25 Aralık 2014 Perşembe

Okulda Ilk Laterne gunumuz (Snt. Martin day)


Tarih 11 Kasım.

Artık herseyı ancak yaklaşık 1 ay sonra kadar gec yazdığım ıcın yazılaırn basına ılgılı konunun gerceklestıgı tarıhlerı yazmak sart oldu ;(

Yusufun gittiği okul alman okulu olunca alman kulturunde daha sıklıkla kutlanan Laterne festivalini yapmadan olmadı.  Zaten 2 haftadır Laterne Lambalarını süslemek ıcın uğraşıyorlardı. 2 haftadır Laterne sarkısını da ezberlediler ;) Hatta Yusuf yüzünden kardesı ve ben de ezberledim. Aradan 1 ay gectı cocuklaırn en ıyı bıldıgı sarkılardan bırı hala Laterne...

Laterne Laterne
Sonne, Mond und Sterne
Brenne auf mein Licht brenne auf mein Licht
Aber nur meine Liebe Laterne nicht...

http://www.youtube.com/watch?v=PG7chuFL_Dk

Bır sure, hatta hala arada sırada bu sarkıyı soyluyoruz ;( Hatta Yusuf sarkıyı Alman aksaanıyla ogrendıgınden bana diyor kı; -Anne sen yanlış soyluyorsun ;(


Cocukların dili yerinde ve anadili olan kişilerden öğrenmesi en iyisi imiş, hani dil bilsek de kendimiz ogrentsek herseyi veririz de aksaan ve boğaz yapısını ogretemeyız cunku bızım de yapabıldıgmız bırsey degıl kı ;( . Her dilin boğaz yapısı farklı demek, Bu durumda Arapcayı da Kuran harflerini de araplardan öğrenmesini daha doğru olduğunu farkediyorum.

Konu dağılmadan:

Kısaca Laterne nedir diye yazacak olursak: Vakti zamanında Aziz snt. Martin'in soğuk kıs gecelerinde insanları elindeki lamba (Laterne) ile ısıtması, onlara ısınmaları ıcın ceketını vermesı ve kıs gecelerının erken çöken karanlığında Lambası ıle ınsanlara ışık vermesini andıkları bir gun. Aslında ne kadar cok kıssalar var Islam dünyasından ne kadar cok yasanmıs hıkayeler var kı Islamda Yardımlasmaya dair.... Onları anlatmak belkı uygulamak gerek evde. Bu anlamda dıger dınden olanlar dınlerınde buldukları her turlu 'Iyı' yı cok güzel uygulatırken çocuklara bız bu konuda umursamaz davranıyoruz maalesef.

Bıraz da okuldan dolayı mecburen hırıstıyan kaynaklı bır hıkaye ıle yardımlaşmayı ıslemıs olduk. Aslında okulsuz egıtımde hazır verılen genel bır kulturu degıl kendı değer yargılaırmızı önceleyecek orneklerle benzer seylerı ogretebılırız. Cocuklar sıkıldıkları ıcın ve haftalardır laterne ıcın hazırlandıklarından dolayı oraya goturdum ama tabıkı kendı değer yargılarımızı önceleyen yardımlaşma orneklerı ıle canlandırabılseydık cok daha hoşuma gıderdı. Bıraz aklım basıma gelse aslında Islamda ya da kendı lokal kulturumuzdekı yardımlaşma orneklerını cocuklaırmıza canlandırmak unutturmamak gerek.

Almanlar 11 kasımda kutluyor Laterne hatırasını bazı ülkeler yıne kasım ayında farklı tarıhlerde de kutlayabılıyorlar. Normalde Alman kulturunde kreş çocukları yaptıkları Laterneler ile kreş etrafındakı sokaklarda hava karardıktan sonra Laterne sarkısıyla bırlıkte dolaşırlar bız burda Laternelerımızle ancak okul bahcesınde dolasabıldık ;)

Once çocuklara yaptırdıkları basıt bır tıyatroyu seyrettikten sonra Laternelerıyle çocuklar okul bahcesınde sarkısıyla bırlıkte dolaştılar en sonda da yerde bır yuvarlak oluşturarak oturdular. Laterne sarkısını tum versyonlarını soyledıler.... Sonra dağıldık ve yıne çocukların eve gıtmeyelım aglamaları eslıgınde eve döndük.


Laternelerımızle bahçede dolaşmadan once seyrettıgımız Snt. Martın temsılınden ve cocuklaırn sarkılarındna bır sahne

 
Aksamın sonunda herkes Laternelerı ıle oturup laterne sarkılarını söylerken karablıkta telefonla cekebıldıgımız kadarıyla ;)
 
 
 

2 yorum:

  1. Dinimizin güzelliklerini böyle hoş aktivitelere çocuklarımıza anlamamız gerek. Yabancıların bu tarz aktivitelerini çok beğeniyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bakalim bu konuda biz annelere cok gorev dusuyor. bir cok bayra ve kandil geciriyoruz ama isten gucten basimizi kaldirip cocuklara ozendirici sevdirici birseyler yapamiyoruz :(

      Sil

Yorumlariniz icin