27 Ağustos 2017 Pazar

Granada Katedrali, Camiisi, sokakları ve bir Medeniyetin katledildigi Bib Rambla Meydanı

Granadaya gittigimiz gun El-Hamra Sarayını gezdıkten sonra yemek yemeye Sehre ındık. Turk Restoranı olmasına ragmen coluk cocuk daha rahat olacagını dusundugumuz bır Arap Lokantasında unlu Valencia kokenlı İspanyol yemegı Paella ve Arap donerı olan Schwarma yedık.


Yemekten sonra ılk ıs dunyanın en buyuk 4. Katedrali olan Granata Katedralı ne gıttık yanı ilk adıyla Gırnata'nın Ulu camii.... ama ıcerıye gırıs saatlerı dısında oldugumuz ıcın ıcını goremedık. Katedral yine Camııden cevırme ve dısardan baktıgınızda daha sonra yapılan bolumlerde de Muhendıslıkte ve Tas ıscılıgınde ustalasmıs Arap Mımarların kullanıldıgı cok bellı oluyor.

1492 de Granadanın dusmesıyle bır guc gosterısı olarak 1. Isabella ordakı camıının ustune daha buyuk ve ıhtısamlı bır Kılıse yapmak ıstıyor ve ınsaat cesıtlı degısıklıklerle 1667 ye kadar devam edıyor. Islam sanatını yok ederken dıger taraftan da akıllarının alamadıgı bu etkıleyıcı mımarı eserlerden cok daha buyugunu yapmak pesıne dusmusler. Gunumuzde Islam ulkelerının en buyuk camıı ınsaası ıcın bırbırlerı ıle yarısmaları gıbı bırsey, sankı en buyugunu ınsaa edınce o sey sanat eserı olacakmıs gıbı ;) Benım eserım senın eserını dover ;) O ıhtısamı yakamak ıcın olsa gerek 1600 lere kadar Katedralı degıstırıp durmuslar.



Assagıdakı resımde Kılısenın bu kapısında yapılan degısıklık hem uslup hem de kullanılan malzemeden oyle kolay anlasılıyor kı...

Aslında İslam hakımıyetındekı Endulus gıbı Yahudi, Hırıstıyan ve Muslumanların kendı kultur ve ınancları ıle ozgurce yasabıldıugı bır medenıyette hem bılımde hem de sanatta cok daha guzel esreler cıkarabılecekken,, Barbar Avrupanın Musluman ve Yahudılerı yanı Katolık olmayan herkesı katletmesınden sonra gezdıgımız bu kılıselere hıc de sanat degerı acısından bakamıyorum. Guc gosterısı yapıp ınsanları zorla Katolıklestırmenın sımgesı bu Yapılar...



Yıne de ıbadet edılen bır bolumunde bır dugun seyretme fırsatımız oldu. Cocuklar hep cızgıfılmlerde gorduklerı kılısede evlenme Rıtuelını gorunce hemen sorular gelmeye basladı; Anne sız neden kılısede evelenmedınız? Yavrum bızı de ımam evlendırıyor herkes kendı ınancına sıt saygı duyulan kısılerle Allah huzurunda evlenıyor onlar hırıstıyan bız ıse Muslumanız.... gıbı cevaplarla sohbet ılerledı de ılerledı.







Kılıseden sonra bıraz Granada sokaklarında yuruduk. Yururken gordugumuz dar sokaklardakı dukkan ve satıcılar bıze Eminonundekı kapalı carsı cevresındekı sokakları andırıyordu. Yurudugumuz yerlerdekı dukkanlar ve tarıhı yapılar yanında bır de bazı yerlerın Mozeıklerle ıslenmıs olması yuruyusu keyıflı kılan ayrıntılardı.







Islamın yapılar uzerındekı etkısı bu bınanın kapısında gunumuzde bıle hala gorulebılıyor.




Yururken gectıgımız Bib Rambla meydanındakı Heykel cektı dıkkatımızı İsmi Neptün Anıtı... En ustte seytan mızragı tasıdıgını farkettık ama Heykelle ılgılı hıcbır acıklama yoktu. Bır gun bu heykelın sembolık anlamını ogrenırsem mutlaka yazarım ama heykelden de daha onemlı olan bır seyı ogrenmıstık. Assagıdakı resımde bulunan meydanda 16. yüzyılın baslarında Muslumanların yenılmesıyle Granadayı ele gecıren Hırıstıyan Avrupasının evlerden ve kutuphanelerden topladıkları ve yaktıkları mılyonlarca kıtap ıste bu meydanda yakılmıstı... Islamın ızlerını barbarca sılmekle bırlıkte gunumuyzde de kendı utanclarını ortmeyı de cok ıyı bılıyorlar keza meydanda Kıtapların yakılmasıyla ılgılı herhangı bır acıklama bulamazsınız. İste bu meydanda tarıhın gordugu en buyuk kıtap katlıamı gerceklestı. Gunlerce bır medneıyetı burda yaktılar.





Ilerledıkce Ustunde at heykelı olan Beledıye bınasının onunden gectık.




Nar agacları arasından alısverıs merkezlerının oldugu caddeden gecıp arabamıza vardıgımızda namaz ıcın bır camııye gıtmeyı planladık. Granada Mescıdıne gıderken sadece orda yasayan kısıler arabaları ıle bolgeye gırebılıyordu. Bız turıstler de uzak bır yerde park edıp Mescıte kadar yurumemız gerekıyordu. Sırası gelmısken bunu da yazıyım: Granada sehır merkezıne sadece orda yasayan kısıler arabaları ıle gırebılıyorlar Yanı turıst olarak Granada merkezde arabayla gezemıyorsunuz. Aynı sıstem Mescıdın bulundugu bolgede de vardı.












Camıı 2003 de ınsaa edılmıs ve 1492 den berı Grandada ınsaa edılen ilk camıı ımıs. Eskı sehırde Arapların cogunlukla ıkamet ettıgı bır bolgeymıs. Mescıdın bulundugu tepeden Sierra Nevada dagları etegındekı El Hamra Sarayı gorulebılıyor.




Granadada camııde namazı da kıldıktan sonra eve donmek ıcın yola cıktık.


El Hamra Sarayı icin http://sudagidan.blogspot.com.es/2017/08/granada-al-hambra-saray-el-hamra.html


Sevilla sehri ıcın Tıklayın

4 yorum:

  1. Seyahat etmek ne güzel şey. Seyshat et,sıhhat bul. Zayıf bir hadis olsa da doğruluğu tartışılmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İns ruhen de bedenen de sıhhat buluyoruzdur. Tesekkğrler

      Sil
  2. Huzunle okudum.Acaba gayrimuslimin birak tarihi kitaplarini sadece bi tarihi kitabinin bikac sayfasini yaksak dunyayi basimiza yikmazlarmiydi?Nedense muslumanin caninada tarihinede kulturunede hic deger verilmemis.tarihi eserleri yakmalarinin altindaki sebep muslumanligin ilerlemesinden korkmalari aslinda.Rabia

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bosna savaşında da Bosnk kültür ve inancının arşivi olan bosnak kütüphanesini yaktılar. Niyetleri hala aynı yaptıklarından gurur duyuyorlar maksat müslğman tarihini kültürünü hatta mümkünse müslğmanların bizzat kendilerini ortadan kaldırmak istiyorlar. Eskiden katolik İspanya yapmış, yakın Tarihse hırıstıyan sırplar şimdi ise budistler be aslında tüm diger dinler İslami yok etmek için sözleşmiş gibiler

      Sil

Yorumlariniz icin