20 Ocak 2020 Pazartesi

2019 da Biz

2019 senesınde çocuklarla ılgılı nerdeyse hıcbırsey yazmadım. Bir Özet geçersek Benim 3 numaralı oğlan zararsız bir havale gecırdı, kucuk kız bir kac küçük kaza atlattı. Ve diger küçük mevsım hastalıkları dışında büyük bir olay yasamadık.

Basketbol

Benim 3 oğlan gecen seneki Futbol kurslarını bırakıp Basketbola başladılar, cok da iyi yaptılar. Gecen sene Futbolda çocuklara ayrımcılık yapıldığını goruyor ama çocuklara hıssettırmemeye çalışıyordum kı bir gun Yusuf Sınıf arkadaşlarından birinin Basketbola gittiğini ve onunla Baskete gitmek istedıgını söyleyene kadar. Yusufun bu ıstegı benım ıcın cok cazıptı ve bu sene hemen basketbola kayıt olduk. Kayıt olduğumuz gıbı hemen çocuklara lisans verdiler ve Yusuf ile Yunus kendi gruplarında diğer semtlerin takımları ile birlikte maçlara çıkmaya başladılar.



Piyano

Gecen sene çocuklar Piyanodan nefret etmeye başlamışlardı. Ben de duşundum ki eve gelen ozel ogretmen ile kimseyle paylaşılmayan bılgı çocuklara keyıf vermıyor. Bu sene ozel dersı ıptal edıp bir Müzık okuluna kaydolduk. Bu defa -Cocuklar calısın! diyen bir anne goruntusu vermenın yardımcı olmayacağını bıldıgımden onlar ıcın uygun gordugumuz seylere bız neden çalışmıyoruz dıye duşundum. Çocuklarla birlikte bu sene ben de Piyano kursuna yazıldım. Simdi çocuklarla yarış yapıyoruz. Cocuklara sıklıkla doyorum kı; -Sizi geçeceğim !!! Hahahaha ;)

Her ne kadar onları geçmeyi hedeflesem de onlar uzun suredır ozel ders aldıkları ve ben yenı başladığım ıcın çocuklar ilk konserlerını verdıklerı zaman ben henüz konser verecek seviyeye gelmedim.

Cocukların ılk konserlerinden kastım su: Müzik okulunun ogrencılerının hepsının kısa kısa parcalar çaldıkları bir gece ıdı. Bir konsere çıkmak ve orda bazı dıger okul arkadaşları ile karşılaşmak bızım oğlanlara bir anda bir muzık sevgısı kazandırdı. Ez cümle iyi ki ozel dersi iptal ederek muzık okuluna gecıs yapmışız. Her zaman paylaşılan ve yasayan bilgi kalıcı olur.

 


Robotika

Cocuklar yukarda bahsettigim mesgulıyetler dışında bir de okulun haftada 1 saatlık Robotık kursuna gıdıyorlar. Bazen robot tasarlayıp bazan bılgısayarda oyun programlıyorlar. Robotıka kursunu bahane ederek evde bıze programladıkları oyunu açtırtmaları baslarda hoşuma gıtmese de gelecegın teknolojı cagı olacağını bıldıgımız ıcın kursun çocuklara fayda sagladıgını umıt etmekten başka bırsey gelmiyor elden.

Oyun programlmak dışında bir gün de Drone ucurmslar kı çocuklar artık hep Drone ıstıyorlar bizden. Gecen gün buyuk oğlanın doğum gunuydu. Bız doğum gunleırnı kutlamıyoruz ama duzenlı ders calıstıgı ıcın ona bırseyler almayı düşünüyorduk zaten. Özellikle benim karar verememe gibi bir sıkıntım olunca çocuklara bırsey almak bana hep sorun oluyor.

Biz

Bu sene ben de her sabah yoğun bir İspanyolca B1 kursuna başladım. 2020 Eylule kadar B1 seviyesini bitirmeyi planlıyorum. Ben her sabah kursa gittiğim için de en kucuk kızım (3) da bu sene okula başladı. Gercı o abılerınden dolayı okul ortamına cok kolay alıştı keza 4 çocuk da aynı okula gidiyorlar. Yahya (4) ise kardesı Meryeme ozendıgınden hala yasına göre daha kucukmus gibi davranıyor. Birbirini kıskanan 2 ıkız buyutuyormus gibi zorluk cekıyorum bir de abılerının kavgalarını da eklersek hayat cok hızlı gecıyor. Elh Hayatın bu sekılde hızlı gecmesınden sıkayetcı degılım ama bu durum bloğa yazmamı engelledıgı gıbı başka bir cok alanda da benı frenliyor.

Sonuc olarak yaptığım bir cok güzel seyı çocuklar vesılesı ıle yaptığım gibi, uzak kaldığım bir cok kotu huydan da onların sayesınde uzak kaldığımı düşünüyorum. Her zorlukta bir kolaylık vardır ve Nerde Hareket orda bereket..... Benim hayatımı özetleyen ıkı soz...

 
Bu sene 10 yasina girecek olan Yusufu namaza baslamasi icin motive ettik. Biz kilarken cemaat olmasi icin 3 kisi olmak gerek diyerek ondan yardim isteyerek namazda sureklilik kazanmaya calisiyoruz. Baslamak kolay, devam etmek zor. Motivasyonu surekli hale getirmek icin icinde bulundugu durumun bilincinde olmasi gerekiyor. Ibn arabinin tavsiyesi göre kuran egitiminden once matematik, Siir gibi seyler ogretmek gerek çocuklara. Biz de elden geldikçe yazılı ayetler yanında yaratılmış ayetlerı de incelemeye basladık. Zamanin aslinda ne oldugu kendini ve zamanini kontrol etmenin degerini. Astronomi, beynin isleyisi vs... konusuyoruz sik sik. Ayetlere baktikca insan icinde bulundugu ibadet hali icin daha da motive oluyor. Namaza alismak ve onu anlamak aslinda cok uzun soluklu bir surec gibi. Oglumla ben de cok farkli ufuklara aciliyorum. İns hayırlı bir sekılde devam eder bu yolculuk.



Tavuklar:

Tavuklarımız bu sene tuy degisıtırdıler, bitlendiler, sıcak havalarda yaklaşık 12, soğuk havalarda ise 1 olmak uzere bize yumurta verdıler elh. Tavukların en zor tarafı temızlık. Toprak alanda oldukları ıcın topraklanarak daha mutlu olsalar da her hafta toprağı kaldırmak ve temizlemek gerek. Hele de yağmur yagdıgı zaman kümes ve cevresını temizlemek cok zor geliyor bıze. Bir kac defa bit ılacı sıkarak zaten insanlara zarar vermeyen bitlerden kurtulduk ama hayvanlar artık benı cok yormaya başladı. Ve ben de bu hıslerımı uzak bir komsuma acınca o da bır akrabasının cıftlıgı olduğunu soyledı. Bız de bedelsız bır sekılde tavukları o cıftlıge verdık. Nerdeyse 1 seneden uzun bir süredir 20 tavuk ile başlayan maceramız 2020 basında son buldu. Tavukları uzun sure bırakamadığımız ıcın bu sene doğru duzgun ailece seyahate de çıkamamıştık. Seyahat kısmını başka bir baslıkta yazacağım ıcın burde bu konuyu atlıyorum.

 
 

Tavukların gitmesi ile birlikte artık sorumluluk alanımızın buyuk bir kısmı daralmış oldu.

 

14 yorum:

  1. Sen harika bir anmasın Deniz,kalben maşaAllah diyorum sana Rabbim her iki cihanda ailenle huzur muhabbet başarılar nasip etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razi olsun, âmin ecmain inş. Allah hepimizin hayatını, hesabını verebileceğimiz şekilde yaşamamizi nasip etsin.

      Sil
  2. Güzel şeyler öğrendik bu paylaşımdan kendi payımıza feyzaldık. Yol kalabalıkların gittiği çıkamaz sokak değil!.. Yol Allah'ın yolu Sıratımustatim. Vesselam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razi olsun, inş doğru yolda tamamlarız ömrümüzü!

      Sil
  3. Merhaba. Çocuklara örnek olmak önemli. Ne şanslılar ki anne babaları örnekler.
    Bazı şeyleri okuldan bazı duyguları ve ibadetleri aileden alıyor evlatlarımız.
    Yazılarınızı özlemişim. Bu sene hayırla, keyifle geçsin Deniz Hn.
    İyi geceler.
    Selamlar, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  4. melabaağ, iyi pazarlaaar :)

    YanıtlaSil
  5. heey, feriha hanım 1, 2 öykümü ve nacak katili adlı anılarımı okusan yaa :)

    YanıtlaSil
  6. Çocukların hem sanata hem spora yönelmesi ne güzel.

    YanıtlaSil
  7. heey iyi yorum yaptıııın kiiii :) yarın da üçüncü bölümü yazcam. uzun öykü olcak işallah bakalım. tişkir, seversen okursun devamınıııı :)

    YanıtlaSil
  8. heeey şirin aileeee en şirini de tabiside tatliş kız yaniiiii hihi :) feriha hanım yeni bölümü yazdım şimdiii, zamanın olursa yani istersen okursun belkiii :)

    YanıtlaSil
  9. feriha hanım, yeni bölümü yazdııım, yani okumak istersen tabiii :) bi dee bebişleri öp ama benim içiiin noluur :)

    YanıtlaSil
  10. Abla nasılsınız çocuklar nasıl corona sayısı arttı... Umarım siz ve aileniz iyidir Bulgaristan’dan Hatice ben

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin