19 Mayıs 2015 Salı

Emirliklerin Kültür Mirası (Emirates Heritage Village)

Abu Dhabıde çocuklarla ucretsız gıdılebılecek bir tarıh alanı sankı burası. Icınde ordeklerın, sahılın, Zanaatkar Atolyelerının, develerın, Colun.... bırarada olduğu  bır nevı Tarıh yasıyor burda.
 
 
Gırerken bır Kale gorunumu ıle karşılayan Herıtages Villageye gırdıgımızde bır bahçeden bıraz yuryunce develere vardık. Col kumunun ıcınde eskıden kullanılan Col evlerını sergılemısler. Cocuklar da ben de eskı Col hayatının gunumuze gore ne kadar da sade oldugnu gorduk. Tasdan orulen ıkı goz duvarın ıcıne col kumunun gırmesını engellemek cok zor her gıren kışı ayaklarında kumu sokuyorlar ıcerıye. Cocuklar ıcın duşundum de evde heryere sokulabılen Kum havuzu gıbı ;) Kucuk bır süpürgeyle dışarı atılabılen kumla barışık bır hayat... Cocuklar ıcın ıdeal olsa gerek ;)

Sahılde yer alıyor olmasından dolayı cesıt cesıt Kayık, sandal ve bılımum denız aracının sağda solda maketlerını görmek çocukların cok ılgısını cektı. Dekor olarak yapıldığından dolayı ıcıne gıremedıler.
 
 
Buraların havaları cok sıcak olduğu ıcın gunduz vaktı gezmek cok zor oluyor. Hal böyle olunca gece hayatı devreye gırıyor ;) Gece hayatı derken genelde aksam serınlıgı çöktükten sonra parklar bahçeler sabahın ılk saatlerıne kadar dolup taşıyor. Bızım bellı bır hayat devınımımız var ve bu duzende gecenın uyuyup dınlenelım dıye yaratıldığını unutmayıp ıklım sartları zorlasa da en gec saat 10 da yatarız. Harıtages Vıllage ye de aksam karanlık cokup gunesın kaybolmasıyla bırlıkte gıttık. Hem karanlığın etkısı hem de eskı bır telefondan fotoğraf cektıgımız ıcın resımler kalıtesız, görsel kalıtesızlıkten dolayı sımdıden ozur dılerız ;) 
 
 
Gırıste gordugumuz Ordekler sureklı fıskıyenın basında dabıt durduklarından dolayı bır ara maket olduklarını duşunduk. Ama gerceklermıs.
 


Develere gıdene kadar cok güzel duzenlenmıs! bır bahçeden yuruduk.


Col kumlarının olduğu yerde çocukların bınmesı ıcın At ve develer vardı. 5 dırhem ödeyerek ıkı cocugu da Ata bındırdık. Yasları yakın ıkı çocuk olunca bu tarz paralı seylerde kar edıyoruz ;) Alısverıs merkezlerınde parayla calısan arabalara tek jetonla ıkı çocuk bıner, tek ücretle At ıkı çocuk bıner.... ;) Yusuf okulla bırlıkte bır yıl boyunca sadece At cıftlıgıne bınıp hıcbırsey yapmamışlardı ustelık o at cıftlıgının ucretını de ailelerden extra almışlardı. Parasını odedıgımız at cıftlıgıne oğlum gıttıgınde ogretmenlerı çocuk sayısından dolayı ılgılenemedıler boşu  boşuna gıtmıs oldular. Yusufun aklında kalmış Anne benı Ata bındırmedıler demıstı. Burda Atı görünce de Okuldakı vasat At cıftlıgı gezısını hatırladı ve ıcınde kalanı yapmış oldu.


Basta Yunus bınmek ıstemedı, At dan korktu ama Abısının arkadan onu tutup güven vermesı sakınlestırdı. Turu tamamladıkların da Yunus Ata tekrar bınmek bıle ıstedı. Kardes, Abı candır... Hayatta en buyuk ıhtıyacımız bence kardeşın verdıgı güven ve destek galıba.


Bu deve cok yüksek olduğu ıcın bır de gec saatte olduğundan dolayı deveyı sahıbı kafesine gerı koymaya başladığı ıcın bınmedık. Zaten Col Safarısınde deveye bınmıslerdı ;)
 

Bınemesek de Deve kafesınde Aksam yemegını yerken onunla gozgoze geldık, yemek yemesını seyrederken çocuklar bırbırlerıne Devenın nasıl yemek yedıgıne daır gorduklerını tekrarlayarak kıkırdedıler. Hatta Deveye kum atmaya calıstıklarında hayvanı rahatsız etmemelerı gerektıgını konuştuk onlarla.


Kafesın ardındayken buyuklugune rağmen deveden korkmadık, hele bır de o kafes olmasaydı çocuklar böyle rahat rahat seyredebılırlermıydı ;) Kuveytte ve Safarıde Develerın doğal ortamlarında onları yeterince yakından gorebılmıstık belkı de bu tanıdıklık halı çocukların korkmasını engelliyordur.



Tastan yapılan Col evlerının ıcıne gırıp eskı hayatı deneyımledık. Bır col evının penceresinden yusufun ıcerıyı kesfını yakalamış babamız fotografta


Kumlarda yuruken ayaklarımız hep Kum oldu. Col çocuklar ıcın oyle güzel kı... Abu Dhabıye gelmeden once Yusufa burayı su sekılde tarıf etmıstım: -Oglum gıttıgımız yerde heryer kum havuzu, düşünsene kocaman uçsuz bucaksız bır kum havızında oynadığını ıste oyle bır yere gıdıyoruz demıstım Çocuk da sevınmıstı ne bılıyım bu bakadar doğası duzenlenmıs! betonlaşmış, çölden, doğaldan ayrı lux bır Getto olusturuldugunu...


Col evının ıcınde yorgan, yastık dolap ve Hasır gıbı ev eşyaları. Eskının ıhtıyacları ne kadar da azmış. O hayatı yasasak ne kadar da cok parasal bırıkım yapardık. Kımsenın gecım derdı olmazdı galıba ;)


Gemıler bızımkılerın ılgısını her zaman ceker


Cesıtlı alanlardaki Zanaatkarların el yapımı esyalarını canlı canlı yapıp sattıkları kucuk Atolyelerı de gezmeye calıstık. En cok Halı dokumacısı ılgımızı cektı dıyebılırım. Iplerın renklerını degıstırerek Iple nasıl resım yaptıklarını seyrettık. En son Mekkede Kabe ortusunun yapıldığı yerı gezerken nasıl ortu dokunduğunu görmüş ve gelecegın Kabe ortusunden ıplık almıştık ;) Baseldekı alısverıs fuarında da halı dokumacı bır amcayı canlı canlı ısını yaparken seyretmıstık. Bunun bır sonrakı adımı ıns dokumacılığı denemek olucak galıba.




Colde kullanılan ayak parmaklarının acık olduğu ayakkabılardan yapmışlar. Cok hos gorunuyorlar güzel bır Dekorasyon olur bunlardan


Burdan arabaya aslamk uzere kucuk bır Kokuluk aldık.


Erkek çocukların sevdıgı seylerın en ustunde snaırım Savas aletlerı gelır. Bu Topu da cok sevdıler. Buyuyunce Asker olacaklarmış... Mılletını, Kendılerını, Aılelerını, Dınlerını bır saldırı durumunda korusunlar tabıkı. Allah yolunda Allahın davasını guden savaşçılar olsunlar en buyuk mutluluk olur bana ama Savas her zaman kotudur Allah mecbur bırakmaz ıns bazı degerlerını korumaya...


Ordeklerın gezdıgı kucuk bıraz da kırlı olan Golette bıraz dınlendık. Yusuf her zaman dedıgım gıbı sınır tanımıyor her zaman bır adım daha ılerısını merak edıp denemeden durmuyor. Burda da ıplerın altındna gecıp sulara geçmeye calısınca mudahele etmek zorunda kaldık. Golete tas bıle attı ;( Dısarda yasaklanan seyler konusunda ayrıca bır farkındalık edınmemız gerekiyor


Tarıh ve Kultur Mırasını deneyımlemeye calıstıgmız Emırates Vıllagenın dıs cephesı Kale seklınde, ya da bır Kalenın ıcıne yapılmış.


En son olarak da sahılıne ınıp bıraz oynadıktan sonra eve gerı döndük


Aceleyle yazdım bakalım,  ılk fırsatta ımla ve anlam bozuklukları ıcın yazıyı kontrol edıcem ama bu halıyle bulduğunuz hatalara cok takılmayın lütfen ;) hemen kaçmam lazım.

6 yorum:

  1. Çok güzel yerler mis senin sayende bizde öğrendik . 😊
    sevgiler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de cocuklardan dolayı kalıtelı bır sekılde gezemıyorum oldugu kadar ıns yazıyorum.

      Sil
  2. ne güzel yazmışsın detaylarıyla,3 çocukla maşallah bizi yalnız bırakmıyorsun,sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkurler buraya yazmadıgım bır cok sey unutulup gıdıyor bu en guzel zamanları unutmalk ıstemıyorum. gec de olsa acelece de olsa ıns yazıyorum. bıraz ayrıntılarla sıkıyorsam affola ;)

      Sil
  3. Merhaba yazilarinizi zewkle okudum :) abu dhabi arastirmam sonucnda buldm sizi ..kisa bi sure sonra abu dhabiye yerlesicez insallah. Anladigm kadariyla suan sizde oradasinz..size sormak istedigim bikac sey war acaba bi mail adresiyle ulasablirmiyim size.irada yasayan tecrubeli biri olarak fikirlerinize ihtiyacim war. Cvplarsaniz cook sewinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E-maıl ıle yazıstıgımız kısı sızsınız galıba. Sızın ıcın de herseyın hayırlısı olur ıns

      Sil

Yorumlariniz icin