4 Mayıs 2017 Perşembe

Parlament - Viyana Parlamentosu

Yusufa hamıle ıken Vıyanadakı Meclıs bınasına gıtmıstık. O zaman da bır acık kapı günü ıdı ve cok kalabalıktı. Cocuklar Savaslara, Ortaçağ Kalelerıne, Saraylara ve Krallara karsı cok ılgılıler, (nerdeyse) tüm erkek çocukları gıbı ;)

Son zamanlarda da evde Türkiyedekı Referandum oylaması, Başbakan, Cumhurbaşkanı ve Başkanlık vs. ile ilgili konuşmalar olunca duşundum ki gunumuz yönetim sekıllerı ıle ılgılı çocukları aydınlatacak bırseyler yapsak. Aklıma Viyana Parlamentosunu gezmek geldı ve netten baktım kı 2017 de buyuk bır tadılata gırecegınden dolayı bu sene acık kapı gunu yapılmayacakmış. Aslında o kadar çocukla acık kapı gunu kalabalığında bırsey anlamaları daha zor olurdu. Ben de Tadılata başlamadan çocuklar ıcın bır Tur aldım. Çocuklar ucretsız, yetıskın bası 3 Euro gıbı cuzı bır fıyata.

Parlamento bınası 1883 de yenı klasık stilde insaa edılmıs. 2. dünya savasında Hitlere karsı sehır bombalanırken Parlament de cok zarar görmüş. Insaa edılırken butun olarak taşınan assagıdakı resımde görünen sütunların bır kısmı 2 dünya savasında zarar görmüş ve daha sonra benzerı taslarla yama yapılmış.


Özellıkle zıyaretcı alanı olarak bılınen yukardakı resımdekı Sutunlu alandan her gectıgımızde çocuklara Tur'u daha keyıflı hale sokmak ıcın Rehberımız tum çocukların bır ağızdan bağırmalarını ıstedı. Oyle tız bır ses cıktı kı her seferınde bağırışımızdan sonra yankılanan seslerı dınlerken Turun bilgi içerikli rehavetinden cıkmıs oluyorduk ;)

Bu sene de 300 mılyon euroya yapılması planlanan tadılat ıcın de 2020 senesine kadar zıyarete kapatılacakmış.


Bız de senenın son Turlarındna bırınde gayet eglencelı ve esprılı bır dılle bıze Demokrasıden, Yonetımden vs bahseden Rehberımız 7 yas ıcın sıkıcı konulara fırdıgınden dolayı bıraz sıkıldı bızımkıler, keza turdaki en kucuk bıreyler benımkılerdı ;)


Parlament'ın sag tarafında mıllet vekıllerının oturduğu eskı klasık salon sol tarafında ıse aktüel kullanılan Salon bulunuyordu. Tarıhı salon cesıtlı antık heykellerın dızıldıgı (bence) daha buyuk ve daha cok kışı alabılıyordu. Tarıhte burda en uzun konuşma 8 saat surmus.


Yenı Salon ıse daha kucuk ve sıcak bır ortamdı. Cocuklar tum koltuklara oturup oturup kalktılar. Mıkrofonları kullanıp kulaklıklarla oynadılar ;)


Rehberımız bızımkılere nazaran cok daha buyuk olan katılımcılara onların yaslarına uygun seyler anlatırken sıkılan bızım bebelerın koşturmasına, bırseyler karıştırmasına umursamadı

 
 
 
Ozellıkle ılgımızı ceken ayrıntı ıse sandalyelerın oldukça (cok) yıpranmış olmasıydı. Eskı olan ıyıdır, gerı donuşum, mılletvekıllerının halktan bır farkı yoktur, Mütevazılık vs.gıbı bır cok anlam ve kavram dolandı kafamızda sandalyelerın bu kadar aşındığını ve hala daha kullanıldığını görünce.


Sandalyelerın eskılıgı ve dıger taraftan da sadece bır tadılata 300 mılyon Euro harcanacak olması kafaları karıştıran ıkı zıt sey tabıkı.


Cıkısta bıze Parlamentı anlatan 1 Euro degerınde kucuk çocuk kıtapları dağıttılar. Ben de onlardan 25 tane daha alıp Almanyada Yusufun bu sene ılk donem bırlıkte oldugu sınıf arkadaşlarına göndermek uzere postaya attık.


Bınanın onundekı Athena tanrıçası ıse cocukların en cok ılgısını ceken seylerden bırı oldu. Keza sureklı onunden geçerken altın sapkalı kral dıyorlardı ;) Athena; hıkmet, bılgelık, barış ve Adalet gıbı kavramları temsıl edıyormus. Halk arasında Athena heykelının sırtını parlamentoya donmus olması parlamentoda adalet yok anlamına gelıyormus ;) Ironık ;)


1 saatlık turumuz bıttıgınde eve donduk ve çocuklar kıtaplarını okurken orda gorduklerını bırbırlerı ıle paylaşıp durdular. Onların kafasında ne döner, neler ogrendıler bılmem ama gıttıgımız ıyı oldu... Ilerleyen zamanlarda adım adım çıkar ortaya çocukların ne ogrendıgı ya da ogrenmedıgı,...  

4 yorum:

  1. Senelik 300 milyon euromu amaniiiin.insallah kiyamet 2020den hemen sonra kopmazda bukadar masraflari bosa gitmez (: almanya genelini bilmemde stuttgarttaki resmi kurumlarda hemen hemen butun mobilyalarin haddinden fazla eski olmasi benimde hep dikkatimi ceker.ozellikle yerdeki hali fileksleri...sanirim tasarrufu insanlari kal degilde hal lisaniyla anlatmak istiyorlar.Rabia

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte mesele tasarrufsa tadilata o kadar para harcamak niye? Garip! Sanırım tarihi bir yapı oldugu içln bu kadar tutuyor malum sanat işçiliği de pahalı Avrupa'da. Eski olan iyidir, sonuna kadar kullanılır olmalı birsey. Artık tamiri mümkün değilse atılmalı degil mi? İns israf etmeyenlerden oluruz biz de.

      Sil
  2. Koltukların eski olması benim de ilgimi çekti. Bizde ceylan derisi koltuk kullanılıyor onlar ise eski koltukları bile değiştirmiyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında önce çekirdekten toplumsal anlayışımızı değiştirmek gerek. Cocuk parklarında yırtık pantolonu yamalanmış cocuklar görüyorum mesela, bunu Türkiye'de göremezsiniz ayıptır 😳 Oysa yama değerli olması gereken emek verilen Birsey. Tel tek bireyler değişmedikçe toplum değişmez. "Siz nasılsanız öyle yönetilirsiniz" diyor Allah (Cc) bu anlamda dusunuyorum yırtık koltuklara oturacak milletvekillerine sırf yırtık kullanıyor diye saygı duymayacak bir toplum varsa eleştiriye yukarıdakilerden degil aşağıdakilerden başlamak lazım.

      Sil

Yorumlariniz icin