19 Temmuz 2018 Perşembe

Bosnada Tarih kokan Sehir: Konjic

Bosnanda 3. günümüzde Saraybosnadan Mostara doğru yol çıktık. yol üzerinde cennet misali doğayı seyrederken aynı zamanda da aralarda tarihi yerlere de uğradık. Bosna ve Hersek bölgeleri arasında bulunan ve yaklaşık 4 bin sene öncesine kadar giden tarihi ile Konjic sehri tam olarak size Osmanlı dönemini yasatan bir sehir diyebiliriz. Özellikle 1682 yılında Osmanlı tarafından  yaptırılmış olan Konyic koprusu 2. dünya savasında almanlar tarafından yıkılsa da yakın zamanda Tika tarafından tekrar onarılarak bu tarihi eser insanlığa tekrar kazandırılmıştır. Özellikle uzun süre Neretva nehrinin iki tarafını birleştiren tek köprü olması Konjic koprusune stratejik bir önem kazandırmıştı. Ozellıkle Osmanlı Turası altında çocuklarla fotoğraf cektırmek insanı gururlandırıyor. Doguda ve kendı ıcınde bır cok kısısel çıkar pesınde kosan hainlere rağmen Osmanlının Bosnaya kadar gelıp Islamı ordakı halka sevdırmesı ve kazandırmış olması cok güzel de gunumuzde o zamanlar yaptığımız hatalardan ders alıp öyle yola devam etmemiz lazım.


 


Sehrı dolaştığınızda bir cok tarihi Anıt gorecegınız ıcın adım adım sehrı gezmenız tavsıye olsa da bız 4 bebe ile o arabaların sıklıkla gectıgı dar sokaklarda cok uzun sure yurumedık. Sehır savaştan bu yana tadil edilmemiş. Dolaşırken sanki tarıh ıcınde yuruyorsunuz tam film seti kıvamında... ve özellikle bazı dukkanlar ve duvarlarda hala 1995 senesine ait afisler bulunuyor.


Bir memleket güzel olunca taliplisi de cok oluyor. En cok kan dökülen toraklar en güzel topraklar oluyor maalesef.


Sehrin en eski camilerinden olan Junuz-Causeva isimli tarihi camiye gittik. Namaz kılıp ordaki Osmanlı usulü mezarlarda yatanlara Allah için bir Fatiha okuduk.


Caminin Tahta kapısı kapalıydı ama çocuklar kosede bir anahtar buldular. Anahtarları denedik ve açtık. Icerı gırıp namazımı kıldık. Meryem de her zamankı gibi Tespihlerle oynadı.





Bu Caminin bahçesinde Osmanlı mezarları ile 'Dervis Pasa Cengiz'in de türbesi bulunuyordu. Hakkında genıs bır bilgi bulamasam da soyları cok eskıye dayanan ve Osmanlı tarafında carpısan bosnak ilerigelenlerden biri imiş.

 
 
Evliya celebinin Seyahatnamesinde bahsettigi tarihi Vardacka Camisinin 93-95 senelerı arasındaki savasta havan topu ıle vurulan bir cok camıden bırıdır ve gunumuzde de yıkılmış mınaresı ile 'Gazi Cami' adıyla anılıp sehrin sembollerinden biri olmuştur.



Sehırden Konjic köprüsünden cekilmis bir manzara ile de yazıyı bıtırelım...

 

5 yorum:

  1. oleeeeey cici aileee formda ve geziyooooo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. su sıralar gezdıgımız yerlerı yazmaya yetısemıyorum. Oyle cok gezdıgımız ıcın degıl, cocuklar benı evde cok yordugu ıcın...

      Sil
    2. bak ama son yazımaaaa :)

      Sil
  2. Saraybosna, Mostar,Konjic hep gezmek istediğim yerler. Bosna Hersek,Karadağ gibi ülkeler Türk vatandaşlarından vize istemiyor diye biliyorum. Bu sebeple ileride yapmayı planladığım geziler arasında. Fotoğraflar çok güzel gözüküyor. Ailece iyi gezmeler dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederım. Evet vizesiz yerler. Mutlaka gıdılıp gorulmelı dıye dusnuyorum ben de. Ozellıkle Temmuz ayında oldugumuz ıcın Srebrenıtsa bosnaya gıden musluman zıyaretcıler tarafından cok ıhmal edılen bır yer. Bosna cennet gıbı bır yer, havası, tarihi, insanı vs...

      Sil

Yorumlariniz icin