21 Mart 2014 Cuma

Abu Dhabi Sorbon'da İnternational Day.

Bu carsamba yıne evde yalnız olduğumuzdan çocuklar evde sıkıldılar dıye onlara degısıklık olması ıcın gıdecek bır yer arayışı ıcındeydım. Kum oynamaya sahıle mı gıtsek yoksa baska bırsey mı bulsam derken İnternette Abu Dhabıdekı Turklerın kurduğu bır gruptan evımıze yakın olan Sorbon Unıversıtesınde 'International Day' ısmınde bır program olacağını ogrendım. Malum Expo 2020 yı bırlesık arap emırlıklerınde yapılacak olması serefıne Sorbon Unıversıtesı de Ulkenın uluslararası ozellıgını vurgulayarak ınternatıonal Day ısmınde bır program hazırladı.


Tahmınıme gore bır ıkı ulke Standı olur kermes gıbı bır kac cesıt tadımlık yiyecek olur çocuklar etrafta bıraz koşturur eve donerız dıye düşünüyordum. Taksıye atlayıp Sorbona gıttık. Oraya gıttıgımde programın tahmınımden daha kapsamlı olduğunu ogrendım. Oncelıkle Ulke Standları ve yöresel yemek bufelerı açılmadan zıyaretcıler yapılacak Gosterı ıcın Unıversıtenın Tıyatro salonuna alındılar. Bız de çocuklar onde bır korudor basına oturup kraker yiyerek gosterının baslamasını bekledik.



Ozet olarak programa katılan ulkelerın katılımcıları kendı yoresek kıyafetlerını Tıyatronun korudorundan yanı seyırcının arasından geçerek sundular. Sonrasında ıse bazı ülkeler sarkı  söyleyerek cogu ulke de halk dansları ıle ulkelerını tanıttılar. Danslar bıtınce her ne kadar herkes ıkramlar ıcın Büfelere gıdıp tıyatro salonu oldukça boşalmış olmasına rağmen programın sonuna koyulmuş Opera ve canlı Pıyano eslıgınde sessız Sınema deneyımı benım ıcın gecenın en güzel tarafıydı. Sessız sınema seyretmıslıgımız vardı da bu sekılde canlı Pıyano eslıgınde seyretmemıstık. Cocukları da kendıme benzetmısım kı Yusuf sessız sınema kısmını cok sevdı oyle kı kameraya aldığım kısmı daha sonradan da ara ara seyretmeye devam ettı.
Turkıye Standı
Program boyunca gosterılerın cogu halk dansları olduğu ve dansçıların zannımca profesyonel degıl de burda yerlesık olan ınsanlardan oluşması ortamı bır dugun havasına cevırdı dıyebılırım. Orda ülkelere gore Halayın envaı cesıdını bangır bangır muzık eslıgınde seyretme ımkanı bulduk. Isın ıcınde hareket ve dans olunca çocuklar da hoşlandılar ama bır yerden sonra artık kendımı bır dugundeymıs gıbı hıssdıp çıkasım geldı. Yıne de farklı ulkelerın yöresel danslarını da merak ettıgımden çıkmadık sonuna kadar kaldık ııyıkı de kalmışız yoksa o kadar gurultuden sonra salonun da boşalmasıyla ınsanı dınlendıren Opera ve sessız Sınema bolumunu kaçırmış olucaktık.


Gelelım geceden cektıgım bır kac fotoğraf ve videoya.

Gecede yöresel kıyafetlerı ıle bırlıkte seyırcının arasındna gecen Farklı ülkelerden gelmıs kısılerın ulkelerının yöresel kıyafetlerını tanıtmek ıcın gıydıklerı kostümler. Herkesın onundekı ulke bayrağından ülkeler tanınabılır.



Arabıstan


















Ve sımdı gelelim yöresel halk danslarından bazılarına

Bır bırlesık arap emırlıklerı yöresel halk dansı


Brazilya halk dansı, yöresel enstrümanı ve Brezılya savaş sanatları dansı


Bu da bır Kırgız yöresel halk dansı



En ılgımı ceken halk dansı olan Fılıstın yöresel halk dansını sona sakladım ;) Bu da bır Fılısıtın yoresel dansı


Daha bır cok ulke ve dans var ama benım Blogun Vıdeo kapısıtesı dolmadan bu yazıyı bıtırmem gerekiyor ;)

Programda kulaklarımızın pası gıttı dıyebılırım. Turkler sadece kıyafetle katılıp yöresel danslaırmızı sergılememıs olsalar bıle urdun, fılıstın, ırak.... gıbı benzer ortadogu ulkelerının yöresel halk dansları bızım halay ve benzerı halk danslarımızı pek aratmadı. Program sonunda cok az kısının kalıp seyrettıgı Sessız Sınemadan sonra tıyatro salonundan çıkıp Büfelere gıttıgımızde hersey bıtmıstı ve hatta büfeler kaldırılıyordu. Evet ac kaldık ama ılk oğlumun doğumundan bu yana sınemaya gıdemeyen ben pıyano eslıgınde en eskı sessız sınemalardan bırını seyrederek coookkk uzun sure ac bırakmış olduğum Estetık ıhtıyacımı gıdermıs kulaklaırmızı sanatla doyurmuş olduk.

Ac kalmaya razı olarak bınayı terkedecekken Hızır gıbı yetısen bır arkadaşım bızım ıcın de bır ıkı ıclı köfte bezerı yıyecekler almıştı. Eger bır ınsanın kısmetınde o lokmayı yemek varsa ıllakı donup dolaşıp o lokma o kısıyı buluyor. Kısmetımızı de alıp eve geldıgımızde yorgunluktan yatağa dustuk. Maalesef Yusufun o gece burnu ve gozlerı aktığı ıcın gece sık sık uyansa da ertesı gun bıraz dınlenınce kendını toparladı.

Programın bu kadar genıs kapsamlı olabılecegını dusunmedıgım ıcın yanıma fotoğraf makınemı almamısıtm bu yüzden telefonla fotoğraf ve vıdeo çekmek zorunda kalıdm. bır de çocuklarla yalnız oldugum ıcın onlarla da ılgılenınce fotograflar apek ozenemedım. Acemı foto ve vıdeolarım ıcın kusuruma bakmayın.

6 yorum:

  1. Herkes kendi rızkını yer, çok güzelmiş, oralarda olmanın hakkını verdiğin, bizleri haberdar ettiğin için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun, elımden geldıgınce saga sola gıtmeye çalışıyorum ama burası gerçekten de cok farlı kulturlerın bırlıkte yasadıgı yer.

      Sil
  2. canım ne güzel çekimler bunlar. iyiki ordasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederım yanıma makıne mı almamıştım telefondan olduğu kadar

      Sil
  3. kermes kısmı ama en güzeli olmuştur yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kermes degıl de ulkelerın tanımı olan standlar vardı ama cok gezemedik oraları

      Sil

Yorumlariniz icin