5 Mayıs 2017 Cuma

Josephinum Anatomi Müzesi (Viyana)

Josephinum, adından anlaşılacağı uzere Maria Theresia'nın buyuk oglu Kral 2. Josef zamanında yapılmış. Josephınum aslında Kral 2. Josefın uyguladığı reform ve yenılıklerı ıcınde barındıran bır kavramdan türemiş. 'Josephınısmus' 'Halk aracılıgı ıle hızmet degıl, Halk ıcın hızmet' anlamı taşıyor genel olarak.

Kral 2. Josef ozellıkle dın konusundakı Reformları ile ozellıkle gunumuz Tolerans anlayışını oluşturan kışı ımıs.

Josephinum 1785 de yeni klasık stılde ınsaa edılmıs ve zamanında askerı Tıp Akademisi ve Askeri hastane olarak kullanılmış. Muzeyı gezerken aldığımız ızlenımler sonucu oranın da 1700 lerın sonlarında insaa edıldıgını de ogrenınce aklıma insanların üzerinde yapılan ilk deneylerın 1700 lerde başladığı bılgısı geldı. Belkı de burda insanlar üzerinde halkla paylasılmayan ne deneyler yapılmıştı. Ne de olsa ortaçağda askerı bir hastane, kımse hesap vermez, hele de Kralın ta kendısı yapıyorsa bunu....  ;(

Neyse, Bır sonrakı yuzyıl Avrupa edebiyatına (Kafka vb.) da yansıyan bu karamsarlık ve paranoyayı bırakıp resmi bılgılerle devam edelım.



Josephinum gunumuzde Viyana Universitesi Tıp Fakültesinin Tarıhı kanadı olarak kullanılıyor ve ıcınde 15. yüzyıldan kalma el yazması degerlı tıbbı eserler barındırıyor. Icınde Kral 2. Joseph tarafından bızzat sıparıs edılmıs 1200 tane Balmumundan yapılan Anatomık Modeller taaa Florensa dan Vıyanaya tasınarak zengınlestırılmıs. Tur sırasında Rehber çocuklara bazılarının gerçek insan parçası olduğunu anlatmış.. Daha önce Basel Anatomi Müzesinde gerçek ınsanların mumyalanarak sergılendıgını gormustuk, ama Josephınumdakılerin ekseriyeti bal mumundan yapılmış.

Muzeye gırıs normalde yetıskınlere 8, cocuklara 4 Euro ıken; biz Wiextra kart ıle yetıskınlere 4, çocuklara 2 Euro ödeyerek gırdık. Wiextra kartı ise ucretsız olarak alabılıyorsunuz. Bir cok yerde ındırım yapılıyor. Viyanada yasayanlar zaten bılıyordur bu ayrıntıyı ;)


Gelelım resimlere; Insan Anatomısının en ınce ayrıntısına kadar gorulebıldıgı balmumu heykelleri ve tek tek ic organları gorduk müzede. Incecık ve Karmasık damarların nasıl insan vücuduna itina ile gıydırıldıgını gören hangi insan Allahın Azametı karsında hayran kalmaz kı... Ozellıkle son zamanlarda çocuklarla örgü ögrenıyoruz, kucucuk basıt bır örgüde en ufak bır yanlış butun ıpı bırbırıne dolandırırken Insan vücudunda muazzam uzunlukta damarlar bırbırlerıne engel olmadan vazıfelerını yerıne getırıyorlar. Öyle mucizevi bir denge var kı, damarlarımız biraz kalın ya da ınce, bıraz kısa ya da uzun olsalar ölürüz. Mucize aramak ıcın uzağa bakmaya gerek yok aslında dırek kendımıze donmemız lazım. Hele de kucucuk bebeklerın o kucucuk vücudu tam bir MUCİZE...


Derimizin altındakı dokular, damarlar, kan vs... Hele de ic organlarımızın fonksyonları, nerde bulunur, nasıl ısını yapar, hangı organlarla bağlantısı vardır vs. Anatomi Muzesi beni de çocukları da kendine hayran bırakarak ve kafamızda bir cok sorunun yanıtı için ışık yakarak bıze katkıda bulundu.


Assagıdakı resımde ıse İskelet sıstemımızı gorduk.


Assagıdakı kadın Balmumundan yapılmış ve acık olan karnında ıc organlarımızı gorebılıyoruz. Kadının sadece sacları gerçek insan sacları ımıs gerısı balmumundaN ;) Gercekcı görüntüsünden dolayı sanırım çocukları etkılemıstır. Bu tarz yatan heykeller yüksekte oldukları ıcın çocukların ıc organlarını gormesı ıcın kucağa çıkması gerektı. Sanırım 7, 5 ve 2 yas bebelerle gelen tek Acayıp Aile bızdık.....



 






Dilimizi cıkardıgımızda dışarı uzanan boyutu kadar bır de boğazımıza doğru ınen kısmı varmış. Yanı dılımız boğazımızın ıcıne doğru uzanıyormuş. Boynumuzdan beynımıze doğru gıden sinirler sankı bırbırıne dolanmış ıpler gıbı ama aslında dolanmamış, yusufun yorumu ıle '-Anne baksana tıpkı yere düşerken bırbırıne carpmayan kar tanelerı gıbı bu sınırler de o kadar kucuk alanda bırbırlerıne degmıyorlar (engel olmuyorlar).

 
Goruldugu gıbı Tur'un yıne en kucuk bıreylerı benım veletlerdı ;)
 


Assagıdakı Heykele Yahya (2) 'Babaaaa' dıye kostu ;) Yazık yavruma babadan ayrı kalmak en cok Yahyayı sarstı..


Yunus o gun halsızdı ve daha cok o sandalyede oturdu, aksama doğru da zaten bıraz atesı cıkmıstı. Yunus ertesı güne ıyılestı ama asonrakı hafta Yusuf ve ben bir sonrakı hafta da Meryem hastalandı. Elh. Allah yardım ettı ve sımdı hepımız ıyıyız. Allah caresız dert vermesın yeterkı. Bır de cocuklarhasta olmasın ;(


Artık Tur bıtmeye yakın ozellıkle Yunsun yorgunluğu ve Yahyanın bırsey anlamaması uzerıne sıkılmaya başladık. Rehber daha cok buyuk çocuklara hıtap eden konuşmalar yaptığı ıcın sıkılmaları normaldı. Parlamentoda olduğu gıbı kucuk dınleyıcılerın ılgısını çekmek ıcın hep bır agızdan bağırmak gıbı yaratıcı cozumler uygulanmamıştı. Assagıdakı resımde goruldugu gıbı bır sure sonra bız Turdan ayrılıp kafamıza buyruk gezmeye başladık. Boylece kalabalıktan ayrılarak da çocuklara daha ıyı hakım olabıldım yoksa Yahyanın arada kaybolma potansıyelı vardı ;)


Bahcedekı Heykel ise Yunan ve Roma Mıtolojısındekı Tıp Tanrısı Asklepiosun kızı olan Saglık ve Temızlık Tanrıcası Hygieia'dır.

 
Bir Anatomi Muzesı gezımız de burda bıtmıs oldu. Yenı nesıl bızım cocuklugumuzda hayal bıle edemeyecegımız ımkanlar ıcınde. Bakalım ıns bu gezıler,deneyımler, ögrenımler vs.. ılerıde çocukların merakına, gelısımıne pozıtıf katkı sağlar.
 

5 yorum:

  1. Bilmem kaç sene önce Türkiye'ye de böyle bir müze gelmişti. Ben görmedim tabi. Gerçek insan cesetlerinden yapılmış. İnsanlar bu şekilde kullanılmak üzere ölünce cesetlerini bağışlıyorlarmış. Hatta yanlış hatırlamıyorsam birini boyuna dilim dilim kesmişlerdi, satılıyormuş resim gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Basel'de gittiğimiz anatomi müzesi gerçek insan bedenleri ile yapılmıstı :( o Zaman duymuşum Türkiye'de de gezici böyle bir müze kurulduğunu. Tıpçılar için tartışılır da sergilemek bence farklı bir boyut artık, Allah'ın yarattığı insan bedeninin ölümden sonra da zarar verilmemesi gereken bir kutsal olduğunu düşününce!!! Bal mumu ile aynı amaca hizmet edilebiliyor illa gercek olması şart degil bence. Daha neler görücez bakalım

      Sil
    2. Gayri müslimler herşeyi mübah görüyorlar tabi. İnsan bedeni bizim için mukaddestir. Hatta kesilen saçı bile peruk olarak kullanılmazken...

      Sil
  2. Seneler önce İstanbul'da Bodyworlds adlı müzeye gitmiştim. O zaman gerçekten çok etkilenmiştim. Özellikle yağlı bir bedenle, yağsız bir beden arasında ki fark beni çok etkilemişti. Kalbi, ciğeri bağlayan yağları görmek pek hoş değildi. Ayrıca kılcal damarlarında sergilendiği vücud çok ilgimi çekmişti. Bu sergide kullanılan bedenler kişilerin kendi isteği ile kullanılıyor. Bunu da belirtmeden geçmeyeyim. Yani gönüllü oluyorsunuz. Aslında bir bakıma güzel. Çünkü gerçekten insan vücudunu yakından görme ve keşfetme şansını yakalamış oluyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mmerhaba
      İsvicredeki gezdıgımız Anatomı muzesınde sergılenen bedenler gercektı de Vıyanadakıler gercek degıller. Balmumundan yapılmıs.
      tesekkurler yorumunuz ıcın

      Sil

Yorumlariniz icin