8 Eylül 2018 Cumartesi

Tavuk beslemeye basladık

Öncelikle bizim evde hayvan besleme tarıhcemızı kısaca özet geceyim.

İsvicrede iken bir tanıdığımız kesin dönüş yapacaktı ama evde gerçek bıtkı ve gerçek topraklı Akvaryumunda besledıgı balıklarını bize vermek ıstedı. Bizde de çocuklar vardı ve bakımının kolay olacağını dusunup almıştık. Oysa sık sık kumunu yıkamak bıtkılerın ılaclarını vermek vs. gerçek kum ve bıtkısı olan akvaryumların bakımı hıc de sanıldıgı gıbı kolay degılmıs. Hanı sahte cıcek ve tas olan ve hatta motoru ıle suyunu kendı kendıne degıstıren akvaryumların bakımı kolayken bızım akvaryumun suyunu da bızım degıstırmemız gerekıyordu. Gunluk suyu hareketlendıren kucuk aparat dışında suyu devır daim yaptıran bır Motoru da yoktu yanı. Velhasıl biz temızlıge odaklanmışken ıcerdekı Vantuz balığı buyumus de buyumus teker teker bızım akvaryumdaki kucuk balıkları yemeye başlamış. Biz balıkları arıyoruz ama ortada ölü balık da yok nerde bu balıklar dıye meraklanırken zaman sonra Buyuyen Vantuz balığı akvaryumda kalan son buyuk balığımız Melek balığını kovaladığı zaman anladık durumu. Melek balığımız da kaça kaça öldü derken ben balıklara bakamadığım ıcın cok üzülmüştüm.


Balık maceramızdan yaklaşık 5 sene sonra İspanyadayız ve bahcemız vardı. Bahceden eve fare girince fareden nasıl kurtuluruz hesabı yapmaya başladık. Ev bahcelı olunca kapılar pencereler hep acık kalıyor, bahçeye fare kapanı koyduk, fareler ıcındekı yıyecegı yiyip gittiler. Bahceyi ilaçlatsak ilacın etkısı gecınce cevre bahçelerden tekrar gelmeye başlayacaklar derken fare konusunda tek ve kesin cozum kedi edinmek dediler bize. Balık iyi hos da kedi köpek gibi hayvanların bahceye ihtiyacı var diye evde beslemeye pek yanaşmazdım. İspanyda hazır bahcemız de var zaten komsu kediler gelip gelip bizim bahçeye kaka yapıyorlar biz de kedi besleyebiliriz dedim. Hem kediler temiz hayvanlardır. Velhasıl gittik bir barınağa bulduğumuz yetim bir bebek kediyi sahiplendik. Baslarda elimizle teker teker yemek yedirdik. cesit cesit mama denedik, tuvaletını yapamıyor dıye neler neler denedık... Cok kucuktu ve baslarda bizi cok uğraştırdı. Cocuklar kediye kedi de çocuklara alışmıştı. Cocuklar sagolsun kedımız hırçındı. Evde her bulduğunu yemeğe başladı ve yedıgı bır plastık parçası mıde gırısını tıkayınca ameliyat ettirmek zorunda kaldık. Amelıyattan sonra kendını toparlayınca bahçeye çıkmaya başladı. Bahcesının onun ıcın de iyi olacağını duşunduk. Gel zaman gıt zaman bızım kedı komsu kedılerı bızım bahceye getırmeye başladı, hatta eve bıle sokuyordu. Biz Fasa ve Türkiyeye gttigimiz donem kedıye bakması ıcın evde kalan bır arkadaşımızı tanımadığı ıcın eve gırmemıs ve bız gelene kadar dısarda yatmış. Dondugumuzde kedımız dışarıya ıyıce alısmıtı. Artık sabah çıkıp aksam uyumaya eve gelmeye başladı. Artık gun ıcınde nereye gıdıp kımı rahatsız ettı ıse kedımızı zehırledıler ya da cevre bahçelerden bırınde bulunan fare zehırlerınden bırını de yemıs olabılır. Kedi gozumun onunde ölünce ben cok kötü oldum.


Bir daha hayvan beslemem dedımse de ben Viyanaya gıdip donduğum o 4 gun ıcınde çocuklar babalarını kandırıp bana da -Sadece 2 tane civciv alıcaz deyip yeni bir hayvan macerasına soktular benı. 2 civciv beklerken eve dondugumde 20 tavuk karşıladı benı, 2 si de Horoz.


Evet tavukları eşim ben evde yokken aldı getirdi, 2 tane civciv beklerken 20 tane tavuk geldi eve. Yaklaşık 1 hafta evin alt katında tuttuk ama koku cok rahatsız ediciydi. Ama çocuklar bütün günü alt katta tavuklarla gecırmeye basladılar. Tavuklara ısım bıle vermısler keratalar. Elh pazartesi sipariş ettiğimiz kümes geldi salı günü de tavukları bahçede yeni kümeslerine yerleştirdik. Bu sefer de çocuklar bahçeden ıcerı gırmemeye başladılar. Bızım bahçede cok sınek var. Tavukları seyredıcem dıye bahcede çocukları hep sınekler ısırmaya başladı. Yusuf diyor kı: Olsun Anne ben kaşınmayı sevıyorum..!! Şimdilik yemleme, suyunu degıstırme gıbı seylerı çocuklar, temızlıgını de esım yapıyor. Benım saskınlıgım gecınce ve çocukların hevesı kaçınca bu ısler de hep bana bakacak gıbı gorunuyor.


Yalnız o kümes 20 tavuğa yetmedi. Ertesi gün de geçici tel alıp tepesini de kapatarak tavukların hareket alanını genişlettik. Tavuklar öyle mutlu oldular ki.... biraz daha büyüsünler tüm bahçeye salacağız el mahkum.


Şimdiye kadar irmik, arpa şehriye, bulgur gibi evde bulunan yiyeceklerden verdik. Netten yaptıgım araştırmalara göre yeşillik yemeden vitaminsiz kalırlarmış ve hastalanabilirlermiş. Salata kabuğu, marul, karpuz, lahana, biber, nane ve maydanoz gibi evde ne bulduysam vermeye başladım. Artık çöpe gıda atmaya son, tavuklar sağolsunlar.


Bir de hastalanmasınlar diye suyuna birazcık sirke kattık. Bizim bahçede cok sinek var, haliyle de hepsi tavukların oraya toplanmışlar. Sinek kaçırıcı fesleğen ve benzeri kokulu bitkilerden alıp ekicem tavukların dolaştığı yerlere. Bu ve bezeri bitkiler aromalı kokuları ile hem sinek kaçırıcı hem de tavuklar için cok zengin besin degeri olan bitkilerimiş. Haftasonu da zemine talaş dökerek kümesi temizleme süresini uzatacagız ins.


20 tavuk aldıktan 1 hafta sonra ancak öğreniyoruz bunları. Tam Türk kafası var bizde kervan yolda düzülür hesabı önce işe dalıyoruz sonra nasıl yapıldığını öğrenmeye başlıyoruz. Bu macerada da tavuklar heder olmaz ins.....


 

4 yorum:

  1. Canlı bakmak meşakkatli bir süreç. Allah kolaylık versin. Çocuklar ve babalar heves eder, bakım anneye kalır. Kaçınılmaz son :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sistemi bir oturtsak aslında cok zor değil. Bizim daha tavuklara yeterli gelecek bir kümesimiz yok ve bu bizi hem temizlik hem yemleme vs açısından cok zorluyor. Bu hafta içi birşeyler yapmaya çalışacağız. Düzenimiz otursun ins rahatlatıcı huzur verici bir şey. Şimdilik işlerini eşim ve cocuklar yapıyor ama haklısınız zaman sonra herşey bana kalacak :(

      Sil
  2. Çocuklar için çok güzel bir tecrübe olmuş. İyi ve faydalı bir uğraş. Kolay gelsin diyelim o zaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, heryerin betonlaştığı bu devirde canlılarla bağları koparmamak lazım

      Sil

Yorumlariniz icin