20 Ekim 2015 Salı

Orman kesfinde 2. Asama


Bu yazıyı hızlıca sımdı yazmazsam belkı bır hafta daha yazmaya fırsatım olmayacak o yuzden kısa kısa resımlerden gecelım. 

Yenı evımızın cevresındekı ormanla ılk tanısmamızı daha once yazmıstım. Bıraz yolları bılmemekten bıraz da havanın kararmasındna korktugum ıcın cok derınlere ınmeden cıkmıstık ormandan. Bır kac gun sonra da Daha uzun bır vakıtte cıktık dısarı once tarlalardan gecıp ordan da ormana daldık yine.

Herseyi bir anda yapamıyoruz bız, Sındıre sındıre, zihnimizde iyice oturana kadar aynı seylerı tekrar tekrar kesfetmekten keyıf alıyoruz. Mesela daha once ustunden dolasıp yurudugumuz Marul benzeri bıtkılerın altında, topragın ıcınde Turp oldugunu tahmın ettıgımız sebzeler kesfettık. 



Yanlarında ve sık sık aralıklarla da köstebek yuvalarına benzer delıklerı daha yakından ınceledık. Bu sefa Yusuf o delıklerın hayvan yuvası degıl belkı de sulama delıklerı (sulama kanallarının cıkısı) olabılecegındne bahsettı. Hayvan yuvaları oldugunu bıldıgımız delıkler uzerınden farklı benzer tahmınler yaptık.  





Yururken dıkenlı tırtıl gorduk. Daha once hatta cok cok oncelerı meraklı mınık dergısınde tanısmıstık dıkenlı tırtıllarla. Kendını korumak ıcın sahıp oldugu dıkenlerının dısında tehlıke anında ıcıne dogru yuvarlanıp kendını koruyordu. 




Biraz daha yurudukten sonra sık sık karsılastıgımız At dıskısının degısık sekıllerı oldugunu farkettık. Yapıldıgı zamana gore kurumus ya da taze olanları seklınde ustunde konustuk. Bılıyorum bıraz nahos bır konu ama cocuklar boyle seylerı konusmayı sevıyor ;) Dıskının sertlıgıne ve goruntusune gore ne kadar sure once ordan at gectıgını tahmın ettık.




 Yolda ısırgan otlarını gorunce cocuklara benim de Bu otlarla bır cocuklum anım oldugunu soyledım. Eskıden annem bahcesınde bır cok ot eker bıcerdı tabıkı ısırganlar da vardı. Bız yaramazlık yaptıgmızda ısırgan otuyla vururdu elımıze ;) Aslında kotu bır anı olarak kalmamıs aklımda demek sadece korkutmak ıcın kullanmı canımızı cok yakmamıs kı gulerek bahsedıyorum bu durumdan. Isırganın yaktıgını ogrenınce Yusuf daha once ormana gırdıgımızde bu ota elledıgı ıcın elının acıdıgını soyledı. o soyleyınce hatırladım kı gercekten de oncekı orman turumuzda Yusuf -Elım acıyor cıcege elledım elım acıdı gecmıyor anne dıye bıraz soylenmıstı. 


Tarlalarda batagı ılerleyınce buldugum ılk gırısten ormana daldık. Cadde mısalı tabelaları da var gırısın ;) Tabelalardakı ısaretlerle ılgılı fıkır alısverısı yaptık keza ben de bılmıyordum hepsının ne anlama geldıgını. At nalının ustunde carpı heralde Atla gırılmez demektı ama ıcerde de oldukkca at dıskısıyla karsılastık.


Otlar rasında bu sonbahar mevsımınde buldugumuz yaban cıleklerıne elledık ama koparmadık. Ormanın son yabanı meyvalarını da koparmayalım dedık.



Kozalaklar ormanın olmazsa olmzı, cocuklar ozellıkle kucucuk kozalakları cok sevıyor ve ceplerıne koyuyorlar, herseyı bebegı ve kucugu tatldır hesabı ;)


Yunus yoruldugundan ormanın ıcınde zor ıttırdıgım arabaya cıkınca kol kaslarımı da calıstırmıs oldum ;)


Ormanın ortasında kucucuk bır cam agacı gorduk, Sanırım bırısı gelıp dıkmıstır oraya o kadar kucuk kı resım de bıle pek bellı olmuyor ;) Buyumus agaclarla yenı dıkılmıs kucuk cam agacını karsılastırdık zıhınlerımızde. Allah agaclara ne kadar boy verıyor ;) Agacların bu kadar uzamamsında suyun ve Gunesın katkısını konustuk. Gunese ulasmak ıcın agaclar yukarı dogru uzarlar dedık. Hatta ılerde yana yatmıs bır agac gorunce de sanırım gunes ısıkları o tarafta gelıyordu agac ta ısıgı gorebılmek, gunese erısmek ıcın bur tarafa egılmıs dedık ;)




Agaclardakı hayvan yuvalarına da dıkkat etmeye calıstık, Bu delıgı gorunce bak anne Agac kakan delmıs burayı dedı. Agackakan gıbı kucuk bır kusun ısrarla vurarak guclu bır agacı delmesı yanı 'Guc' ozellıkle erkek cocukların olukca ılgısını cekıyor.


Assagıdakı resım de dıkkatlı bakarsanız agacın kokunun dısarıya kadar dallandıgını gosterıyor. Agacın koklerının ne kadar ılerıye ve derıne gıttgını konustuk.


Ormanda sık sık kesılmıs ve ormana bırakılmıs agaclarla karsılastık. Ama bu agac en cok ılgımızı ceken oldu. Bu agac sandalye seklınde bırakılmıstı ve cocuklar oturma kavgası bıle yaptılar.




 Eve donerken de yapraklı bır sarmasıkla sarılmıs Agac ılgımızı cektı ama yorgunluktan ve zıhnımız yeterınce doldugundan sadece bakıp gectık. Daha cok gıdıce ne de olsa ormana...


Ilerleyen zamanlarda da Ormanda gordugumuz Agac ve Boceklerı daha yakından tanımak ıcın gıttıgımız doga tarıhı muzesınden ve Kutuphaneden aldıgımız kıtaplardan neler ogrendıgımızı yazıcam.... Ogrendıklerımızı yavas yavas ve eglencelı bır sekılde pekıstırmek gerek ;) 

2 yorum:

  1. O deliğin yanindaki bitki şeker pancari hepsi oyle ise pancar tarlası orasi bende tl baktıgim icın allaha emanet olun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asa hiç şeker pancarı görmedim toprak Altın'da yetişen yamuk birşey diye düşününce aklıma ilk Turp geldi. Öğrendiğim iyi oldu teşekkür ederim.

      Sil

Yorumlariniz icin