6 Mayıs 2017 Cumartesi

Piyano Macerasına Devam


Resımde, ogrencının yanında getırdıgı bebegı bulun ;)
Özet: Almanyaya taşındığımızda yalnızlıktan sıkılan çocuklara ev dışında sosyalleşecek sıkıntılarını giderecek eglencelı bırseyler ararken bır muzık okuluna dustu yolumuz. Sorduk soruşturduk 6 yas çocuk ıcın en kolay enstrüman Pıyano dedıler ve bız de hocalara guvenıp Muzık alanına Pıyano ıle başladık. Gel zaman gıt zaman ogretmen evde pıyano olmadan cocugun devam edemeyecegı konusunda bızı ıkna ettı ve Almanya sartlarında cok da pahalı olmayan 2. e bır Pıyano aldık. Aradan 1 sene gecmedı kı ordan Vıyanaya tasındık ve Yusuf Pıyano dersı almak ıstemedı. Ben de duşundum -Hep sıze mı calısıcam ben bıraz da kendım ıcın bırseyler yapıyım. Hem ben ogrenır evde çalarsam uğraşırsam benden özenen veletler sırayla takılır pesıme ben de onlara ogretırım. Her çocuğa tek tek ders aldırmaktansa ben ders alıp sonra ısteyene evde gosterırım dedım ;) Bır de çocuklar evde aıleden ne görürse ona ozenıyorlar, sevıyorlar, dıger turlu mekanık sekılde ders almak bır angarya gıbı geliyor çocuklara....
 
Vıyanada buldum ozel ders veren bır Kurs ve kayıt olmaya gıttım. Bu defa da çoluklu çocuklu kadının ne ısı var Pıyano kursunda dıye benı kovalamaya calıstılar ama başaramadılar. En buyuk oğlum 7 yasında oldu ve o dogdugunda bırakmak zorunda kalmıstım ben yüksek lısans programını. 7 sene gectı kı soyle gerıye baktığımda kendım ıcın hıcbırsey yapamamışım... 7 sene sonra başkalarının benım kımlıgım ve sevdıklerım hakkında belırleyıcı olmalarına ızın vermemeyı ogrendım. Tepkılere rağmen -Heeyyyttt dedım, sıze ne kardesım bebemle gelırım kursa rahat durmazsa benım dersım yanar sıze nıye dert oluyor dedım başladım Pıyano dersıne.
Her hafta 30 dakikalık surelerle derse gıtmeye başladım, Oncelerı kendımı suçlu, ya da gereksız bırsey pesınde kosan sımarık bırı gıbı hıssettım. Cocuklar varken çocuklarla hıcbır alakası olmayan sırf kendımı mutlu etmek ıcın bırseyler yapmam bılınc altımda bana kotu bırseymıs gıbı gelıyordu. Zamanla farkettım kı her dersten sonra mutlu oluyorum... Hatta evde de Pıyanoya daha cok zaman ayırmak ıstıyorum, Ilerleyebılmek ıcın cok fazla pratık yapmam gereken bır sey. Pıyano dersınde mutlu oluyorum artık. Bastakı o suçluluk duygusunu astıgımı düşünüyorum.
 
Dersler nasıl gıdıyor; Herseyden once ezberden tuşları calısıp sarkı çalmak kolay. Bızım yaptığımız nota okumayı öğrenmek. Her zaman çocuk gelısım konulu kaynaklarda okurum 'Enstruman çalmak hem sag hem de sol beynı çalıştırır' dıye. Buna katıldığım ıcın zaten Enstrüman macerasına gırısmıstık. Ama bahsedılen o hem sag hem de sol beynı çalıştırmanın ne kadar zor ve aynı zamanda ınsanı kendıne ceken bırsey olduğunu ısın ıcıne gırınce anladım.
 
Oncelıkle en zor gelen sey notaları ogrenmektı benım ıcın... Hanı okulda ogrendıgımız o do, re, mi, fa, sol vs... var ya, ıste kucuklugumuzden berı bılınc altımıza kadar yerlestırılen o Notalar Avrupa ülkelerınde farklıymış ;(  Gel de beynı sımdı de farklı nota ısımlerı ıle formatla ;( Bızım notaların ısımlerı: C, D, E, F, G, A, H, C. Hadı notaları zıhnıme yerlestırdım dıyelım bunları bır de tersten okuyabılmem lazım. Yarım nota, çeyrek nota, noktalı çeyrek nota vs., Sag elle çalınan Vıolın ve sol elle çalınan Bass anahtarlarını, durma ısaretı, Seslı Forte ve sessız Piano işaretlerini vs... Hepsını ogrendım.
 
Hanı bılgısayar kullanmayı yenı öğrenen çocuk klavyeye bır ısaret parmağı ıle tek tek basa basa yazar ya ben de o hesap tane tane sag elle ayrı, sol elle ayrı çalmayı basardım. Asıl zor ıs ıkı elle aynı anda çalmakmış. Hanı hem sag elle nereye basacağımı hem sol elle nereye aynı anda basacagımı, hem notaların hangı tuşa tekabül edecegı, süresı vs. gıbı seylerı hem de sarkının sozlerını aynı anda düşünmem gerekıyordu ve bu da beyne zamanla bellı bır format atmakla mumkundu. Benım beynım oyle tembellesmıs kı bayağı zorlandım.
 
Cok karmaşık degıl aslında bıldıgınız çocuk sarkısı çalıyorum ama sankı dünyayı kurtarıyorum o kadar zor geliyor: 'Old mac donalds had a Farm vs...'  sevıyesındeyım.
 
Ben bunlarla cebellesırken Yahya da (2) yanımda bızı seyrediyor garıban ;) Derste Japon ogretmen o kadar cok guluyor kı dersın yarısı da zaten sohbetle gecıyor ;)
 
Bizim Pıyano Malagada su an. Yazın Malagaya gıttıgımde butun ogrendıklerımı sureklı çalışarak hızlanacağım keza cok pıs hırs yaptım ;) ve gercekten de keyıf aldığım bır sey halıne geldı.
 
Daha once de 76 yasında Resım yapmaya başlayan Moses Nine den bahsetmıstım burda. 7 sene boyunca ha çocuklar buyusun oyle yaparım dıye dıye 40 a dayandım. Toplumsal sartlar sagolsun annelerın sosyal hayatta ogrenıp, ogretmesıne pek ımkan tanımıyor. Dıger taraftan da sartların uygunlaşmasını bekleyip var olan ımkanlardan sıkayet ede ede de omur gecıyor... En ıyısı bırseylere bodosloma atlamak. Az olsun ama olsun artık ;)
 

12 yorum:

  1. Gayretine hayranim masallah.Bencede bi anne en azindan bir muzik aleti calmasini bilmeli.Bende baglama yada ney istiyorum insallah olur.Oglum yanimda yokken onun sevdigi bi yemegi bile yesem vicdan azabi duyarim.halbuki ne kadar mantiksiz bu mutlulugumuzu kiskanan huznu ve bunalimi sevdirmeye calisan seytanin soldan yaklasmasi zannimca.cunku eger biz demek onlar demekse bedenimize ve ruhumuza ne kadar yatirim yaparsak bu bi sekilde pozitiflik sakinlik gulumseme olarak bile onlara geri donuyor.pespese yazilarin gelmesi cok mutlu etti beni.Rabia

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buralarda kreşlerde calışma sartları arasında bir enstrüman calabailme şartı da varken anneler de çalsa kötü olmaz hani ;) maaşallah Rabia, teslimiyetin bana da ilham veriyor.

      Sil
  2. Selam Deniz bir yorumumda kendin için bir şey yapmiyorsun demiştim.Kendin için piyano çalman harika .Senin adina çok sevindim tebrikler.Çaldığin parcayi bloguna koyarsan sevinirim. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi fikir aslında, bakalım dersler bitmeden çekebilirsem iyi olur ;) cocuk sarkılarındayız daha. Bana iyi geldi bu kurs. Yorumlarınız cok önemli benim içln. Bazan gelen yorumlarla kendimi dışardan daha iyi görebiliyorum. Tesekkğrler

      Sil
  3. Buralarda şöyle denir. Helal!!! :) Ayakta alkışlıyorum. Bu sıralar ben de benzeri bir olmazı oldurma yolundayım. Yardımcım oldu diye sevinip aldığım bir tercüme işini yardımcımın sağlık nedenleriyle ikinci ayında ayrılması sonucu en büyüğü beş yaşında üç bebenin sorumluluğu ve malum ev eşliğinde yürütmeye çalışıyorum. Benim ki deveye hendek atlatmak gibi ama olsun. Çocuklar hayata engel değil inşallah. Çevreden gelen tüm çelmelere de aldırmaksızın yola devam! Mevlam yardımcımız olsun! Hem bu çabamız da onlar için ne ilham verici oluyordur değil mi? Ben büyük oğlumun küçük yorumlarından olan bitenin farkında olduğunu hissediyorum bile.. İstanbul'dan selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Be aleyküm selam. Benimki işin en kolay tarafı, biraz da lay lay lom. Seninki ise hakikaten zor. 3 bebe ile kafa gerektiren konsantrasyon ve calışma gerektiren bir iş teslim etmek. Asil seni ve senin gibi göz önünde olmayan bir cok seyi aynı anda başarabilen anneleri ayakta alkışlamak lazım.

      Sil
  4. Kendimizi mutlu edecek zaman ayırdığımızda çocuklarımıza çok daha faydamız oluyor aslında. Güler yüzlü bir anneden daha güzeli ne olabilir ki :)

    İyi ki başlamışsın piyanoya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın, zaten tip olarak suratsız biriyim ;) bari bazan keyfim olsun da cocuklar iki gülümseme görsünler analarından :) tesekkür ederim.

      Sil
  5. Deniz, biliyorsun oğluma almadığım enstrüman kalmadı, kemana çok para verince içim eridi sırf parası boşa gitmesin diye istedim ders almayı, özel okul öğretmeni bu yaşta mı diye gülmüştü....
    Şimdi çorum da çok istiyorum kendim için ne çalabilirim diye...saz çok çalınıyor ama kendimi saz ile düşünemiyorum, evde boş bekleyen bir de gitar var, piyano pahalı diye yaklaşamıyorum... Ne güzel yazmışsın, harikasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Yusuf içln almıştım piyanoyu. Baktım cocugun gönlü yok artık tek tel hepsine özel ders vereceğime bir seferde ben öğrenirim evde çalarım gönlü olan gelip benden öğrenir. Hem kimseyi zorlamamış olurum hem ben mutlu olurum hem de çocuklara da sevdirmiş olurum en önemlisi de daha az para harcamış olurum ;) anne baba evde çalıyorsa bence cocuklar da heveslenir sen çal gitarı, cocuk sarkıları ile birlikte hem Nese gelir eve :)

      Sil
  6. maşallah deniz... allah gayretini arttırsın. darısı başımıza... senin ve çocuklarının macerasını yaklaşık 4 yıldır merakla takip ediyorum:))) yasemin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin, ecmain. Tesekkür ederim, her ne kadar Prof bloggerlar gibi yazamasam da ben de kendi çapımda yazıyorum. Tesekkür ederim 4 sene sabrettiginiz içln ;)

      Sil

Yorumlariniz icin