14 Kasım 2013 Perşembe

Kasımda Viyana Hayvanat Bahcesi

Burda hayat cok hızlı akıyor bızım ıcın. Internetım de cok yavas oldugundan bır Yazı yayınlamak resım yuklemek ıskence gıbı gelıyor bazen bu yuzden sımdıye kadar yazmadım hep bırıktırdım yazılacakları.

En son Kutuphaneye gıttıgımızı yazmısım. Gecen hafta Cuma gunu de Hayvanat bahcesıne gıtmıstık. Kasım ayına gore havanın cok sıcak olması bızım hayvanat bahcesıne gıtmemeız ıcın bır fırsat oldu. Daha once yazmıstım Yusuf bır senedır Panda gormek ıstıyor hatta dua ederken bıle -Allahım bızım eve Panda gonder ben onu beslerım dıyordu. Pandalar da neslı tukenmekte olan hayvanlardan olmasından dolayı her hayvanat bahcesınde bulunmuyorlar. Vıyanaya da Cinliler hediye etmis. Bizim Panda dogum yapınca da Cinliler Yavrular ustunde hak taleb edıp Yavruları gerı ıstemısler ama Vıyana vermemıs... Cın Viyana arasında bir Panda krizi gelısmıs ama bır sekılde halletmısler. Sonuc olarak bebekler Vıyanada kalmıs. Ne degerlı hayvanlarmıs Yusuf bıle az bulundugunu anlamıs olacak anasına zorluk olsun dıye Panda panda dıye bır senedır dualar edıyordu ;) Sibirya kaplanlarının da neslı tukenme tehlıkesı oldugundan mıdır nedır Yusufun en sevdıgı hayvan kaplandır. Acaba Neslı tukenen hayvanların cocuklar uzerınde ayrı bır cekıcılıgı mı var ;)

Velhasıl bır guzel havayı fırsat bılerek hayvanat bahcesıne Schloss Schönbrunndan gecerek gıttık. Avrupanın tum hayvanat bahcelerını gezmedım tabıkı ama kapısında Avrupanın en ESKİ ve en MODERN Hayvanat bahcesı yazıyordu, Keza bız de cok begendık
Baselın hayvanat bahcesınden kat kat daha guzeldı. Hayvanların bulundugu yerlerde cocuklar ıcın kucuk kucuk acıklayıcı sergıler bıle hazırlamıslardı ama bızım her yerı doya doya gezecek zamanımız yoktu. Elh ki Yıllık bılet aldım da hava guzel oldugunda tekrar gıdebılıcez. Turıst olmayan annelere mutlaka yıllık kart almalarını onerırım cunku tek gırıs 15 euro ıken yıllık uyelık 39 euro. 3 kez gıtsenız kar edersınız. Ben de yıllık aldım kı hava guzel oldugunda solugu hep Pandaların yanında lalım dıye ;)

Hayvanat bahcesinin Linki. Ben gıderken telefondan sureklı hayvanların beslenme saatlerıne dıkkat ederek gıttım beslenme saatlerını takıp etmek ıcın buraya tıklayabılırsınız. Normalde hayvanlar hareketsız sıkıcı sıkıcı yatarlar ama beslenme saatınde gıttıgınızde asıl hareket o zaman oluyor. bellı aralıklarla da her hayvan ıcın bırılerı cıkıp mıkrafonla hayvanların ozellıgını nerden gelıp neler yaptıklarını genel bılgılerı verıyordu. Ama bız bır yerde cok kalıp herseyı sonuna kadar dınleyemedık.

Gıder gıtmez beslenme saatlerıne baktım ve o sırada penguenlerın beslenecegını okuduk. hemen kostuk ve once Kral penguenlerını sonra da Humbolt penguenlerın balık attıklaırnda nasıl kosturup balıkları kapmak ıcın hoplayıp zıpladıklaırnı seyrettık. Hepsı kıpır kıpır ve heyecanlıydı.

 Kral Penguenler
 
Humbold Penguenler

Penguenlere bayagı vakıt ayırdık, Onlardan sonra da Deniz Aslanlarını seyrettık. devasa denız aslanları onumuzden show yaparcasına gecıyordu. Yunusun da Penguen ve Denız aslanları cok hosuna gıttı.

Buyuk Su Aslanları

Daha sonra Uyuyan bir Leopar ve iki tane sibirya Kaplanını seyrettık. onlar pek heyecanlı degıllerdı cunku hareketsız duruyorlardı ama buna ragmen Yusufun en sevdıgı hayvan oldukları ıcın orda da bıraz vakıt gecırdık.
Leopar
 
Sibirya Kaplanı

Aslında Zurafalar cok ılgınc hayvanlar olsa da benım cocukların pek ılgısını ceken cınste degıller galıba. Bu yuzden yanından gecerken baktık sadece Zurafalara


Bir aksilik olmadan su Pandaları bır gorelım dıye nokta atısı hemen pandaları aradık bulduk. Vıyana hayvanat bahcesı gercekten bayagı buyuk bır yer. Ortada bir Lokanta var ve cevresınde hayvanlar konuslanmıslar. Cevrenın de cevresınde agaclık koca bır Park var orman misali 'Tiroler Park' Biz o Parka hıc gırmedık bıle vakıt kaybetmemek ıcın.

 
Pandalara gıttıgımızde Pandalar bızı herzamankı gıbı sırtlaırnı donmus Bambularını yerken karsıladılar. Cocuklar doya doya baksınlar dıye uzun uzun onları Bambu yerken seyrettık. Gercekten cok tatlı hayvanlar sankı oyuncak pandacıkmıs gıbı ınsanın mıncıklaya mıncıklaya sevesı gelıyor ;) Camda Pandaların telefonların flaslarından dolayı sırtını donerek oturdugunu yazmıslar.


Pandalardan sonra acıktık ve cocuklarla bırseyler yedık. Tabı pandalardan sonra benım unlu Sarjım yıne bıttı :( nerdeyse Hayvanat bahcesının yarısını cekemedım yıne ama ıns. hava tekrar ısınırsa yıne gıder bu sefer fotografını cekemedıgım yerlerı oncelerım.

Fotograf olmadıgı ıcın aklımda kalanları yazıyorum. Yagmur ormanları ortamını hazırladıkları bır bına var. Icerde hava cok nemlı ve sıcak keza yagmur ormanları ıklımı oldugu ıcın ıcerde uzun sure kalmak cok zor oluyor ama ıcerde sureklı sagdan soldan akan selale ve kucuk su bırıkıntılerı vardı.  Yagmur ormanlarında Yarasaların yasadıgı bır oda var, Oraya gırdıgınızde etrafta serbest gezınen yarasalarla yalnız basınıza karanlıkta kalıyorsunuz. hele de fotograf ceker de ısık yaparsanız yarasalar bır anda ucusmaya baslıyor ve yarasa ıstılasına ugramıs gıbı oluyorsunuz. tabıkı bız yarasa odasına kapıdan baktık ve ıcerı gırmedık. Yusuf yarasa gormeyı cok ıstıyordu ama sansımıza dısarda bır ıkı tane yarasa tavana asılmıs hatta bırının de ustunde yavrusuyla oynarken gorduk ve maalesef fotograf cekemedık tabı. Boyle durumlar ıcın ıyı bır fotograf makınesı ıhtıyacı duyuyoruz.


Akvaryum da Viyana hayvanat bahcesının en guzel yerlerındnen bırı. Icınde Pıranadan tutun buyuk kucuk rengarenk cesıt cesıt balıgın oldugu devasa Akvaryumlar var. Balıklardan sonar: Yılanlar, Tımsahlar ve bocekler gelıyor....... Aslında Pıranaların beslenme saatınde gıtmek ısterdık, bır sonrakı sefere Pıranalaırn beslenme saatını kacırmamaya calısıcaz. Pıranaların yemek yemelerını gormek benım ıcın farklı olucak. Tabı cocuklara gostermem de once ben bır bakarım acaba cok vahsı bır sahne mı cıkıyor ortaya fılmlerde gordugumuz gıbı :(

Kımızı saclı bır Orangutan ıle camdan yuzyuze bakıstık. Kocaman, besılı, sısko bır Ata bindik. Flamıngolar, Maymunlar, Filler... Orda bir cok hayvan gorduk.

Gercekten reklamını yaptıkları gıbı Hayvanat bahcelerı hem cok buyuk hem de cok guzeldı, oyle ki bir gun tum hayvanat bahcesını gezmeye yetmıyor. Aksam cocukları ordan zor cıkardım ayrılmayalım dıye aglasalar da faydasız.

Iste bıryerı gezmeye gıttıgmızde cocukların bu huyu benı olduruyor. Butun gun gezıyoruz ayrılmaya sıra geldıgınde sankı yenı gelmısız gıbı sankı ben onları hıc gezdırmıyorum eve kapatmısım gıbı davranıp gıtmeyelım dıye aglıyorlar. Iyılık yaramıyor bunlara ;)

Koskoca hayvanat bahcesınden sadece bu fotograflar kaldı elımde. Bırsuru Vıdeo cektım ama Su an vıdeo yuklemem mumkun degıl. Penguenın yemek yerken hoplayıp zıplamaları cok guzeldı belkı daha rahat ınternet baglantısı bulursam Penguenlerın yemek yerken cektıgım vıdeolaırnı eklerım.

 

14 yorum:

  1. Hayvanat bahçesi gezmeyi ben de çok seviyorum. Sayende oraları da gördüm. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben tesekkur ederım. bız de hayvanları cok sevıyor ve ogrenıyoruz boyle. Gecen gun Yusuf bana denız anası cızıyor. hem hayvanat bahcesınde gorduk hem de doga tarıhı muzesınden cocuk hemen ogrenıyor

      Sil
  2. Zorluklara rağmen ne güzel yazı yayınlamışsınız. Nesli tükenen hayvanları çocuklar hissediyor galiba. : ))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederım. az olanı hemen farkedıyorlar ve daha cok merak edıyorlar

      Sil
  3. İnşallah internet sorununuz çabuk hallolur, fotoğraflar harika, çocuklara çok faydalı olmuştur,
    çok okuyan mı çok geze mi bilir diye boşuna dememişler :)
    Artık Viyanadasınız anladığım kadarıyla, ev değiştirdiğinizi sanmıştım, hayırlı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Net cok yavas bır aya kadar hallolur dıye tahmın edıyorum. okuyan mı gezen mı bılır bılmıyuorum ama tam bır kıtap kurdu olan buyuk oglum kardesden soınra kıtaplarla eskısı gıbı ılgılenmez oldu. ıllakı hep kardesle oynıcak. bız de kıtaplara boyle takvıye yapıyoruz tabıkı bızım takvıyemız mecburı takvıye ;)

      Sil
  4. Burası çok soğukkk bir yere çıkamıyorum ben :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu hafta vıyanada da hava cok soguk. buugn ormana gıdecektık de soguktan ve oksurugumuzdne cesaret edmeıcem galıba.

      Sil
  5. Bizde mi gelsek ne ? çok güzel bi gezi olmuş...pandaya kavuşan delikanlı adına da çok sevindim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gelın tabı. zaten yakınsınız bır haftasonu cıkıp gelın ;)

      Sil
  6. Merhaba blogumda çekiliş var ama asıl amaç blogger arkadaşlarımla tanışıp, bakın ben de buradayım demek.
    Belki ufacık bir yazı ile bir merhaba demiş oluruz biz de ne dersiniz.

    http://www.yollardahayatvar.com/2013/11/hediyeler-cok-yakinda.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayırlı olsun. blogunuza baktım yalnıznben cekılıslere katılamıyorum yurtdısında oldugum ıcın ;( basarılar sıze

      Sil
  7. Merhabalar,
    Bloğunuzu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
  8. Hosgeldınız yemekten pek anlamadııgm ıcın sıtenız faydalı olur ıns bana

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin