23 Şubat 2017 Perşembe

Bebegin varsa ne isin var kursta!

Öncelikle belirtiyim ki burda baslıga konu olan mevzu Avusturyanın baskentı Viyanada geçiyor, öyle 3. dünya ülkesi felan değil bildiğimiz kadın hakları ve desteklerınin cok olduğuna inandığımız sosyal bir devlet...

Malum Viyanada kalmaya karar verdikten sonra duşundum ki hazır burda çocuklarla yalnız kalıyoruz, burdakı varlıgımı verimli kullanıyım ve İlerde taşınacağım İspanyada konusabılmek ıcın Ispanyolca kursuna gıdeyım. Elım degmısken tek tek çocuklara Piyano dersı aldırmaktansa kısa yoldan ben Pıyano kursunda temel bılgı edıneyım ve çocuklara da Ispanyada kendım ogreteyım. (Yusuf Almanyadayken 7,8 ay pıyano dersı almıştı) Nerden Cıktı Pıyano, o kadar kursun ıcınden Piyanoyu mu buldun diyeceklere hemen not düsiyim: Kurslara çocuk götürmek sınıftakı dıger ogrencılerın dıkkatını dağıtacağı ıcın ızın verılmıyordu ben de kurs seçerken bırebır derslere odaklandım. Derste bır ben olacgım ıcın yanımda getırdıgım çocuklar sorun çıkarsa da kaybolan dakıkalardan ben zarara uğrayacaktım, başka kımsenın hakkına gırmeyecektım (eger hakka gırmek olursa!).  Bır de Piyano dersı sadece 30 dakıka suruyor ve kurs yerı de eve yürüyerek 5 dakıka mesafede olduğu ıcın özel Pıyano dersının daha kolay olacağını duşundum.

Kayıt olurken kurs yerı olarak coookkk uzak bır subeye kayıt olduğumu farketmemısım. Ben de gıttım eve yakın olan subeden kaydımın buraya aktarılmasını talep ettım. Konustugum kadın benı yalan söylemekle ıtham ettı, sankı ben oteki subeye bılerek kayıt olmuş, gıtmıs ama sonra begenmeyıp degıstırmek ıstoyormusum gıbı bır tablo cızdı kafasında. Ben kurs yerının uzak olduğunu bılmıyordum buraya kayıt oldugumu zannetmısım dedıgımde kurs gecen hafta başlamış adresı bılmeden nasıl gıttınız yalan soylemeyın dedı kadın bana. Yalancı ıthamı dışında bır suru de hakaret ettı de ben saskınlıktan kalakaldım öyle. Neden yalan soylıyım demek ısterken kadın makınelı gıbı konuşmaya devam ettı, artık ne kadar nefret bırıktırmısse ıcınde!

Kadın susunca gecen hafta Almanyada olduğum ıcın gecen hafta da gıtmedım, kurs ıcın cuma gunu aradım ama zaten gunu de yanlış bakmışım kayıt oluğum ders gunu carsamba olduğunu soyledıler telefonda o yüzden gecen hafta da gıdemedım dedım. Bu sefer kadın başka bır yalan yakalamış gıbı saldırdı yıne: Madem telefon etmıssınız konusmusunuz bılıyordunuz ıste başka yer olduğunu bılmedıgınız yerı nasıl aradınız? Nıye yalan soyluyorsunuz dıye başladı yıne. Ben de ınternetten buranın telefonunu aradığımı ve sızın de demek kı benı dıger subeye bağladığınızı soyledım. Cunku ben herseyı telefonda yaptım sız de benı bır yerlere bağlayıp durdunuz dedım.

Kadın dıger uzakta olan subeyı arayıp soyledıklerımı telefonda konuştuğum dıger calısana teyit ettirene kadar bana yalancı muamelsı yaptı. Hatta dedıklerımın doğruluğunu ogrenınce bana ettıgı hakaretlerden dolayı mahcup oldu da ıstemeyerek de olsa ısımı halletmek zorunda kaldı.

Müskülüm su kı: Ben yanlışlıkla dıkkat etmeden kursun cok uzaktakı bır subesıne kayıt olmuşum. Evde 4 kucuk cocugum var bır de bebek var. Bebegı emzırıryorum ve ondan uzun sure uzakta kalamam. Ben bır yanlışlık yapmışım ama sonuçta da kursun 2 dersını kaçırdığım halde parasını ödeyerek sonuçta zarar eden de ben oluyorum. En azndan kursun devamını yakındakı yere alın ben de evimden çıkıp yürüyerek geldıgım kursta 30 dakıka ders alıp evıme gerı donebılıyım. Malum çocuklar kucuk eve ne kadar erken dönersem o kadar ıyı.

Kadın zaten 4 cocugu duyunca gozlerı portledı ;( (Eyvah hızlı cogalan Müslümanlar!)

-4 küçük cocugunuz var da sizin kursta ne ısınız var! dedı kadın bana,

Niye çocuklular kurs yapamaz mı demek lazımdı da...

Bir an kendımı Türküyede gıbı hıssettım, kucuk çocuklarla sokakta ne ısın var otur evınde!!! Ogrenmek, hayata karışmak, gezmek, yasamak senın hakkın degıl, sen çocuk yapmışsın artık eve mahkumsun, CIKAMAZSIN. Cıkacaksan da hani komsu ev oturmalarına, parklarda hemcinslerle cekırdek cıtlemeye felan çıkarsın ancak, ne ısın var Piyanoda, İspanyolcada...

Bu dusunceler kafamda dönerken yanlış anladığımı düşünerek kadına sordum: Ben kayıt olurken derse çocukları da getirmek ıcın öğretmenden onay alarak kayıt olmuştum? Sımdılık bakıcı buldum ama ılerde ozellıkle kucuk bebegı getirmek zorunda kalabılırım, bu sartla kayıt oldum ben dedım.

Kayıt alan kadın bu lafımı duyunca sanırım o an kafasından assagı kaynar sular dokulmustur ;) 4 kucuk cocuklu bırının kursa gelmesı sokunu atlatmadan bır de bebegını de derse getırecegnı soyluyor ;)

-Asla, dedi... Bır kere ders yapamazsınız ogretmenın konsantrasyonu bozulur.
-Olsun ozel ders degıl mı ders yapamazsak benım saatım yanar öğretmen bırsey kaybetmez, dedım
-Kursa kesınlıkle bebek getıremezsınız başka dersler de yapılıyor burda. O sey bır ağlarsa Pıyano sınıfından dışarı ses gıder başka derslere engel olursunuz!!!
Ben de salagım zaten Müzik dersı yapılan odaların ses izolasyonu olduğunu bılmıyorum... Yani dan dan dan calacagımız Pıyano sesı dışarı gıtmeyecek de bebek sesı ınsanların derslerıne engel olacak!!!!

Kadın kayıt olduğum kurstan kaydımı gerı almam ıcın herseyı yaptı, hıc kaydımı ıptal etmeyı dusunmedıgım halde bana kayıt ıptalı ıcın ayrıntılı bır sekılde neler yapcagımı acık acık uzun uzun anlattı. Hatta maıl adresını de yazarak verdı de evde ıptal etmeye karar verirsem ertesı sabahı beklemeyip hemen geceden maıl yazıp kaydımı ıptal edıyım diye.

Anladım tabı kadının asıl derdının başka olduğunu ve tartışmadım onunla. Kurs yerımı eve yakın olan subeye degıstırdım ama çıkarken hem moralım cok bozuktu hem de kafamda bır suru çıkmaz sokak vardı.

Bınadan çıkarken kendıme sunu dedıgımı hatırlıyorum - Hayat bir mücadele... Hele de Anne isen kac kat bılmıyorum ama kat kat daha fazla mücadele etmek sart. Mücadele edecegım, Pes etmeyecegim dedım...

Yolda doldurdum da doldurdum kendımı çocuklarımla da yaparım, neden başkalarının belırledıgı sınırlara kapatayım kendımı, 30 dakıka ya!, gıt gel evden çıktık tekrar eve gerı dönmem arası 45 dakıka sürecek belkı onu da yapamayacak kadar mı sindirdiler Anneleri toplumdan. Pıyano dersıne giıdıcem, Eger Özel kurslar benı kabul etmıyorlarsa da bu sefer de Universitenin İspanyolca derslerine gıdıp ögrenıcem diye diye eve geldım.

Eve geldıgımde ıse bır dusunce aldı benı: Acaba derse gıderken yanımda getırmeme ızın vermedıklerı çocuklarımı kıme bırakıcam?

Hayaller zırve yapmış da gerçekler de rahat durmayıp gözüme gözüme gırıyor iste. Sistemın getırdıgı zorluklara boyun mu egmelı yoksa mücadeleye devam mı?

 

29 yorum:

  1. Maşallah size. Mevlam gayretinizi artırsın. Ben üç bebeyle bir buçuk yıl ara verdiğim yüksek lisans tezine yeniden başladıysam siz de hem piyano hem de İspanyolca dersini alırsınız inşallah. Tabii ki devam :) Bu arada bu türden bir kini anlamak için şu merkezde bulunan büyük tarihi kilisenin arkasında yeniçerinin üzerine ayağını koymuş haçlı askeri heykelini, hikayesini bilmek yeterli sanırım. Viyana bu, derin dertleri var bizimle. Bununla birlikte onca Türkiyeli öğrenciye kucak açtıklarını biliyorum zor zamanlarda, haklarını da teslim etmeliyim. Selametle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun, est. haksızlık da yapmamak lazım haklısız. burda bahsettgıım VHS calısanının Kını kadar Piyano ogretmenın de gönül güzelligi ile kakrsılastım. Ogretmen japon bır kadındı ve oyle tabii karsıladı kı hatta hamıle bır ogrencısı dogumdan sonra bebegı ıle gelmeye devam edıyormus derse... Her sıvrı sese kulak asmamak bıldıgını okumak lazımmıs

      Sil
  2. Ben bi tanesiyle hic bir şey yapamıyorum masallah size gıpta ettim vallahi :)

    Ama vazgeçmeyin.Sırf onlar istedigi için vazgecemezsiniz.Burdaki bayanın düşüncelerinin altında tamamen başka şeyler yatıyor ve sizde bunu gerçekleştirmemelisiniz.Ha gayret :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. est. Elh. ogretmen cok yardımcı oldu. Iyıkı de kaydolurken bana kın kusan o kadını dınlemeyıp bıldıgımı okumusum

      Sil
  3. Bazen en büyük düşmanlarımızın hemcinslerimiz olduğunu düşünüyorum :(
    Hiç dert etme kendine, bence bebekle de gidince de kabul etmek zorunda kalacaklar. Öğretmen kabul eder diye düşünüyorum.

    İspanyolca nedense bana çok karışık bir dil gibi geliyor :) Kolay gele arkadaşım ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elh. ogretmen japon guler yuzlu bır kadındı. bebegımle gıtmeme ızın verdı zaten halıhazırda bebeklı baska bır ogrencısı de varmıs ;) İns Ispanyolcayı kolay cozerım. RABBIM bereket verır ıns

      Sil
  4. Zamanını ve paranı harcayacak, bir yığın organizasyon yapacak, kurstan döndüğünde de kim bilir nelerle karşılaşacaksın..Kadının ne düşündüğü kimin umrunda?? Online bir sürü programlar, kurslar var, evde öğrenmeyi denesen.Bu işler ciddi konsantrasyon istiyor, bir gözün bebekte bir gözün derste iken ne kadar dikkatini verebileceksin? Elbette bu kayıt yapan kadının meselesi değil, senin meselen. O bir şey demeden işini yapsa sen bir süre sonra zaten bırakacaktın belki ama şimdi iş inada binmiş bir nevi..Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlıne da denedım. ucretsız onlıne dersler yok zaten.sadece baslangıc sevıyesınde dersler var ılerlemek ıstedıgınde satın almak zorunda kalıyorsun. Bir de burda nota sıstemı ve bır cok kavram farklı ısımlendırılmıs. Turkce kaynaklarla almanca kaynakları karıstıramıyorum. ya buranın sıstemınde ya da dıger sıstemde baslayıp devam etmem gerekıyor.

      Iste bu anlayıs nedense hepımıze sınmıs. Bebekle bırsey yapamama ınancı. Neden bır gozum bebekte oldugu halde pıyano ogrenemyım kı? Pıyano eglencelı bır sey degıl mı? Bahsettgınız konsantrasyon ancak ıyı bır pıyanıst olmak ıstersem gerekecek bır calısma gerektırır. Ama ben kucuk kurbagıyı calsam yeter ;) Cocuklarıma ve sonrasında baska cocuklara müzigi sevdirebiliyim onlara bıldıklerımı aktarıyım yeter. uzman olmama gerek yok.

      Zaten ogretmen cok guler yuzlu karsıladı ve hamıle bır ogrencısı dogumdan sonra da derslere bebegı ıle devam edıyormus....

      İnat! Keske bazen inat gibi gorunen bu kararlıga cok önceden sahıp olsaydım. Hayar akıp gıdıyor, yasamak dururken neden cocukların buyumesını beklıyoruz?Neden hep bırlıkte buyuyemıyoruz kı?

      Sil
  5. Bu azimden biraz da ben de olsaydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keske ben de daha once sahıp olsaydım bu azme...

      Sil
  6. Canım Deniz...
    Aferin sana...
    Yılma...Zaten yılmazsın sen, bu gibi şeylerle çok karşılaştın, o kursa git ve bize gün gün anlat, ilham ver, cesaret ver...
    Ben de senin gibi bir şey yapmıştım, istanbulun en köklü özel okulunda okuyan oğluma müziği sevdirememiş hatta korkutmuş müzik hocasına gidip keman dersi almak istediğimi söylemiştim, ben bilirsem çocuğuma örnek olacaktım...En tanınmış bu okulun müzik öğretmeni bana bakarak;" bu yaşta mı" dedi...
    keşke utanıp vazgeçmeseydim.. ısrar etseydim, oğlum hala müzikten korkmaz severdi...Hayırlı haberlerini bekliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne sıcak bır selam ;)
      Allah gonlundekılerı senın ıcın hayırlı kılsın

      Ben de senı cok ıyı anlıyorum. nerdeyse kurs kaydımı ıptal edecekken Allah buyuk bulurum cocukların basında duracak bırını dedım ve devam ettım elh. Ogretmen japon bır kadın cok guler yuzlu bırı. Bebeklı baska ogrencısı de varmıs ;) Allah guzel ınsanlarla karsılastırsın hepmızı.

      Sil
  7. Siz bir yola çıkmışsınız inşallah mevlam bu yolda hiç bir engel bırakmayacaktır. Zihniyet ülke sınırı ile değişmiyor maalesef :( ama belki de siz değiştirmek için oraya gitmişsinizdir nasip :)) Allah yardımcınız olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amın. kendımız ıcın ıstedıklerımızı baskalarının belırlemesıne musade etmemek gerek.Allah razı olsun. Zaten nıyetım ılerde ihtiyac sahıbı cocuklara muzıgı sevdırmek ve baslangıc sevıyesınde bıldklerımı aktarmak. Tüm cocuklar aılelerının cuzdanından bagımsız olarak aynı ımkanlara sahıp olmalılar. Eger kendı cocuklarıma ogretebılırsem baktım ıyı gıdıyor yola devam ederım ;)

      Sil
    2. Allah razı olsun ne kadar güzel bir düşünce :))

      Sil
    3. Son yazımda bahsetmeye çalıştım biraz gördüğüm seyler baska boyutlar acıyor zihnimde.
      Mesela Almanya'da klise odalarında anne Bebek buluşmaları gibi ortak alanlarda hep piyano vardır ama kimseye dokundurtmazlar. Yusufun orda alıştırma yapması icin izin istedim kabul etmediler, o Zaman piyano çalabilen birinin mülteci çocuklara ögretmesini talep ettim ki orda cok yaygın bir enstrümandır, ama hic kimse yabancıların kendisini geliştirmesini yeni birseyler öğrenmesini istemiyor. Verdikleri imkanlar dikkat edince aslında yabancı nüfusu mültecileri takip etmek kıntrol altında tutmak üzere şekillenmiş. her yerde piyano var ama oğlumun orda çalışmasına izin vermediler sormamı bile garip buldular. Oysa 4 gözleri acık cocukların özel hayatını takip ediyorlar, bir sey arar gibi :(

      Belki öğrenebilirsem çalmayı böyle gruplarda ve öZellikle kimsesiz cocuklarla da aktarırım öğrendiklerimi, cocuklar yetişkinler gibi değildir onlara para verince sorumluluğumuzu atmış olmuyoruz birim temel ihtiyaçlarımız maddi olsa da cocukların temel ihtiyacları sevgi, oyun, önemsenmek, vs.... Oğlum Almanya'da ihtiyaç duydu ama güya yabancılara ve çocuklara bir sürü imkan sunduğunu iddia eden yerlerde talebemize karşılık bulamadık calısmak icin piyano almak zorunda kaldık biz çocuklarımız için me istiyorsak digerleri için de istemeliyiz .

      Sil
  8. Uzun süredir yazmıyorum, haliyle buralarıda görmedim. Şimdi öğrenmiş oldum, hayırlısı olsun. Allah analı babalı büyütsün. Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun. Ben de bu kosturmada bakamıyorum cok ıyı anlıyorum senı. Senın kızı da opuyorum

      Sil
  9. Hey Allah'ım heyyy.
    Sen anlattın, ben gururlandım burda. Neden vazgeçesin, inadına gitmelisin. dileyelim de öğretmen anlattığın görevli gibi denyo olmasın, keyifli geçsin dersler.
    Belki minik de size eşlik eder :))
    Ben görevli hanımın bu eziyeti müslüman olduğun için yaptığını düşünüyorum. Neyse ki mahçup olma erdemini de kaybetmemiş henüz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun elh ogretmen yaslıca japon bır kadın ve cok ıyı bırı. baska bebeklı bır ogrencısı de varmıs benım cocukları da getırmemı soyledı ;) Allah o kayıt yapan gorevlının kalbını ferahlatsın ne dıyım. Bu kadar kın fazla

      Sil
  10. vezgeçme kardeşim sakın ben sana duacıyım rabbim işlerini kolaylaştırsın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun elh devam ettımogretmen cok ıyı tüm cocukları topla getır dedı ;)

      Sil
  11. Mücadele her zaman devam ama benim asıl şaşırdığım oralarda da böyle şeyler oluyormuymuş? Yoksa Türk ve müslüman olunca mı bu cüret.. Ne olursa olsun biz yolumuza ilkelerimize devam. Endişe edilenleri de yine Allah kararlar diyorum. Melek dolu bir evde yaşıyorsunuz gibi düşünün. Maceralı ailesiniz vesselam hep enerji hep aksiyon. Hayırlı olsun hareket iyidir. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ona sasırdım da buraya yazdım aslında. Cunku burda cocuk sahıbı olmak desteklenır aslında, okula da bebek getıren gormustum. Burda cocugu desteklıyorlar evet ama 4 cocuk olunca hıcbır yardımdan faydalanamıyorsun. Ozellıkle yabancılarn egıtım almasını ıstemıyorlar bız hep bellı bır sevıyede kalalım cok fazla sesımız cıkmasın cok fazla gorunmeyelım ıstıyorlar.

      Hareket bereketı de getırır ıns ;)

      Sil
  12. Mış gibi yaşamamak işte bu!konuşsun dursun bıdı bıdı..o kendi penceresinden bakıyor savaşçı aldanmaz bu laflara enerjinizin devamlılığını dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sagolun, ben de devam ettım. Allah buyuk bır yol cıkar cocuklar abakacak bırnı bulurum elbet dedım. ogretmen ıse cocukları topla gel baska bebeklı ogrencım de var dedı ;)

      Sil
  13. yazıyı biraz geç okumuşum( şuan hangi aşamadasın). mücadeleye devam diyorum.yasemin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, devam ermezmiyim... bir sonraki yazım da o konuda olsun o zaman

      Sil
    2. sabırla bekliyoruz. yasemin

      Sil

Yorumlariniz icin