Yazar: Ismet Özel
Bildiğimiz gibi Ismet Özel önceden sol düşüncede olsa da sonradan müslüman olmuş ve şiirleri ile Türk şiirinde klasik olmuş eserler veren bir toplum önderi.
Kurmuş olduğu Istiklâl Marşı Derneğinde verdiği Istiklâl Yürüyüşü konuşmalarından derlenen bir kitap olduğu için yaklaşık 500 sayfa boyunca hep aynı şeylerin tekrarını anlamayarak okuyorsunuz. Kitapta bir çok konu "anladınız siz onu, bu meseleyi çok iyi anlamak lazım, eğer söylediklerimi anlamıyorsanız bu sizin eksikliginizden kaynaklanır vs.." gibi ifadelerle kapatılmış. Mesela bir yerde mersinde tren yolu yok diyor başka yerde biri -ama mersinde tren yolu var dediğinde hoca " Ben mersinde tren yolu yok derken mersinin denizciliği gelişmesin diye tren yolu sahile bağlanmıyor diyorum aslında.... Yani hoca mersinde tren yolu yok dediğinde siz o cümlelerin taşımadığı anlamları da anlamak zorundasınız ki bu hem çok zor hem de çok subjektif bir uğraş oluyor. Haliyle de hocanın sıklıkla çok doğru tespitleri ifade ederken bile aslinda hangi konuda tam olarak ne demek istediğini anlayamıyorsunuz.
Ursula Guin'in Yerdeniz isimli kitabında kullandığı şu ifade Özel'i okurken aklıma geldi;
"Kelimelerin anlamlarını saptırıp yanıltabilirler; dikkatsiz bir dinleyiciyi, her biri gerçeği yansıtan ama hiçbiri bir yere varmayan ters sözcüklerle bir labirente çekebilirler."
Kitabın başında bizimki sıradan bir akşam gezintisi değil hızlı hızlı birlikte yürünen amaca giden bir istiklal yuruyusudur dese de kitabın sonunda son konferansa geldiğinde dinleyicilerin kendisini anladıkları noktasında şüphe duyduğu ve boşa kürek çektiği duygusu ile konferansları bitirme kararı aldığını söylüyor.
Sanırım hocayı anlamak için yanlış kitaptan başladığımı kabul etmem lazım. Ismet Özeli anlamak için önce bu kitap gibi laf arası söylenen şeylerin derlendiği bir kitap yerine "Üç Mesele" "Vel Asr" gibi diger fikir kitaplarına bakmanızı kendime de size de tavsiye ederim.