20 Temmuz 2018 Cuma

Pocitel ve Hacı Aliya Cami

Bosnadakı 3. günümüzde Konjicden sonra yolumuz Mostara 3 kilometre uzaklıkta bulunan Pocitel'e dustu.

Pocitel 1471 yılından ıtıbaren yaklaşık 400 sene boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalmış tıpık bır Osmanlı sehrıdır. İcınde ınsaa edılen Camı, Hamam ve Medrese gibi yapılara bir merdivenden çıkarak ulasabılıyorsunuz. Daglık olan bölgeye bız çıkarken yorulduk ama Osmanlı devletı daha Avrupada tuvalet, banyo gıbı seyler yokken buraya Nıretva nehrinden aldığı suyu dağın tepesine kadar cıkartarak Hamamlar kuruyormuş. Endülüsde de dağın ıcı delinerek dağın tepesındekı El Hamra sarayına Su ulaştırma gıbı bır muhendıslık uygulanmıştı cok daha erken tarıhlerde. Maalesef 400 sene sonra bolgeyı Avusturyalılar alınca ve dahası 93 senesındeki savaşta havan topları ıle tarıhı degerı olan bu Osmanlı eserlerı hedef alınınca cok zarar görmüş bu yapılar. Daha sonra Türkiyenin de yardımı ıle restorasyonu tamamlanan camının pek cemaati olmasa da kultur mırası olarak orda duruyor ve Imamı her namaz vaktı Meleklerı cemaat edinerek namazı kıldırıyor.

Mısafırhane, Medrese ve Hamam gıbı yerleri görmek ıcın cüzi bir ucret odenmesı gerekiyor. Ama Tepedekı Kaleye çıkıp o manzaranın keyfını çıkarmak herseye değer... 93 senesındekı savaşta Pocitel halkı yerınden edıldıgı ıcın su an yerliden cok turıst var desek yalan olmaz. gelelim resimlere.

Assagıdakı resimdeki merdivenlerden tepedeki Kaleye kadar çıkıyorsunuz. Yalnız doga, yesıl ve hava oyle güzel kı yorgunluk vermeyen bır tırmanma oluyor bu.




Pocıtel Kalesıne çıktık ama çocuklarla cok zorluk cektık çıkarken. Etrafta guvenlık ıcın herhangı bırsey olmadığından çocukların ellerını bırakmadan ılerledık.




Tepeden Niretva nehri ve Pocitel sehrine bir bakış...


Hacı Aliya Camine bu 2. gıdısım oldu benım. sene 2006 da da gelmıstım ve aradan gecen 12 seneden sonra yıne aynı imam vardı camıde. İmam cok cana yakın biriydi ama cemaatdekiler çocukların camıde bulunmasından rahatsız oldular. Cemaat dedıgımde assagıdakı resımde de gorebılırsınız bızım dışımızda 6 kışı var. Oyle kalabalık da degıl. Benim 2 buyuk oğlan biri 8, diğeri 6 yasında ama namaz kılıyorlar. Büyükler babaları ve cemaat ile namaz kılarken ben de kadınlar kısmında kucuk çocuklarla oturdum. Benım küçükler tespihlerle oynmaya başladılar. 1.5 yasında bır bebeğe sessız konuşma mefhumunu ogretmen ne kadar gercekcı bılmıyorum ama cemaatın benden ıstedıgı bebegımın sessız konuşması ıdı ;( Olmayınca da bızı dışarı çıkardılar. Sonrakı gun de saraybosnada başka bır Osmanlı camıınde namaz kılmak ıcın gırdıgım halde çocuklardan dolayı beni camııden kovdular ustune de ustubası acık ve yanında benımkı gıbı 2 çocuk olan yabancı bır turıstı camıye davetlerle soktular!!!


Tüm dünyada edındıgım genel kanı sudur: Camıler artık ıbadethane ve ıcınde muslumanların ıletısım kurdugu organık bır alan olmaktan zıyade ticari anlamda Turıst gezdırme yerleri olmuşlar. Cogu yerde cesıtlı bahanelerle namaz kılmaya ızın verilmezken parayla turist gezdirme kuyrugune gırıyor gorevlıler!
 
 
Camıının kubbesı savaş sırasında yıkılmış. Resımdekı ıse Kubbenin restore edılmıs hali.
 

 Assagıda ki resimde tepede, taslardan fırlayan ağacı goruyor musunuz?


Ve Pocitelde Haci Aliya Caminden ayrılma zamanı: Mosatara doğru yola devam..

 
 
 
 
 
 
 
 

2 yorum:

  1. Bosna bizimde ailecek gitmek istediğimiz yerlerden ama maalesef şu kurlar yüzünden aldığımız pasaportlar elimizde patladı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İns en kısa zamanda gıdebılırsınız. Yaz aylarında bıraz zor bır gezı olabılır en ıyısı sonbahar ve ılkbahar mevsımlerınde gıtmek.

      Sil

Yorumlariniz icin