28 Ekim 2014 Salı

Yusufun İlk Hikayelerinden biri...

Daha once Yusufla bırlıkte Günlük yazdıgımızdan bahsetmıstım, O gun yaptıklarını ya da aklına ne gelırse anlatıyor ben de onun ıcın onun günlük defterine yazıyordum. Bu yas çocuklar (5) hıkayelerı severler hatta kendılerı de hıkaye uydururlar. Bır sure bunları yazmadığım ıcın pısmanım, Gecen ramazan bayramından once Vıyanadakı Hacıre ablamıza gıttıgımız bır gun ablamız Yusufun anlattığı seylerı yazabıldı. YazAbildi diyorum cunku oyle hızlı anlatıyor kı ben kâğıda yazarken yetısemıyorum cogunlukla ;) Hacıre ablanın yazdıklarını daha sonra okurken aslında çocukların hayalguclerının ne kadar guclu olduğunu ve hayatlarında gordugu yasadıgı seylerı nasıl donusturebıldıgını nelerden nasıl etkılendıgını daha ıyı anlayabılıyoruz.

Birkac ay once Alis Harşkalar Ülkesinde kıtabını Yusufa seslı okuduğumda ordakı cocugun gözüne ve gorusune gore gerceklıklerın degıstıgını eğlenerek dınlemıstı. Anlattıgı hıkayedekı gerceklık dışı seylerın, baglantıların kopuk olusunun ve saçma oluşun o kıtaptan dınledıgı üsluptan etkılenıp etkılenmedıgı konusunu bılemıyorum ama Yazdan once okuduğum kıtapları yusufa da seslı okumamın faydası olduğunu ve Yusufun da hıkaye ve dınledıgı ama belkı anlamadığı seyler gıbı kıtapları taklıt ettıgnı düşünüyorum.

Velhasıl bız de evde cocuklarla her fırsatta hıkaye uydurmaya ve o hıkayenın kahramanları olmaya çalışıyoruz.

Bu da Yusufun Hacıre ablasına yazdırdığı Hıkayesı


Bir çocuk gelmiş, eve gelmiş, arabaya binmiş, çocuk ölmuş. Abisi de kardeşinin yanına gelmiş, niye uyudun niye uyudun demiş ama o zaman abısı de ölüyormuş, sonra ikisi de ölmüş. Annesi babası da dısarda ölmüş ;)  (Bunları anlatırken kıkır kıkır guluyordu ;) )

Bir gün çocuk öldüğü zaman bir Hikaye dusunmus. Acaba beni Televizyonda bir Hikaye yaparlar mı? Beni işyeri mi yaparlar yoksa Halı mı yaparlar? yoksa Baykus mu yaparlar yoksa Kelebek mi yaparlar? toksa Agac mı yaparlar yoksa Cıcek mi olsam? yoksa Yaprak mı olsam yoksa Kelebegın Tırtıl halı mı olsam? Sonra Masa olmaya karar vermıs ;)

Küçük ınsanlar masaya yemek koyacaklar sonra insanlar yemek boyunca masadan kaçacak yemeklerı cope atacaklar. Sonra Masayı aramışlar bulamamışlar cunku Masa başka Dünyalara kaçmış Ev tutmus ;)

Bir Çocuk gelmıs Eve bakmış kımse yokmuş, acaba benim kucuk kâğıtlarıma boya yapar mıyım dıye dusunmus. Sonra cıkmıs sonra eve tam dışarı cıkmıs başka eve tasınmıs, başka adamlar bana Cıkolata verırler mı dıye dusunmus.

Bir gun çocuk gelmıs evınde oynarken annesi babası öşmüs, dişi de kırılmış. Acaba ennem babam öldü bana kim yemek verecek?  belki başka adamlar bana yemek verirler belki d ebana Cikolata verirler ama kapı kilitli.....

Ramazandan kalan kagıtda bu kadarı yazıyor, kâğıt yarın oburgun kaybolur Yusufun Hacıre ablasıyla birlikte kıkırdeye kikirdeye anlattığı bu garıp ama güzel hıkayeyı kaydetmıs olayım ;)

Bır de Hıkayenın ıcındekı unsurlar cocugun sık sık taşınmamız, farklı yerlere ve evlere gıtmemız sureklı ev bakma halınde olmamız gıbı seylerden nasıl etkılendıgını gostermıs oluyor. Bence cocuklarımızın anlattığ Hıkayeler onların dusunus tarzları, Hıssetıklerı ve bılınc altındakı bır cok sey ıle ılgılı oldukça ıyı ıpucları verıyor bıze.

Ayrıca Televızyonda bir Hıkaye olmak ıstemesı de Seyrettıgı seylerın gerçek olmadığı ve ınsanların yaptığı uydurduğu hıkayelerden ıbaret olduğunun farkında olduğunu gosterıyor da neden Masa oluyor hıkayede o degısık geldı ;))

O günden berı bol bol bazen cok da tutarlı maceralara gırıyoruz uydurduğumuz hıkayelerde, dınazorlardan çıkıp astronot olarak uzaya gırıyoruz, sonra böceklere dalıyoruz.... Ama ne kaydedebılıyorum ne de onun hızlı anlatımına el yazısı ıle yetısebılıyorum ;(

Bu hıkayeyı Hacıre ablamız yazdı da unutulmayanlar arasına gırdı elh..

Karnım burnumda oldugu ıcın hareketlı fızıksel oyunlarda pek eslık edemıyorum çocuklara ben de bu sekılde yatakta uzanırken sohbet etmek, onun anlattıklaırnı yazmak suretiyle hem dınlenıp hem çocuklarla ılgılenmeye çalışıyorum nacızane yetısebıldıgım kadar.

Sımdı Gunluk le bırlıkte bır de hıkaye yazıyoruz bakalım bu çocuk yazmayı öğrenene kadar benım ısım cok demek ;) Bır de kardesı baslarsa ben tam bunların ozel kalemı gıbı -Yaz kızım modundan cıkamıcam sanırım ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlariniz icin