2 Kasım 2018 Cuma

Okudugumuz Bazı Cocuk Kitapları

Karanlık ortamlarda telefondan E-Kitap, sessiz sakin ortamlarda kaynak bir kitap ve çocuklarla eş zamanlı bir çocuk edebiyatı örnegini aynı anda okumaya çalışıp bir taraftan da İspanyolca öğrenmek için zaman yaratmaya uğraşıyorum. Yine de haftada 1 kitap bitiremiyorum, Malum 4 bebe ile az ama öz, yavaş ve notlar alarak okuyorum. Çocuklarla birlikte okudugmuz bazı çocuk edebiyatı örneklerinden bir kac tanesi birikti ve ben bunları burda yazamadım.

Stuart Little'nin Maceraları - E.B.White:

Amerika menşeli olan bu kitabı yine Viyana halk kütüphanesinden alıp okudum ve okurken çocukların gözünden dünyaya bakmanın eglencelı bır yolunu bulmuşlar diye duşundum. Cocukların hayal dünyalarında kuculup dünyaya kucuk bırı olarak bakmak her zaman ılgı cekıcı olmuştur. Ben bu kıtabı okurken çocukların da -Anne bız de karıncalar gıbı kucuk olsaydık ne güzel olurdu degıl mı?,  dedıklerınde, kıtabı hep birlikte okumaya devam ettik.

Kitabın küçük kahramanı Stuart Little herseyden önce günümüz bilimkurgu ürünleri gibi daha sonradan fızık kurallarına aykırı olarak okus pokus ile kuculmuyor. Little cok kucuk doguyor ve bu kucukluk yazarın gözünde bayağı bır mübalağa ıle kibrit kutusunda uyuyacak kadar kucuk olarak tasvır edılıyor. Doga ustu bır yaratık degıl tersıne normal yollarla dogmus, fareye benzeyen, konu komsuyla sohbet eden, mahallede sevılen, ıyı bır aılesı olan kucuk!bir çocuk Little. Kah pencere panjuruna sıkışıp aılesını korkutması, kah benım çocukların cok sevdıklerı havuz ustunde maket gemileri sürerken okyanusdaymıs gıbı yasadıgı adrenalın dolu maceraları derken çocuklar bu kıtabı okurken cok kahkahalar attılar.


İnsanın yaptıkları değil deneyimledikleri daha akılda kalıcıdır derler ya, iste ben de bu kıtabı gecen sene okudum ama ıcerıkten sadece çocuklarla keyıfle kahkahalar attığımız bolumlerı hatırlıyorum. Demek kıtaplardan sadece hayata dokundurabıldıgımız, deneyımledıgımız kısımlar kalıyor zıhınde.

Stuart dost olduğu arkadısı Kus'un kaybolması üzerine hem arkadaşını bulmak hem de tanımadığı dünyayı keşfetmek için yola çıkar.... Çocuklara farklı dusunmeyı, farklılıklara karsı saygılı olmayı, sahip olduğumuz dezavantajların farklı sekıllerde avantaja cevrılebılecegı, Cesaret ve arkadaşlık gıbı unsurlar gösteriyor kitap. Çocuklara okutulmasını tavsıye ederım.


Bizim Okul Bir Acayip serisi-Dan Gutman:


Viyana halk kütüphanesinde bulduğumuz ve yine Amerika menşeli olan bu kitap serisin sadece 3 tanesini okuduk. Bu kitaplar hakkında soyleyebılecegım en tipik ozellık cok eglencelı olması. Icınde yaramaz, hınzır çocuklar, yaramazlık yaparken yakalanan, aradaslarına komık ısımler takarak eğlenen ama kımsenın de kıtabın kurgusu geregı uzulup alınmadığı olayların yaşandığı bir günlük gibi. Evet içinde tasvıp etmedıgımız bır cok davranış seklı ozendırılmıs ama Yusuf bu kıtapları okurken o kadar eglendı kı 2. ve 3. kez okumaya başladığında artık kütüphaneye gerı verdım. Eger çocuklarınızın okuma sevgısı, alışkanlığı ya da hızlı okuma yetısı kazanmasını ıstıyorsanız 12 kitaplık bu serıyı alın derım.

Jules Verne- Bir Gazetecininyolculuk Notları

Jules Verne deyince çocuklara uygun olacak bir cok kıtap ornegı çıkar. Biz sadece Dünyanın Merkezine Yolculuk Kitabını Yusuf ile birlikte okumuştuk. Yine Kütüphanede Jules Verne ismini görünce kitabı hemen aldım. Bir Gazetecinin Yolculuk Notları kitabı Kıslatılmamıs orijinal versiyonu olduğu ıcın Yusuf ıcın oldukça sıkıcı olurdu. Yusuf okumadı, keza ben de okurken baslarda cok zorlandım. Cok fazla gereksız ayrtıntı ıle okuyucuyu boğarken Gürcistandan Cin'e kadar trenle yolculuk yapıp arada uğradığı hıcbır ulkeyı doğru duzgun anlatmamış olması da ayrıca hayal kırıklığına uğrattı benı.

Jules Verne bu kıtabı bıraz sıyası saiklerle yazmış dıye düşünüyorum. Keza 1. dünya savası oncesı yazılmış olan bu kıtapta Jules Verne bir Fransız olarak, uzun yıllar savaştıkları Almanları,  İngilizleri ve Amerikalıları yerin dibine sokmus diyebilirim. Kitapta öncelikle Fransız hayranlığı var. Dusunun Gürcistandan Cine gideceksiniz ama o bölgede yasayan yerli halk ıcın zaman gecırmeye gerek olmayan 2. derecede yasam formu muamelesı yaparken aynı zamanda uzak asyada herkes Fransızca konuşacak ;) Kitaptakı tüm iyi insanlar bir sekilde Fransada yasamıs ve Fransızca konuşan kişiler. Düsünün gerçekte dakikliği ve disiplini ile ünlü Almanları her yere gec kalan, hantal, tembel, sisman ve aptal bir karakter ile sunmus bize, Fransız iste.... Bu noktada kitaptan yapacağım su alıntı tam da bu konuya yakışıyor; Bir Fransız yazar der ki; “Fransızlar ancak bildikleri şeyleri öğrenmekten hoşlanırlar” Charles Augustin.

Kitapta farkettigim diğer bir unsur ise Fransızların tarihte bir cok konuda ittifak kurduğu Rusları Asya topraklarına kurtarıcı olarak gelmıs, asırı ıyı, adaletli vs gibi, sürekli güzel ifadeler kullanması oldu. Kitapta bir Fransızlar bir de Ruslar iyiler ;) Oysa Rusyanın orda Müslüman kökenli toplumlara yaptığı asimilasyon ve soykırım calısmaları tarih sahnelerinde ayan beyan bize el sallarken!!!

Velhasıl okuyalım ama okuduğumuz kitapları ve yazarları ıcınde bulunduğu tarihi, ideolojik ve siyasi sartlara göre değerlendirmeyi de unutmayalım. Cok yonlu okuyalım...

Pinokyo-Carlo Collodi:

Pinokyo çocuk edebiyatında klasık olmuş bir eserdir. Gercek soyadını kullanmayan İtalyan yazar bu kıtapta insana bir Ayna tutmuştur. Tahtadan yapılmış bir kuklanın gerçek bir çocuk olma yolunda doğru olanı yapması ve sorumluluk alarak kendı iradesini kendı elıne almasını okuruz kıtapta. Aynı sistem içerisinde ipleri hep daha büyük güçler tarafından oynatılan ınsanın kendı ıradesını kendı ellerine alması ıcın yapacağı arayışın sancılarını okuruz aslında.

Kitabın orjinalını bulamadım ama ogrendıgıme gore kıtabın orjınalınde sonunda Pinokyo idam ediliyor. Aynı kukla gibi oynantıldıgı iplerinden sıyrılıp, gerçekleri talep edip kendi iradesi ile hareket etmek isteyecek bir insanın hakim sistem karsısında yasayacagı olası bir gelecek resmi gibi. Ama bir cok çocuk edebıyatı ya da masal gibi Pinokyonun da sonu degistirilmis ve kıtabın sonunda Kukla Pinokyo gerçek bir çocuk olabiliyor.

Kitabın bize yönelttiği aynada insan doğasındaki bazı nefsi saikl bizim hoşumuza gıtmez. Nefsimize göre keyif içinde yasamak varsa isin ıcınde rahatlıkla bize ipler takarak kukla gıbı oynatmaları sorun olarak görünmez mesela. Pinokyo da gerçek bır çocuk olabılme yolunda, ıplerinden kurtulmak ıcın maceralara atılıyor. Burnu uzadığı ıcın mesela artık yalan söylemeyip gerçeklerle yuzlesmeyı ogrenıyor. Kıtaptaki Pinokyonun maceralarında artık kuklanın iplerinden kurtulup sorumluluk alarak kendı ıradesı ile karsılastıgı sorunlardan başarıyla çıkıp insan oluşunu okuyoruz. Okurken bu aynaya bakmak bazan rahatsız edıcı olabılır, hatta kitabın bize sunduğu bu aynayı gormuyor da olabılırız... Bir de bu aynaya bakarak kıtabı okumayı deneyın derım.

Kumkurdu 3'ü Birarada: Kumkurdu -Daha fazla Kumkurdu -Daha da fazla Kumkurdu.

Ve herkese okumasını şiddetle tavsıye ettıgım bu kitabı yazmadan olmaz. Hatta nasıl yazacağımı bılemıyorum, yazarak degıl okuyarak anlayabılırsınız denılen cinsten bir kitap Kumkurdu. Buyuk kucuk herkekse öneririrm.

Kitabın kahramanı Zackarina ailesiyle birlikte yasadıgı Evin bulunduğu kumsalda Kumkurdu isminde yüzyıllardır yasamıs, dünyayı ve tüm evreni yüzyıllardır gözlemleyen bıriyle karşılaşır. Zackarinanın hayal ürünü olan bu arkadaş Zackarinaya olayları farklı bir acıdan gorebılmesı ıcın ona farkında olmadan sürekli yardımcı olur. Çocuk dünyasına girip en kucuk ayrıntılara bıle çocuk gözüyle bakabılmeyı basarabılen bu kıtap bence her ebeveyn tarafından okunmalı. Sıradan, onemsız gıbı görünen bazı seylerın onların dünyasında ne kadar onemlı olduğunu farkedıyorsunuz. Olaylara onların gözüyle bakabılıyorsunuz. Herseyden once de okurken kahlahalar atıyorsunuz ;) Yusuf da ben de hala bu kıtaptan ornekler gosterıp gülmeye devam edıyoruz.

En güzel kitabı da sonda anlatıp bıtırelım yazıyı. Naçizane son zamanlarda Yusufla bırlıkte okuyup uzerıne sohbetler ettıgımız kıtaplardı bunlar.

Wimmelbuch-Özterreich:

Son olarak Viyanadan kiraladığımız Avusturyayı anlatan resim kitabı (Wimmelbuch) var. Resımlı bu kıtaplar o ülkenin tıpık özellıklerını gosterıyorlar. Biz de okurken ıcınde bulunduğumuz Viyanayı gezerek okuduk. Kitapta Viyana ıcın sectıklerı Staphensplatz resmi karsısında aynı yerde fotoğraf cektık. Bu da gezi-okuma karışık bir anı olarak dursun burda




İyi okumalar
 


 

4 yorum:

  1. Güzel kitap paylaşımları. Hele ki pinokyo çocuk gelişiminde ders niteliğinde önemli eser.

    YanıtlaSil
  2. little stuwert in filmleri de çok güzel 2 filmi var yanlış hatırlamıyorsam geena dawis oynuyor animasyon tarzında baya eski filmler bulabilirseniz izleyin muhakkak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hmmm bunu ogrnedıgım ıyı oldu. cok tesekkür ederım

      Sil

Yorumlariniz icin