25 Ağustos 2020 Salı

İsrail Lobisi ve ABD Dıs Politikası - İran ve Cevre Jeopolitigi



Kitap adı: Israil Lobisi ve Amerikan Dış Politikası.

Yazarlar: John J. Mearsheimer ve Stephen M. Walt
Sayfa: 610



Akademik bir dergi yazarlara Amerikan Dış Politikası hakkinda bir yazı siparis ederler. Yazı tamamlandiginda dergi makalede Israil eleştirisi oldugu icin yaziyi yayımlamaz ama başka bir yayınevinin bu durum kulagina gider ve yazarlara bu makaleyi kitap olarak basabileceklerini söylerler. Makale her ne kadar dergide yayimlanmamis olsa da bu israil lobisinin kulağına gider ve Lobi yazarları tehdit ve envai yıldırma yöntemleri ile baskılamaya çalışır. Bunun üzerine yazarlar baskiya yenik dusmemek adina kitap teklifini kabul ederler ve makaleyi genişleterek yaklaşık 180 sayfalik kaynakçası ile birlikte çalışmayı 2007 senesinde basarlar.

Gördükleri baskılara rağmen yazarlar kitabı akademik bir üslup ile ve soyledikleri her cümleyi kanitlayarak yazmışlar. Israilin bölgede varolma hakkı olduğu fikrini paylaşmakla birlikte ABD nin dış politikasinin israile odaklanmasının israile de amerikaya zarar verdiğni iddia ederek bu ahmakça politikaları anlayamaz ve bunu sorgular.

Mesele Amerika dış Politikası olunca haliyle konu mecburen Israil Lobisine dayanmak zorundadir çünkü lobi öyle güçlenmiştir ki siyasi alanda çok küçük bir rol almak bile isteseniz amiyane tabirle israil taraftarı olmanız yetmez direk lobinin köpeği olmanız gerek. Kendilerine köpek olmaya razı siyasetçilerin yanına yerleştirdikleri danişmanlarla kontrol eder hatta konuşmalarını bile lobi çalışanları hazirlar. Itiraz den bir sonraki secimde kazanamaz.

24 Ağustos 2020 Pazartesi

Saatleri Ayarlama Enstitüsü ve Durusma

Kitap: Saatleri Ayarlama Enstitüsü
Yazar: Ahmet Hamdi Tanpınar

1901-62 yılları arasında yaşayan yazar uzun öğretmenlik yıllarından sonra edebiyat kongresinde eğitimde Osmanlı edebiyatını reddedip tanzimat eserlerinden öğretilmeye başlanması konusunda tartışmalı bir fikir ortaya atrıktan sonra mecliste milletvekilligi ile ödüllendirilir. Devletin edebiyat fakultesi aracılığı ile bir cok yurtdışı gezisi yapan yazar zaman sonra Rockefeller bursu ile avrupayı gezme imkanı bulmuş. Yazarin hayatini okuyunca 1954 senesinde yazdığı Saatleri ayarlama Enstitüsü kitabinda kendi hayatindan cok fazla sahne olduğunu farkettim.

Yazarın hayatı gibi kitabın konusu da şöyledir ; Gerceğin ne olduğu önemli değildir, sen elindeki gerçeği nasıl kullanılabilir hale getirebilirsin ona bakmalısın. Çok büyük ve hatta saçma bir yalana bile eğer yeterince inanir ve doğru süslersen, doğru çıkar gruplarını ve lobileri arkana alırsan tüm kapilar sana açılır. Ahmet Hamdi Tanpınar son zamanlarında yazdığı bu kitabında yansıttığı Turkiye Cumhuriyetinin kuruluşu ve modernleşmesini iyi anlamış ve güzel bir sembolizma ile okuyucuya aktarmıştır. Sadece yaşadığı dönemin kokuşmuş modernleşmesini değil günümüzde de insan ve toplum iliskilerinde menfaat ve çıkar meseleleri, reklamcılık, uluslararasi ilişkiler ve bürokrasinin kokuşmuşluğunu resmetmiş de olur çünkü insan faktörü aynı olunca yüz yıl da geçse meseleler değişmemektedir.

Kitap katman katman avrupa gündemi ve turkiye tarihini de ince bir şekilde sembollerin içine işlemiş. Freud-Jung arası hararetli Psikaniz tartışmalarında freud'un despotluğu, einsteinin da katildigi kuantum tartışmalarında zamanin izafiligi ve gercekligin sorgulanması. Ayni zamanda yeni cumhuriyetin ve tabi milliyetçilik modası dahilinde tüm devletlerin hem kurulus safhasinda hem sonrasında yeni bir gerçeklik ve tarih tasarlamalarinin işe yaramasinin arkasındaki mekanizmayı...... Yani kitap dönemin kültür, siyaset, bilim bir cok tartismasini siradan halkın yasantisina yansıtmış.