15 Kasım 2020 Pazar

Kayıp Gül, Dedemin Bakkalı ve Tumanov

Pandemi zamanı Youtube kanalı acıp okudugu kıtapları yorumlayan oglumun, benım de okumus olup cok begendıgım Tumanovun 2 kıtabının yorumunun lınkını buraya bırakıyorum 

Vladimir Tumanov'un Haritada Kaybolmak ve Kraliçeyi Kurtarmak isimli Coğrafya ve Matematiği çocuklara sevdiren kitapları hakkında benim oğlanın hazırladığı sunum:

Youtube kanalına abone olursanız seviniriz



Kitap Adı: Kayıp Gül

Yazar: Serar Özkan


Kendinde başlayıp kendinde biten, kişinin arazlardan sıyrılıp öze ulaşma yolculuğunu biraz mitoliji, biraz tasavvuf, biraz hıristiyanvari düalizm ile çok olanın bir olan içinde yok olması vs... gibi bir çok felsefi arkaplanı zemin olarak almış bir hikaye. Akıcı dili ve seyreltilmis sayfaları ile bir solukta bitirilebilen ama okuyucuda kişinin yönelimine göre mutlaka iz bırakabilecek bir kitap.

İlla ki okunması gereken bir kitap olduğu düşüncesinde değilim ama günümüzde basılan ve insana hızlı okuma becerısı dısında nerdeyse hiçbirşey kazandırmayan kitaplar arasından tercih edilebilir bi kitap diyebilirim. Popüler kelimesi kitaba uygun bir secim olur. Yogun mesajlar verilmis ama farklı yönlerden alıntılanan cesitli mesajlar okuyucuyu bence bir bilinmezci alana çekiyor. Her kesime giden ve ortada seyreden bir roman.



Kitap: Dedemin Bakkalı

Yazar Sermin 


Oğlumun öğretmeninin verdiği okuma ödevlerinden biri de bu kitaptı. Genelde çocukların okudukları kitapları ben de okurum ve bu defa da aynısını yaptım.

Kitaba başladığımda isim ve kapaktan dolayı olsa gerek daha otantik, bize özgü belki de kültürel bir şeyler bulacağım izlenimine kapıldım.

Kitap boyunca ana karakter olan çocuğun dedesinin bakkalında çıraklık yaptığı zaman dilimi içinde bakkalı daha da büyütmek için yaptığı tüm o açgözlülükleri, haksızlıkları, dolandırıcılıkları, gaspı vs... okuyoruz.

Hiristiyanlıktaki 7 Büyük günahtan olan açgözlülük, tamahkarlık, burda ticari zeka kisvesi altında övülmüş. Cocuk yaptıklarından ders almadığı gibi kitabın sonunda zamanında onun fikirlerini anlamayan yetişkinler eleştirilerek bitirilmiş. Kitap kesinlikle çocuk gözüyle yazılmamış çünkü hiçbir çocuk ucunda sevdiği bir şeyi alma ümidi olmadan sırf ticari gelecek planı yaparak para peşinde koşmaz...

Özellikle çocuğun hazırladığı bir kutunun üzerine Afrikalı çocukların resmini yapıştırıp duygu sömürüsü yaparak kandilde diger çocukların kandil hediyesi olarak aldıkları çukulatalarını geri toplaması ve bunu da aynı çocuklara ertesi gün daha çok çukulata satıp daha çok para kazanmak için yapmasını okuyunca tamam dedim, bu kitap bir fecaat..... Okurken aklıma Tosuncuk geldı ;)

Kitapta bazı bölümler güzel ve esprili dili ile insanı güldürüyor ama kesinlikle tavsiye etmediğim bir kitap oldu bu....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlariniz icin