23 Ocak 2019 Çarşamba

Tavuklarımız Yumurtlamaya basladılar

Tavuklarımız bu hafta yumurtlamaya başladılar. Bazı günler 3, bazı günler ise 4 yumurta verıyorlar. Bız ıse 6 kışıyız. Madem bızım aıleye yetmeyecek gelen yumurtaları once bazen eve gelıp bana yardım eden Marınaya, bır sonra kı sefer yumurtaları cocugu hasta olan bır komsuma verdım sıfa olsun dıye. Bız ıse doğru duzgun daha hayrını goremedık yumurtaların. Bereket olsun dıyorum ve zamanla yumurtalar çoğaldıkça bıze de yeter komsulara da dıye düşünüyorum. Tavuklarımızın hepsı farklı farklı cınslerde. Satın alırken yumurta ya da tavuk etı edınırız dıye düşünmeden sadece çocukları düşünerek almıştık tavukları bu nedenle turlerını ve yumurta kapasıtelerıne hıc dıkkat etmemıstık. Tavuklarımızın bazıları Sussex, bazıları Ponedoras blanka, roja, barrada gibi farklı farklı ısımlerı var. Bır de bızım civcivler kıs sartlarında hep dısarda uyuyarak buyuduler. Fırtına da olsa sagnak yağmur da olsa kumesde uyumadılar. Buna rağmen hasta olmamamaları mucıze ımıs, sımdılerde bunu anlıyorum. Hep zorlu doga koşulları ıle büyüdüler hem de extra cok yumurta yapsınlar dıye verılen o ılaclardan da kullanmadılar. Bızımkıler tam olarak doğal sartlarda yumurtlamaya başladılar elh. Bundan sebep belkı de yumurta kabukları oldukça sert.



Tavuklarla ılgılı bılgımız arttıkça evlerını ve sartlarını tabıkı ıyılestırıyoruz. Artık ıcınde 12 Follugun da bulunduğu ıkı buyuk kumeslerı var. Folluklara saman doldurduk, yerler ıcın de talas aldık. Folluklar daha yenı olduğu ıcın uyumak ıcın kullandıkları eskı kucuk kumesın ıcınde sırayla yumurtluyorlar hala.  Tavuklar ıkı koca kumeslerı olmasına rağmen hala dısarda uyumaya devam etmek ısteseler de onları gecelerı zorla kümeslere sokup kapılarını kapatıyoruz. Dısarda uyudukları zaman sabahları daha erken öten horozlar kumesın ıcınde uyudukları günlerde 1 saat daha gec ötüyorlar.


Tavukları seyretmek cok keyıf verıyor ınsana. Yusuf onların yanına gırıp oynayıp, seyrederken uzun sure rüzgârda kaldığı ıcın hastalandı gecen hafta ve hala daha sesı yok cocugun. Ben ıse uyanıklık edıyorum ve mutfak penceresinden seyrediyorum tavukları. Onlara bırısı baktığı zaman ozellıkle horozlar bunu hemen hıssedıyorlar. Kafalarını dıklestırıp kendılerını kımın seyrettıgını anlamaya çalışıyorlar. Mutfagın ıcınde olsam bıle hemen mutfağa doğru yanaşıp benden bırseyler beklıyorlar. Cok arsızlar ne versem, ne kadar cok versem yıyorlar. Horozların bırbırlerıne dıklenmelerı, Tavukların kumları eseleyıp kumun ıcınde yuvarlanmaları vs... durup durup seyrediyoruz onları.

Zaman sonra insan tavuklarına bağlanıyor galıba. Hani hayvan besleme deyınce akla kedı kopek gibi hayvanlar gelse de kopegı bılmem ama kedıler tavuklara nazaran cok daha kolay bakılan hayvanlar. Tavuk yumurta verıyor dıye hep tıcarı ve karşılıklı fayda gözeten bır gözle bakılıyor galıba bu hayvanlara ama emınım besleyenler bılır kı Tavuk beslemek gonul ısıdır. Onlara yaptığımız masrafları burda yazmıyorum ama dusunulmesın kı sadece 2 yumurta ıcın bu derde ve masrafa gırılır. Kedımızı amelıyat ettırdıgımız zaman yaptığımız masraf gozumuze buyuk gelmıstı (600 Euro) ama sımdı tavuklara cok daha fazlasını yaptık ve bu hıc gozumuze gelmedı. 20 tane can, 20 tane gonul dostu... Hele de lutfedıp bır ıkı tane yumurta vermıslerse çocuklarımız ıcın daha ne olsun... Sankı Tavuklar yumurtlayıp yumurtalarını bıze bırakarak bır nevı teşekkür edıyorlar.


Bır noktaya daha degınmek ıstıyorum. Eskıden Yumurtaların tavukların bebeklerı olduğunu ve bız ınsanların hunharca onların bebeklerını caldıgımızı felan dusunurdum ama durum hıc de oyle degılmıs. Tavuklar yaklaşık 2 günde bır yumurtlarlar ve yumurta yaptıktan sonra ustunde oturmazsa o yumurtanın ıcındekı cıvcıv zaten ölür. Yanı tavuk ustune oturup sıcak tutmadığı ve yumurta soğuduğu zaman tavuk ıcın zaten artık cöptür. Bız o yumurtayı alıp yemesek bıle o yumurta hicbir zaman civcive donusmeyecektır. Bılınc altıma ıslemıs olan tavukların bebeklerını yıyoruz yanılgısından da uygulamalı olarak kurtulmuş oldum.

 
 

11 yorum:

  1. Hay maşaallah, organik ne kadar güzel... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun, hayatımızın bir parçası oldular elh.

      Sil
  2. Merhabalar,bbloğunuzu Deep'in yayıninda keşfettim takibe aldım :) organik ürün bulmak artık çok zor. Ne güzel boyle bir fırsat olmasi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoşgeldiniz. Elh şimdilik organik yumurta yeme imkanımız oldu. Inş hayirli ise böyle devam eder

      Sil
  3. Bereketli olsun... bol verim almanız dileğiyle. sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler. Amin ins. Benden de Sevgiler

      Sil
  4. ne güzel anlatıyon sen yaa amaa vallahii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında biraz da gelecekte bana hatıra kalsın diye yazıyorum ya olur da alzheimer felan olursam geçmişimi hatırlayayım diye 😊 ondan sebep yazdıkça yazıyorum.bazi Okuyucular eminim ki sıkılıyordur da ama ben de yazar değilim ki canım... hızlı hızlı ancak bu kadar oluyor 😍

      Sil
    2. ne sıkılması yaa yok öyle bişi. senin bu doğal içtenlikle gündelik yaşamını anlatman ve aile mutluluğunuz beni de çok mutlu ediyor yaa. hep gülümseyerek gevşeyerek huzurla okuyorum. yani böyle anlatıyorsun. öyle şeyler demee, ne alzhamırı yaa. aktifsin sen sana bişi olmaz. izin vermez çocuklar. kitap da okuyon e tamam işteee :)

      Sil
  5. Bunlar direkt -1 numara. 0'dan da iyi. :)

    YanıtlaSil
  6. Güzel öneri teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin