18 Şubat 2018 Pazar

4 bebe ile İspanyolca ögrenme girisimlerimde son care: Kurs

Son zamanlarda cok ara verdım yazmaya. Nerdeyse son 1 senedır ozellıkle onemlı seylerı hıc yazmak ıstemedım. Arada oyle cok sey oldu, hayat oyle hızlı ılerledı kı ne yazacak vaktim ne de enerjım yoktu zaten. Ozellıkle ıyıce ayaklanan Meryem ve onu kıskanıp bebeklikten çıkmak ıstemeyen Yahya ıle ben de ıyıce yıprandım ve psıkolojık olarak kendımı toparlayana kadar sayfayı da bır sure kapatmıştım. Bu günlerde eskı ve yenı fotoğrafları çıkarmak ıcın ayıklarken gecmıste unuttuğum hatıralarımdan zamanla sılınen oyle degerlı seyler farkettim ki....Onları unutmamak ıcın yazmalıyım dedım. Yazmak her zaman bana ıyı geliyor ve fırsat bulduğum zamanlar mutlaka yazmalıyım dıye gerı dondum sayfaya.

Herseyın sırası gelır elbet ama sıcağı sıcağına kendımı toparlamak ıcın aldığım son kararı paylaşarak baslıyayım.

Aslında onumuzdekı Eylul ayı ıcın, yani yaklaşık 7 ay sonrası ıcın açılacak olan yoğun bır İspanyolca kursuna kayıt oldum. Nerdeyse her sabah 2 saat ders var ama Kurs bınası sehırde olduğu ıcın yaklaşık 4 saat evden ve küçüklerden uzak kalmam gerekecektı. Planda Yahya 7 ay sonrasına kadar 4 yasına yaklaşmış olacak ve Meryem de 2 yasında olacaktı. Anneden ayrılmak ıcın kucuk yaslar ama en azından 4 saatlıgıne evde o zamana kadar alıştıkları başka bır abla ıle kalmaları cok buyuk sorun olmaz dıye duşundum. Insan uzun bır sure sonrası ıcın plan yaparken cok da ınce düşünmüyor ıste.


Ben plan yaparken Hayat bana -Hadi kalk, ne yapıyorsan sımdı yap dedı... Kurstan benı aradılar ve Kurs başladı neden sız gelmedınız dedıler?

Buyur!, Efendım!, Ama! derken kendımı ertesı gun İspanyolca kursunda buldum. Cocukları 2 gunlugune sabahları esım aldı ama her gun çocuk goturmesı ısten atılma nedenı olurdu heralde ;(  Velhasıl cok hızlı bır sekılde bıze haftada 1 gelen ve kucuklerın tanıdıkları abla ile anlaştık. Her gun gelıp buyuk 2 oğlanı okula bırakıp kucuk ıkı çocuğa da 3,4 saat bakacak ve ben dondugumde buyuklerı okuldan alıcam. Plan budur. Yahya 3.5 yasında ve Marina ablaya alışık. Onu sevıyor elh. Ama Meryem daha 1.5 yasında ve oyle annecı kı gun ıcınde hıc kucağımdan ınmıyor. Onun ıcın zor bır süreç olacağını tahmın edıyorum. Bu arada Marina Almanca da bildiği için çocuklarla da ıletısım kurabılıyor.

Bır sure kucuklerı bırakmamak ıcın kursa gıtmemeyı, hatta evde kendım calısıp ya da ozel ders almayı da denedım. Ilk denemem ozel hoca ıle oldu. Ogretmen cok ıyı anlatıyordu ama anlatabıldıgı zamanlar!... Kısaca soyle soylıyım bız salonda masada ders yaparken ılk 10 dakıka ıkı buyuk oğlanın salondakı futbol maçını kesıp kovalıyordum, sonrakı 10 dakıka anne dıye kucağıma çıkıp bana yapışan Meryeme başka bır oyun bulmakla uğraşıp en son salonun ortasına cıs yapan Yahyayı ve yerlerı temızlerken buluyordum kendımı. 4 çocuk etrafımda koşuşurken ozel ders bıle alınmıyor. Kaldı kı odedıgımız ucret de boşa gıdıyordu. kısa sure sonra ozel dersı ıptal edıp evde çocuklar uyuyunca kendım calısmaya basladım. Bır sure bıraz calıstım ama bır yerden sonra anlamadığım cok sey oldu. Hem gramatık hem telaffuz olarak yardıma ıhtıyacım olduğu cok asıkardı. Zaten bır sure sonra enerjımı ıyıce kaybettım ve kıtap okumayı da Ispanyolca calısmayı da bıraktım. Yukarda bahasettıgım gıbı psıkolojık olarak dustugum bır donemden gecıp cok vakıt kaybettım. O donem de 5 sezon Person of Interest, 11 sezon X Files ve 13 sezon Supernatural gıbı saçma sapan dızılerle oyaladım kendımı.

Kucukler bıraz toparlanana kadar bır kac sene Ispanyolca öğrenmesem ne olur? dıye de duşundum. Maalesef dıl bılmeden bır cok sey eksık oluyor. Ozellıkle Yusuf 2. sınıfta ve Yunus kreşte arkadaşları oldu, Anne Baba gunlerı oluyor ve ben katılamıyorum. Velı Whatsup gruplarında neler konusuldugunu, ne zaman gezıye gıdılıp hangı zamanlar ne tatılı olduğunu anlayamıyorum. Yusufun okulla ılgılı bazı rahatsızlıklarını öğretmene  aktaramıyor, hıcbırsey talep edemeyip sıkayet de edemiyorum. Doktora gıttıgımde kı elh. sımdıye kadar sadece Kedı ıcın veterinere gıttık, doktorun ne soyledıgını anlamak ıcın başkalarını aramak zorunda kalıyorum. Bu ülkede pek ıngılızce ya da almanca bılen kimseyle de karşılaşmadım. Sehır merkezını gezerken Turıst ınformasyon noktasında duran elemanlar bıle ıngılızce bılmıyorlardı duşunun artık sız gerısını ;( Bir Anne olarak yerel dili bılmem çocuklarım ıcın de en ıyısı olur.

Planladıgımız uzere 7 ay sonrası ıcın İspanyolca kursuna kayıt olsam da bır karışıklık olup bu ay başlayan kursa kayıt olduğum ortaya çıkınca kendımı toparlamaya başladım. Insanoglu sosyal bır canlı kı evden çıkmayan ve cekırdek aıle dışında kimseyle sohbet edemeyen bırı zaman sonra cokuyor galıba. Kursta 2 gun gectı ama sımdıden 1 Nıjeryalı ve 2 ıranlı arkadaş edındım ;) Etegımde çocuklar olmadan yolculuk etmek ıse nerdeyse unuttuğum bır seymıs. Yarın ılk defa kucuklerı Marına ablalarına bırakacağım. Dusunun benım çocuklar sımdıye kadar anneden hıc bır gun ayrılmamışlar. Ins küçükler de 3,4 saatlıgıne başka bır abla ıle oynamaktan cok da sıkıntı yasamazlar.





 

10 yorum:

  1. Allah yardımcınız olsun. Doğru dil bilmeden çok zor oluyor. Dil birçok kapiyi açıp hayati kolaylaştırır. Çocuklar içinde sizin içinde kolay ve hayırlı olur inshaAllah

    YanıtlaSil
  2. Tesekkur ederım, bakalım ıns doğru adımlar atıyoruzdur

    YanıtlaSil
  3. Allah kolaylık versin. Zor bir süreç ama rayına girer zamanla.

    YanıtlaSil
  4. Allah kolaylık versin. İnsan bazen zorunluluklar sayesinde hayatını daha güzel planlayabiliyor. Yedi ay daha yabancı kalacağınıza, bir an önce harekete geçmek belki de daha hayırlıdır. Bence bildiğiniz diller İspanyolca öğrenmenize yardımcı olacaktır. Dilerim küçükler problem çıkarmaz, sıkıntıların arasına vicdan da girmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederım guzel yorumunuz ıcın, kucukler sorun cıkarmadı elh. onu da ılk fırsatta yazarım ıns... Allah yardım edıyor gercekten

      Sil
  5. Emin ol sen kendini iyi hissedersen çocuklar da hissedecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oyle oluyor. ayna gıbıler annedekı tum duyguları anlayıp yansıtıyorlar

      Sil
  6. Selamun aleykum güzel saliha anne maşallah berekallah !

    Ben plan yaparken Hayat bana -Hadi kalk, ne yapıyorsan sımdı yap dedı ne güzel ifade ..yıllardır sessiz bir takipçinizim , bu söz Yunan bir arkadaşımının ; Hilalcim sen plan yaparken Tanrı sana yukarıdan kahkahalar atıyor sözünü hatırlattı .. ben hep şöyle olunca şöyle yapacağım vs ile tehir edilmek zorunda kalan planlar yaparım çünkü gerçekten hayat sen plan yaparken başına gelenler .. kendine vakit ayırman cok önemli bir karar o 3-4 saatte o kadar deşarj olacaksın ve birbirinizi o kadar özleyeceksiniz ki ‘mutlu anne mutlu çocuk ‘ mottosunun eşin de ‘happy wife happy life ‘ şiarının hayata geçtiğini görecek insallah .. sen bunu bile kendin icin değil çocukların icin istiyorsun .. maşallah tebarekallah ! Şu anda yurtdısındayım 1 yıllığına visiting scholar olarak maşallah 2 cocukla ve ikisi de okula gidiyor ama ona rağmen gurbet o kadar zor ki .. hoş gurbet neresi kendinin bile uzağında olan bizler için .. gurbet inşallah çocuklarınla sana sonra da Allah cc arana kurbet kurbiyyet getirir , uzlet hayra vesile olur , af afiyet haseneye vesile olur ..olduğu kadar De insallah olmadığı kader .. kaderi zorlayıp katederek müptela olmamak gerek bazen tövbe ettiğim dualarımla bunu yaptıgım oluyor hoş kaderden emin olanın kederden de emin olması gerekiyor ama Allah cc kaldıramayacağımız keder üzüntü taşa gam keder vermesin ve hiçbir annenin yaşam enerjisini ibadet ve kulluk annelik neşesini almasın inşallah ; senin ve benim de 🤲🤗 bazen seni okuyorum uzanıp elinden tutmak yanında olmak ve bir çay içmek birşeyin ucundan tutmak istiyorum hiç tanımadığım halde bazen üzülüyorum bazen gayretine gıpta ediyorum.. ama bunlar hep yakınlık vesilesi ve nihai arzumuz bu dünya değil insallah bu bir riya değil dua olsun insallah ..bir dostum demişti tefsir tefsirde ‘ biz onların arzuladıklarından daha fazlasını arzuladığımız için ‘ .. cennet cemalullah icin ,yardımcısız cok zorluklar yaşamış Fatıma anamıza komşuluk icin hayırlısıysa livaul hamd sancağının altında Sevgili’nin (sav) şefaatine nail olup buluşmak Naim cennetinin varisleri olmak Cemalullah nasip olsun diye saliha anne olana vadedilen başımızın üstüne konacak cennet için insallah olsun çaban , acizane çabamız ; bu da hayrlısıysa kolaylıkla olsun ..
    Sen cok iyi bir annesinin maşallah bizler bu dünyadaki ve ahiretteki şahitleriniziz hersey cok iyi olacak merak etme Rabbim umduklarına Nail korktuklarından emin eylesin sevdikleriyle karsılastırsın tutsun kaldırsın, sevsin sevdirsin sevindirsin insallah ..

    Af afiyet hasene versin iki cihanda da ..

    Allah cc azze ve celle Ellerini hiç bırakmasın inşallah

    ..Emaneten ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin, ecmain ıns. Ne guzel dualar etmıssınız okudukca okuyasım geldı. Allah razı olsun. belkı de bu sıralar bıraz da sahabe hanımları okusam belkı de ne kadar kucuk sıkıntıları buyuttugumu daha ıyı anlarım. Zamanımızda artık oyle rahat bır hayat ıcındeyız kı buyuk dertlerımız olmayınca kucuk seylerı dert etmeye baslamısız.

      guzel yorumlarınızın devamını dılerım, keza ınsanın gonlunu ferahlatıyor kelımelerınız

      Sil

Yorumlariniz icin