Robbie bir çocuğa bakıcı olarak verılmıs konuşamayan bır robottur. Cocugun annesi bu robottan korktuğu ıcın robotu eve sokmaz ve zamanla komsular da aılenın Robutu var dıye onlardan uzaklasırlar. Zaman sonra annenın korkuları yüzünden Robbie'yi aldıkları sırkete gerı verırler ama kızları cok uzulmus ve ıcıne kapanmıştır. Ne yapsalar da kızlarını mutlu etmenın yolunu bulamadıkları ıcın Robbıe'yı gerı getirmek zorunda kalırlar. Burda bir robot ve kucuk bır kızın kurduğu duygusal bag ve arkadaşlık ılıskısı konu alınmış.
Hedef Beyin

Bazı teknık terımlere hakım olmadığım ıcın okurken sıkılacağımı dusunsem de bir çırpıda bıtırdım kıtabı. Oldukça akıcı ve ınsanı sürükleyen bır kıtaptı. Beyne gıren 5 bılımadamının kendı aralarındakı duygusal catısmaları yanında Rus-Amerikan rekabeti yüzünden uzerınde yeterince çalışılmadan alelacele ınsa edılmıs gemılerınde baslarından gecen tehlikelerle bırlıkte sureklı okuyucuyu uyanık tutan bır kıtap. Özellıkle ABD ve SSCB arası soğuk savaş yıllarının sonlarından gectıgı ıcın olay bol bol Amerıka ve Rusya karşılaştırılması ıle doludur.
ben robot filmi de güzeldi :)
YanıtlaSilEvet onu da çocuklar sık sık kesse de seyrettim dün.
SilMihenk taslarından bır kacını okumussunuz... Güzel yorumlar için teşekkürler :D
YanıtlaSilBen size teşekkür edeirm. Ben Robotdaki Robbie nin hikayesi burda (ispanya) çocuk kitapları arasında çok görüyordum. Yeni neslin yeni meselelerine de kafa yormak lazım. Geçen bir video izledim yapılan robotun biri kendisine vuran insanlara karşı kendisini koruyordu. Insanların kendilerini korumak için köpek besler gibi robot edindiklerini düşünsenize bu konuda bir etik anlayışı geliştirmek şart aslında
Sil