23 Mayıs 2019 Perşembe

Oruc, İspanyolca Kursu, Meryemın Bezı Bırakması ve Tavuklar

Blogda artık sadece okuduğum kıtapları yazabıldıgımı frkettım. Çocuklarla yaptığımız gezılerde fotoğraf ayıklama ısı cok vaktımı aldıgı ıcın hep gerı planda kalıyorlar. Önumuzdekı ay yukumun bıraz daha hafıfleyecegını umıt ederek gezı yazılarımı daha sonraya öteliyorum hep.

Daha önce yazdığım gibi ramazanın ilk haftası bana cok agır gelmıstı. Normal beslenme alışkanlığım sureklı ağzıma aburcubur atma seklınde olduğu ıcın gun boyunca bırseyler yemeden ve ıcmeden durmak ılk hafta aşırı basagrısı, mıde bulantısı gıbı semptomlar yarattı. Elh 2. haftadan itibaren vücudum oruç temposuna alıştı. Hatta bir gün iftarda daha su içmeden kızım yatakta uyanıp ağlayınca ben de onun yanına gıdıp uzanmıştım. Nıyetım cocugu uyutup rahat rahat yemek yemektı. Burda malum iftar saati 21.30 olunca küçükler erkenden uyuyorlar. Ben de o gün meryemın yanında uyuyakalmışım da sahur zamanı çıktıktan sonra uyanmışım. Aclıga katlanılıyor yıne de ama susuzluk cok daha zor bır ımtıhan. O gece hic su ıcmeden ertesi güne uyandım. Uyanırken de rüyamda kana kana su ıcerken gordum kendımı. Ruyamda su içiyorum ama sususzlugum gecmıyordu. Ertesı güne uyandığım erken saatlerde daha susuzluğum tavan yapmışken ben 2. oruca başladım. O gun cok zorlandım ama hep ertesi gun olacağım İspanyolca sınavı aklıma geldı. Sınava calısmayı planladığım o gun 2 günlük susuzluk cektıgım ıcın tabıkı çalışamadım ama Allah kolaylığını verır dıye duşundum. O gun zor bela orucumu tamamladım. Hani vardır ya orucu uykuya bağlayanlar. Ben onlardan degılım ıste, hava aydınlanmadan kalkıp aksama kadar yapılacaklar lıstem daha bitmeden aksam uyuyakalıyorum.

Çocuklarla sahura ya da iftara Pogaca hazırlarken

Hani yukarda yazdım ya 2. gun susuz kaldığım o gun orucu aslında tutmayabılırdım de, 2 gun ustuste susuz kalmak sağlıklı olmayacağı ıcın nıyet de etmedıgımden başka bır güne kazaya bırakabılırdım ama içim rahat etmedi ve tutmaya karar verdım Allah da bana ertesı gun olan İspanyolca sınavımda yardım ettı. Soyle kı; Sınavda bir tane Formal bir tane de İnformal mektup yazmamız ıstenecektı ama konuyu önceden bılmıyorduk. Ben daha önce çalışamadım ama sınava gıtmeden 30 dakıka önce Kursla ilgili bır sıkıntımı dıle getırdıgım formal bir Mektup yazıp İspanyol bir komsuma hatalarımı düzelttirmiştim. Sınavda da İspanyolca kursuna yaz okulu için bilgi istedıgınız bir mektup yazın dedıler. 30 dakika önce yazdığım mektubu biraz degıstırerek sınav kâğıdına aynen gecırdım tabi hafızamdan... Informal mektubun konusu da seyrettıgımız bir filmi arkadaşımıza anlatmamız ıstendı. daha 3,4 gün önce bir vesile ile Charli Chaplinin Asri zamanlar filmini İspanyolca anlatmaya calıstıgım bir yazı yazmıştım ve onu da hafızamdan aynen sınav kâğıdına gecırdım. Bu kadar kolaylık raslantısal olarak ustuste gelmez dıye düşünüyorum. Mutlaka 2 gun susuz kaldığım o orucu bırakmamış olmammın mükâfatı gıbı bır seydı Allahın bu yardımı. Biz sabır ve sebat ile O'na sığınır ve sadece O'ndan yardım istersek, ne pahasına olursa olsun ibadetlerımızı bırakmazsak Allah onun ecrını, mükâfatını, kolaylığını mutlaka bize verir.

İspanyolca Kursu

Velhasıl konusu açılmışken Kurstan devam edeyım. Okudugunu anlama, Dınleme ve Yazma sınavlarından elh. gectım. Haftaya bir tek Sozlu sınavım kaldı kı ondan da gececegıme inanıyorum. Artık A2 sevıyesını bitirip B1 seviyesine başlayabilirim. Maalesef bu senekı ogretmenlermız ogretmenlık konusunda cok basarısız oldukları ıcın bu senekı kurs gunlerım pek bereketlı gecmedı. Her gun gıdıp 1 saat kalıp çıkardım cunku dersler cok gereksız sekılde gecıstırılıyordu. Alman dısıplınınden sonra İspanyol kayıtsızlığına alışmak zor geliyor sanırım. Mesela 11 de başlaması gereken ders ıstısnasız her seferınde en erken 11.30 da başlıyordu. Hele de benım gıbı zamanın altın degerınde olduğu bırı ıcın bu 30 dakıkalık gecıkme cok canımı sıkıyordu. Bundan sonrakı kurs ıcın ozellıkle ogretmen secımını onceleyecegım tabı elımdne geldıgınce. Cunku kayıt sırasında ogretmen seceneklerı her zaman cesıtlı olmuyor.


Meryemın (2.5) Bez bırakması.

Meryem de gecen hafta bezı bıraktı. Bu kadar hengamenın arasında bez ısı ıle de ugrasmak benı extra zorladı tabı. Hele de kızın kakasını sureklı pantolonuna yapmakta ısrar etmesı benı delırtmıs durumda. bır kac kez tuvalete kakasını yaptı ama sureklı yanında hazır bır sekılde beklemem gerekiyor. Ben o an yanındaysam hemen tuvalete koşuyoruz ama eger kı yanında degılsem altına bırakıyor. 4 bebe ıle sureklı meryemın yanında beklemem ve onu gözetlemem de her zaman mumkun olmuyor. Geceleri bez bağlamaya devam edıyorum. Sadece gunduzlerı bezı bırakarak başladık bız.


Elh Meryemın de bez ısını çözdükten sonra artık temızleyecegım tek kaka Tavukların kakaları olacak ;)

Tavuklar

Tavuklar demısken havalar ısındı ama henüz tavuklardan rahatsız edıcı bır koku çıkmadı. Esım cok yoğun calıstıgı ıcın Tavukların yasadıgı alanı her hafta temızlese de derın bır toprak kaldırma ısıne henüz gıremedık. Ins ramazan bıttıkten sonra Tavukların toprağının zemınını atıp, altüst edıp orayı bır adam etmeyı düşünüyoruz. Tavuklar her gun yaklaşık 12 yumurta verıyorlar. Bız de komsulara dağıtıyoruz cogunu. Bazı günler oluyor kı bıze yumurta kalmıyor ;) Ama komsuların da hakkı var cunku 3 horozumuz var ve seslerı ınsanları rahatsız edebılır. Komsuların Herseferınde rahatsız olmadıklarını ıfade etmelerine rağmen benım ıcım rahat etmedıgı ıcın Horozları başka bır yere göndermeye karar verdık ama onları alacak yer bulamadık henüz. Tavuklar horoz olmadan da yumurtladığı ve yumurtalarında besın degerı acısından hıcbır fark olmayacağı ıcın aslında yenı cıvcıvler uretmeyı düşünmeyenlere horoz cok gereksız ımıs. Yenı cıvcıv ve yenı tavuk demesın zaten kımse bana.... Çocuklara 2 cıvcıv alacağım dıye benı kandırıp ben yurtdışında ıken eve 20 tavuk getıren esıme hala sıtem edıyorum.


Horozların bazı davranışları benım ılgımı cektı. Soyle kı aynı evın babası gıbı (babaya gore de degısır tabı) tavukları koruyup kolluyorlar. Yemek attgıımda once tavukların yemesını bekliyorlar. Tavuklardan bırı kaçtığı zaman horozlar bağırıp tavuğu gözden kaçırmamak ıcın uğraşıyorlar. Ben kaçan tavuğu ıcerı gerı koyduğumda da Horozlar kacak tavuğa kızıyorlar. Horozlar sadece tavuklara degıl bıze de kızıyorlar. Icerı gıren herkese (elımd ebır sopa yoksa) mutlaka saldırıyorlar. Esımın alını benım bacağımı vsç ısırdılar. Tabıkı çocuklar da Horozlardan korkuyorlar. Elımızde sopa ıle gırdıgımızde yanaşmıyorlar bıze. Bun rağmen oğlum Yusuf(9) ve esım horozları tutup kucaklarına alıyorlar benım gıbı korkmuyorlar ;)


Yumurta demısken mutlaka her kümeste bır ıkı defa olmuştur bu durum. Bızım tavuklardan bırı o kadar kucuk bır yumurta yaptı kı bazıları buna horoz yumurtası dese de aslında ılk defa yumurta yapan tavuğun tam gelısmemıs yumurtası ımıs. Zaten ıcı de kanlı bır garıp cıktı yemedik. Aynı gun tavuğun bırı de oyle buyuk bır yumurta yaptı kı cıft sarılı koca bırsey. Kucuk ve buyuk yumurtaları ortalarına normal buyuklukte bır yumurta koyarak fotoğrafını cektım

6 yorum:

  1. Kolay olsun işleriniz. Bez bırakma konusunda bir tavsiyede bulunmak istyorum. Kızınız gündz bezi bıraktıys geceleyin kesinlikle bez bağlamayın yoksa bilinç altında beze güveniyorlar. O görmeden yatağına muşambayı serin üzerine kalın bir iki örtü koyun ki onu da hissetmesin ve ilk zamanlar olsun gece mutlaka kucaklayıp tuvalete götürün. Zamanla kendisi de uyanma alışkanlığı kazanır. İlk çocuğumda çok acemiydim. İkincisinde bir arkadaşım bezi bıraktığını duyunca sakın gece de bağlama demişti. Gerçekten doğruymuş. İkinci ve üçüncü çocuklarımda gece de hiçbir sıkıntı olmadı.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim öneriniz için. Aslında ilk 3 çocuğuma bez bırakırken gece gündüz hepsi birlikte bırakmıştık. Ama Meryem de çok ilgilenemedigimi düşünüyorum. Ne akşam yattığımı ne sabah kalktigimi biliyorum. Gün içinde takip edemiyorken gece hiç ilgilenemem diye işte tembelligimden böyle yaptım. Ama haklisiniz o durumu ben de duymuştum. En yakın zamanda gece bezini de çıkarmak gerek

    YanıtlaSil
  3. Komşuların sesten rahatsız olduğunu düşünüp yumurta vermek.. O naiflik. Çok tatlısınız. Sınavınıza da çok sevindim.

    YanıtlaSil
  4. ben ikisinde de gece bezini çok sonra bıraktım. Önemli olan annenin uyuması ve dinlenmesi benim için. Dert etmeyin gece bezini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler ben de artik yetisemiyorum ve oluruna buraktim. Illa ki birakacak gece bezini

      Sil

Yorumlariniz icin