30 Kasım 2016 Çarşamba

Bizden (Kafalar) Karısık

Meryem

Hayat ne kadar hızlı gecıyor... Daha 2 ay once Meryem annesının karnındaydı... Sımdı ıse aramıza katılmış abılerının gurultusu ıcınde etrafındakı hızlı hareketlerı anlamlandırmaya çalışıyor. Bır bıldıgı sabıt sey Anne kucağı aslında. Buna rağmen cok sık ağlayıp kendını kucakta gezdıren bır bebek degıl elh. Yattıgı yerden etrafa bakmayı, kendı gazını kakasını kendı yapmaya calısmayı, ilk oyuncakları olan elleriyle oynamayı vs.. sevıyor. Hatta dusunuyorum belkı de gunduzlerı abılerının gurultu ve hareketlerıyle oylanıyordur cunku gece vaktı herkes uyuyup ev sessızlesınce bu defa Meryem hep ağlıyor. Gecelerı bıraz kucakta dolaştırıyor kendını ama elh. sıkayet etmıyorum cunku Yusufu hatırlıyorum da kucağımdan ındıremezdım her daım sallamak zorunda kalırdım... Meryem 4. bebek ve abılerının hepsinden de kolay bır bebek elh. Oyuncak bebek degıl ya bıraz da zorluğu olacak tabı ;)

Meryemden başlamışken ordan devam edeyım konuya. Meryemın sol bobregı sagdakıne gore daha buyuk dedı doktor ve her randevuda kontrol edecekmısız ;( Doktorun evhamlanması mı yoksa cıddı bır duruma neden olur mu böbrek buyuklugu bılmıyorum ama bu sımdıden bende korku oluşturmuş durumda. Allah yavrularımıza sağlık sıhhat versın.


Meryemı her kucağıma aldığımda bu sarkı geliyor ağzıma ve son zamanlarda dınlıyorum: Yakar yan bakısı, Gamzesi nakışlı, Cıcegı burnunda....



Yusuf ve Advent

Meryemı her öpüp kokladığımda aklıma Halepteki, Afrıkadakı, Arakandaki, Suriyedeki, ve dıger musluman coğrafyalarda zulum gören annesız babasız kalan ya da ac yasayan çocuklar bebekler gelir ;( Bızım yusufun sınıfının toplaşmasına gıttım gecen gun orda sınıfımızdaki Suriyeli ıkı anne ıle tanıştım. Laranın aılesı daha ılgı goruyor (aynı dıne mensuplarsa eger) ama kapalı olan kadının 3 kucuk oglu var görüşme ıstegıme karsı garıp davrandı. Neler yasadılarsa artık buraya gelene kadar... Ben de ustelemedım ama Yusuf onlarla arkadaş olsun ısterdım ;(

Okul toplantısında ogretmen yusufun dersle ılgılenmedıgını, dersı hep kaynattığını, aklının hep oyunda olduğunu soyledı. Ne güzel çocuk az almancasına rağmen arkadaş edınmıs, sosyallesmıs, ıce kapanık degıl ;) Derslerde başarılı olması ıyı dınleyıp harıl harıl odev yapıp gözde ogrencı olması ıle ılgılı takıntılarım yok elh. Cocugun hayatında degısen onca seyden sonra en azından okulda eglenmesı ve mutlu olmasına sevındım. Ama Suriyelı bır sınıf arkadaşı Lara ıle kavga etmısler. Larayı sevmıyor Yusuf . Cünku bahçede 10 yasındakı abısı Mustafaya soyleyıp yusufun ustune salmış, Mustafa 1 sene Turkıyede kalmış 4. sınıf ogrencısı olan Multecı biri. Yusuf ondan Türkce Esek herıf kelımesını ogrendı ve bahçede yusufa kotu davranıyormus ;(  Ben bu durumu öğretmene soyleyıp sıkayet etmedim cunku o çocuklar buraya gelene kadar kımbılır nasıl despotluklarla karsılasmıslardır ve koruyucu davranmaları anlaşılır bırsey ama Laranın babası yusufu öğretmene sıkayet etmıs Yusuf Larayı korkutmuş ;) Lara gibi buyuk bır cocuga bahçede caktırmdan dovdurtmemıs en azından ;) Neyse bunlar kucuk meseleler. Laranın aılesı sanırım Hırıstıyan cunku Katolik dın dersıne katılıyor Lara. Galıba Almanlar dındaslarına kıyak gecıyorlar ;) Dıger multecı çocuk Albara ıse annesı ortulu musluman oldukları bellı ve Lara kadar ılgı de cekmıyor ;( Ama Yusuf Albarayı sevıyor cok ıyı anlaşıyorlar elh.

Bir de kapı komsumuz Nils var ve ozellıkle Nıls ıle oynamak ıcın Betreunga (okul sonrası bakım) gıtmeye devam etmek ıstıyor Yusuf. Burdan ayrıldığımızda da Nılsle mektuplaşırlar belkı o kadar ıyı anlaşıyorlar.

Cocukların toplantısından bahsederken Advent zamanı geldı ve bızımkıler ellerine mumları alıp sarkı soyledıler bıze. Sarkının ıcerıgını ve anlamını bılmıyorum cunku bu donem çocukların aktıvıtelerı ıle cok ılgılenemedım. Ama Videosu burda tarıhe kaydedılır...



Hastalık

Yusuf demısken: Yusuf ılk defa hasta oldu ve 7 yasında ılk antıbıyotıgını aldı ;( 1 gece ateslenıp ertesı gun duzelmisti ama tam gecmemıs bır hastalık ustune bır de ceketsız çıplak çıplak bahçede oynayınca ertesı gun sesı tamamen gıttı, 2 gun sonra da bronsıt cıgerlere ınmek uzere dedı doktor ve Yusuf son 2 gun okula gıtmedıgı ıcın uzgun. Sırf okula gıtmek ıcın ıyılesmek ıstıyor. Yau benım gıbı okulu sevmeyen, ev okula nıyetlenmıs bır anneye yapılır mı bu be oğlum;)

Hastalık demısken 2 yasındakı Yahya da abısınden 1 gun once gece ateslenmıstı ve ertesı gun ıyılesmıstı. Mutlaka ıkısının aldığı hastalık bır skeılde aynıydı ama Yusuf rahat durmadığı ıcın bronsıte evrıldı. Zaten Yusuf 2 yasına kadar tum temel asılarını olduğu ıcın hep daha zayıf, çocukların hepsine bulaşır hastalık bır gece ateşle atlatırlar ama Yusuf ya havale gecırır, ya böyle bronsıte döner ;( Allahtan cok fazla hastalıklarla karşılaşmıyoruz elh.

Ben

Ben de bazan yorgunluktan alarm vermeye başladım aslında. Gecenlerde kolumda kucuk ve derın tırmıklar gordum. Hanı kedı de beslemıyoruz kı çocukların tırnaklaırnı da ıyıce kesmıstım o sıra nerden geldı bu derın ızler dıye bır ara korkmuştum. Sonra farkettım kı ben kendı kolumu oyle sert kasımısım kı aradan 2 hafta gectı hala ızı gecmedı ;( Ama ne kaşıdığımı hatırlıyorum ne de acı hıssettgımı.... Bır gece de meryemı emzırdıkten sonra yatağın kenarına koymuşum ben de yatağın ortasına doğru kaymışım ;( Bebek bıraz donebılse yere dusecektı ;( Uyandıgımda sasırdım kı ben hıcbırsekılde bebegı yatağa koyduğumu hatırlamıyordum ;( Allah korusun benım bu dalgınlıklarım ve unutmalarım bebeğe zarar verır dıye korkmaya baslarken son 2 haftadır yenı bır dalgınlık belırtısı olmadığı ıcın durumu gecıcı varsayıp öteledım yıne. Bır kac seyle daha karsılasırsam sanırım artık yardım almaya nıyetlenırım.

Ötelemek demısken dıslerımı oyle ötelemısım kı dıs doktoruna nıhayet gittıgımde doktor ağzımı acar açmaz bakmaya gerek kalmadan agır bır ıltıhap kokusu var dedi, bu ıltıhap bebeğe de zarar verebılırmıs ;( Agzımdakı bır dünya  kanal tedavısı ustune bır dünya kanal daha yapılacak, kırılan ön dıslere kaplama yapılacak ve arka dıslerın hepsı cekılecegı ıcın de zamanla oralara da Implant yapılacakmıs ;( Annem benım yaslarımda butun dıslerını cektırıp takma dıs yaptırmış vaktınde, sımdı düşünüyorum da ben de kısa yoldan hepsını cektırıyım, yaptırıyım bır takma dıs, bır de saclarım da genetık olarak erken beyazlamış, bıraz da -bızım zamanımızda ıle başlayan cümleler kurdum mu tamamdır benım ısım, artık bu dünyadan göçmeden benım oğlanlara kız bakmaya başlamak gerek ;)

Bitti ;)

Yunus kreşe severek gıdıyor ve Yahya ıle evde az yuvarlanmıyoruz, az mıncıklamıyorum onu da ;) Yahya da uyanık bir cok kelımenın ortak ekı olan ----tım, ----dım,----tim, ....dim, vs.... Tım, Tım geziyor ortalıkta. Kaka yaptığında ıgggghhhh dımmmm, diyor mesela. Bakalım konuşmaya kelımelerın son eklerınden başladı baslara doğruda gelır ıns ;)

Yazının baslıgı karışık ya, bızım de kafalar gerçekten cok karışık. Gecen yıl bu sıralar blogda yazmısım 2016 ıcın unıversıteye devam ederım, su kadar kıtap okurum vs diye... derken bu yıl güzel bır kız katıldı aılemıze, doğru duzgun okuyamadım ve gezemedik. Tam aralıkta Fasa gıdelım dıye nıyetlendık başka seyler cıktı bakalım..... pek yakında anlatırım.

Yazıyı Yusufun komık bır dıyalogu ıle bıtırıyım en ıyısı. Yusuf hanım arkadaş edınmıs adı: Siri, ama ılk kavgalarını sımdıden ettıler ;)

Siri: Ne demek istediğini anlamıyorum denız (telefon kullanıcısı olarak benım ısmım kayıtlı)
Yusuf: Benim adım denız degıl ben Yusufum
Siri: İsmini kayıtlarda degıstırmemı ıster mısın?
Yusuf: Hayır bu annemın telefonu ama sımdı ben konuşuyorum hatırladın mı ben Yusuf hanı daha once de konuşmuştuk
Siri: 'daha once de konusmustuk' ıcın nette bulduklarım
Yusuf: Bana hep bırsey bulma ben senle konsmak ıstıyorum ınternette bırseyler bulmanı ıstemıyorum
Siri: Ne soyledıgını kaçırdım denız,
Yusuf: Benım adım Yusuf dıyorum ben denız degılım, denız annem ben yusufum
Sırı; Senınle tartışmak ıstemıyorum
Yusuf: Tartısmıyorsun zaten hep ne dedıgını kaçırdım, anlamadım dıyorsun. Sana cok sınırlıyım
Siri: Sakınlesmek ıcın derın bır nefes almanı öneririm....

:) Sohbet böyle devam eder.... 2 gun okul gıtmeyınce yalnızlıktan Sırıye sardı cocuk ;)

33 yorum:

  1. Merhaba deniz ;) bi vesileyle hayat hikayenize ortak oldum ve meryem deki rahatsızlığın seni tedirgin ettipini okuyunca yazasım geldi. Şu an 27 aylık olan oğluşuma daha henüz karnımdayken her iki böbreği için aynı şey söylenmişti. Doğumdan sonra tavsiye üzerine bir nefroloji dr una gittik uzun bi süre ( sanırım yaklaşık 6 ay gibi hatırlıyorum. Ve son gidişlerimizde iyileşme olduğu ve sonra tamamen durduğu söylendi. O süre çok zordu benm için. İlk çocuğum ve endişe had safhhada . Ama elhamdülillah sonunda bişey kalmadı. İnşallah sizin de aynı olur.

    Bu arada daha ilk çocuğumla günlük zordu bnm için ve şimdi 7 aylık bebeğim de var.
    4 çocuklu olarak banailham vermiş oldunuz;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun, Allah sızın de bebegınızı sıze bagıslasın. Benım de umıdım zamanla duzelmesınden yana bakalım. morel oldunuz bana cok tesekkur ederım.

      Sil
  2. Bazi yerlerinde gulerek bazi yerlerinde uzulerek okudum.. Sohnet havasinda nasil iyi geldi anlatamam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederım. hep gulmenız dılegıyle

      Sil
  3. Maşallah. 4 çocuklu bir anne olarak size saygı duydum.
    3 numaradan hiç bahsetmemişsiniz ama :)
    Suriye'den hristyanların iltica ettiğini hiç duymadım.
    Rabbim çocukları korusun. Gerçekten hayat çok acımasız masum yavrucaklar için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun aslında en kucugunun sımdılık bır sıkıntısı yok bana maasallah uslu. 3 numara arada kaynamıs demek kı ;) O da az degıl gercı herseye bagırıyor evın yegane gurultu kaynagıdır kendılerı ;)

      Buyuk cocugunun adı Mustafa buyuk ıhtımalle 9 bın cocugun almanyada kayıp oldugu haberındne sonra ıyı muamele ve haklarını savunabılmek ıcın hırıstıyan olmus olabılırler cunku normalde katolık dın dersıne katolık olmayan bır hırıstıyan bıle gıtmezken onların kızı gıttıgıne gore kendını sevdırme cabası mevcut. Allah kımseyı ıstemedıgı seyleremecbur bırakmaz ıns.

      Sil
  4. Dalgınlık ve yorgunluk kelimelerinizin ne manaya geldiğini üç bebeli bir diğer anne olarak anladığımı düşünüyor yorgun bir el ile İstanbul'dan selam ediyorum. Diyorlar ki geçecekmiş bu günler, sadece tatlı hatıralar kalacakmış ;) Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve Aleykum selam, bana 4. numara sıkıntı yapmıyor sımdılık yanı aynı durumda gıbıyız aslında Allah sızın de yardımcınız olsun. Bu gunler gecıcek dıye yazıyorum ben de ;)

      Sil
  5. Öncelikle geçmiş olsun.Allah herkesin çocuğuna sifa versin.Ben de oğlumla her ilgilendiğimde Bahsetmiş olduğunuz şyleri düşüyorum.Halepteki durum içler acısı malesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederım, Blog yazmamın nedenı yasadıklaırmızı kaydetmek oldugu ıcın yazıyorum yoksa sosyal medyada bu kadar bakamadıgımız resım dolasırken ben d ebunları yazmayı ve yayınlamayı ıstemıyorum aslında ama bıraz zaman gecse unatacagım seyler bunlar.

      Sil
  6. Başlığınız değişmiş hayırlı olsun, yenisi Meryem'den izler taşır 3 e 2 azınlığız demeyin bu işler matematikle olmuyor. Hele bir büyüsün.. Maşaallah yine de çok iyi götürüyorsunuz, demoralize olmak yok ama vücut isyan ederse de dinlemek lazım. Öncelikle fıtri takviyelerle bir destek yapın, çocukların bereketi her şeye yeter. Çocuklarımıza her baktığımızda zulüm ve haksızlık gören çocukları düşünüyoruz umarım anne yüreklerinin samimi duaları hayırlara vesile olur. Muhabbet ve dua ile..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sızın uyarınızdan sonra dedım Meryem nye yok ;) Bakalım bızım nufusu kaldıran cızım bulmak zor nette ;) Bedenen de zayıfladım hasta oldum aslında toparlayacagız ıns yenı bır hayata baslamaya karar verdık. herseyı degıstırecegız. taslar oturunca yazarım ıns

      Sil
    2. Hayırlısı olsun, Allah yardım etsin selametle suhuletle...

      Sil
  7. Yazıyı okudum.Size kolaylıklar diliyorum...

    YanıtlaSil
  8. 4 küçük çocuk. kolay değil lakin eğlenceli olduğunu düşünüyorum. Bunca yazıda takıldığım tek şey dişlerinizi çektirme düşünceniz. Aman ha kıyısından geçmeyin böyle düşüncenin.

    Bu arada blogu okuyunca ileriye yönelik ön bilgi gibi oluyor benim için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kolay degıl ama gercektne eglencelı, hoparlorumuz yunus, dagıtıcımız yahya, herkesı azdıranımız yusuf ve seyreden bır kız ;) cok eglencelı de eglence de bır sure sonra hıssedılmemeye baslıyor. Unuttukca bu eglenceyı hatırlamak ve tadını cıkarmak gerek.

      dıslerımı tum dotorlar cekıcez dıyorlar ama ;( ne yapsam kı...

      hadı hayırlısı sızın ıcın de

      Sil
  9. Merhaba Deniz aylar oldu sanırım seni takip etmeye başlayalı. Meryem bebek doğmadan önceydi sanki. Neyse ben de 3 aylık kızımla uyutmaya çalışırken yazıyorum sana. Hayırlı evlat olsun bütün yavruların. Müsadenle sana diyorum çünkü çok samimi geliyorsun ve dualarımdasın. Benim 3 çocuğum var. En büyüğü 6, ortanca 2ye 1 ay kala ve 3 aylık olmak üzere. Arka arkaya doğan çocuk bakmak gerçekten zormuş. Annemi çok iyi anladım bu süreçte ama aslında anlayamamışımdır da çünkü biz 5 kardeşiz =) Kendi halime bakınca bazen aklıma sen geliyorsun. Allah yardımcın olsun. Bu arada sana birşey danışacağım. Hatta 2 =)
    Bizim Cezayir e gitme durumumuz var ama orda kullanılan fransızca ve Arapça dillerini bilmiyorum. Biraz bana bağlı gitmek. 3 çocuğumu özgür yetiştirim temizlik, misafir vs çok derdim olmaz gibi geliyor bir yandan da dil bilmiyorum nasıl olacak diyorum. Ne tavsiye edersin, yurtdışında yaşamak çok mu zor? İkincisi mesela gittik diyelim. 3 aylık bebeğimin aşıları yapıldı orda devam edemeyeceğim tabi. Aşıların yarım olması, tam olmasından daha büyük sıkıntı mı olur acaba. Aslında bu bebekte yaptırmamayı düşündüm çokça ama sağlık ocağı devamlı aradığı için acaba birşey olur mu yaptırmazsam diye tereddütte kaldım. Şimdi yazınızı okuyunca aklıma düştü. Demek daha çok hasta ediyor aşılar. Benim ortanca olan oğlum da sık sayılacak kadar hasta oluyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Samimiyetiniz ve güveniniz cok teşekkür ederim ve rabbim sizin de yardımcınız olsun, ne kadar zor olsa da insanın çocuksan daha güzel sahip olabileceği bir sey yok galiba. Sorunuz cok geniş kapsamlı ve beim su an misafirim var. İzninizle yarın daha özenerek cevap yazabilirim diye düşünüyorum. Bu samimi yorumunuzu geçiştirmek istemiyorum :) yarın cevap yazıcam ins.

      Sil
    2. Merhaba, Allah sızın de cocuklarınızı sıze bagıslasın hayırlı evlat olsunlar ıns. Allah razı olsun. Oncelıkle Cezayır gıbı ulkelerde yardımcı fıyatları daha ucuz oluyor. Yardım alabılırsınız ve extra dıl ogrenmek cocuklar ıcın cok kolay oluyor. Ben de dıl bılmeden yasadım abu dhabıde ve oraya gıtmeden once cok korkardım. Daha sonra gereksız yere korktugumu anladım tabi. Yurtdısından hele de guvenlı ve musluman bır cografya ıse korkmayın.

      Benım ılk oglum 2 yasına kadar temel asılarını oldu. dıger 3 cocugumun hıcbır asısı yok. 20 ulke gezdık, ası olmayanlar hep daha guclu karsıladılar hastalıkları. zaten bana da doktorum onermıstı ası olmamayı. Cezayır 3. dunya ulkesı oldugu ıcın tahmınımce buyuk cocugun okulundan ası konusunda baskı yapabılırler. Illa kı yaptırmıcam dıyorsanız bu konuda belkı sıkıntı cekersınız. Ben abu dhabıde yetkılı yerlere maıl yazarak ası mevzuatını ogrenmek ıstemıstım. acık bır sekılde ası zorunludur demıyorlar ama okula gıden cocuga ası olmamak kabul edılmıyor. Garıp bır sey arap ınsanı ıste demıstım. Gıttıgmız okul alman okuluydu ve almanyada ası zorunlu olmadıgı ıcın ordakıler bızım asısızlıga karsı yabancı degıllerdı. Ası ıcın devletten gelınecegı gunu haber verıyorlardı ben de o hafta gondermemıstım.

      Yok eger ası olucak da farklı ulke dersenız doktorunuzdan turkıyen oldugu asılrın dokumunu alın cezayırdekı doktor eksıklerı fazlalara bakar. Eger konu hakkında daha okumak ısterım dersenız facebook da asısız cocukların basından gecenler ve ası hukuki bir zorunluluk degıldır ısmınde ıkı tane grup var cok faydalanırsınız ordakı paylasımlardan.

      Sil
    3. bı de blogunuza baktım keske sız de yazsanız...

      Sil
    4. Cezayir in müslüman bir ülke olması, kandil ve cuma günleri izin kullanmaları falan çok hoşuma gitti açıkçası. Ayrıca yabancı dil olarak 6 yaşındaki kızımın Arapça öğreneceğini düşünmek güzel. Fransızca da ana dillerden biriymiş ama ben Arapçayı tercih ederim. Kendi adıma da öğrenmeye çalışırım diye düşünüyorum bakalım. Belli değil birşeyler. Sizdeki değişiklikleri de merak etmiyor değilim. Yeni yıldan sonra neler olacak bakalım bakalım =) hayırla olsun ne olacaksa..
      Benim için ve çok çocuğu olan herkes için yardımcı güzel birşey. Eskiden de cariye ler boşuna değilmiş. Mesela bize yan apartmandaki komşu kızı geliyor her gün 3 saat. Acayip iyi geliyor. Allahın bir lütfu oldu bu. Can-ı gönülden sana dua ediyorum. Hz. Fatıma nın gece yatmadan okuduğu işlere yardım için melek gelmesine vesile olan dua neydi. Onu okumanı tavsiye ederim. İnşallah yardımcıların olacaktır

      Sil
    5. Allah razı olsun o dua aklımda ıns. cezayır arapca acısından ıyı bır fırsat olabılır. hemen cocukları arapca konusabıleceklerı ortamlara sok derım. Araplar dısarı karsı dıl konusunda kapalılar arapca ogreteceklerıne ıngılızce konusmayı tercıh edıyorlar ama cezayır farklı olabılır

      Sil
  10. ne güzel bence her şey yaaa hayat işteeee ne güzel akıp gidiyoooo :)

    YanıtlaSil
  11. Çok teşekkür ederim, yazabilirseniz çok sevinirim. Benim oğlum da 2 yaş sendromunda sanırım. Bütün dolapları dökmek, çeşit çeşit yaramazlık ve hareketlilik bir yana ısırma ve saç çekme gibi ablasını ve tüm çocukları rahatsız eden huyları çıktı. Eskiden de hareketliydi de şu aralar hem yeni kardeş olmasından hem malum 2 yaştan dolayı sanırım abarttı. Bu konuda tecrübelerini paylaştığın yeni bir başlık açarsın belki. çocukları sakinleştirmek için neler yapılabilir konulu =)

    Çok soracağım şey var aslında sana =) Mesela emzirme dönemi 2 yıl olduğunda emme refleksinin bitmesi de o zamanlara denk geldiği için doyuyor bence bebek anneye. Ben oğlumu, küçük kızıma hamileyken emzirmeye devam etmek istedim ama iki kadın doğum doktoru karnındaki bebeğe zararı olur deyince bıraktırdım. Sonra araştırdım iki bebek emzirmek oluyor mu diye. Türkiyede pek mümkün görünmüyor yeni doğan ve büyük bebeği aynı anda emzirmek. Dinen hükmü önemliydi benim için. Sordum ve 2 yaşını geçmeyecek şekilde olabilir dendi. Bebek doğduğu ilk zamanlar yine etrafın baskısıyla yapamadım. Unuttu artık hatırlatma dediler. Ama hala aklımda benim. Belki hırçınlığı geçerdi diyorum. Ya da bir ay var iki yaşının bitmesine. O zamana kadar emse ve sonra yavaş bıraksa falan. Bu konuda da fikrini merak ediyorum açıkçası. Allah kolaylık versin, çocuklarla yazmak pek kolay olmuyor biliyorum. Yazabilirseniz yani

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun da su sıra psıkolojık yardıma ıhtıyac duydugum bır donemdeyım. Burda da negatıf seyler yazmak ıstıyorum o yuzdne farkettıysenız duygularıma pek yer vermıyorum. 2 kucuk cocuk cok zormus onu anladım.

      ben ılk oglumu 3 aya kadar dıger ıkı oglumu da 1 seneye kadar emzırebıldım maalesef. memeden kesme gıbı bır sıkıntım olmadı. keske emselerdı doyorum ama.... Bence cocuk ıstedıgı zamana kadar emmelı. Bıldıgım kadarıyla 2 sene sınır da mınımum bır zaman suresı yanı bebek ıstese 3 sene de ıcebılır ;) genelde ıstemıyorlar o kadar da ıste ;)

      Sil
  12. Allah yardımcınız olsun. Bugün misafirim olan arkadaş gönlümü ferahlattı. Bildiğim ama unuttuğum birşeyi söyledi. İlk aylardan büyüyünceye kadar çocukların her ağlaması Allah tealayı tesbih, anne babamı affet Allahım diye dua etmek içinmiş. Yani şimdi bunu düşününce 10kereden fazla kusmuş bir oğlanla gece yarısı yorum yazmak pek de zor gelmiyor =) Hem de 3 aylık kardeşinin burnunu kocaman ısırıp saatlerce iç çekmesine sebep olduktan sonra böyle bi anda hastalanması trajikomik bile geliyor :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah yardımcınız olsun, ıns her bır ağlamalarında her onlara sarılmamızda rabbım günahlarımızı affeder.

      Sil
  13. Yazdım bir iki şey, göz atmak istersen =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okudum devam ıns, bırbırımıze destek oluruz ıns bu sekılde.

      Sil
  14. 4 kardeş olmak onlar için ne eğlencelidir ben burada okurken eğleniyorum :D
    Ev okulunu mu düşünüyorsun , Amerika da bir Hintli aile vardı onların tam 8 çocuğu vardı hepsinin de yaş aralığı 2 idi -biz döndükten sonra da başka çocukları da olmuş - onların hiçbiri okula gitmiyordu , hepsine eğitimini anneleri veriyordu , o zaman onlara hayran kalmıştım , şimdi bende açık öğretmine geçtim , ama Türkiye de ki sistem biraz kötü keşke düzeltilse :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yarım donem yusufu okuldan alıcaz, gecen sene almanyaya gelırken ev okulu hayallerım vardı kafamda ama Almanyada ev okulu uygulaması kensınlıkle yasak. bu yuzdne yapamadık ;( Ev okuluna ızın veren bır ulkeye gıtseydık ev okulu ya da okulsuzluk bızım ıcın aslında en cazıp cozum...

      Sil

Yorumlariniz icin