8 Şubat 2013 Cuma

Asısız Yasam Difteri (Diphtherie)

Blogu actıgımdan berı cocuk doktorumun onerdıgı bır kıtabı her ay kısa bir bolum okuyup cevırısnı yapıp yazmaya calısıyorum ama aralık basından berı fırsatım olmamıstı kaldıgım yerden devam edıp bu sefer de Dıfterıyı okudum ve cevırdım:

Difteri özellikle bogazın sısmesı ve tipik iri grimsi kaplamalar ıle seyreden  bir bogaz enfeksyonu hastalıgıdır. Hastada tatlı cürügumsu biz agız kokusu baslar ve hasta yogun sıskınlıkten rahatsız olur. Hastalık cok ılerlemeden Antıbıyotık kullanımı tedavı ıcın yardımcı olur.
 
Hastalık tanımlandıgının aksıne Avrupada nadir durumlarda yüksek risk barındırır, dıger taraftan da aslında sosyal gelısmıslık sevıyesıne baglı olarak bu hastalık Avrupada daha fazla gorunmedıgınden korkmamıza da gerek yoktur.
 
Hastalıgın olusturdugu tehlıke ancak Vucudun savunma sıstemının cok zayıf oldugu ve tedavı imkanlarının sınırlı oldugu donemlerde yanı savas ve savas sonrası donemler ile bunun gibi zor sartlarda altında acil durumda olan kısıler icin gecerlidir.

 
Eskiden Enfeksyonlu bogaza yakınlasmakla hastalık bulasır ve bazı vakalarda acil durum olarak Tracheotomy (bogaza delık acma yontemı) kullanılmıstır hatta bu yonteme eskılerde halk arasında  'Cocukları Mahveden Melek' denırdı.
 
eskılerden dıger bır ornek de. vucudun savunma sıstemının zayıflamasının sonucu olarak bakteriler ve vırusler vucuda girer ve difteri toxinlerini serbest bırakır bu sekılde hastalık agır ve bulasıcı hale gelır Kaslar ve Kalbe saldırır. bu sekılde yasamsal tehdıt olusturup kalp enfeksyonu ve kalp kas yorgunlugu ıle tehdit ederdi.
 
Ası sadece Toxinlere karsı yapılmıstır Bakterilere karsı degıl. Ası hastalıgın dıger kısılere bulasmasını tamamen onleyemedıgı gıbı bogaz ve gırtlak enfeksyonunu da cok nadir engelleyebilir. Tekrar aynı Tetanozda oldugu gibi kabul edilmelidir ki, İnsandaki Organisma Toxinlere karsı kendı kendıne savunma reaksyonu gelistirebilir. Bu durumda Difteri Asısı da kuskulu bir Ası halıne gelır. hastalık durumunda oncelıkle Antitoksinlerle Acil bir müdahelede bulunmak anlamlıdır ya da zamanında duzenlı Antibiyotik verilebilir. hayvanlardan elde edilen Antitoksinlerin (Ası)dezavantajları olmustur.  bu dezavantajlardan bırı de gunumuzde dramatik bir sekilde artan Alerji sıkayetleridir. Asılanma sonucu vucut aldıgı Antitoksinlere karsı Anaphylaktik reaksyon gelıstırebılır ve bu da hastalıgın kendısınden daha tehlıkelı olabılır:

(Anafilaksi, vücutta alerjen maddelere karşı oluşabilen ciddi bir alerjik reaksiyon biçimidir. Bu alerjen maddelere örnek olarak böcek zehirleri, polenler, yiyecekler, ilaçlar verilebilir. Bu tür maddelere maruz kalınca bağışıklık sistemimizin antikorları bazı kimyasal maddeler (mesela histaminler) salarlar. Bu kimyasal maddeler de vücudumuzda burun akması, deri kızarıklığı, kaşıntı gibi çeşitli alerji bulgu ve belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olurlar. Anafilakside bu belirtiler daha ağır ve ciddi bir biçimde ortaya çıkar. Kimyasal maddeler daha bol miktarda salınırlar; bunun sonucunda saniyeler içinde ani kan basıncı düşüklüğü, solunum yollarında darlaşma ve buna bağlı solunum güçlüğü, şok, şuur kaybı ve sonunda ölüm görülebilir. Anafilaktik şokta, alınan antikor immunglobulinlerle birleşerek, kanda histamin seviyesini yükseltir. Bunun neticesinde kapiller damar geçirgenliği artar. Vazodilatasyon şekillenir ve kan plazmasından intersitisiyel alana (doku sıvısına) plazma geçişi olur.)1

Difteri bakterisi  yarada yerlesmıs Tetanoz bakterisi gibi diger insanlara bulasabılır ve bogaz Dıfterısıne sebep olabılır. Yalnız bu hastalık ancak su sekılde bulasabılır eger aclık sınırında sosyal sartlaırn cok kotu oldugu ulkelere seyahat edıldıgı durumlarda asılı ya da asısız bır kısının acık  yarasında Difteri bakterısi tasıyıp bulastırmasıyla olabılır.

Avrupda ve sosyal sartları yuksek olan tum sehır ve ulkelerde dıfterı salgını savas sonrası donemden beri görülmemistir. 3. dünya ulkelerı ve aclık sınırındakı ülkelere seyahat edılecegi zamanlarda da Difteri asısnı yaptırmak gerekmez, Difteri nın yayılma egılımıne karsı İhtiyatlı olmak yeterlıdır: seyahat sırasında bulunacagınız durum: rahat ve temız seyahat sartlarına sahıp olmanız ve seyahat sırasında Hıjyene onem vermenız gerekır. Gunumuzde Doktorlar bu hastalıgın tedavısı ve degerlendırılmesı konusunda nerdeyse hıc ya da cok az deneyıme sahıptırler. neden cunku gunumuzde bızım ıcın bu hastalık gorulmedıgınden tedavı ve hastalık degerlendırmesı anlamsız hale gelmıstır. Difteri Asısı da aynı bu sekılde gunumuzde Anlamsız hale gelmıstır.

Cocuklugunda Difteri asısı olmus ve hatta asıyı tekrarlamıs olan yetiskinler bile kendılerını tam olarak guvende hıssedemezler. Eger bır sekılde asılı olup asılarını tekrarlayan kısının yasadıgı bolgede bır dıfterı salgını olsa bu kısı hastaların ısole edılmesı ve dıger asısız bır ınsanın kendını koruyacagı onlemlerı almazsa asılı olan kısı de asısız olan kısı gıbı tehlıkededır. ve Hastalık baslangıcında Antibiyotk almalıdır.

İyi beslenen ve savunma sıstemı guclu olan cocuk ve yetıskınlerın Difteri hastalıgından korkmalarına gerek yoktur. Almanyada son 20 yılda tek tek vakalar hakkında yapılan arastırmalar gosterıyorkı bu ve buna benzer hastalıklarda dusunulmeden onlem almadan doktora gıtmeden  ve gereklı ılacları almadan  yapılan mudahaleler ya da hastalık durumunda hıc mudahale edılmemesı ancak bu hastalıkları tehlıkelı hale getırır.

Difteride de Homöopathik yardım almak mumkun ve umut verıcı sonucları vardır. Son 200 yıldır bu konuda deneyımlerın oldugu cok genıs bır Lıtaratur vardır. Hastalıktan suphelenıldıgınde ya da hastalıkta ıhtıyac duyuldugunda kullanılabılecek Homöpatik ilaclar bir uzman tarafından verilmelidir.

Kaynaklar:
  • Nicht impfen - Was dann?, Dr. Friedrich P. Graf, Sprangsrade Verlag, S. 157, 158, 4. Baski 05.2012
1. http://tr.wikipedia.org/wiki/Anafilaksi

Bakınız
Verem icin
Hepatit B icin
Bogmaca için
Hemofilus influenza tip b (Hib), Menenjit ve Pnömokok icin



 

4 yorum:

  1. ne güzel bilgiler bunlar.Teşekür ederim.Allah kimseyi hasta etmesin hertürlü hastalık zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkrue derım evet Allah kımseye ozellıkle dermansız hastalık vermeısn hele kı cocuklar o melekler dermansız hastalık gormesınler ıns. hastalıklara karsı bılınclı ve hazırlıklı olmak gerek bu kıtabı o yuzden aldım ayda b ır bolum seklınde cok yavas da okusam damlaya damalaya gol olur deyıp devam etmeye calısıyorum ıste. okunanalar cok cabul unutuluyor hem unutmamak ıcın hem de bu ve buna benzer kaynaklar turkceye cevrılmedıgı ıcın okudukca cevırıyım dedım.

      Sil
  2. Bu yararlı bilgileri bizimle paylaştığın için çok teşekkürler. Başımıza gelmemesi dileğimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin hele ki küçük çocuklar böyle hastalıklarla hiç tanismasin lar

      Sil

Yorumlariniz icin