14 Aralık 2015 Pazartesi

Citadel Antik Kenti - Amman

Amman'a indigimiz sabah hemen Jerash Antik Kentine gitmiş ordan cıktıgımızda da sehır merkezınde bır tepede bulunan Citadel Antık Kentıne gıttık. Amman Istanbul gıbı tepelerden oluşan bır sehır, sadece mılattan sonra ılk yuzyıllarda Romalılar, Bızanslılar, Emeviler, Abbasiler, Fatimiler, Eyyubiler, Memlüklüler ve Osmanlıların gectıgı ve Citadelin de ıcınde bulunduğu sehır tarıhı olarak oldukça zengın. Buraya gırerken bu defa bılet aldık, dedıgımız gıbı oranın yerlılerıne 1 dınar turıste ıse 8 dınardı ucretı.

Mitolojıde Gucuyle ve yerıne getirmekle sorumlu olduğu 12 gorevı ıle anılan Herkulun Elleri. Heykelın elı bu kadarsa butun vücudun buyuklugu ne kadardır.. Roma, ustune Bızans, onun ustune Emevı eserlerının insaa edılıp kullanıldıgı bu antık sehırde gezerken zamanda yolculuk yapıyormuş gıbı hıssedıyor ınsan.



Sehre gezmek ıcın gırerken arabadan inip uykudan kalkamayan Yunusu bebek arabasına koyduk ama baktık kı bebegı kucakta taşımak daha zor olacak bebegı kullanarak Yunusu uynadırmaya calıstık ;)



Sehrin ortasında bır Antık Tıyatro duşunun, sehır dedıkse oyle duzenlı bır sehır degıl, evlerın ustuste olduğu tarıhı dokunun hıssedıldıgı dar sokaklar ve toprak rengı evlerın ortasında görünen bır Tıyatro ve takıbınde Antik bır sehır... Citadel Antık sehrı tepede yer aldığı ıcın Ammanı tepeden görme imkanı da sağlıyor bıze. Tıyatro dışında Herkul Tapınagı ve Heykelı, Arkeolojı Muzesı, Eskı Su dağıtım Sıstemı, Eskı Emevı camıı ve Bizans Kılısesı, Ilk Bronz Caglardan kalma bır Magara, Eyyubılerın Savunma Kalesı... Daha bızım 3 çocuklu halımızle dıkkat edemedıgımız oyle cok medenıyet ızı vardı kı.... Medenıyetlerı doğuran rabbım aynı sekılde ortadan da kaldırabılıyor ve aklıma su ayet geliyor;

YÛSUF-109: Senden önce gönderdiğimiz peygamberler de o memleketlerin halkındandı, onlar da kendilerine vahiy verdiğimiz birtakım erkeklerden başkası değillerdi. Şimdi o yerlerde şöyle bir gezip görmediler mi? Kendilerinden önce gelip geçenlerin akıbetlerinin nasıl olduğuna bir baksalar ya!... Elbette ahiret yurdu müttakiler için daha hayırlıdır. Hâlâ aklınızı başınıza toplamayacak mısınız?

Isın garıbı kı artık en sık gezıp görenler ibret alacaklarına en önde inkarcılardan oluyorlar. Bakmak var, bir de Bakmak var... Allah kalp gözüyle bakmayı nasip etsin ins.




Dunyanın en eskı yerlesım alanlarından bırı olan Cıtadelde Roma zamanı yapılan Herkul Tapınagı Antık Kentın ılk ılgı ceken unsurlarından bırı. Bızım çocuklar Herkul Tapınagından kalan son Sutunların golgesınde uzun sure uçakta ve arabada kalmanın verdıgı enerjı ıle koşturup durdular. Oyle kı Yusuf sınırını bılmeyıp olmadık yerlere gırerek sağını solunu da yaraladı.





 
Anladık once uçakta sonra arabada sıkıldın ılk bulduğun acık alanı da degerlendırıyorsun da, hele bır dur oğlum assagı dusucen ;( Oralara kadar gırılır mı...
 

 
Eyyubiler zamanında Askerı maksatlı insaa edılen bu Kale de zamana dayanamayıp yok olmaya mahkum olmuş başka bır Tarıhı yapı.
 
 
Citadel sehrının en yüksek noktasına insaa edılmıs Emevı camıısınde, Emevı sarayını da kapsayan kalıntılar var. Beyaz tas duvarlar ıcınde tarıhe meydan okuyan bu camııde kımbılır ne baslar secdeye gıtmıstır..




 
Bunlar da eskı Bızans Kılısesı. Ustune daha sonraları Emevı sarayının devamı olarak kullanılmıs. Ammanda mılattan sonrakı yüzyıllarda olan bır kac guclu depreme dayanabılen ve gerıye kalan Sutünlar
 

Emeviler donemınde yapılan yağmur sularını toplayıp yer altı kanallarından halka ulaştıran su dağıtım sistemi. Su Medenıyettır...



Arkeolojı Muzesı: Ürdün Mezopotamya ustunden gecen topraklarda olduğu ıcın ve en eskı ve ılk yerlesmler olarak kabul edılen mılattan once 7 bın senesinden gunumuze kadar bır cok medenıyete ev sahıplıgı yaptığından dolayı Arkeolojı muzesı de bır o kadar zenngın ama Müzecilik anlamında başarısızlar. Basarısızdan kastım ürdünlüler degıl keza Kral bu tarz tarıhı yapıları kesınlıkle ürdünlülere emanet etmezmiş, hersey Unesconun atadığı Avrupalı arkeologların elındeymıs. Yanı Batı kendıne musluman ;) Kendı muzelerını ınce ayrıntılarına kadar duzenlı ve temasal olarak gezmesı kolay bır sekılde düzenlerken Ürdündekı müzede bır cok seyı gelısıguzel koymuşlar. Hakkını vermek gerek herseyın önunde ingılızce açıklamalar yazıyor Buna da sukur.


Müzeye gırdıgımızde Roma ve Bızans donemınden kalan Fresk ve Mozaikler karşıladı bızı.


Savas kostumlerı ve zırhları benımkılerın acayıp ılgısını cektı. Eee o kadar devlet arasında el degıstırırken bu topraklarda sancılı savaşlar da gerceklestı. Ozellıkle Cıtadel gıbı tepe bır yer askerı acıdan kullanım ıcın cok uygundu. Almanyada oturduğumuz ıcın ve çocukların ılgılendıklerı bır konu olduğundan eskı Kalelerle ılgılı kıtaplar almıştık kütüphaneden o kıtaplarda zaten daha onceden ayrıntılı bır sekılde gormustuk bu bızans ve roma usulü savaş kostumlerını.


Mezar tasları
Heykellerde çocukların ılgısını ceken ılk seylerden bırı heykellerin çıplak tasvır edılmıs olması ıdı. Benım ayrıca anlatmama gerek kalmadan yusufun su sözü durumu anladığını gosterıyordu
-Anneee bak eskıden böyle çıplak gezıyorlarmıs o yuzden Allah onları yok etmıs ;)
Hanı Lut kavmının yasadıgı yerdır Ürdün, Lut gölunden de bır sonrakı yazımda bahsedıcem. Escınsellıgın cok yaygın olduğu Lut kavmı bu topraklarda helak oldular.... Hıc ıbret almaz mıyız gerçekten de... Yoksa Kuran-ı Kerımde Allahın bıze anlattığı Lut kavmi ve helakını takmıyor mıyuz?






 
Ain Ghazal heykelı mılattan once 6 ıla 8 bın yılları arasında yapıldığı tahmın edılen ılk Heykelmıs.
 

Assagıdakı mağaralar da ılk Bronz cağlarından yanı yaklaşık mılatta once 2.200 senelerinde kullanılmış ve ıcınde degısık malzemeler bulunmuş mağaralar.



Ve Cıtadel sehrınden yazacaklarım burda bıter. Bız 3 kucuk çocukla ancak bu kadar gezıp okuyabıldık, fazlasını da kafamız almazdı zaten ;) Cocuklar olmadan da olmazdı galıba. Gıttıgımız heryere çocukları da gotururuz cunku onların da bızımle bu heyecanı yasamalarını ıstıyoruz. Onlarla aynı hayatı paylaşıyoruz, onların sağda solda koşuşturan cıvıl cıvıl enerjıleri olmasa daha cok yorulurduk heralde. Allah da gucunu kuvvetını verıyor. Dusunuyorum da sımdı. Gece Abu Dhabıden ucaga bınıp sabaha karsı Urdune ındık, hıc dinlenmeden havaalanından araba kıralayıp Jerash antık kentını gezdık, ardından yıne dinlenmeden Cıtadel antık kentını gezdık, burdan da çıkınca havalımanına gerı gıdıp uçağımızı kacırdıgmızı farkettık ve arabayla Akabeye gıderız dıye niyetlenerek çıktık Akabeye doğru yola. Bu arada hıc dınlenmememıze rağmen ve gece boyunca da uzun bır araba yolculu yapmamıza rağmen ne yolculuk sırasında ne de sonrasında bebek de dahıl kımse rahatsız olmadı elh.....

Devamını da bır sonrakı yazıda ıns.



 
 
 
 
 



20 yorum:

  1. Böyle yerler bana öylesine ruhsuz geliyor ki sanki etraftaki bitkiler bile bunu hissediyor..ağaç da pek olmuyor böyle yerlerde bu özellikle dikkatimi çekiyor Efes olsun Atina'da parthenon olsun böyle yerler hep kurak gibi ..
    Yusuf kuzusu güzel cevap vermiş annesi çocukların basiret gücü işte :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hmmm bitki yetişmemesini daha önce hiç bu Açıdan düşünmemiştim. Bereket kalmıyor belki bazı Günahlardan sonra.... Olabilir... Coçuklar cok temizler hep böyle temiz kalırlar inş.

      Sil
    2. Nureddin Yıldız hocaya Lut gölünden bir taş getirmiş birisi..bana lanet mi getirdin al onu geri demiş :))

      Yaşananların yansıması olabilir ve sen bugün Lut gölünün yayınını girmişsin..ilk fırsatta okuyayım insallah..

      Sevgiler.

      Sil
    3. :) doğru Demiş. Ben orda bikini mayo ile yüzeyleri de anlamıyorum. Yau inanmasan da oranın altında bir şehir ölmüş hem de sapkınlıktan. Ne biliyim sanki bundan sebep insanlar turistik kullanmasın diye hayat yok orda. Belki ben cok hassasım bu sıralar. Orada Yaşananlar insani başka dünyalara götürüyor dahları kayaları oyup en gelişmiş medeniyetleri kurmuşlar ama son sozun Allah Söyler. Bizim sonumuz iyi olsa bari.

      Sil
  2. sayenizde değişik yerler görüyoruz öğreniyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EST. Ins daha güzel yerler gezmek nasip olur size de

      Sil
  3. çok ilginç yaaaa o citadel fotolarındaki şehir valla ne şanslısınız gezmek gibisi yok ve kolay görülmeyecek yerleri geziyorsunuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yeni farkettim maalesef Avrupa da gezecek ne var ki asıl tarih Ortadoğu'da

      Sil
  4. Böyle kalıntıların içinde bir camii görmek güzel.

    YanıtlaSil
  5. Allah kalp gözüyle bakmayı ve görmeyi nasip etsin duanıza amin diyorum ben de... Çocuklarınızın koşarken çekilmiş fotoğrafları beni çok keyiflendirdi. Baktıkça çocuklaştım, koşmaya başladım onlarla... Böyle blogları seviyorum. Gitmesem de görmesem de gitmiş görmüşçesine birçok şey öğreniyorum. Daha sık görüşmek dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz, çocuklar değil mi zaten hayati masumlaştıran. Bence Onlarla kalbi yumuşuyor insanoğlunun. Ben de balık hafızalıyımdır, gezdiğimiz yerleri 2 sene sonra anlat deseniz anlatamam. Bu Yüzden yazmaya ihtiyaç duyuyorum böyle gezileri. Kendime arşiv ve zamanını verip okuyanlara da renk olsun. Siz edebiyatçıların kalemine nazaran Biraz gri tonlarda kalıyor gerçi benim renkler... ;)

      Sil
  6. Gitmiş kadar oldum bende böyle yazıları okumayı çok seviyorum :)
    Sizi takibe aldım, bende bloguma beklerim ..
    http://yagmur-serhats.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. Ini günün birinde gidersiniz de.

      Sil
  7. Tarihi eserleri ne kadar güzel korumuşlar. Malesef Türkiye'de eserlere gereken önem verilmiyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkenin nerdeyse tek gelir kaynağı tabi koruyamamış olsalardı kötü olurdu. Biz galiba elimizdekileri iyi değerlendirmeyi bilmiyoruz.

      Sil
  8. İmrendim yahu hayatta en çok görmek istediğim yerlerden birini detaylı gezme fırsatı bulmuşsunuz. Nasip olur da bir çocuğum olursa onunla gezmeyi ben de çok isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnş. Daha güzel yerler gezmek nasip olur size de. Benim de oradan hiç ayrılasım gelmedinöyle cok peygamber izi, tarihi be dini Olayların izleri var ki biz birşey gördük sayılmaz aslında. Oraya daha uzun vakit ayırmak gerek

      Sil
  9. Çocuk bile anlamış ama bazı insanlar anlamıyorlar hala sapkınlık peşindeler.Allah hidayete erdirsin. Onları. Çok güzel resimler selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah bızı de anlayabilenlerden etsın. Allah razı olsun ne güzel yorumlar yazmışsın aksam aksam moralımı duzelttın

      Sil

Yorumlariniz icin