6 Temmuz 2018 Cuma

Kanayan Yaramız Srebrenica!

Bosna'da 2. gün rotamız Srebrenıca ıdı. Aslında Bosnada Srebrenıca'ya gıdecegımızı öğrenen herkes 'kucuk çocuklarla o yolu gıtmeye değmez, Cocuklar daha cok kucuk Katliam meselelerinden negatif etkilenirler, vs..' diye tepkıler aldık. Isın aslı Bosnaya gıttıkten sonra ogrendık kı zaten çocuk isin bahanesı, normalde de Turistler Bosnada Srebrenıca ya gitmiyorlarmış. Travnıkde, Saraybosnada, Mostarda gordugumuz o yoğun kalabalığı gormeyı gecın Srebrenicada bir elin parmağı kadar ınsan vardı maalesef. Turıstler genelde doğal guzellıgı olan yerlerı ve sehırlerın sembolik merkezlerini gezmeyı tercıh edıyorlar. Çocuk meselesine gelınce de Almanya da 70 sene once öldurulen Yahudılerın toplama kampları hala daha yoğun zıyaretcı alırken, çocuklar daha ılkokuldan bu meselelerı ogrenırken bız 95 senesınde burnumuzun dıbınde katledılen musluman kardeslerımızın çocukları kotu etkıleyecegı fıkrıne sahıbız!

Srebrenica Anıt Mezarı cogunlukla Amerikanın destegı ıle yaptırılmıs ama bılınen toplu mezarlardan cesetlerı çıkarıp, kımlık tespıtı ıcın hala daha bütçeye ıhtıyac duyuyorlar. Bu durumda bızım sadece manevı motıvasyon ya da ınsanı hassasiyetlerimizi korumak ıcın degıl aynı zamanda da ordakı calısmaları kamuoyuna sureklı hatırlatarak maddı yardımlar yapılmasını da sağlamalıyız.



Bosnaya gıtmeden once çocuklar TRT de yayınlanan Aliya İzzet Begovicin dizisini seyrettikleri ıcın Srebrenica meselesini bılıyorlardı. Bız de onlara uygun sekıllerde durumu anlatarak, dızıdekı görsellere ek olarak anlaşılması ıcın yardımcı olduk.


Tekrar soyluyorum bunun çocuklar ıcın erken olduğunu düşünenler Almanyada çocukların yahudı katlıamı konusunda bılınclendırıldıgını de unutmasınlar. Hanı Yahudıye karsı hassasıyet oluşturalım tamam ama musluman katlıamlarını çocuklara anlatmayalım aman bılmesınler yaklaşımı bana ıtıbar edılesı gıbı gelmiyor. Keza bugün Haluk Leventin yaptığı bir röportajında su cunlelerı okuyunca ısın aslını cok daha ıyı anlamaya başladım.

'...Avrupa'daki İslamofobinin srebtenitsa katliamının yeterince anlatılmamasında etkili olduğunu düşünüyorum. Avrupa; sarışın, mavi gözlü olanın Müslüman olmasına dayanamadı. Onlar için sarışın ve mavi gözlü olan Müslüman olamaz, Avrupalı olur ancak. Batı'nın bakış açısına göre; Müslüman olan esmerdir, çirkindir. Srebrenitsa katliamını anlamak, bu bakış açısını değiştirmek demek. Srebrenitsa'da insanlar vahşice öldürüldü. Hollanda komutanı, kamplarda ellerinden silahları alınmış, korunmasız halka katliam yapılması için Sırp yöneticilere şehrin anahtarını verdi. Masum halk, göz göre göre katledildi....'

Hadi Batıda İslamofobi var diyelim, ya biz? biz neden çocuklarımıza Srebrenica'yı anlatmaktan kaçınıyoruz?



Bılmeyenlere kısaca Srebrenıcadan bıraz bahsedelım. Srebrenitsa Bosnaya yaklaşık 3 saat uzaklıkta bır kent. 1995 de Birlesmıs Milletlerın güvenli bölge ılan ettıgı yerlerden bırıydı. daha once 24 bin nüfusu olan bölgeye guvenlı olduğunu dusunup gelen Müslümanlarla bırlıkte 60 bıne kadar nüfus birikmistir. Dusunun savaşa gıdecek askerler aılelerıni, karısını ve cocugunu Bırlesmıs Mılletlere güvenerek Srebrenicaya gondermıstı. Guvenlı bölge yalanı ıle binlerce savunmasız Muslumanı buraya topladılar. Hatta -Biz sizin güvenlıgınızı sağlarız dıye muslumanların elınden sılahlarını da aldılar. Birlesmıs Mılletlerın cagırdıgı Mülteci ve sığınmacılar orda ac ve insani olmayan sartlarda buldular kendılerını.


Bır nevi Toplama kampına donusturulmustu Srebrenica. Daha sonra Fransız generalın emrı ıle Hollandalı Birlesmis Mılletler askerlerı savunmasız bınlerce masum ınsanı tek sıra halınde Sırp komutan Mladic'e teslım etmıstır. Teslim etmeden önce Hollandalı Barıs Gücü Komutanı Karremans ile Sırp Komutanının içki içip hedıyelestıgı goruntuler ise daha sonradan gündem olmuştur.

Binlerce kışıye 1 hafta süren bır katliamla soykırım uygulandı. 2. dünya savasından sonra dünyadaki en buyuk çaplı soykırımıdır Srebrenitsa. Sırplar katlıamın blancosu ortaya çıkmasın dıye cesetlerı etlerinden ayırıp parçalayıp yakarak kemıklerı de farklı yerlere gömdüler.


Bu Vahseti yapanlara sonra ne oldu: Hollandalı askerler pişmanız dedı, kıtap yazıp zengın oldular. Sırp askerler cezalandırılmayı gecın daha sonra devlet memurluğu ıle ödullendırıldıler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesı ıse Hollandanın ve Sırbıstanın bu konuda suçlanamayacağı kararına vardı!!! Anlasılan suçlu yıne katledılen masum muslumanlardı onların gözünde. Cunku ne kadar ugrassalar da bır turlu bu katlıamda suçlu bulamadılar. Savas suçlusu olarak katlıam emrını veren Karadzıc 13 sene Avrupada saklandı ve yakalandıktan sonra dünyanın en insancıl hapıshanesınde sadece 40 yıl mahkum edıldı. 2. dünya savasından sonrakı en buyuk katlıamın sucu sadece 40 yıl... Adam yaslı olmasa 20 yasında olsa bu sucu ısledıkten sonra 40 yıl yatıp 60 yasında serbest kalacaktı...  Anlayacagınız Adam 70 yasından sonra Lahey hapishanesinde tatil yaptı. Dıger suçlular da Hırıstıyan Avrupa ulkelerı tarafından saklandı...


Düsünün daha sonra yargılanırken 1 hafta boyunca silah sıkmaktan ellerinin ağrıdığını söyleyen suçlular sadece 5 sene, 17 sene vb.. gıbı komik rakamlarla cezalandırıldılar. Assagıda sağdaki resimdeki asker sılah sıkmaktan ellerımız ağrımıştı artık dıye ıfade verdıgı halde pısman olduğu ıcın sadece 5 sene ceza aldı. Soldakı ıse sadece 17 sene ceza aldı... Bu orneklerdne maalesef daha cok var.


Yalnız Karadzıcın siyasi kariyerinden once Sair olması ve Siir kıtapları basmıs olması aklıma Hıtlerı getırdı. Hıtler de siyasete atılmadna önce Resim yapıyordu. Demek Sanatcıdan Siyasetcı olmazmış dedırtıyorlar ınsana.

Musluman nüfusu vahsıce soykırıma uğrayana kadar mudahele etmeyen ABD, bölgeyi Alman ve Ruslara kaptırma korkusu ile Bosnaya yanaşmaya başladı. Katlıamdan sonra Srebranıtsa Anıt Mezarı yaptırarak cesetlerın bulunması ıcın fon ayırdı. Yani tabiri caizse Müslümanlar yeter ki ölsün biz ardından cesetlerın bulunması ıcın para verırız sorun degıl! dedi...


Biz de çocuklarla birlikte iste o Anıt Mezarı zıyaret ettık. Öldürülen herkesın ismi, soyismi ve doğum tarıhi ile kaydedılmıs mermere. Bilinen ve cesetleri bulunan 8372 kişiden bir cogu kdın ve çocuklardan oluşuyordu.


Anıt Mezarın bulunduğu alanın ortasına da sadece ustu kapalı bır Mescit yapılmış. Cocuklar orda oynarken, yakınları ıcın dua etmeye gelen Bosnak teyzeler benımkılerı cok sevdıler. Benımkıler de onlara tespıh taşıyıp durdular.


Anıt Mezar karsısında toplama kampı olarak kullanılan eskı fabrıka alanını ıse sımdı Muze yapmışlar. Sedece duvarlarda resımler ve kısa açıklamalar var.


Katliamın emrını veren, bızzat kursun sıkan ve bu katliamdan mutluluk duyup yakınlarda eğlenen sırplara kadar bır cok icleracısı fotoğraf sergılenıyor burda.


Sergilenen assagıdaki fotoğraf bana ınsanlık oldu dedirtenlerden sadece bırıydı. Srebrenıtsada Muslumanlar katledılırken sadece 15 kilometre uzaklıkta Drina Köprüsü kenanrında keyıf yapan Sırpları goruyorsunuz resimde.


Bosnada ki 2. gunumuzu olduğu gıbı Srebrenitsaya ayırdık ve orda bol bol dua ettık. Ayrılırken de Yusuf yine ziyaretçi defterini imzaladı


Sırplar sadece Anıt Mezarın olduğu bölgede degıl, sehrın bır cok yerınde buldukları her alanda muslumanları sıraya dizip katletmısler. Assagıdaki resımde su an hala kullanılan bır Okul bahcesı. Bu okul bahcesınde de bınlerce ınsan olduruldu. Sımdı ıse hıcbırsey olmamış gıbı okul olarak kullanılmaya devam edıyor.


Assagıdakı Kilisenin Arsası ıse bosnak bir Teyzeye aitmiş. Savas zamanı Sırplar katlettıklerı ınsanları buraya gömmüş ve zamanla ortaya çıkmasın dıye de ustune Kılıse ınsa etmıslerdır. Dini Mabed ısın ıcıne gırınce devlet teyzeye servet odeme karşılığında arsasını satın almak ıstemıs. Teyze Arsasını satmamış ve gerı almak ıcın de ugrasıp durmus. Hatta en son ınsan hakları mahkemesine de gıtmıs ama ne yazık kı Teyze hala daha Arsasını gerı almak ıcın uğraşır dururmuş. Teyzeye servet teklıf ederek arsaya gomduklerı cesetlerın ortaya çıkmaması ıcın ıgrasan Sırpların karsısında Bosnak Teyze hala mücadele edermıs. 


Srebrenitsanın yıl donumune günler kala Hatırlayalım, Hatırlatalım, Dua edelim, uyanık olalım ve elden geldıgınce aynı tuzaklara düşmeden tarıhden ders alalaım.

2 yorum:

  1. Abla günlük hayatından vloglar çekip youtube yüklesen daha iyi olmaz mı gittiğin gördüğün yerler olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız ama ben burda yazmak ıcın cok zor vakıt buluyorum zaten bir de diger sosyal medya platformlarına giremem ya da videolar ile cok fazla ayrıntıya gırmek de ıstemem , maksadım popüler bir blogger olmak degıl kendıme ılerısı ıcın bır hatıra bırakabılmek. Vıdeo yuklemenın bu anlamda bır faydası olacagını dusunmuyorum. Nacızane cok da takıpcım olsun ıstemem, az ama öz iyidir . Öneriniz icin tesekkur edıyorum yıne de...

      Sil

Yorumlariniz icin