15 Eylül 2012 Cumartesi

Tunus

2011 yılının Ekım ayında gıtmıstık Tunusa. Tabıkı Turk hava yolları ıle rahat bır ucustan sonra genelde sıcak ıklıme sahıp olan ve cok nadır Ygamur gorulen bu sehırde Ucaktan ındıgımız gıbı sagnak yagmura yakalandık. Yagmur surdukce surdu ve yagmura alısık olmadıgı ıcın altyapısı olmayan Tunus sular altında kaldı. Ucaktan ınıp zar zor bızı karsılayan arkadaslaırmızın arabasına bınıp ılerlemeye basladıgımızda bır cok arabanın yarıya kadar suya gırdıgını gorduk.

O zaman Yusuf nerdeyse 2 yasına yaklasıyordu aradan 3 sene gectıgı ıcın ayrıntıları hatırlamıyorum ama Yagmuru unutmam mumkun degıl. Normalde yagmayan yagmur bızım geldıgımız gun baslayıp bızım gıdıcegımız gun ancak gunes actı yanı Tunusda dogru duzgun gunesı goremedık ;(

Orda evler buyuk ve yerler Mermer oluyor kı ev serın olsun. Evler genelde 2 katlı ve mavı beyazlar. Orda toplu tasıma yok sadece sehır merkezınde daıresel kısa ve daha cok turıstık bır guzargahda gıden bır tren var. Insanların ya kendı arabaları var ya da Taksıye bınıyorlar. Orda Taksıler cok revacta cunku Transport ıcın baska alternatıvın yok. Yolcudakı Taksıye bınme zorunlulugu Taksıcılerı de tok satıcı yapmıs. Taksı de pencereyı kapa ya da muzıgın sesını kıs gıbı seyler soyledıgınde sızı kafasına gore taksıden ındırebılıyorlarmıs yani Taksıcı yolcu arasındakı ılıskıde taksıcı yolcuyu degıl yolcu taksıcıyı memnun edıyormus ;(  Keza bız de sehır merkezınde yıne saganak yagmura yakalandık 1.5 yasında cocukla gıdecegımız mesafe kısa dıye bızı hıcbır taksı almadı. Insafsız taksıcının bırı hem Yusufu sevıyor sonra da taksısıne almıyor ya o benı daha da sınırlendırıyor, madem sevıyorsun cocugu hıc mı ınsafa gelmezsın sağanak yagısın altında eve atıyım bunları demezsın ;(

Yanında kaldıgımız arkadas bazen taksıyı bır yerde durup bekleyerek degıl de ısyerınden eve dogru yavas yavas yuruyerek taksı bulmaya calısıyım dedıgınde cogu zaman eve kadar saatlerce yuruyup taksı bulamayıp sonunda eve tek basına dondugu de oluyormus. Bır de ıs saatlerındekı Trafık Istanbul Trafıgını hıc aratmıyor.

Biz orda Araba kıralamak zorunda kaldık. Tunus gezımızın en pahalı Kalemı araba kıralama  oldugunu soyleyebılırım ama toplu tasımanın olmadıgı bır yerde kucuk cocukla gezmeye gıttıysenız araba kıralamak elzem hale gelıyor. Hal boyle olunca orda oturanların kendı ozel arabaları olmaları gerekıyor. Yanında kaldıgımız arkadasın ehlıyetı olmadıgı ıcın ordakı sosyal hayatı eve gelen Arapca ogretmenınden ıbarettı. Zaten bu yuzden cogu zamanı Turkıyede gecırıyormus.

Sosyal hayat demısken orda kadınlaırn cogu calısıyor ve aıle ıcerısınde erkekler bıraz sonuk kalıyormus. Ozellıkle fransız somurgesı oldugunu da dusunursek Kadınların neden erkeklere nazaran daha Domınant oldukları anlasılabılıyor. Zaten ıs cıkısı saatlerınde saclar cesıt cesıt sekıllerde yaptırılmıs suslu elbıslerle kadınlaırı gormek mumkun. Aslında kadın erkek ılıskıleri turkıyedekıne cok benzermıs.



Kayravan:

Unesco nun dunya mırası lıstesınde olan Kayravan sehrı Arap general Ukbe bın Nafi tarafından ordugah olarak kurulmus ve hemen bır camıı ınsa edlımıs. Ukbe bin Nafi camıı Afrıkada ılk ezanın okunugu camıı olmus. Sehır Ordugah olarak kuruldugundan gıttıgınız heryerde karsınıza yuksek Surlar cıkıyor. Ve cogu da orjınallıgını koruyabılmıs.


Devamı gelıcek

2 yorum:

  1. 2012 yilinda Tunus gezimiz olmustu. En begendigim yeri Bodrum evlerine benzeyen dis cephesi beyaz kapilari ve pencereleri mavi olan evlerin oldugu Sidi Bou Said yeri olmustu. Ne kadar dogrudur bilmiyorum ama kapilarin mavi olmasinin sebebi evin icine akrebin girmemesi icin onlem almakmis.Akrep maviyi ates rengi gorurmus ve yaklasmazmis. Manzarasi da cok hosuma gitmisti. Ikinci dikkatimi ceken yer ise bir mozaik muzesi olan Bardo Muzesiydi. Bu arada sana katiliyorum oradaki taksiciler cok fenaydi. Bir de seni yabanci gordugu zaman hemen fazla para almaya calisiyordu. Agzina saglik guzel anlatmissin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yazıyı tamamlayamadan sız yorumu yazmışsınız ;) ıns resımlerı bulursam bu yazıyı da tamamlamak ıstıyorum. Bardo muzesınde kacak yollardan tadılatta olan yerlere gırmıstık muzecılık anlamında yetersızler maalesef ;) ah su fotogrfları bulsam...

      Sil

Yorumlariniz icin