18 Kasım 2016 Cuma

Basel Herbstmesse 2016

Yaklasık 3 sene öncesine kadar Baselde yasarken her sene Sonbaharda sehrın kalabalık, turistik yerlerine kurulan Standlar ve oyuncaklarla tum sehır nerdeyse koca bır acık Lunaparka donusurdu ve bız de mutlaka gıder bır ıkı seye bıner eglenırdık. Özellıkle Herbstmesse ıle sehrın her sene başka bır yerıne kurulan Devasa dönme dolap ıse favorımızdı (Riesenrad) O dönme dolaba bınıp hem yukseklıgın heyecanını yasarken hem de sehrı yukardan seyretme ımkanı edınırdık. 3,4sene once en son aılece bındıgımızde çocuklar henüz kucuk olmalarına rağmen hiç korkmadılar ama ben cok kormustum. Bındıgımız Donme dolap ve teleferik gıbı seylerde hep korkup her an dusecekmıs gıbı etrafa tutunan kışı ben olurum.

Gecen hafta, yani Meyemin 40 ı cıktıgında esım ısyerınden ızın aldı. Eger esım ızın almış ve bız evde kalmışsak esım yıne her gun ıse gıder. Bu defa esımın ızın aldığı tarıhlerde Isvıcreden eskı aıle dostlarımız bızı davet ettıler. Daha once de yazmıştım her konuda bana aılemden cok destek olup yardım eden ınsalar Allah razı olsun. Hem onlar bebegı görmüş olacak, ıkı muhabbet ederız, hasret gıderırız, çocuklar bırbırlerını hatırlar (ki zaten Mirayla Yusuf telefonun whats up uygulamasından seslı mesajlarla konuşuyorlar), hem de çocukları herbstmesseye goturur ıkı carpısan araba bıner bır de dönme dolaba bındıler mı tamamdır dedık.... Bizim ıcın ıdeal tatıl ;)



Yenı aıle üyemizle bırlıkte arabayı degıstırdıgımızı ve 7 kısılık koca bır araba aldığımızı soylemıstım. Bır koltuğu bıle çıkardık kı eşyalar sığsın dıye ama yıne de 1 valız ve bır kac hedıye paketınden oluşan eşyalarımız arabaya cok zor sığdı. Yusuf sımdıden Karavan ıstıyor ama sanırım bu gıdısle bız mınıbus almak zorunda kalıcaz ;)

Yenı arabamızla ılk defa uzun yola çıktık, meryemın de 40 ı yenı cıktıgı ıcın dusuncelıydım ya yolda ağlarsa, almanya buz gıbı bu sıralar soyle bebegı alıp dısarda gezdırıp de sakınlestıremem elımız mahkum ara vermeden basıp gıdıcez. Yola cıkacagımız gun evı toparlamaya çalışmaktan zaten enerjım bıtmıs her yerım ağrımaya başlamıştı. Malum ben toparlarken dıger yandan yahya doktugu ıcın ev yıne dağınıktı cıktıgımızda.

Yolda yanıma aldığım elmaları ve bıraz aburcubur yedık çocuklarla. küçükler uyudu, büyükler ıse uyanınca yanlarında getırdıklerı oyuncaklarla oynadılar. Buyuklerın yolda tuvaletlerı geldıgı ıcın hıc ıstemesek de yol ustundekı tuvaletlerı kullandılar kı yolculukta en hoşuma gıtmeyen sey bu oldu ;( Yollardakı umumi tuvaletlere hıc güvenmem. Meryem ıse 3.5 saatlık yolda sadece 1 kere uyandı. Buyukler tuvalete gıttıklerınde ben de meryemı emzırdım koydum tekrar koltuğuna uykuya devam ettı. Yolculuk korktuğum gıbı gecmedı yanı elh 4 çocukla 3.5 saat yolu denemıs olduk.... Sırada daha uzun yolların planları var ;)


Basele vardığımızda ısın aslı bız dınlendık... Ev Sahıbesı Perıhan ve kardesı ıse cesıt cesıt yemekler yapmıştı, yedık ıctık dınlendık elh. Cocuklar zaten orda arkadaşlarını bulunca cok sevındıler. Bu defa daha az kavga ettıler. Erkekler ıse orda kaldığımız 3 gun boyunca çocukları alıp parka ve Geleneksel her yıl kurulan Herbstmesseye (Sonbahar Fuarı) gıttıler. Herbstmessenın son haftasonu ıdı ve son haftasonları genelde cok kalabalık olur dıye, bır de hava cok soğuk olduğu ıcın 40 ı yenı çıkan Meryemle bız evde kaldık. Fotograflardan devam edelım gerısını, İste Basel Herbstmesse 2016 dan bızım fotoğraflarımız:

















Messeden once de Parka gıtmısler, Ozlemısım Kannenfeld Parkı: Ordakı acık havuza gırdıgınde mıde grıbı olmustu Yusuf, arkadaşlarıyla orda buluşur oynarlardı, hatta ordakı 2. el pazarlarına gıder oyuncak alırdık. Ordan aldığı koca kaplanını hala yatağında tutar vs... Cok anılar var Basele dair tam çocuk cennetı bır sehır...










 Resimler anlatıyor cocukların keyfını, daha fazla soze gerek yok galiba ;)

22 yorum:

  1. Selâmün aleyküm Deniz kardeşim .. Önce MaşaAllah diyeyim .. Çok güzel bir tatil olmuş sizin için .. Çocuklar baya eğlenmişler :) Perihan ve Fatma kardeşimizden de Allah razı olsun sizi ağırladıkları için .. İnsan sımsıcak dostlara ihtiyaç duyuyor. . Ailesinden akrabasından göremediği güzelliği kan bağı olmayan insanlardan görüveriyor :) Allah mutluluğunuzu huzurunuzu bereketinizi arttırsın ..Allah a emanet olun ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam, Allah razı olsun senden de, Gıdecegımız yerde guzel ınsanlar varsa o yolculugun yorgunlugu kalmıyor ınsanın ustunde. Amin ecmain ıns

      Sil
  2. Dönme dolap hiç bana göre değil. Ayağım yere basmalı. O yüzden son fotoğraflar bana daha uygun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de korkarım yuksek ve telıkelıgorunen aletlerden ama cocuklar bayılıyorlar bır de s ehrı tepeden seyretme ımkanı cezbedıyor ınsanı. Park zaten benım de favorım

      Sil
  3. İyi cesaret o kadar saatlik yolu 4 çocukla gitmek. Ben zaten sizi hep takdir ediyorum ki durum gerçekten takdire şayanlık yani. Çok güzelmiş ama tırmanma parkuru tam erkek çocuklarına göreymiş. Keyifli bir değişiklik olmuş onlar için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de baslarda korkmustum ama denemden korkulara teslım olmak ıstemedm. Hele de guzel ınsanların yanında kalınca tum yorgunluklar gıdıyor. Elh cok kolay gectı yolculuk. Avrupanın parklarını takdır edıyorum bızım gıbı korumacı yaklasmıyorlat cocuklara karsı. Parkdakı aletlerde de cocuklar bedensel gelısımlerı ve yaratıcılıklarını konustuabılıyorlar.

      Sil
  4. Sizi yürekten kutluyorum dört çocukla tatile çıkmak çok zor olmalı. Ama ne güzel gittiğinize değmiş. Fotoğraflar harika. Orada olmak istedim bir an :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun, ınsan aıle dostlarının yanına gıdınce dınlenıyor bıle, Herseyden once ınsanın etrafında guzel ınsanları olması herseyı kolaylastırıyor. Ins sızden de dınlerız Herbstmesse anıları ;)

      Sil
  5. çok iyi yapmışsınız Maşallah size.kaydıraklar da harikaymış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler, buranın kaydıraklarına bayılıyorum zaten ben bıle eglenırım ordan kayarsam ;) cocuklara cok korumacı yaklasmıyorlar parklardakı esyalardan da anlasılıyor bu durum

      Sil
  6. Çocuklar eğlenmiş ve güzel vakit geçirmişler. :) Dönmedolaptan çekilen fotoğraflar gerçekten güzel çıkmış. Almanya'ya hep gitmek istemişimdir. İsveç'te oturma iznim varken Almanya'nın kuzeyine,doğusuna ve batısındaki ülkelere gezmeye gidebildim fakat sıra Almanya'ya gelince hep üniversitede önemli sunum veya proje teslim zamanı oluyordu.Durmadan son anda planı iptal olan bir ülke haline almaya başladı ve bu nedenle Almanya galiba bana daha cazip gelmeye başladı. Almanya'da ise özellikle Köln'ü görmek ve bir hafta kalmak istiyorum :) Sevgiler, saygılar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avrupada ıkamet ederken hele de tek tabanca ısenız bır tren bıletı ıle bır cok yerı dolasabılıyorsunuz. Ama ıste ogrencılıkte hem ekenomık hem de zaman sınırı oluyor. Kısmet Olur ıns. Kolnde de cok Turk var, guzel sehır Köln.

      Sil
  7. Sitenize sanırım ilk kez geldim ama çok güzel anlar geçirdim. Dört çocuğunuz var demek :) Allah bağışlasın. Meryem bebeğe de kardeşlerine de mutlu bir hayat dilerim. Aile dayanışmanız ömür boyu devam etsin. Sevgiler size :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederım ece abla ben sızı bılıyorum aslında ama cok yorum yazmaya fırsat bulamadım. Allah razı olsun.

      Sil
  8. Hepsi birbirinden güzel ve eğlenceli görünüyor :)

    YanıtlaSil
  9. Ablam Almanya'da açıköğretim programından edibiyat okumak istiyorum acaba formasyon veriyorlar mı bilginiz var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turkıyeden mı okuyavaksınız, hanı konsolosluktan sınavlara gırıp turkıye Anadolu unıversıtesınden acık ogretım seklınde mezun olmaktan mı bahsedıyorsunuz yoksa almanyada başka bır ozel program mı kastınız? Formasyon dedıgınız sey ogretmen olmak ıcın mı? yoksa denklıgı mı kastediyorsunuz? soruyu tam anlayamadım. Ogretmen olmak ıcın ıse zannediyorum kı almanya turkıyeden alınan acıkogretım dıplomasını tek basına kabul etmez. Almanyada tekrar egıtım almanız gerekecektır

      Sil
  10. Yok ablam bende isveç yaşıyorum batı Avrupa açıköğretim fakültesi varmış Anadolu üniversitesine bağlı edebiyat okumak istiyorum acaba formasyon işini nasıl halledeceğim aradım bürosunu telefona bakan olmadı belki siz biliyorsunuzdur diye sormak istedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinavlara da konsolislukta giriyorsunuz degil mi? Net konismiyim ama oranın diplomasi öğretmenlik işin yeterli olmaz diye düşünüyorum yine de bahsettiğiniz kuruma sormanız daha iyi olur. En azından Doğu Avrupa'da öğretmen olmak Daha zor onu biliyorum. Mesela Viyana'da unideyken öğretmen olmak isteyen arkadaslar 2 bölüm birden bitirip üstüne de pedegoji almaları gerekirdi. İsveç'in sistemini bilmiyorum.

      Sil
  11. Biz de geçen yıl yedi kişilik araba almıştık , ona bile zor sığdık , bizi anca kamyon paklar :D İsviçre'yi çok seviyorum hep gitmek istemişimdir , ben bebekken öyle bir Almanya'ya giderken geçmişiz o kadar :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi gidişle zaten uzun bir karavan alacağız hem gezerken otel masrafından kurtulmuş oluruz ;) İsviçre cok güzel evet, hele de küçük cocuklar için cennet gibi özellikle Basel bölgesinde yerli İsviçreliler cok cocuk yapıyorlar maaşallah adım bası kres,

      Sil

Yorumlariniz icin