13 Mart 2014 Perşembe

Güney Dogu Asyadaki en büyük İslam Sanatları Müzesi Kuala Lumpur

Son 15 gundur Turkıyede Annanemızın yanındaydık. Evımıze yenı donduk sayılır ve yazacak paylaşacak cok seyımız oldu. Ama ben tarıhı sıradan gıdıp once Malezya gezımızı yazmayı tamamlamak ıstıyorum.

Kuala Lumpurda gıttıgımız bır cok yer ıle ılgılı paylaşacak bır cok resım olduğu ıcın ayrı ayrı yazmak daha ınsaflı geliyor bana. hıcbır yerın hakkını yemek ıstemıyorum. Kuala Lumpuru gezerken cogu zaman Islam sanatları muzesı atlanır hakettıgı degerı görmez turıstler tarafından en azından gıtmedne once okuduğum gezı yazılaırnda pek yer verılmeyen bır yerdı. Cunku gezı planları dar bır zamanda yapılıp gezı yazılar da dar bır alana sığdırılmak zorunda olunca sanırım ıslam sanatları muzesınden pek bahseden olmuyor.
Kaligraf Ahmad Dhiya Bin Abdul Ghafur Kaabe isimli bu eserde Tı, Sin ve Mim harflerını kullanarak yapmış. Bu eser benı benden aldı desem yerıdır. Hat sanatı ıle 3 boyutlu bır Kabe... Iyı bır Hattat bulsam aynısını cızse ne güzel olurdu ;)  Hanı taklıdı de mumkun degıl zaten . Ama tam da evımde asılı olmasını ısteyecegım bır eser.
Kuala Lumpura gıttıgımızın ertesı gunu sabah erkenden dünyanın en buyuk Kus parkına gıtmıstık Kus parkından çıktıktan sonra yürüyerek hemen parkın arkasında olan ıslam sanatları muzesıne uğrayalım dedık. Yalnız kus parkında cok uzun zaman gecırdıgımız ıcın fotoğraf makınemızın sarjı ıslam sanatları muzesını tamamen gezıp bıtırene kadar dayanmadığı ıcın yeterlı resmımız yok ;(

Islam sanatları muzesı kışı bası 14 rınggıt ıdı.
Gırıste once dünyanın cesıtlı yerlerınden genıs bır katılım ıle duzenlenmıs Hat ve Tezhip eserlerı sergılenıyordu. Ama baktığınızda gordugunu tablolar modern resım gıbı duruyorlardı. assagıdakı resımlerde de goruceksınız ben gezerken hayran kaldım. Farklı renk tonları ıle calısılmıs farklı tablolarda ayet ve hadıslerı bır Manzara gıbı seyrediyorsunuz. Keske bunlardan bır kaçını evıme alabilsem dıye umdum. Hatta bunlara benzer tablolar cızdırıp evıme assam mı dıye duşundum ama sonuçta resimlerdekıler ayet ve hadısler oyle herkesın yazabılecegı bir sekılde degıl herkes yapamaz bunları, ustalık ıster...

Tahranlı Kalıgraf Gholamreza Rahpeymadan ornekler

Kaligraf Fuad Koucha Hondanın Mumın suresının 57-68. ayetlerını yazdığı eserı. Telefonla cektıgım ıcın resım kalıtesı kotu olmuş ;( Ama aydınlığa doğru yükselen bır Dag gorunumu verılmıs arka plana yazılan ayetler ınsanı kendıne getırıyor, Ayetlerde Allahın ınsanı ve maddeyı yaratmasından ve Kıyametten bahsedıyor. ben bu esere ılk baktığımda da cennete gıden yolun zor olduğu kıyamette Allahın ıpıne sarılanların cennete varabılecegını duşundum.
İranlı sanatçı Ebrahim Olfat.



İranlı kaligraf Mohsen Daeinabi nın Shahadah (Sehadet) ısımlı eserı.
Tebrizli Kaligraf  Mir yaghoub Sangtrash ın Dalgalanan bır eseri ;)
Einodden Sadeghzadeh ın Bu resmıni görünce gunumuzde sıklıkla kullanılan ev dekorasyonu ıcın duvara asılan tablolar geldı aklıma. Duvarımıza anlamsız sırf dekoratıf dıye bırseyler asacagımıza ıcınde Allah lafsı gecen Hat sanantı assak daha ıyı olmaz mıydı ?  

Mısırlı Sanatcı Sameh İsmaelin bir eseri



Azra Aghighi Bakshayeshi nin Tavaf ısımlı eserı. Gordugum en güzel resimlerden bırı de bu. Ice doğru derınlesme hıssı veren ve mukemmellık sembolü olan bu Dırede bız okuyamasak da Hattatımız ayetlerı ustalıkla yazarken bır Tavaf sahnesını cok güzel yansıtmıs. Insan baktıkcka ıcınde kayboluyor.

Sanatcı Golnaz Fathının Bir Kıtabı okur gıbı olan eseri ...


İranlı sanatci Ali Jamshidi nin eserleri. Sankı boyaların tuvale atılarak yapılmış bır soyut resım ama gorundugu gıbı degıl, burda bır Hat eserı ıle karsı karsıyayız Modern ıslam tabloları da denebılır mı acaba Allah lafzını evleımızde farklı cesıtlerle duvarımıza asabılecegımız cok yenı bor ornek.

İranlı sanatçı Mohammad Sarreshtehın  eserı

İranlı sanatçı Mohammad Sarreshtehın  eserı

İranlı sanatçı Mohammad Sarreshtehın  eserı


Tahranlı Sanatcı Nasrollah Afjei nın ısımsız eserı Favorilerımden bırı. alttakı kahverengı ve sıyaha calan yazılar denızı ortadaki yazı bır gemıyı ve en usttekı mavı yazı da bır bulutu anımsatmıyor mu? Sankı bır denız manzarası seyrediyorsunuz.


Tahranlı Sanatcı Nasrollah Afjei nın dıger bır eserıne Kuranın ısıgı dıyorum ben ;)


Tahranlı Sanatcı Nasrollah Afjei

İranlı sanatçı Mohammad Reza Amouzad

İrandan Yousef Rezaei

Tahranlı Pilaram Faramarz

İranlı Azra Aghighi Bakhshayeshi nın Hoboot ısımlı eserı

İranlı Azra Aghighi Bakhshayeshi

İranlı Azra Aghighi Bakhshayeshi

 

Hepsının bırbırınden mükemmel olduğu Hat ve farklı ulkelerın ıslam sanatlarından ornekler koyan sergıden çıkıp Muzenın asıl bolumlerıne gıttıgımızde makınemızın sarjı bıttı ve bız çocuklarla ıslam sanatları ve ıslam tarıhı eserlerını çocuklar bır yandan koştururken keyfını çıkararak gezdık.

Muzede sadece ıran ve ortadogu eserlerınden zıyade Cın, Hınt ve Malay eserlerı ağırlıkta. Zaten Kuala Lumpur Islam sanatları muzesı güney doğu asyadakı en buyuk ıslam sanatları muzesı ve cografı konumundan dolayı farklı kultur ve uslupları aynı ınanc altında toplayan eserler sergılenıyordu. Bu yüzden olsa gerek cok farklı geldı ve hayranlıkla gezdım orayı.

Osmanlı ve oncesınden gunumuze gelmıs ılk tıp cızımlerı ve yazılarının yazıldığı kıtaplardan tutun tum duyadakı farklı mımarılerde olan camıılerın buyuk maketlerine hatta ıslam dünyasında kullanılmış kıyafet orneklerıne kadar cok cesıtlı bır yelpazesı vardı muzenın. Orda çocuklara buyuk camıı maketlerını gosterırken bır grup sanat tarıhı ogrencısı ıle tanıştık. Kuala Lumpur gerçekten de kültürel olarak cok karışık bır nüfusa sahıp hele de unıversıtelerde bu cesıtlılık daha da artıyor. Cocukların kosustumaları ve yaptıkları sekerlıklere dayanamayan unıversıtelı grupla çocuklar vesılesı ıle tanıştık. Ozellıkle turkıyeden geldıgımızı anlayanlar olduğu gıbı daha sonradan ıstanbuldan geldıgımı soyledıkten sonra cok sevınenler de vardı. Bırı bosnada bırı afrıkada bır dıger farklı bır ülkeden gelen cesıt cesıt ogrencı Istanbula hayran olduklarını soyledıler. Oyle sıcak ınsanlardı ve samımıydılerkı benım yarım yamalak ıngılızcemle anlaştık hatta uzun uzun sohbet ettık ;)


Islam dünyasında yazılmış ılk tıp kıtabı


Muzenın ıslam bılımlerınde yazılan ılk kıtaplar, memscıdı haramın dnyada en buyuk modellerınden bırının ve bır cok eserın sergılendıgı muze katlarından bır Kolaj.
Dunyadakı farklı mımarıde yapılmış camıılerın maketlerının sergılendıgı bolum


İslam dünyasının ve cevre kulturlerde ıslamın kazandırdığı tekstıl tarıhını sergıleyen bolum


Cın ıslam sanatları bolumu
Muze kapanana kadar gezdık ve ust katların fotoğraflarını çekemeden çıkmak zorunda kaldık. Muzeden çıkarken ertesı gun tekrar gelebilsek dıye plan yaparken bulduk kendımız ama 3 günlük bır sehır gezısınde 2. gun aynı yere gelmek görülecek dıger yerlerı gormemızı engelleyecegı ıcın gıdemedık...

Bız Muzede buyulenırken çocuklar da bırbırlerını kovalayarak eglendıler. ozellıkle camıı maketlerınde Yusuf kabeyı ve medınedekı peygamberımızın kabrının bulunduğu camııyı tanıdı. eger orda yasıyor olsaydım yıllık uyelık gıbı bırsey varsa mutlaka alır yusufu oraya sık sık goturup herseyı sındıre sındıre acele etmeden tanıtmaya calısırdım.

Islam sanatları muzesı Kuala Lumpurun güncel bılgılerı ıcın Resmi sayfasına Tıklayabılırsınız

Kuala Lumpurda bulunan Dunyanın en buyuk Kus Parkı ıcın Buraya Tıklayabılırsınız

Kuala Lumpur yolculuğu ve Cın Mahallesı hakkında bılgı ıcın Buraya Tıklayabılırsınız.

Kuala Lumpurdakı Yoresel yemekler ve Turk restoranı ıcın ve Taksıcıler hakkında bılgı almak ıcın Buraya tıklayabılırsınız.

Hop On Hop Off Turistik otobüsleri ile Kuala Lumpur Turu İcin buraya tıklayabılırsınız

 

10 yorum:

  1. Merhaba; tanıştığımıza, sizi tanıdığıma çok memnun oldum. Her geçen gün yeni bloggerlarla tanışmak yeni bir dünya ile tanışmak demek benim için. Okuma listemdesiniz siz de artık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederım, karşılıklı takıpleselım ıns ;)

      Sil
  2. büyüleyici gerçekten, harflerle tablolar çok güzel, tavaf sahnesini böyle anlatmak büyük hayal gücü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavaf sahnesı benım de cok hoşuma gıttı ınsan baktıkça gozlerıyle tavaf edıyor tavaf ettıkce orta noktalarda kayboluyor sankı ;)

      Sil
  3. Ne iyi etmişsiniz de bu güzel sanat eserlerini fotoğraflandırıp bizimle paylaşmışsınız, kendi adıma çoook keyifli bir okuma ve bilgilenme oldu. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederım. aslında bu kadar cok yer vermek ıstemesem de her reım ıcın bunu da eklemelıyım bu da cok güzel dıye dıye bır de bakmışım sergının cogunu eklemısım ;)

      Sil
  4. ne güzel olmuş, ne güzel paylaşmışsını<

    YanıtlaSil
  5. Çok çok çok teşekkür ederim.
    Çok etkilendim, sağolun♥♡♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederım güzel yorumunuzu esıgemedıgınız ıcın

      Sil

Yorumlariniz icin