11 Ekim 2012 Perşembe

Bebeklerde Buyume Ataklari.

Buyume atagini nasil anlariz?

Hemen hemen her zaman bebeklerin sinir sisteminin bir büyüme atagi olur ve bu ataklar bebek icin yeni firsatlardir. . bebegin ogrendigi her yeni yetenek Bebegin genel davranisini etkiler . zahmetli bir donemdir ve aglamalar bu ataklarin en onemli gostergesidir. bebeginiz alisilmisin disinda sizin icin daha zahmetli ve yorucu olur cunku mesela cocugunuz ilk defa kafasini tutmaya baslamistir ve hayata karsi daha talepkar olmaya baslar. bebeginiz her yeni becerisinde ve kazandigi her yeni algida kendisi de urker mesela bir anda herseyin bambaska oldugu farkli bir gezegende uyandiginizi dusunun iste bebeginiz de bu sekilde urker. bebek saskin oldugu icin uyumak istemeyebilir ve yemek yemek istemeyebilir.uyumak ve yemek yerine guvendigi bir kisiye sarilmak ister ve surekli kucakta tasinmak ister.

Buyume ataklari ne kadar surer?

bu ataklar bir anda basladiklari gibi bir anda da
biterler.  genellikle bir hafta surer. bu donemde bebekler aglar huzursuz ve hosnutsuz olurlar. anneler bebeklerinin hasta olup olmadigi ya da ac olup olmadigi konusunda emin olamazlar. Aslinda bebekler bu donemde normalden daha fazla beslenmeye ihtiyac duyarlar bu emziren anneler icin daha sik emzirmek demek ve sik emzirdikce sut uretiminin artmasi yani sut uretiminin bebegin ilerideki artacak olan  ihtiyacina uymasi demektir. emmek istememe durumu birkac gun surebilir bu yuzden emzirmeyi kesip biberon mamasi vermeyiniz. her atak bittiginde bebek yeni bir ataga kadar dinlenir ve ogrendigi yeni yetenegini bir sonraki atakta elde edecegi ynei beceriyi kazanabilmek icin bol bol uygular.

Ataklar ne zamanlar olur?

Bu ataklarin yaklasik her bebekte ayni donemler ortaya ciktigi tespit edilmistir. tabiki erken dogmus ve cok gec dogmus bebeklerde bu ataklarin zamanlarinda sapmalar olabilir. bebeginiz 2 hafta gec dogduysa bu ataklar 2 hafta daha erken baslayacaktir. eger 4 hafta erken dogmussa bebeginiz bu ataklarin zamaninda da normale gore 4 hafta gec baslayacaktir. ataklarin bu sekilde doguma gore sapmalar gostermesi bu ataklarin beynin gelisimiyle siki bir iliskisi oldugunu gosterir. 

Ilk 14 ayda, 8 büyüme atagi vardir.

1. Atak: 5. haftalarda.

her atakta bebek onceye nazaran daha cok annesine ihtiyac duyar daha cok fiziksel kontaga ihtiyaci vardir daha cok bagirir, aglar ve bebegi sakinlestirmek zordur. bu zamanlarda bebeginizin guven duydugu birine ihtiyaci oldugunu unutmayin ve elinizden geldigi kadar simartin kucaginizda tasiyin ona kokunuzu sesinizi sicakliginizi elinizden geldigince verin. bebeginizin bu donemde surekli emmek istemesi cok normal.

bebeginizin bu donemde kazandigi beceriler: 

bebeginiz daha uyanik ve cevresine karsi daha ilgilidir. birseylere daha uzun ve daha sik bakar. cevresindekileri daha sik ve dikkatli bir sekilde dinlemeye baslar. taniyabildigi dokunmalara ve kokulara yanit verir. bebeginiz bu donemde ya ilk defa gulmeye baslar ya da eskiye nazaran daha sik guler. artik neyin sikici ya da neyin guzel oldugunu eskiye nazaran daha iyi farkedebilir. ve bebeginiz daha uzun sure uyanik kalip belirgin bir sekilde aktiftir.

fiziksel degisiklikler:

duzenli olarak nefes alir. daha az korkar ve titrer. aglarken ilk defa gozyasi gorursunuz ya da onceye nazaran daha fazla gozyasi olur. daha az yutkunur, az kusar ve gaz problemi azalir.

2. Atak: 8. haftalarda:

bebeginiz gorur, duyar, koklar, tad alir ve onun icin tamamen yeni olan seyleri hisseder. onun eski dunyasi gibi degildir artik. hersey karmasiktir, saskindir ve degisiklikleri zihnine islemesi gerekir. bu yüzden annesinin kollarina geri gitmek ister bu atak bir iki gunden 2 haftaya kadar surebilir. daha cok bagirir ve bebekle daha sik ilgilenmek gerekir. beslenmesi kotulesir, yabancilardan daha sik korkup annenin kollarina tirmanmak ister. uykusu bozulur ve daha sik emzik emmek ister.

3. Atak: 12. haftalarda:

bebeginiz icin hersey tekrar yenidir. dunyasi degismistir simdi daha once hic bilmedigi seyleri ogrenir. ve tekrar guven duydugu annesinin kollarina donmek ister. endise etmeyin ve bu donemde de bebeginizi ihtiyac duydugu uzere simartin.


4. Atak: 19. haftalarda:

bu donemde bebeginizin daha once hic yapmadigi seyleri yaptigini ve istedigini goreceksiniz. 14. ve 17. haftalarda da bebeginizin huzursuz oldugunu farkedebilirsiniz cunku birseylerin degistigini hissetmistir. simdi zor olan bu ataklar onceye nazaran daha uzun surer. bu atak yaklasik  bebege gore 1 haftadan 6 haftaya kadar surebilir. bebek daha sik bagirir ve dengesiz davranislari vardir daha sik ilgi ister. kafasini daha sik tutabilip koruyabilir ve fiziksel kontagi kesmek istemez. ve yine uyku ve yemek duzeni kotulesir. bebeginiz yabancilara karsi tepki verir. daha az hareket eder.  beslenme sirasinda fiziksel temasi bolmemek icin extra beslenmek isteyebilir ve daha sik emer.
5. Atak: 26. haftalarda:

23. haftada bebeginiz huzursuz olmustur. bu atak 2 ila  5  hafta arasi surebilir. daha fazla bagirirak aglar. Cansikici, memnun edilmesi guc ve keyifsizdir. bebek hep birseylerle mesgul olmak ister ve bedensel kontagi kesmek istemez. daha zor uyur ve beslenir. kundaklanip baglanmak istemez daha az hareket eder. bebeginiz kendi oyuncaklarini daha sik kavrar ve emer.

6. Atak: 37. haftalarda:

bebeginiz durmadan homurdanir, mizmizlanir ve sik aglar. aglamaktan gulmeye gulmekten aglamaya bir anda degisir. daha sik ilgi ve annesinin yakininda olmak ister. annesinin etegine yapisip abartili bir sekilde sevimli davranir. daha sik ofkelenir. baskalarini yabancilar ve annesinin kucaginda kalmak ister bedensel kontagi kesildiginde protesto eder. bebek daha zor uyur ve kotu ruyalar gorur. beslenmesi kotulesir daha az hareket eder bazen oldugu yerde hareketsiz durup hayal kurar. baglanmak kundaklanmak istemez emzik emmek ister ve her zaman yaninda olacak bir oyuncaga ihtiyac duyabilir.

7. Atak. 46. haftalar:

bebeginiz sik aglar, dengesiz ve sabirsizdir, sik homurdanir. gulmekten aglamaya hali bir anda degisebilir. yakininda olup daha sik ilgi ister. abartili bir sekilde sevimli olup hemen ardindan abartili bir sekilde yaramaz olabilir. bebeginiz daha ofkeli ve kiskanctir. bedensel kontak kesildiginde ofkelenir. yemesi kotulesir daha az konusur ve hareket eder. bazen sessiz durup sadece hayal kurar. uyurken emmek ve yaninda duzenli gorebilecegi bir obje ister.

8. Atak: 55. Haftalar:

belirtiler 6 ve 7 atakla aynidir.



Kaynak: "Oje, ich wachse", Hetty van de Rijt und Frans X. Plooij, 21.11.1011, S: 352, Weltbild.



2 yorum:

  1. 8.hafta atagini yasiyoruz, yazilanlarin birebir aynisi basimiz geliyor. Insallah uzun surmez.

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin