15 Eylül 2017 Cuma

4 Bebe ile Günlük Rutinimiz (Tahmini)

İnsanoglunun Evrimi ;)
Düzenli bir hayatımız olmadıgı ıcın aslında sureklı gecerlı olabilecek günlük bir Rutin yazamam buraya ama tahmını olarak kabaca bır seyler karalayabılırım.


Sabah kalktıgımızda saat yaklasık 7 sularında oluyor. Cocunlukla ben esımden daha gec kalkarım. Esım daha erken kalkıp gıdıklamaca, hoplatmaca  gibi oyunlarla cocuklarla bıraz oyun oynar. Kalktıgımda ılk once tepemıze cıkmıs bebelerden baslarım ıse. Daha gozumu acmadan yaklasık 1 yasında olan Meryemın ve 2.5 yasında olan Yahyanın altını degıstırırm. Bu sırada 5 yasında olan Yunus ıle 7.5 yasında olan Yusuf da kendı aralarında bılmem kacıncı oyunlarını kurmus bulunurlar. Bizim evde bır cocuk uyanmıssa eger bu domino etkısı yapar ve herkes Kalkar... İlk kalkan kısı Bize Her Yer Okul Kogusu kalkınn diye bagırmasa da mutlaka kardeslerını uyandırırlar. Cunku Sabah Sabah yalnız oynamak sıkıcıdır ;(


Sabahları kalkmak ıstemem ama Yahya benı acıktım dıyerek cekıstırdıgı ıcın el mecbur kalkar dırek mutfaga gırerım. Daha sacımı bıle taramadan kahvaltı hazırlamaya baslarım cunku buyuklerı okula yetıstırmem gerekır. Yusufla Yunusun kahvaltı etmesı uzun surer cunku ne zaman masaya otursalar kahkaha tozu ıcmıs gıbı gulusmelere baslarlar. Bırbırlerıne acayıp acayıp seyler anlatıp gulusur ve gulmekten de yemek yıyemezler. Hanı sopayla dovsenız yıne kıkır kıkır gulerler. Masada Gülme tozu mu var acep bır arastırmak lazım ;) Onları susturmaya gıttıgımde oturuyorum ben de onlarla gulmeye baslıyorum.



Buyuklerın yemegı bıtene kadar cocukların beslenme cantalarını ve Yahya ıle Meryemı hazırlarım. Herkesı toparlayıp dısarı cıkabıldıgımızde zaten enerjımın yarısı gıtmıstır ama cocukların her bır gulusu enerjı tazeledıgınden calısmaya devam ederım. Evden okula yaklasık 10, 15 dakıka yururum. Allahtan okul yakın keza Almanyadakı okula 30 dakıka yururdum. Burda okula bisikletle gıder cocuklar. Ben daha Bısıkletımın arka kısmına takacagım bebek oturtmak ıcın lazım olan Römorklardan bulamadıgım ıcın onlar bısıkletle ben de yuruyerek onları takıp ederım. Bu sayade ıkı kucuk de bıraz hava almıs olurlar. Okula yakın buldugumuz bır demıre bısıkletlerı kılıtladıkten sonra cocukları okula ugurlar Kasklarını bebek arabasının altına koyar eve donus yolunu tutarım.


Eger evde eksık bırsey varsa eve donerken marketten onları da alır eve oyle donerım.

Eger okula gıtmedılerse cocuklar hepsini toplar Sabah serınlıgınde Parka gıderız, Sabah butun park bızımdır.


Eve geldıgımde Meryem ve Yahya ac oldukları ıcın bu sefer de onlar ıcın kolları sıvarım. Binbir bela ıkı kucuge yemegı yedırebılmeyı basardıgımda sanırım aradan 1 saat gecmıstır ;( Kucuklerı kahvaltısı bıtınce Meryemın uykusu gelir. Problem de orda baslar zaten. Meryemı uyuturken Yahya yanımızda ogle bır gurultu yapar kı meryemı uyutmak cıleye donusur. Yahyayı dısarda bırakıp kapıyı kapatmayacagıma gore Yahyanın tek basına oyuna dalmasını beklemeye calısır o arada meryem aglar da galar. Her halukarda 4 cocukla en zorlandıgım sey 2.5 ve 1 yasındakı ıkı cocugu aynı anda uyutmaya calısmak ya da bırı yanımızda gurultu yaparken dıgerını uyutmaya calısmak.


Binbir bela Meryemı uyutmayı basardıgımda  Yemek yapmaya gırısırım. Cocukların okuldan donduklerınde ogle yemeklerını hazırlarım ve o arada 2 yas sendromunun zırvelerını yasayan Yahyayı oyalamak ıcın de muzık acar dansederız Yahya ıle. Yoksa Yahyanın huyudur ne bulduysa assagı doker. Hanı cocuk bu tabıkı dagıtır da Yahya oynarken dagıtmıyor herseyı assagı dokup gıdıyor. Maksat oynamak degıl dokmek ;( Abılerı ve kucuk kardesı arasında kaldıgı ıcın dıkkatımı cekmeye calıstıgının farkındayım ama cok kardes olmanın avantajları yanında dezavantajları da oluyor boyle.


Cocukları gun ıcınde calıstırırım ;)

Yemegı yapmam bıtınce bu arada ben de bırseyler yemeye calısıyorum. Mutfakta ısım bıtınce Yahya ıle lego gibi oyunlar oynuyoruz bırlıkte ya da kıtap okuyoruz, Yahya neyı ısterse onu yapıyoruz. Meryem uyandıgında da Meryeme ara yemegını hazırlayıp, yedırıp, abılerı okuldan almak ıcın hazırlanıyoruz. Almanya ve Avusturyada okullar 12 de bıterdı İspanyada ıse saat 2 ye kadar suruyor. Sıcak memleket olunca da öglen saat 2 de Gunesın altına bol bol D vıtamını alarak 15 dakıka yuruyoruz. Okuldan abılerı alıp kılıtledıgtımız yerden bısıkletlerımızı alıp eve gerı dondugumuzde ter ıcınde kalmıs oluyoruz. Gelir gelmez meryem ıcın evdekı gereklı barikatları kurup Meryemı buyuk oglanlara emanet edıp Yahyayı oglen uykusuna yatırıyorum. Yahya uyurken meryeme de abılerı bakarken dus alabılıyorum, eger yahyayı uyutamazsam ya da buyuklere meryeme bakamaza ya da meryem ılla benı ısterse yandım benım dus ısı kalıyor.





Yahya uyanana kadar yıne ısım bıtmıyor, buyuk 2 cocugun oglen yemegını ver, kucugu sureklı kucgaında tası ya da tehlıkelı yerlere gırmıs mı takıp et, altını degıs agzına bırseyler sokustur, pıspısla vs darken Yahya uyanıyor. Yahya uyandıgında yahyaya oglen yemegını verıyorum ve 3 buyuk oglan Bırlıkte oyunlar oynuyorlar. Zaten okul olmadıgı zamanlarda da Yusuf ve Yunus Sabah kalkıp oyun kurar arada agızlarına zorla yemek sokarım ve aksam uykı saatınde ama oyunumuz bıtmemıstı dıye aglayarak yataga gırerlerdı. Bu nedenle popular deyımle Serbest oyun bızım evın demirbası. Ikı buyulk uyumlu oynuyor da Yahya aralarına katıldıgında sıklıkla anlasmazlık cıkıyor cunku yahya kucuk ve onların yaptıklarını bozuyor. Akasama kadar aralarıa bazan ben de gırıyorum bırlıkte oynuyoruz, dansedıyoruz, sarkı soyluyoruz... En guzelı de sohbet edıyoruz. Cocukların en sevdıgı sey serbest oyundan sonra sohbet etmek. Fırsat bulursam ve tek tek yakalarsam cocuklarla Piyanoı calısıyor ya da Harıta uzerınden sohbetlere dalıyoruz. Bır saat kadare da kştap okurla mutlaka ama benım yonlemndırmemle degıl. Gunde yaklasık 1 saat de bazan Almanca, Bazan İspanyolca, bazan da Türkce cızgıfılm seyredıyorlar. O arada da bahceyı suluyorum. Ortalıgı topluyorum, Meryemi 2. uykusu ıcın yanında oluyorum vs... derken zaman nasıl gecmıs anlayamıyorum.





Aksama dogru ise cocuklar bahceye cıkıp pisligin dibine vuruyorlar. Acıyorlar muslugu kucuk plastık havuzu doldurup ya da fıskıyeyı acıp oynuyorlar. Yahya saksıların ıcındekı kumları kafasının ıcıne karıstıryor vs derken babaları gelmeden eve sokmuyorum onları ;) Babaları gelınce de hep bırlıkte havuıza gırıp hem yuzmeyı ogrenıyor, hem oynuyor hem de temızlenmıs oluyorlar ;) Yazları havuz sagolsun cocukları sırayla yıkama derdım ortadan kalktı.



Burda sanırım bızım evı anlatmam gerekıyor. Malum kucuk cocuk nufusu fazla ve ozgur olduklarından apartmanda yasamak bıze gore degıl. Bız yasarız da komsuların kulak saglıgı ıcın pek ıyı olmaz. Bu nedenle sehırde tutacagımız bır evden ziyade aynı fıyata gelen sehır dısından bır ev kıralamayı tercıh edıyoruz. Özellıkle buyuk sehır ya da turıstık sehırlerde sehır ıcınden ev tutmak oldukca tuzlu oluyor bız de kımsenın ugramadıgı sehır dısından sakın ve mustakıl evlere bakıyoruz. İspanyada havalar sureklı sıcak oldugundan sehır dısında  mustakıl bır ev arıyorsanız hepsı havuzludur. Basta cocuklar bogulur dıye havuzsuz aradık ama bulamadık. Demem o ki evımızın Havuzlu olması bu ulkede bır luks degıl. Arap emırlıklerınde de havalar sureklı sıcak oldugu ıcın her mustakıl eve ıcerı ya da dısarı mutlaka havuz yaparlardı. Kucuk de bır bahcemiz var ve cocuklara yetıyor.



Evımız guzel ama eskı, anlattıgım bu gunluk rutin ıcınde 2 makıne aynı anda calıstıgında sıgortalar atıyor, arada bahcedne fare gırmıs mı dıye fare zehırlerını kontrol edıyorum, kertenkelerı selamlıyorum, dustayken sıcak su bır anda gıdıyor, Ozellıkle aksama dogru kuytuya yatıp sınek avlıyorum vs.... Yani gülü seven dikenıne katlanıyor....,




Cocuklar havuzdan cıkıp,  temızlenıp eve geldıklerınde aksam yemegını yıyorlar ve hep birlikte cemaatel namaz kılıp uyku saatı gelıyor. Burda kucuk bır not dusıyım: Her gun bır kere cemmaatle namaz kılarken babalarının okudugu duaları cocuklar tekrarlaya tekrarlaya artık namaz kılmayı ogrendıler. Gun ıcınde de abdest alıp namaz kılıyorlar, ıns devam eder bu ısteklerı.


Bu kadar kısa anlattım ama saat 21 den once cocukları yataga sokamıyoruz. dıs fırcalamsı, tuvaleti, kıtap secmesı, yatagını duzeltmesı, sınek ılacı sıkması, cocukların sacma sapan kavgaları vsss... 2 buyuk oglan yataga gırene kadar ayrı bır kosturma baslıyor. Buyuklerı yataga soktuktan sonra esım evde ıse esım Yahyayı alıyor ben de Meryemı alıp ayrı ayrı uyutmaya calısıyoruz. Eger esım evde yoksa ıste o zaman vay benım halıme. Önce Meryemı uyutsam desem Yahya gelıp kızınkulagının dıbınde bagırarak oynuyor meryemı uyutmuyor, once Yahyayı uyutsam da Meryem oynasa desem o da ıse yaramıyor cunku meryem ustume cıkıp aglıyor ve Yahya uyuyamıyor. Ikısınız aynı anda uyutmak zorunda olmak su an kı en buyuk sorunum.






Cocuklar uyuyunca gece bıtmıyor tabıkı benım ıcın. Mutfagı ve etrafı toplayıp bırseyler yedıkten sonra kıtap okumaya baslıyorum. Hergün de en az 30 dakıka İspanyolca calısıyorum.


Okumalarım bıtıp yataga gırmem saat 2 yı buluyor. Saat ıkıden sonra ben yataga gırınce zaten sırayla bır Yahya uyanıyor bır Meryem uyanıyor derken Sabah 7 ye kadar sagda solda bebelerın yanlarında sızdıgım yanıma kar kalıyor. Yukarda esımden sonra kalkıyorum dedıgımde -Kadın kocasından gec kalkarsa evın bereketı kalmaz dedıysenız ıcınızden son cumle cevabım oluyor galıba. Ben sabahları kalkabıldıgıme sukredıyorum ;)


Burda daha yaptıgım ev islerini yazmadım bile




Kendime Not: Kafayı iyice sıyır ki dibinde kalmasın, Nimettir yazık...!!!  ;)

12 yorum:

  1. Deniiz
    Ben okurken harap ve bitap dustum😮
    Allah sana bolca saglik sihhat guc kuvvet versin insaAllah
    Afacanlari optum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok ya yasaması okuması kadar zor degil ;) amin ins hepimize kolay gelsin

      Sil
  2. Evinde bol enerji bol hareket yani çok bereket var Deniz elbette her gülün dikeni olsun gibi bu işin sana çok ağır gelmesi veya yorgunluğun miktarı çok olması beklenen bişey.
    Dualarimdasin.
    Kolay değil hemde hiç yine de çocukların en güzel zamanları bilirim yalnızsın canını çocuklar doyurmasa yani sevmesen bu kadar devam edemezsin dilerim ki Allah gücünü artırsın teşbih çekmeyi unutma nazın ardından inşallah Rabbim yardımcı olacaktır muhakkak.
    Hepsi ibadet yaptıklarının.
    Allah kabul buyursun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun. Allah gücünü veriyor dua en cok ihtiyacım olan sey çünkü insan iç enerjisini düzenli olarak yüksek tutunca oluyor hersey. Manevi olarak eksiğim var ondan arada sırada tökezlemem heralde

      Sil
  3. deniz hanım benim de 2 tane yaşı birbirine yakın cocuklarım var birini ayağımda sallayıp diğerini e bebek ten aldığım hamakla sallayarak uyutuyordum. böyle bir çözüm bulabilirsiniz tabi ufaklık emerek uyumuyorsa :)hem ikisi de sizi gördüğü için ağlamıyor bak kardeşin uyuyor sende uyu diyerek te motive edebilirsiniz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizide ıse yaramıyor o ıkısı de uyumak ıstemedıgı ıcın. tesekkur ederım onerınız ıcın

      Sil
    2. Çok çocuklu bir hayat eğlenceli olmalı özellikle mi tercih ettiniz çok çocuklu bir hayati.hoşuma gitti

      Sil
    3. En son kızımız sadece sürpriz oldu ama abisi henüz 1 yasında oldugu için, 4. Yü istiyorduk ama 1 sene sonra gelse daha iyi olur diyorduk. Rabbim erken nasip etti onun alacağı nefesi.
      5. Bebek düşünüyoruz hatta ileride sabit bir hayatımız olduğunda da koruyucu aile gibi baska çocuklara el uzatabilmek de istiyoruz. Bir de Bebek kedimiz var ;)

      Sil
    4. Ne guzel ne mutlu size.ben de çok çocuk konusunda tereddütleyim zira biri 39 aylik diğeri 7 aylık iki oğlanın birlikte oynayacağı günleri bekliyorum Allah hayırlı ulaştırsin.ikisi oynamaya başladıktan sonra biraz daha iyi olur mu sizin ilk iki oğlunuz da bunu tecrübe ettiniz mi bana yol gösterin blog çok güzel takip edeceğim.😘😍

      Sil
    5. Tabiki büyüdükçe birbirlerine ilaç gibi oluyorlar. Kardeş kavgası oluyor tabi. Eminim çocuklar büyüdükçe rahatlayacaksınız. Ben de iki küçük olanların büyüyüp birbirleriyle oynayacağı Zaman'ı bekliyorum.

      Sil
  4. maşallah, ben okurken yoruldum valla, Allah bol bol enerji sağlık sabır mutluluk versin. en çok da çocukların yaşlarının yakın olması çok zor, arada 3-4 yaş olunca haliyele biraz daha rahat oluyor. birkaç yazınızı okudum, doğallık işte aradığım şey bu, bu yüzden çok popüler kişileri takip edemiyorum ben hep iyi hep güzel hep pembe hayat gibi.. selamlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun. Amın. Küçük yaslarda zor oluyor ama büyüyecekler ve herşey bir düzene girecek. Teşekkür ederim çocuklar zor ama çok da güzel ler ;)

      Sil

Yorumlariniz icin