24 Temmuz 2018 Salı

Cocuklarla Türk Filmlerine giris

Biz çocuklarla animasyon film seyrederiz. Son zamanlarda özellikle çocuklar için hazırlanan animasyonlarında şiddet ve hız had safhada olduğu için alternatifler aramaya başladım. Malum Tv seyretmiyoruz. Arada sırada doğa belgeselleri seyrediyorlar ama filmin yeri başka. Benim çocukların 3 ü erkek ve haliyle evde savaş oyunu eksik olmuyor. Peygamber efendimizin hayatı, Barbaros hayrettin paşa vs gibi yararlı bulduğum TRT çizgifilmleri de tükendi artık. Ben de Hoolywood animasyonlarındansa dünya sinemasının eğlenceli taraflarından seçmece yapmalıyım diye düşündüm. Aslında yeni değil bizim dünya sinemasına girişimiz ama ben Yeni yeni yazabiliyorum işte. 

 
İlk aklıma gelen Charlie Chaplin oldu. Asri zamanlar filmini kahkahalarla seyrettiler. Tabiki filmin içerdiği sosyal mesajı ya da tarihi arkaplanı tam olarak anlamaları için henüz vakit var. Daha sonra Jim Carrey nin Truman Show filmini seyrettik. Yunus bu filmde çocuk animasyonlarındaki hareketi bulamasa da Yusuf cok sevdi. Cocuklar yavaş yavaş savaşsız ya da ajansız filmler seyretmeye alışmaya başladılar. Jim carrey demişken Maske filmine baktık. Gülmekten yerlere yattı cocuklar. Hindistan’dan yerdeki yıldızlar ve İran’dan cennetin çocukları gibi filmler hüzünlendirdi ama artık cocuklar dram içerikli filmlere sabretmeye başladılar. E.T ‘ yi seyrederken Yunus biraz korktu.
 



 
Ve bu günlerde neden Türk filmleri seyretmiyoruz dedim. Aylar önce deli deli küpeli filmine deli olmuşlardı. Ara ara hala kaymakam bey hakim bey diye oyunlar kurarlar kendi aralarında. Ben de Kemal Sunal’dan devam edelim hem cocuklar hazine işlerini de sever diye salak milyonerler ve devamında köyden indim şehire filmlerini açtım. Daha sonra Süt kardeşler ve Tosun Pasa gibi filmlerle devam ettik Türk filmleri seanslarımıza. Bahsettigim tüm filmlerde tabiki sakıncalı olduğunu düşündüğüm sahneleri atlıyorum. Yalnız ılgınctır kı servet harcanarak cekılen o Holywood anımasyonları bızımkılerı nispeten daha basıt sartlarda cekılmıs eskı Türk filmleri kadar eglendırmedıler. Kemal sunal fılmlerını çocuklar karınlarını tuta tuta gülerek seyrediyorlar.
 
 
Mesaj ıcerıgı konusunda da Türk fılmlerı cok da bos degıl hatta aslında taşıdıkları sosyal mesajlardan dolayı belkı de bu kadar cok tutulmuş fılmler bunlar. Mesela Köyden indim sehire filminde Altın bulan 4 kardesın Altın için kavga etmelerı ve bu kavga sonucunda tüm altını kaybetmelerı bence cok kardeslı cocuklar ıcın cok güzel  bir mesaj ıcerıyor. Bakın sız de oyuncaklarınız ya da başka seyler ıcın kavga edersenız sonunda oyuncaklarınızı ya da kavga ettıgınz sey ne ıse onları kaybedersınız. Kardes kavgası zarardan başka bırsey getırmez... 
 

 

Ben de Kemal Sunal’dan girmişken meseleye evde bulduğum Kemal Sunal fenomeni isimli kitabı okuyarak Endülüs okumalarıma bir kitaplık ara veriyim dedim. 
 
 
 
Eger sizin de cocuklarınız var ve evde açacak animasyon film arıyorsanız eski Türk Filmlerinin de çocuklar ıcın güzel olabileceğini aklınızda bulundurun.
Herkese iyi Seyirler
 
 

2 yorum:

  1. Önerilerin için teşekkür ederim, çocuğum yok daha ama bir Anne adayı olarak mutlaka aklımın bir köşesine kaydettim. Bu arada benimde bloguma beklerim. https://kelimeleringucu1.blogspot.com/?m=1

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hosgeldiniz, Allah hayırlı evlatlar nasip etsin inş

      Sil

Yorumlariniz icin