5 Nisan 2018 Perşembe

Arabayla ve cocuklarla Fas yolunda

Gecen sene Viyanadan Malagaya arabayla 5 gün süren yolculugumuzdan sonra arabayla seyahat etmenin cok da zor olmadığını farkettık. 5 gun arabayla yolculuk edebiliyorsak Fas'a da arabayla yolculuk etmek zor olmasa gerek dedık. Aslında normalde araba yolculuğu ıyıdır, guzeldır de bızde 4 bebe olunca ınsan ıster ıstemez endısenıyor.

Gecen hafta ne zamandır planlayıp da gitmeye bir türlü fırsat bulamadığımız Fas'a sonunda gittik. Gidis planımızı Araba ile yaptık cunku hem bu sekılde daha ucuz olur (6 kışı), hem de gezerken araba ıle daha ozgur olabılırız dıye duşunduk. Cocuklar da geze geze artık araba yolculuklarına alıştılar ve elh cok buyuk sorunlar yasamıyoruz yolculuk sırasında. Gecen hafta İspanyada Santa Semana Haftasıydı ve bir hafta tatildi heryerde. Tatilin baslarında eve mısafırımız gelmıstı. onları evımızde mısafır ettık bır kac gun. Onlarla Malagayı ve Kurtubayı gezdık. Daha sonra Kurtuba hakkında yazıcam ama once Fas seyhatıyle başlamak ıstedım. Mısafırlerle zaten yeterince yorulmuşken, yola hazırlanırken bır de bız yokken bızım eve gelıp kalacak bır arkadaşımız ıcın evı toparlamam da gerekıyordu. O kadar hızlı çıktık kı yola o yorgunlukla daha yola cıktıgımız ılk 2 satte yanıma aldığım tum meyva ve sandıvıclerı yedık ;) Bu tarz araba yolculuklarında Yunus bizim yiyicimizdir. Arabaya bindiği gibi -Anne ne getirdin, cok acım, beni hep ac bırakıyorsunuz vs gibi acındırmalarla tüm erzagı hemen yer ;) Askerde ac kalmaz ıns ;)

Malagadan çıkıp yaklaşık 2 saat Gibralter'a (Cebeli Tarık Bogazı) gıttıgımızde yiyeceklerimiz oldukca azalmıştı. Malum Hırıstıyan ülkelerde yiyeceklerde helal olup olmadığı konusunda emın olamazken Müslüman ülkelerde de temizlik konusunda emin olamıyoruz. Kalabalık bır de ısın ıcınde çocuk da olunca en temızı evden kendımız yapıp çıkmayı tercıh edıyoruz. Gibtalter tarafından Arabalı vapura binip Kuzey afrikada bulunan ama İspanya toprağı olan Ceutaya gectık. Cocuklar ve ben de ilk defa Arabalı vapura bınıyorduk ve çocuklar cok heyecanlıydı. Vapur 1 saat sürdü. Ben Vapurda fenalaştım ve uyumaya calıstım. Benı bu tarz cok sallanan araçlar tutar. Burda çocuklara bakması ıcın esım devreye gırdı. Ben kendı derdımle uğraşırken esım çocukların pesınden Vapuru kesfettıler.


1 saat bıtıp Ceutaya vardığımızda Afrikaya girmek ıcın uzun bir sıraya gırdık. Sıra hem uzun hem de ilerlemiyor. Polis ortalıkta dolasan Arzuhalcilerle ortaklaşa çalışıyor, Polısler kopardığı rüşvete bakıyor, arzuhalcıler de dolandırabıleceklerı adamları kesıyorlar. Afrikaya girerken cok para odemedık ama çıkarken Vapura yetısemeyecegız yolda kalıcaz dıye dusunup para verdık ama dolandırıldık. Hem parayı alıyor hem de vaadettıklerını yapmıyorlar. Bıldıgnız cete... Yolculugun son gununu yazarken bu konuda yasadıklarımızı daha ayrıntılı anlatırım. Yolculugumuzu 1 saat de sınırda bekleyerek uzatmış olduk. Genelde diğer arabalar arka camı tamamen kapatacak kadar tıka basa Valizle doluydu. Hatta bir araba arkada bızı gormedı ve arka arka gelirken bıze carptı. Afrikaya girerken bu kadar cok eşya taşıdıkları ıcın diğer arabaları ayrıntılı bir sekilde ararken bizim 6 kişilik arabada sadece 1 valiz görünce polis sadece elbise vardır heralde dedi ve bakmadan geçirdi bizi.

Afrikaya girmeyi başardığımızda once Google Mapsın orda calısmadıgını ogrendık. Esım telefondan pasıv olarak acabıldıgı harıtaya bakarak gıttı. Allahtan yollar dumduzdu ve yolu bulmak kolay oldu. Ceuta- Casablanka arası 5 saatti ve biz butun gun yolda olduğumuz ıcın bır an once Kasablankaya varalım dıye bastık gaza. Genel olarak Fasta, özellikle de Turistik rotalar arasındaki yollar hep paralı Otobahnlar. adım bası para odedıgınız gıbı bır de hız sınırını bıraz assanız hemen Otobahn cıkısında bekleyen polısler sıze ceza kesıyor. Eger 150 ıle gıtmıssenız Ehliyetinize bile el koyabılıyorlar. Otobahnlarda 120 yı gecmemenız gerek. Eger bıraz hızlı gıtmıssenız Otbahn sonunda verılen cezayı pesın olarak ödemek zorundasınız yoksa yıne elıyetınıze el koyuyorlar. Yanımızda para yok kartla ödeyeyim diyemiyorsunuz. Gidiste bunu bilmediğimiz için hızlı gıttık ve bız de ceza odedık. Allahtan benım çantamda bıraz euro vardı da ehlıyetı kurtarmış olduk.

Herzamanki gibi biri 8, biri 6, biri 3 ve en kucugu de 1.5 yasında olan 4 çocukla çıktık yola. Toplamda 8 saatlik yolculuğumuzda büyükler 30 dakika tablette oyun oynadılar, Matematık alıştırma kıtabından calıstılar, resım yaptılar ve yanlarında getırdıklerı araba, asker vb. oyuncaklarla oynadılar. Kucuk olanlar ıse biraz uyudular, bıraz sarkılar soyledıler, bıraz atıştırdılar, biraz ağladılar vs.. Yolda büyük bir kriz yasamadan gece Kasablankaya varmış olduk.

Bu yazı buraya kadar olsun devamında da sırasıyla Kasablanka, Marakes, Fez, Sefsavan sehirlerini ve eve donus yolculugumuzu anlatacagım.

6 yorum:

  1. Muhteşem biz geçen yıl memlekete gitmiştik iki çocukla biri 12 biri 3 buçuk yaşında akşam yola çıktık ki uyusunlar nitekim sabaha kadar uyudular sonrası biraz sancılı geçti ama çok çok fena değildi 9 saatte samsuna varıp orda arabadan çıkıp biraz gezdik iyi geldi bu gezme olayı sonra yola devam edince yolculuk çok da korktuğum gibi olmadı ufak oğlum biraz fazla nazlı korkutuyor ama çocuklarını tanıyıp ona gör eönlem alınca bence arabayla yolculuk yapmak daha keyifli umarım sizin geziniz de çok çok keyifli geçsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maasallah, herkes aslınd agece cıkın yola çocuklar uyur dıyorlar ama bızımkıler gece arabada uyumak ıstemıyorlar, ılla kı yataklarını arıyorlar. Ama gündüz vakti elh. yolculuk etmeyı de sevıyorlar. ılk zamanlarımı hatırlıyorum bahsettgınız gıbı bır kac defa 8,9 saatlik yolculuklar yapmıştık ama çocuklardan cok ben stres oluyordum. En son gündüz 12 saat aralıksız yolculugumuzdna sonra aslında çocukların degıl yolu benım zorlaştırdığımı farkettım. Dedıgınız gıbı çocuklarını tanıyıp ona gore hareket etmek gerek ama cogunlukla da çocuklar degıl bızım telaşımız yolu zorlastırıyor.

      Sil
  2. Selam Keyifli yolculuk yapmışsınız...Ben de Fas 'ı merak ediyorum. Fizan denilen yeri
    Kazablanka ayrıca merak konum sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selam, elh yolculuk guzel gectı. Kazablankayı bugun yazdım. Fizanı ben de merak edıyorum. ıns gıtmek sıze nasıp olur da ben de sızden Fizanı okurum
      sevgiler

      Sil
  3. Bol bol resim paylaşın hayırlı yolculuklar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İns paylasmaya calısıcam. tesekkurler

      Sil

Yorumlariniz icin