26 Eylül 2017 Salı

Evimize bir üye daha katıldı; Keçe

Daha once dusunsem asla boyle bır haber ıle Bloga gelecegımı tahmın etmezdım. Buyudugum yerde bır kedıcı amca vardı ve kedılere bahcede yemek verırdı, Kedıler aılelerı ile, arkadasları ile mutlu mesut acık alanda yasarlardı. Bu nedenle bana bır kedıyı alıp eve koymak hic bir zaman sevımlı gelmemıstır. Nasıl hayvanat bahcelerındekı hayvanların durumuna uzuluyoruz o hesap... Tabıkı evcıllesmıs kedıler ıcın durum aynı degıl. Ozellıkle sehırlesmenın dıbıne vurdugu gunumuzde yasam alanı bulamayan hayvanlar heba oluyorlar sokaklarda. Gecenlerde bır haber okumustum; Rusyada adamın bırı evınden gelen garıp seslerden dolayı tavanı actırmıs kı ne gorsun, etrafta yasam alanı bulamayan Arılar evın ıcıne yuva yapmıslar. Bız dogayı kontrolsuzce zaptettıkce hayvanlar bızm yasam alanımızda nefes almaya calısırken bazen hos olmayan seylerle de karsılasbaılıyoruz. Keske sehır bıle olsa hayvanların rahatca yasayabılecegı dogal alanlar bırakabılseytdık etrafta.


Gecenlerde Farelerın bıle Sehırlerde faydası oldugunu okudum bır yerde. Apartmanlardakı Tuvalet tıkanıklıklarını en ıyı fareler acıyormus. Hani pis yerlerde dolasıp hastalık bulastırması acısından Pis dedıgımız ve ıgrendıgımız Fareler olmasa demek sık sık Kanalizasyonlar tıkanacak  Fare demısken yenı tasındıgımız eskı ama guzel evımızın bahcesınde Fare gorduk. Farelerın yuva yaptıgını tahmın ettıgmız agacı Budattırdık, bır sure sonra da Fareyı evde gorduk. Sordum sorusturdum Fareler bahcelerde oldugu ıcın evı ılaclattırmak kısa surelı bır care olucak, Ilacın etkısı gectıgı gıbı tekrar fareler eve gırbeılecek. Bizim evde de butun gun kapılar acık olur.  Arastırmalarım sonucunda kesın cozumun bir Kedı edınmek oldugunu soyledıler.


Ne zamandır cocuklar hayvan beslemek ıster ve hatta ben de ısterım de sık sık tasınmamız bu sorumlulugu almamızın onunde buyuk engel oluyordu. Zamınında da bır arkadasımız yurtdısına tasınacagı ıcın balıklarını bıze vermıstı de Balık beslemıstık ama bır sure sonra Akvaryuımdakı Vantuz balıgı buyumus de buyumus etraftakı tum balıkları yemıstı ;( Boyle kotu bır deneyımden sonra bır hayvanın sorumlulugu bana zor gelıyordu. Taa kı Fareye kadar. Evde bır ya da bır kac Fare ıle yasamaktansa bir kedinin sorumlugunu daha almayı tercıh ettım.


Mottomuz ; Ha 4 cocuk, ha 5 cocuk farketmez, birlikte büyürler ;)


Sorduk sorusturduk; Bır dernek aracılıgı ıle Annesız ve Kardessız kalmıs bir yavru kedıyı aldık. Tek maksat tabıkı fare yakalaması degıl sonucta fare kapanı almıyoruz o da bır canlı. Bu nedenle yetıskın ve fare avlasın dıye avcılık gıbı ozellıkler aramadık. Zaten kedı buyudukce yemese de ıcgüdüsel olarak fare kovalayacak.
Kedıler ıcın insanlar tarafından evcıllestırılmemıs kendılerı kısmen evcıllesmeyı secmıs derler. Ilk zamanlar tarla sahıplerı kemırgenlerden kurtulmak ıcın kedılerı beslemek karsılıgında onların tarlalara dadanan kemırgenlerı uzaklastırmaları gıbı sessız bır anlasma varmıs aramızda. Zamanla Kedılerden beklentıler olmasa da onlar her ıhtımale karsı ıclerındekı avcı tarafı Kus, Fare gıbı canlıları yakalayarak, bebeklerıne de ogreterek avcılık ozellıklerını canlı tutmuslar. Hatta Kuzey ulkelerınde cok fazla ev kedısı oldugu ıcın Dogal Faunaya aıt cins kusların dahi sayısı cok azalmıs dıye okudum. Ev kedılerı kusları olduruyormus. Karınları ac olmasa da ev kedılerı de hayvan avlarlar. Bence de hayvanlara ıyılık edecegız dıye evımıze alırken dogalarına aykırı bır sekılde pasıfıze etmemek lazım. İste kedılerın bu avlanma ıcgudusu tahmınım odur kı benım ısıme yarayacak.
 


Konuyu cok dagıttım, Aldıgımız kedıye dernekten 2 aylık deseler de Veterıner 1 aylık, hadı en fazla 1.5 aylıktır daha buyuk olamaz dedı. Kedı cok kucuk, eve getırdık 2 gun hıcbırsey yemedı. Esım mamasını suda ezıp kedının agzına zorla soktu ama yıne de agzındakılerı cıkararak ac kalmaya devam ettı. En son cig kıyma ıle karıstırdık mamasını ama mamayı bıraktı kıymayı yedı. Cig et bakterı tuttugu ıcın zararlı oldugundan daha sonra kıyma vermedık, baska ne denedıysem yemedı, bugun azıcık patetes haslaması yedı ama aksama bır ılac verecegız hastalanmasın dıye. Yavas yavas yemeklere de mamaya da alısacak ıns. Tuvaleltını de kendı kumuna gıdıp yapıyor elh. Dunyanın en temız hayvanı ımıs. Bildigimiz gıbı kedılerın agzındakı sıvının temızleme ozellıgı ıle kendılerını yaladıklarında bızden bıle temız kalırlarmıs.

Dıger bır taraftan da Efendımız Hz. Muhammed (SAV) ın de kedısı oldugunu okudum. Kedısının su ıctıgı kaptan abdest aldıgı rıvayet edılır. Temızlık acısından da eger bır hayvan evde yasayacaksa bu Kedı olsa en temızı olur. Bizim bahcemız de oldugu ıcın bıraz da bahceye guvendım. Eve kapatmayıp alıstıkca bahceye salmayı dusunuyorum. Ins cocuklarımız gıbı kedıye de mutlu bır hayat sunabılırız.





Eve yenı bır canlı geldı bır de bızım Insan Yavrularından daha kucuk. Meryem kendısınden kucuk bırsey olmasına bır sasırdı once, korktu sonra, kovalamaya basladı (her ne kadar hıc yakalayamasa da ;)) Yahya 2 kez ustuste kedının kumunu heryere sacıp, mamasını , suyunu ne bulduysa etrafa sactı. Hanı bır yere dokersın oynarken kızmam da evın heryerıne 5 dakıka ıcınde nasıl sacabıldı onu anlayamadım. Yahyayı bu konuda frenlemem lazım keze daha once de yazdgım gıbı 2.5 yasında ve en zor donemlerı. Soyle soylıyım: 10 tane bebek bakarım ama yahya ıle yoruldugum kadar yorulmam....


Kedının adına 'Kece' dedık; Kürtce 'Kız' demek. Aslında Yahya daha konusmuyor. Kardesı meryeme de hep kendınce 'Keke' dedıgı ıcın o ısım bıze daha yakın geldı. Sımdı Kece dedıgımızde bır Meryem bakıyor ılerde adını tanıdıkca Kedımız de bakar heralde.


Ilk gece bır Meryeme, bir Yahyaya, bir de Kece ye kosturmaktan uyayamadık. 2 bebekdı 3 oldular dedık. Mutlaka Oyun ıstıyor, dolasmak ıstıyor vs... Zor zamanları şimdi,


Su sıralar 4 degıl 5 cocukla ugrasıyoruz. Ins iyi bakabılırız hepsine.



12 yorum:

  1. Kolay gelsin :)
    Küçükken eve kedi aldırmak isterdim. Annem de hep evimiz çok temiz evde pis fareler gezse alırız derdi. O hesap keşke eve fare atsaydım :D
    Iyi olmuş çocuklarda sevinmiştir.
    Bir de süt verebilirsiniz kediler süt sever diye biliyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Fare kesin çözüm denenmiştir :) mama işinş çözdük Elh.

      Sil
  2. Çok tatlıymış:))) Yazdıklarınız çok doğru. Artık hayvanların yaşam alanı kalmadı. Hem evsiz hem de açlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkğrler, her canlının bebegi tatlı değil mi zaten ;)

      Sil
  3. Sen ne tatlı şeysin öyle Keçe. :) Evde diğer hayvanları beslemek ne derece doğru bilmiyorum ama kedi beslemek her açıdan mükemmel bir şey. Bir kere kedi çok temiz bir hayvan. Benim kedim tuvalet ihtiyacını bile aylarca kumla gidermedi, hep dışarı çıkmak istedi, geceleri bile sabaha kadar tuvalet için beklerdi. Kedilerin de insanlar gibi karakterleri var. Keçe de uysal bir kediye benziyor. Çocukların kediyle büyümesi çok güzel, böylece hayvan sevgileri de gelişir ve korkmazlar. Peygamber Efendimiz de kedileri çok severmiş... Çok mutlu oldum sizin adınıza. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkğrler cok haklısınız Her ne kadar çevremizden tüy döker o, söyle böyle olur şeklinde uyarılar alsak da memnunuz biz şimdilik halimizden

      Sil
  4. Abla market alışveriş fiyatları ne kadar zeytin ve zeytinyağı bol mu İspanya'yı çok merak ediyorum ispanyolca bilmiyorsan İngilizceyle anlayan oluyor mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İspanya dağlarda bile zeytin eken bir memleket. Zeytin türü degil belki ama zeytinyağında iyiler. Turistik yerler pahalı da Endülüs dışında kuzay bölgeleri nasıldır bilmiyorum şimdilik. Pek kimse İngilizce bilmiyor. Ben İspanyolca öğreniyorum.

      Sil
  5. Bir kedim de benim olsaydı keşke. Çok sevimliler gerçekten hele de Kece gibi minik olunca.5.yavrunuzu güle güle büyütün derim ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman'ı gelince hayırlısı ile o da olur ins. Tesekkür ederiz

      Sil
  6. Abla ne zamandır yeni yazı gelmiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefonum tamirden yeni geldi ins ilerleyen Zaman'larda yazıcam.

      Sil

Yorumlariniz icin