29 Haziran 2020 Pazartesi

Outliers, Blink (Gladwell) ve İrade Terbiyesi

Outliers (Cizginin Dısındakiler), Malcolm Gladwell


Başarının doğasını inceleyen bu kitapta yazar hayatta belli bir çizgiyi aşmış başarılı ve bazan ünlü kişileri bazi başlıklar altinda analiz etmiş. Başarıya dair kafamızda yerleşmiş tanımlamaları altüst eden bir kitap. Kışilerin ya da kulturlerin bize pazarlanan başarı hikayalerini irdeledikce şaşırıyor okuyucu.

Okunmasını tavsiye etmekle birlikte çevremizdeki olaylara bakışımızi değistirecek metodolojisi bakımından kitabi basucu kitabı olarak satin alıp elimde sürekli bulundurmayı da dusunuyorum.

Arka kapak yazisi:

Başarılı insanlar hakkında anlatılan bir hikâye vardır; onların zeki ve hırslı oldukları söylenir. Outliers'te Malcolm Gladwell başarının gerçek hikâyesinin bundan çok farklı olduğunu ve bazı insanların neden başarılı olduğunu anlamak için, bunların çevrelerine daha dikkatli bakmamız gerektiğini iddia ediyor. Mesela aileleri, doğum yerleri ve hatta doğum tarihleri... Başarının hikâyesi başta göründüğünden daha karmaşık ve çok daha ilgi çekici...

Outliers, Beatles ve Bill Gates'in ortak yanlarının ne olduğunu, Asyalıların matematikteki olağanüstü başarısının sırrını, star sporcuların bilinmeyen avantajlarını ve tüm New Yorklu avukatların özgeçmişlerinin neden aynı olduğunu ve dünyanın en zeki adamının neden adını bile duymadığınızı açıklıyor. Bunların hepsi de nesiller, aile, kültür ve sınıf açılarından açıklanıyor. Gladwell'in iddiasına göre, bir Silikon Vadisi milyarderi olmak istiyorsanız, hangi yıl; başarılı bir pilot olmak istiyorsanız nerede doğduğunuz çok önemli.

Çizginin dışındakilerin -yani normal beklentilerin ötesinde başarıyı yakalayan kişilerin- hayatları tuhaf ve alışılmadık bir mantık izliyor. Gladwell bu mantığı basitleştirirken insanın kendi potansiyelinden en yüksek seviyede nasıl yararlanacağı konusunda heyecan verici bir plan sunuyor. Malcolm Gladwell, Tipping Point kitabında dünyayı anlama şeklimizi değiştirmişti Blink'te düşünme hakkındaki düşüncelerimizi değiştirdi. Outliers'taysa başarı konusundaki anlayışımızı değiştiriyor


Blink (Düsünmeden Düsünebilmenin Gücü), Malcolm Gladwell


Ayni yazarin 'Cizginin Disindakiler' isimli kitabini cok begendigim icin genelde yaptigim uzere yazarin baska bir kitabini daha okumak istedim. Blink, anlik izlenimlerimizin bizi nasil hataya düşürebilecegini ya da nasil hayatimizi kurtarabilecegini psikolojik deneyler ışığında örneklendirerek anlatıyor okuyucuya. Gunluk hayatimizda karsi karsiya kaldigimiz 2 saniyeik anlarda beynimizin bilinc disi etkinligini yeterince iyi eğitebilmis isek An'ı kucuk parcalara ayirma yontemiyle hissettigimiz bazi seylerin verilen tum objektif bilgilerin tersine dogru oldugunu görürüz. Bizim kulturumuzde buna sanırım "Hissi Kablel Vuku" deniyor.

Velhasil Cizginin disindakiler kitabi gibi yazarin bu kitabini da cok begendim ve benzeri konularla ilgilenen herkese öneririm.

Arka kapak yazisi:

GÖZ AÇIP KAPAYINCAYA DEK GEÇEN İKİ SANİYEDE
BEYNİMİZDE NELER OLUYOR?

Bir çiftin tartışmasına kulak misafiri olup ilişkilerinin geleceğine dair bir fikre kapıldığınız oldu mu hiç? Maç izlerken bir pasın gol olup olmayacağını anladığınız bir an... Ya da yaptığınız bir iş görüşmesinin ardından işe alınacağınızı düşündüğünüz halde yanıldığınız bir durum...
Elinizdeki kitap, gündelik hayatımızın en küçük bileşenleriyle ilgileniyor: Ne zaman yeni biriyle tanışsak, karmaşık bir durumla yüz yüze gelsek veya güç bir adım atmak zorunda kalsak birdenbire ortaya çıkan anlık izlenimlerin ve kararların içeriğiyle.

Gladwell, zihnimizin nasıl tepki verdiğini incelediği bu kitabında çok düşünmeden alınan kararların, ince ince düşünülmüş kararlar kadar iyi olabildiği örnekleri çözümlerken, her zamanki gibi madalyonun diğer yüzüne bakmayı ihmal etmiyor ve içgüdülerimizin bize ihanet ettiği anları da sorguluyor. Psikoloji ve nörobilim teorilerinin hayatın çeşitli alanlarından zengin ve yaşanmış örneklerle sınandığı Blink’i okurken kendinize bir adım daha yaklaşacaksınız.

“Roman tadında... Blink, dünyamıza ve benliklerimize dair şaşırtıcı içgörülerle dolu.”


İrade Terbiyesi, Jules Payot

Bu kitabi okumayan kaldi mi bilmiyorum. Ben de sonunda okuyabildim. Herseyden önce 19. Y.Y. Fransasinin ahlaki açıdan günümüz toplumlarina benzerligi beni şaşırttı. Kitapta Jules Payot; Gençlerin içine düştükleri ahlaksiz yapıdan uzaklaşmadiklari surece, kendi iclerine yolculuk edip tefekkur edemedikleri sürece kendine hükmedemez ve başarılı olmazlar diyor.

Her gencin mutlaka hayatına uygulayarak okumasıni tavsiye ettiğim bir kitap.

Kitaptan bir kaç alinti:

"Buyuk çabaların gerçekleşmesibuğruna şevkle, fazlasıyla küçük eylemler gerçekleştirmemiz lazım. Küçük şeyleri küçümseyen yok olmaya mahkumdur."

" Genç, çok gürültü çıkaranların toplum nezdinde makbul kişi olarak kabul edilmesinden ne yapsın da etkilenmesin? Toplumun bu bakış açısini gencin düşüncesinden çıkartıp hayatın ondan beklediğinin velvelecilik olmadığını anlatmalıyız."

"Tefekkür, kendini dinlemek için kabuğuna çekilip, çevredeki yönlendirmelerden sıyrılıp, ruhunun derinliklerine kada müsbet düşuncelerin yerleşmesini sağlamaktadır..... .... kendimizi başkalarının gözüyle eleştirmek yerine kendi öz fikrimizi oluşturmamizda fayda var."

"Bilgiyi organize edip esere dönüştürmeyi başaran insan büyük insandır."

"Gençlerin doğal olarak en basit alanlara kacmalari, sapmaları kendi tercihleri değildir aslinda. Basit şeylere ulasmanin daha kolay olmasindandir. Yuksek hedefler koyan gençler için kuru gürültülü kalabalık gruplardan kurtulmanın yolu, aynı hedefe odaklanmış 3,4 arkadasdan oluşan küçük gruplar oluşturmaktır."

"Mücadele etmeden mutlu olunmaz, her mutluluk az çok bir çaba ister."
"Özgürlüğümüzü garantiye almak için yapılması gereken tek sey hayata dair bir planımızın olmasıdır."

"Işin gerçeği insanoğlu tarafından düzenli ve uzun süreli çaba sadece zorlama ve ihtiyaç halinde çıkar."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlariniz icin