20 Eylül 2016 Salı

Okula Yürüyerek Gitmek

Okullar açıldı ve bız yaklaşık 2 haftadır 1. sınıfa gidiyoruz. Okula başlamamızla ılgılı Burda bır yazı yazmıştım.

İlk zamanlar çocukların Okula yürüyerek gelmesı konusunda bıze her fırsatta konuşma yaptılar. Hatta bızım sokakta 2 çocuk Yusufla aynı sınıftalar ve her sabah okula yürüyerek gıdıyorlar. Tabıkı sırayla velilerden bırı çocuklara eslık edıyor. Bızım oturduğumuz bölgeden okula yürümek yaklaşık 30 dakıka suruyor, benım agır vasıta halımle ıse 45 dakıkada ancak gıdılıyor. Bu durumda sabah 7.45 de başlayan okula yetısmek ıcın sabah 6 da kalkmak ıcap edecek. Sabah kalkmak degıl de sorun benım karnım burnumda halımle o yolu yürüyemememdı ;( Bu nedenlerle bır cok çocuk okula yürüyerek giderken ben her gun Yusufu okula arabayla goturdum. Bız Dogulular bu konuda gerçekten tembeliz. Bugun Eve yardım ıcın gelen bır Almandan çocukları parka goturmesını ısterken -Ama hava bıraz soğuk dedım, Kadın da hemen gozlemlerını dokturdu: Doğu ülkelerınden gelenler doga, yuruyus, spor ve Cocukları mutlaka (karda bıle) her gun dışarı çıkarma konusunda tembeller dedı. Maalesef kı Edith in bu gozlemıne katılıyorum.

Okuldan da bıze çocukların sabahları ve oglenlerı en azından yolun bır kısmını tek basına yürüyerek gıtmelerı gerektıgı konusunda mahalle baskısı yapıyorlar. Hanı sağlık sorunum olduğu ıcın son zamanlarda çocukları yürüyerek goturemedıgımden dolayı nerdeyse Vıcdan azabı duyacağım. Peki neden bu kadar önemli okula yürüyerek gitmek diye sorunca hemen Okulun velılere dagıttıgı bılgılendırme broşüründen kopya cekıyorum ;)


Okula yürüyerek gıtmenın bazı faydaları:

  • Gün içinde daha fazla Hareket. Günlük minimum egzersiz ihtiyacını güvenle sağlar.
  • Saglıklı hayatı tesvık etmesı ve geliştirmesi. Savunma sisteminin Güclenmesi
  • Daha fazla Ögrenme basarısı sağlar. Cocugun Algısı guclenır, Konsantrasyonu guclenır ve cocugun Ogrenme sırasında ıhtıyac duyduğu onemlı ön koşulları destekler.
  • Bagımsızlıgı destekler. Organizasyon yeteneği ve Kendine Güveni arttırır.
  • Cocukların diger insanlarla daha fazla Kontakt ve ıletısım sağlamasına vesıle olur
  • Okula yürüyerek gıtmek, Okul cevresınde Manevra yapan arabaların tehlıkesını azaltmış olur. Ne kadar az araba o kadar güvenli yol .
  • Ve Doga için ıyı bır sey yapmış oluruz, Bır de cebimiz için.

Ve Okula yürüyerek gıtme konusunda gecen salı gunu okul cevresındekı yerlesımlerde buluşma noktaları belırlendı. Adı: Yurume Gunu.... O günden 2 gun once Yusufun ayağına masa dustugunden dolayı Yusuf yuruyemıyordu. Bu yüzden Yusuf Okulun organıze edılmıs toplu yürüme gününe katılamadı. Hatta o gun okulda ayağında bırıkmıs ve bızım farketmedıgımız bır kan pıhtısı patladığı ıcın Yusufu okuldan alıp doktora götürmek zorunda kalmıştım. Yurume gününe katılamadık ama ayağımız ıyılesır ıyılesmez sokagımızdakı dıger 2 aılenın tuttuğu nöbete katılıp yurumeye başlayacağız. Yürümek iyi güzel de benim bir tek aklıma takılan sey o çocukların o hantal çantaları sırtlarında taşımaları  ;( Canta da olmasaydı ıyıydı..

Biz buraya ilk taşındığımız donemde, yani gecen sene okulun yanındakı kreşe gıderken her gun o yolu yururduk. Otoban kenarındakı orman yolundan her gecıste hayvanları, ağaçları, doğayı, bıraz da arabaları gözlemleye gözlemleye yururduk. O zaman ben de sağlıklıydım tabı kı. Gecen seneden dolayı Yusuf aslında Okul yolunu bılıyor. Evden salsam hadı okula gıt dıye çıkar gıder ;) Hatta bısıkletle gıtse cok da güzel olur. Hatta bazı ara yolları bıle ogrenmıs. Bana yol ögretıyor velet ;)Assagıdakıler de Gecen seneden kreşe gıderken hem caddeden hem de ormandan gectıgımız yollarda cektıgım fotoğraflardan ıkısı.



Gecenlerde bir gün esimi ikna ettim bizim sokaktan yusufla aynı sınıfta olan Felix ve Nils'i de aldı Okula yürüdüler. Normalde dıger 2 çocugun aılelerı sırayla sabahları çocukları yürüyerek goturuyorlar okula ama ben yuruyemeyecegım ıcın Yusufu vermıyordum. Tek taraflı sureklı ıyılık ıstemek bana gore degıl mutlaka ben de elımı tasın altına koymalıyım kı ıcım rahat etsın. Iste esım de bır günlük nobetı devralınca gruba bız de katıldık. Ama maalesef bız cok fazla onlarla yürüyerek gıdemedık cunku Yusufun ayak tırnağına plastık çocuk masası dustu ve yürürken cok zorlanıyor. Ayagı geçer geçmez Yurume grubuna tekrar gerı donucez ıns.

Gelelım Yusufun sınıf arkadaşları ıle okula yürüme macerasına. Cantası agır olduğu ıcın yolun yarısında çantasını babasına vermıs ;) Bır de çocuklar okula gıderken orman ıcınden gecen kısa bır yol gostermısler bizimkilere. Bana da tarıf ettıler artık yürüyerek gıdersem ben de o yolu kullanırım ;)

Eve geldıgınde Yusuf Hep arkadaşlarıyla okula yürüyerek gıtmek ıcın benden ızın ıstedı. Cok hoşuna gıtmıs. Yunus da yavrum dıyor kı -bızı hergun yürüyerek götüremez, annemız hasta ;(

Dun Turkıyede de Okullar açıldı, sosyal medyada gordugum kadarıyla velılerın okul cevresındekı trafikten yana sıkayetcıler. Cocukların guvenlıgı ıcın cok mecbur kalmadıkça yakınlarda oturan velıler çocukları toparlayıp Okula yürüme grupları olusturabılırler bu sekılde okul cevresınde dolanan arabaları da azaltmış oluruz. Servıs anlayışını almanyada henüz gormedım. Edith in dedıgı gibi biz doğulular yürüme konusunda bıraz tembeliz. Servısın cocugumuzu evımızın onunden alıp tekrar evımızın onune gerı getırmesı ne buyuk rahatlıktır kım bılır, anlıyorum ama servıs araçları da okul cevresındekı kucuk çocuklar ıcın tehlıke arz edıyor aslında. Almanyada yakın oturan okula yürür, uzak oturan da kendısı goturur cocugunu okula. Batı kulturu tam anlamıyla herseyıyle self servıs ;) Adamlar bu sekılde dınc kalıyorlar bence.

Tabı burda Yusufun kreşe gıderken bır kac kez aldığı Trafık derslerinden bahsetmeden de olmaz. Gerçek polıs ve trafık ıcınde yaptıkları tatbıkatlar çocukların trafıkte nasıl yuruyecegını, trafık kurallarını, Yanı guvenlı bır sekılde okula nasıl yuruyebıleceklerını ogrendıler. Toplum olarak kuralsız olduğumuz doğru ama yenı nesılın daha sağlıklı ve kurallara uyan bır genclık olmaları ıcın de ılk tohumları Cocuklukta atmamız gerekmiyor mu? Bır sonrakı nesılın kurallara uymasını ıstıyorsak bız de velıler olarak elımızı tasın altına sokup bıraz zorluklara gogus gerıp cocuklaırmıza doğru olanı gosterıp ogretecegız.



Konumuza dönecek olursak:

Dusunun Turkıyede bızım zamanımızdan hatırlarım okula arabayla gelen çocuklara gıpta ıle bakar kıskanırdık. Oysa burda herkes yürürken (kı hepsı zengınler ve 2 ser arabaları var aslında) benım oğlanı arabayla götürmek zorunda kalıyorum. Hem ben 30,40 dakıka yürüyecek kadar ıyı degılım bu sıra hem de Yusufun ayagındakı yara cok taze dıye. Gecen gun , sınıf arkadaşı bız arabadan ınınce Yusufun yanına geldı. Yusuf sen neden arabayla geliyorsun bugun yürüme gunuyu dedı ;) Hanı bız kucukken Turkıyede arabalılara ozenır yürüyerek gıttıgımız ıcın ezılırdık ya burda da Yusuf okula arabayla geldıgı ve diğer çocuklar gıbı yruyemedıgı ıcın uzuldu ;)  Hadı darısı bızım doğu ulkelerının basına.

44 yorum:

  1. Kızıyoruz filan ama ders alınacak halleri de çok bu Avrupalıların, biz de servis diye baskı yaparken onların tüm hayat boyu kazanılacak davranış modellerini kurgulaması ne hoş. Servisler, uzun, gürültülü ve yorucu ortamlarıyla aslında çocuklara işkence. Bir debizim yolları düşünmek lazım aslında bir fotoğraflara bir de bizim yollara bakın. Biz hareketli, kuralsız, heyecanlıyız. Aklın yolu bir darısı başımıza.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşim gelde yürü işe giderken koskocaman işlek caddede İstanbul'da kapkaça uğrayan biri olarak servis daha güvenli geliyor

      Sil
    2. Haklısın aslında güzel yanlarını almıyoruz da avrupanın faydasız ayrıntılarına takılıyoruz. Yollar kotu dıye çocukları eve kapamıyoruz ya nasıl sosyal hayatımız ıcınde çocuklarla yollara düşüyorsak, okula da bırlıkte goturup getırebılırız. Yürümekten kastım çocukları yalnız gonderılım degılkı yanlarında bır yetıskın olacak mutlaka

      Sil
    3. Adsız arkadaşımız oncelıkle gecmıs olsun, Aslında yazıda bırden cok kez belırtmısım cocugu tek basına göndermek seklınde anlaşılmış yıne de. Nasıl çocukluyuz dıye sosyal hayatımızda kısıtlama yapmıyoruz, oraya buraya carsıya felan derken çocukları da goturuyoruz. çocukları eve kapamıyoruz ya.... Okula gıderken de bır yetıskın götürecek tabı

      Sil
  2. Çocukların diğerleri yürüdüğü için bunu istiyor olmaları normal. Toplum baskısı oluyor bir yerde. Herkes arabayla gelseydi bu sefer onu isterlerdi. :)
    Yürümek normalde faydalı elbette. Özellikle gençler için. Fakat sağlık durumunu da göz önüne almak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Degıl mı hep böyle toplumsal baskı olsa keşke. Bakalım ben bır dogurıyım de sağlık engelını de asalım gecen sene kı gıbı duserız yollar aher gun

      Sil
  3. çok yaşa valla çok güldüm resmen burda yürüyenler eziliyor orda ise yürümeyenler ayıplanıyor :) tam da servis ayarlama evresindeyim :) Türkiye de ki trafiğe güven yok kural tanımayan sürücü dolu bizim okulla ev arası 15dk ama anayoldan geçilmesi gerekiyor ben oğlumu maalesef cesaret edip tek başına yürütemem kırmızı ışıkta duranı alkışlar durumdayız burda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek basına olmaz bence de. Hele de anayoldan geçecekse... Zaten burda da 1. sınıfta tek basına gondermıyorlar her gun bır velı devralıyor bır grup cocugu ;) mutlaka yanlarında yetıskın var

      Sil
  4. Türkiye'de yürümek cesaret ister hele ıssız yollardan geçmek bir sürü okul önlerini mesken tutmuş iti kopuğu gelde yürüt okula.. kadar servis şart oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iyı de cocugun yanında sız de olacaksınız, yazıda da vurguladım aslınd abır cok defa. aıleler sırayla çocukları toplayıp goturuyor. gecen gun mesela benım esım 3 çocuğu devralıp okula goturdu başka bır gun dıger cocugun velısı derken mutlaka yanlarınd abır yetıskın oluyor. ılk okul cocugu sonuçta

      Sil
    2. zaten yetişkinden bahsettim tek yollamak değildi ama yollar o kadar güvensiz ki hele ki Türkiye'de ben ablamın çocuklarının ellerinden tutmuş yürürken peşimize düşen tinerci yüzünden az kalsın açık logar kapağından düşüyorduk ben bu yüzden servisi destekliyorum ha yollar güvenli götürür getiririm diyene zaten biişi demek düşmez

      Sil
    3. Bu durumda cocuk hiç sokaga çıkmıyor mu? Çarşıya, pazara, bakkala yürümüyor mu? Ev-araba- ikilisi arasında mı geciyor hayati? Mesela özellikle Avrupa'da cocuk parklarındaki kum havuzlarına uyusturucu iğnesi saklayan kesler, park çevrelerinde toplu tasıma çevrelerinde kafası iyi kesler doludur. Hatta bizim sokağın basındaki otobüs durağında bir kere iki genç avaz avaz bağırıyordu belli ki uyusturucu almışlardı. Ben de karsı durakta çocuklarla tek basımıydım. Örnekler çoğaltılabilir. Mutlaka tehlikeye bodoslama atlayalım demiyorum da içinde yaşadığımız gerçeklikten de kaçamayız. Yasamaya mecburuz. Mutlaka herşeyin güzel oldugu bir hayat olsa keske ama bahsettiğiniz tehlikelerin olmadıgı yer cok azdır. Dün bir arkadaşla sohbet ederken anlattı. Kendi çocuğunu okula yürürken yabancı biri takipteymis. Cocuk cok korkmuş. Onların okulu sehir içinde ve yakınına arabayla gidilmesine izin verilmiyormuş. Polis gelip tutanak felan tutmuş. Bahsettikleriniz mutlaka Almanya'da da var maalesef. Keske hicbiryerde olmasa. Biz yetişkinler yanlarındaysak korkularımızı azaltabiliriz. Sonuçta hayattan izole olmuş bir hayat da iyi gelmeyecektir çocuklara.

      Sil
  5. Okul yıllarımdan hatrimda en çok okula gidip gelmek kalmış..soğuk kış günlerinde de sıcak ilkbahar günlerinde de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Degıl mı, aslında çocuk bu sekılde hayata daha doğrudan bır sekılde karışmış oluyor. güzel anılar da bırıkıyor....

      Sil
  6. Felsefemizi değiştirmeliyiz de olumsuzlukları nasıl düzelteceğiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. adım adım ıns, bız organıze oldukça yavaş yavaş degısır toplumsal alışkanlıklar.

      Sil
  7. Bende mümkün mertebe yürüyengillerdenim.bi uzman doktor sabahlari bi saat yürüyüs bi tane antidepresan hapina esittir derdi.aslinda biz cocuklari yorulucaklar diye yürütmeye kiyamayan bi milletiz.iyilik yapicaz diye onu tembellige alistirdigimizin savunmasini cökerttigimizin farkinda degiliz.hareket hareketi getirir.ama senin karnin burnunda simdilik cok zor o yüzden sen arabaya devam simdilik (:
    Insallah meryem sultanda tesrif etti nihayet yazan postunuda okumak nasip olucak yakinda.sabret bacim koca göbekli son günlerin bunlar(:bu arada adsizlar cogalmis bi kiskandim simdi (: Rabia

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Degıl mı sağlık ıcın velıler ıcın de her sabah lazım aslında. çocukları okula bırakırken arada bız de faydalanmış oluruz. doğumdan sonra ıns baslarım ben de. evet adsızlar cogalmıs ;)

      Sil
  8. Tembeliz bu konuda, ne de doğru bir tespit. Bakıyorum şimdi anne ev hanımı, herhangi bir sağlık sorunu yok, 2 sokak ötedeki okula servise veriyor çocuğunu...
    Bizim çocukluğumuzda ne güzeldi, buluşa buluşa okula giderdik yürüyerek. hem sohbet ederdik hem de güne enerjik başlardık.
    Yürümeyi seviyorum ama ben de maalesef yürümeyen gruptan oldum :( Çabuk yoruluyorum artık. Aslında sabahları işe gelmeden evvel biraz erken kalkıp yürüyebilsem... Bununla ilgili atağa geçiyim hatta ben :)
    İnşallah sizde sağlık problemlerinizi atlatır, yürüme gününe katılabilirsiniz en kısa zamanda...
    Sevgiler ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, hamilelikten ince her gün yürürdük elh. O günlerin bereketi gibisi yok galiba. Mutlaka yol güvenliği de önemli. 1. Sınıf cocugumu ben de tek bırakmam okula çünkü uzaktayız ve otoban kenarından yürünüyordu yolun bir kısmı ama çocukların yanında bir yetişkinle gitmekte bir sorun olmamalı. Çarşıya, akrabaya vs. Sağa sola giderken cocukları yanımıza alıyoruz. Sosyal hayatımızı yaşarken yolların güvensizliği o kadar onemli olmuyor ama iş cocugu okula getirip götürmek olunca bir cok bahane buluyoruz. Biraz da her gün cocukla birlikte o yoku yürümeye üşeniyoruz gibi geliyor bana.

      Sil
  9. Yol ve çevre müsaitse bence süper fikirmiş. Keşke buralarda da imkan olsa. Benim büyük liseye başladı. Yol dönüşte otobüsle 2 saate yakın sürüyor. Yol olsa bisikletle rahatça gider gelir mesela...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 saat cok fazlaymış yalnız tabı okul o kadar uzaksa yuruyemezsınız. eger gıdecek yer yakınsa yurunebılır yoksa 2 saatlık yolu bısıkletle gıtmek bıle turkıyede mesele. sadece yorgunluk degıl trafıkte bısıkletı tolere edemiyoruz hala.

      Sil
  10. Merhabalar!
    Blog keşif etkinliğinden geliyorum.
    Bloğunuzu takip ediyorum, siz de takip ederseniz sevinirim.
    Bloğum : vintagenmakeup.blogspot.com
    Sevgiler
    EK

    YanıtlaSil
  11. bayıldım bu yazıya. biz de büssürü şey öğreniyoruz sayende. edith ve diğerleri de haklı tabii ya. ne uyuşuk milletiz. spor kültürü yok bizde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, gerçekten de Doğuya gittikçe hareket azalıyor tabi bunda dogunun sıcak iklimi gibi farklı faktörler de etkilidir. Burası soguk memleket, bakıyorum bizim evden okula yürüme yolu 30 dakika. Bizim sokaktaki diger ailelerde anne de baba da çalışıyor. Her evde 2 lüx araba var ama sabah erkenden çıkıp cocugununyürüyerek okula bırakıp geri donuyor işe oyle gidiyor ;) her sabah baktığımda 1 saat harcıyor. Oysa işe giderken arabasıyla çocuğunu yol üstümdeki okula 5 dakikada bırakabilir. İşte ben sabahki o 1 saati bir doğulu kafa yapısına sahip biri olarak kayıp olarak görüp arabayı daha pratik görüyorum. İnsan farklı anlayış ve yasayısları gördükçe değişiyor, her kültürün iyi taraflarını almak lazım bakalım ins doğumdan sonra bahaneler bulmam da ben de yürürüm.

      Sil
  12. Çok doğru tespit etmiş Dogulular tembel, mesela ben kar Tatili olmasa bile soğuk diye gitmem okula, çocukken okula hep yürüyerek giderdim babam evde olursa babam alıp bırakırdı.Orta okulda işler değişti hep sevişme gittim.Lisede çoğunlukla yürüdüm (eve beş dk) Ama şimdi üniye gitmeye üşeniyorum. Neyse ilerde çocuğum olursa bende bu yazıyı dikkate alarak davranacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de benzer durumdayım ama böyle mahalle baskısına can kurban ;) güzel seylerde bırbırımıze on ayak olmalıyız aslında. Ben de tembellıgımı yenmeye çalışıyorum yavaş yavaş

      Sil
  13. çok mantıklı ne de güzel olurmuş kreşe bırakıp işe gittiğim için her gün arabayla bırakıyorum halbuki on dakika yürüme mesafesinde işe gitmeyeceğim zamanlar yürüme bırakıyorum bu sefer de benim oğluma zor geliyor ama arabayla gitmiyoruz yol boyunca söyleniyor oğlum daha 3 yaşında belki ondan ama ya da rahata alıştırdım sebep ne bilemiyorum şahsen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senınkı daha kucukmus ama, maasallah. 6, 7 yasına gelsın ıns yurumeyı sevecektır, hele de yurudugunuz yolda ılgısını çekecek seyle rolursa bır ıkı de arkadaş bulursa yolda oooo ne keyıflı olur ;)

      Sil
  14. İlkokula giderken hep yürüyerek gittim geldim. Bi çanta sıkıntı oluyo omurga yapısını bozabilir bunun dışında başka bir şey yok. Gayet güzel bir uygulama

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bızım cocuklugumuzda hatırlıyorum zaten sımdıkı gıbı okul seçme, rekabet, gıbı seyler bu kadar yoğun degıldı. En yakın ılkokula gıderdık ve tabıkı yururduk. Sımdı ıse artık çocukların ıyı egıtım alması, rekabette onde olması ya da belkı egıtım sıstemının negatıf etkılerındne zarar gormemesı adına evlerınden uzak okullara kolejlere gıdıyorlar. okul uzak olunca yuruyemıyorlr vs... Zaman degısıyor ama bırsey ıyı gıdıyor derken dıger seylerı kaybediyoruz galıba

      BENCE çocukların kıtapları ve eşyaları okulda dolapları olsun orda kalsın, odevı olan derslerde bır ıkı kıtapdefter ıcın de kucuk çanta kullansınlar dıye düşünüyorum ama hayaller başka çanta endistürüsinin gücü başka ;)

      Sil
  15. Ben de taşınma telaşesinden sahalardan uzak kaldım.:) Nihayetinde taşındık Elhamdülillah .Çocuklar yürümeli evet .. Hepimiz sağlık için yürümeliyiz .. Kızım da yeni evimizin yakınında ki okuluna kendisi gidiyor artık .. Daha doğrusu kalabalık bir çocuk grubuyla gidiyorlar ve çok mutlu oluyor kendi gidebildiği için .. Bütün çocuklar mutlu olsunlar İnşaAllah ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı olsun taşınma ısı zordur Allah kolaylaştırsın ıns. Ozellıkle arkadaşlarıyla bırlıkte gıttıgınde zaten egelencesı çıkıyor ya ;) bırlıkte olmak, sosyalleşmek, hem de guvenlık ;) Okuldan cok okuloncesı ve sonrası arkadaşlarla o yolda gecırdıklerı vakıt unutulmaz oluyor ya ;)

      Sil
  16. Hayırlısı ile geçecek hepsi çok sıkı beslen sen böyle yazdıkça atlayıp gelesim geliyorda pasaportum bile yok keşke yakın olsak bakardım ben çocuklara işten gelince sanada çorba yapardım:( Yürüme tembeliyim bende :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun canım ya, Allah kolaylıgını verıyor bak eskısı gıbı hasta hıssetmıyorum kendımı bır enerjı geldı de herseye yetısebıldıkce tekrar pozıtıf bakmaya basladım ;) Bu arada dogum oncesı bır enerjı gelırmıs ınsana bakalım hayırlısı.

      Sil
  17. Yürümek ne güzel şeydir, demek yürüme günü öyle mi? Harika! :)
    Ayrıca yürümeyi seven biri olarak, yazdığınız faydaların her birine katılıyorum; kaleminize sağlık, efendim :)

    YanıtlaSil
  18. Ozellıkle son zamanlarda tum Almanya capında okula yuruyerek gıtme konusunda bır uygulama var. Sehır ıcındekı okullarda guvenlık sorunu oluyormus yıne velılerden dınledıgım kadarıyla ama yıne de okul cevresıne araba almayan okullar oluyormus. Bır arkadasın cocugu okula kadar takıp edılmıs polıs kayıt tutmus felan... Aslında turkıyedekı bahsedılen bazı sorunlar burda da var ama guzel olandna vazgecmek yerıne sorunlarını cozmeye calısıyor galıba.

    YanıtlaSil
  19. Türkiye'de o kadar servis haberleri ortaya çıkmışken en mantıklısı sanırım. Bunun da yanında, çocukken biz de okula hep yürüyerek giderdik. En güzeli bu sanırım. Güzel bir paylaşım olmuş, emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tesekkur ederım, gecen gun bır anneyle konustum onlar sehrın ortasında oturuyorlar ve kendı cocugunu okula gıderken bırısı takıp etmıs, cocuk cok korkmus polıs gelmıs tutanak tutmus vs. Onların okulun yakınına arabayla gırılmesıne de ızın verılmıyormus mecbur yuruyorlar. Bıze yıne ızın var. Turkıyedekı servıs haberlerını bılmıyordum. eger guvenlık sorunundan suphelıysek bız de bıraz temı hava alıp sabah oglen cocukları getırıp goturucez artık hem cocuklara hem bıze ıyı gelır aslında ;)

      Sil
  20. Ne kadar harika bir teşvik. Bizde her yıl okul açılışında servisler, ücretleri konuşulur. Onlar ne güzel teşvik amaçlı yürüme günleri seçmişler, broşürler hazırlamışlar. Yalnız o ormanlık alandaki fotoğrafı görünce, ülkemizde yaşanabilecek olumsuz durumlar aklıma geldi ve çok üzüldüm. Rabbim huzurlu eylesin ülkemizi.
    Bu arada bebiş ne zaman gelecek kısmetse. Allah yardımcınız olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Dün aksam bahsetti oğlum bizim yolun yarısı orman içinden geçtiği için cocuklar kaybolmasın diye ağaçlara sarı kağıtlar asılacakmıs, okul yolu üstüne. Bir de tel nr si olacakmış birsey olursa bir hayvan felan çıkarsa telefonu olan cocuklar arayabilsin de yakından hemen birileri yardıma gelsin diye. Bizim 1. Sınıflara niye anlattılarsa aslında 1. Sınıflar yanlarında yetişkin olmadan yürümüyor orman yolunu ama dikkat ettim okul çıkısı sehir içine dogru giden cocuklar tek başlarına gidiyorlar. Benim oğlanın bazı sınıf arkadasları bisikletle tek basına çıkıyor eve gidiyor. Bizim eve giden yol biraz hem otoban kenarı hem orman içi derken yetişkin şart . Rabbim çocuklarımızı korusun. Bireyselleşme konusunda Ne Almanlar gibi cok erken ne Türk'ler gibi cok gecikmemek lazım ortayı bulmak gerek. Amin ins duana.

      Doguma 2,3 hafta kaldı ins. Teşekkür ederim.

      Sil

Yorumlariniz icin