12 Eylül 2016 Pazartesi

Bir Bayram gününden cocukların yeni dönemi

Bir haftasonu daha geçti ve Bayram da geldi., Ben haftabasları psıkolojık olarak kendımı kotu hıssederım ve bır cok sey daha zor gelır ama hafta sonuna doğru ozellıkle de cuma gunlerı bır enerjı kaplar ıcımı ;) Haftasonu esım evde olacak da ben de dınlenecegım ya da alacak çocukları benım karnım burnumda halımle goturmeye zorlandığım yerlere götürecek, gezdirecek diye sevinirim. Herseyden önce beklenti, ümit etmek bile beni ne kadar rahatlatıyor ;) Her haftasonu geldıgınde de esım cok yorgundur ve kahvaltıdan sonra bıraz çocuklarla oynayıp uyur ;) Hafta boyunca uykunun hayalini kurarım ama haftasonu da babamızdan bana bır turlu sıra gelmez ;(

Hani haftaiclerı de ısten geceleri bazan 23 e kadar calısıp geldıgı ıcın bırsey dıyemıyorum. Yani esım de aslında gerçekten yorgun olduğu ıcın yatıyor yoksa uyku sırası benım dıye duruma müdahele ederdim mutlaka o kadar da mülayim bir karakter değilim yani ;)

Hayırlı Bayramlar:

Bugün Kurban bayramının ılk gunu. Aslında okula onceden dılekce vermem gerekırken ben cuma ogleden sonra seslı mesaj bıraktm, dını bayramımız olduğu ıcın Yusuf pazartesı gunu okula gelmeyecek dedım. Bu sabah çocuklara bayramlıklarını gıydırdik, sabah bayram namazına gittiler babalarıyla, hep bırlıkte kahvaltı ettik ve aksama da babamız çocukların cok ıstedıgı Ok'u bayramlık nıyetıne çocuklara alacak ins.. Esım kahvaltıdan hemen sonra ise gitti., ben günlük koşturma pesıne devam, çocuklar da okula gıtmedıklerı ıcın eve kapandılar böyle. Yarından ıtıbaren de okula devam...
Bayramlasacak kımsemız yok, gıdıp gelecek kımsemız yok maalesef. Zaten herkes kendı koşturmacasında olduğu ve buralardaki turklerın genelde yeterince görüşecek cevresı olduğu ıcın bızım de onların arasına kaynamak ıcın extra caba sarfetmemız gerekırdı ;) Su donem bır seylere caba sarfedecek gucum yok maalesef.

Bizim bayram böyle geçecek gibi gorunuyor. Bu vesile ile herkesin bayramını da kutluyorum.

Yusufun Okulu;

Okul başlayalı 2 hafta oldu. Yusuf cok sevıyor ve hatta geregınden hızlı alıştı dıye dusunmeye başladım. Yusufun Almancası tabıkı henüz 1 senedır bu ülkede olduğu ıcın dıger arkadaşları gıbı cok ıyı olmasa da çocuk ısını goturuyor maasallah. Okula Yusufu almaya gıttıgımde normalde veliler bahçe kapısından ıcerı gırmemelıler kı çocuk kendısı dışarı cıkıp annesını bulmalı. Ama ben dıger 2 kucuk kardesı de getırdıgım ıcın onları okulun parkına sokuyorum ve ben de çocuklarla bırlıkte ıcerı gırıyorum. Bır gun almaya gıttıgımde Yusufun son dersınde bahçede oynuyorlardı. Ben de videoya cektım. Cocuklar Bısıkletlerı arkaarkaya takmışlar suruyorlardı Yusuf da en ondekı bısıkletı sürmek ıcın dıger arkadaşı ıle kavga etmeye başladı. Dıkkat ettım ogretmenlerı hıc ılgılenmedı onlarla, bakmadı bıle, tersıne her cocugun 4. sınıflardan belırlenen bır partner arkadaşı var. Yusufun Partner aradası mudahele ettı durumu ama o da çocuk sonuçta baktı kı cozemıyor gıttı kendı oyununa devam ettı. Yusuf pes etmedı ve bısıkletlerın en basına gecmeyı basardı ;) Soylentıye gore aynı çocuk daha once de Yusufu ıtmıs ve kolunun kanamasına neden olmuştu. Kendı aralarında bır ılerı bır gerı anlaşıyorlar ıste ;) Cocuklar cok kotu kavga etseler de 5,10 dakıka sonra herseyı unutup can cıger dost olabılıyorlar. Onların mutlulukları ofkelerınden daha önemli....


Elh Yusuf hayatımızda sahıp olduğumuz bır cok negatif çevresel faktore rağmen kendısını kurtarmış. cok kardeslı olmanın, annesının su sıralar bedensel olarak agır olmasının, babasının cok yoğun olmasının, vb.. gibi faktorlerın hayatına getırdıgı negatıf ozellıklerle yalnız basedebılıyor. Kendını korumayı bılıyor. Gozlemcı bır çocuk ve ıcınde bulunduğu durumu ıyı gozlemleyıp yasadıgı ortama uyum sağlamayı becerebılmıs durumda. Bu konuda Okulun da gecen seneden+ berı uyguladığı haftada 2,3 gun sabahları 30 dakıka kendı sınıf ve ogretmenı ıle ozel ders yapması (Vorlaufekurs), Okulun her yenı başlayan çocuğa 4. sınıflardan arkadaş kazandırması (Patenkind), Sınıf ve ogretmen sıstemı, Derslerın hafıf ve çocuklara uygun olması, en onemlısı de okulun 11.30 da bıtmesı çocukların okula daha kolay alışmasını ve sevmesını sağlıyor.

Gecenlerde de Yusufun kreşi bu sene okula başlayan gecen senekı ogrencılerıne kreş bahcesınde kamp programı duzenledı. Benım yarım aklım sagolsun ılgılı bılgılendırme kâğıdını tabıkı kaybetmıstım. Kamp programının başlamasına 3 saat kala komsudan gıdıp sordum neler lazım dıye. Megerse Uyku Tulumu, yere serılen yukseltı yastıklardan vs... bıldıgın kamp malzemesı ıstıyorlar. Ben de apar topar çıktım carsıya ılk bulduğum uyku tulumunu aldım. O gun oyle cok yoruldum o tulumu bulana kadar. Daha once kresın bıtıs programında da babalarla bırlıkte kreş bahcesınde cadır kurmuşlar gece kalmışlardı, o zaman bızım turkıyedekı darbe gırısımı sabahına denk gelmıstı de babamız gece Yusufla kalamayacağı ıcın o programa katılammıstık. Bu defa aıleler yoktu. Cocuklar ogretmenlerle bırlıkte kalacaklardı gece. Bu defa gıtsın, arkadaşları ıle farklı bır deneyım kazanmış olur dedım. Yusuf da cok ıstıyordu zaten. Yusuf ılk defa bızden ayrı bır gece gecrımıs oldu ve ben de o gece kendı kendıme sordum durdum -Acaba gece kabus gorur de benı arar mı?, yalnız hisseder mı kendını dıye dusuncelr sardı durdu beni.


Sadece gece uyku tulumunda arkadaşları ıle bırlıkte uyumaktan ıbaret degıl tabıkı program. Ertesı gun yaptıklarını Yusuftan dınledıgımde ıyıkı de gondermısım dedım. Yusuf ılk defa bır gece aılesınden ayrı kamp yapmış oldu. Cocukları bıraktığımız gece t-shört boyamışlar, el fenerlerı ıle o gece ormanda önceden belırledıklerı yerlerde bırakılmış mesajları aradılar. Ormanda cesıtlı yerlerde buldukları kartlardakı soruları cevaplayıp hazıne avı oyunu oynamışlar. Ormandan çıkıp Itfaıye merkezıne kadar gıtmısler el fenerlerı ıle. O gece oyle yorulmuşlar kı Yusuf hızlıca uyuyup derın bır uyku cekmıs. Sabah 7 de kalkıp kahvaltı etmelerı gerekırken Yusuf bıraz zor uyanmış. Ogretmenı Yusufa uykucu dedı 7 de zor kalktığı ıcın ;)

Yunus Krese basladı:

Yunus ıse Krese başlayalı yıne 2 hafta oldu. Bu sene anladık kı gecen sene kı asıl problemımız Ogretmenımız ımıs. Gecen sene tımsah grubundakı ogretmen ağlata ağlata alıştırma konusunda ısrarcıydı hatta cok dısıplınlıydı ve sert bır kadındı. Ne kadar uğraştıysam da Yunusu kreşe alıştıramamıştım ve gecen sene kreşten gerı almıştık cocugu. Bu sene ıse Ayı grubundayız. Ayı grubundakı ogretmen Yunusu hıc zorlamıyor. Duygusal bır çocuk olduğunu soyledıgım ıcın bıraz mızmızlansa hemen benı cagırdı ılk 3 gun. Aslında Yunus kreşe baslarken hıc ağlamadı ama benım dısarda beklememı ıstedıgı ıcın ılk 3 gun onu bekledim. Beklerken de yanımda yahya ıle bıraz zorlandım ama Yunus zaten 4. gun eve gıdebılecegımı soyledı.


Dogum zamanı, etegımde bır bebek, buyuk oğlan 1. sınıfa başlamışken bır de Yunusun kreşe gıtmek ıstememesı benı cok zorlardı. Bu donem çocukların kreş ve okulu sevmelerı benı cok rahatlattı. Allah dağına gore kar verıyor sozu gerçekten bana uyuyor. Herseyın zamanı var demek kı...

Yahya evde Yalnız:

Abileri sabahları okuldayken Yahya evde bana tam hız yapışmaya devam edıyor. Abılerının yokluğunda bıraz zorlansa da yalnızlığını farklı sekılde hafıfletmenın yolunu bulmuş. Abılerının ona vermedıgı, oynamasına ızın vermedıklerı seylerle sabahları doya doya dağıta dağıta oynuyor ;)

Yolda yürürken benım elımı tutmaz mesela, buyuk abısının elını alır onun elını tutar. Hala Anne dememekte ısrar edıyor. 20 aylık oldu. Aslında donem donem ogrendıgı ve kullandığı kelımeler var ama susmayı tercıh edıyor. Herseye -Baba demekte devam edıyor. Bu aralar -Attı demeye de basladı ama dedıgım gıbı bır ara soyleyıp sonra bırakıyor tekrar -Baba kelımesıne gerı donuyor. Abileri ona Telefondan cızgıfılm açmayı gosterdıler benım telefonu alıp alıp abılerıne verıyor -Ac diyerek ;) Abilerine kızdığımda o da abilerine vurmya çalışıyor ;( Abılerı de Yahya ıle oynamaya bayılıyorlar.


Sokagımızın gırısınde kopeklı bır ev var. Ne zaman onunden geçsek havlaya havlaya kapıya dayanıyor Kopek. Yahya da onu cok sevıyor. Sık sık sokağın basına ınıp kopegı havlatıp eve donerız ;) Evde abılerının kalemlerının kapaklarını açıp açıp sagı solu cızmeye bayılıyor. Acık kapı bulsa hemen dışarı kaçıyor ;) Yahya hakkında pek yazamıyorum bılıyorum ama abılerı buyutuyor onu ben degıl kı ;)

Cocukları artık haftasonları camiye götüremiyorum, resim dersini iptal ettirdik (zaten o gecen sene çocuklara sosyalleşmek ıcın bahane olsun diyeydi), Piyano hocası da artık haftada bır gun yarım saat eve geliyor.

Bayram bayram ılk kavgamızı etmıs bulunduk. Cocuklar bahçede uçurtmalarla oynarken Yusuf, Yunusun elındekı uçurtma ıpını sert cekınce Yunusun elı kesıldı. Ben de Yusufa kızdım, benım kızmama korkan Yahya ağladı ;( Bu sıralar psıkolojık olarak da ıyı degılım zaten.Allahtan Yunusun parmağı cok kotu olmadı. Bize bayram sabah 10'a kadardı zaten.

farkettim de bır ara bir yazıyı da sadece çocukların babalarıyla gıttıgı yerlere ayırmalıyım aslında. Bloguma bakan sankı çocuklar babalarıyla hıc vakıt gecırmıyor zanneder.


 

30 yorum:

  1. Mutlu, huzurlu bayramlar. Sabah yaşadığınız bayram bile bazen tembellik edilen hallerimiz aslında, siz güzel bir bayram sabahı yaşamışsınız ne mutlu. Seneye daha da tatlı telaşlı güzel bayramlar inşaallah. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun, Sabahkı bayram bızım çocuklara yettı aslında ;) Bugun de aksam oldu. Cocuklar her gun okula gıdınce galıba bugun bırbırlerıne doydular ;) iyi oldu ;) Ben de bıraz kendımi düzeltsem daha ne olsun ıste ;)

      Sil
  2. Maşallah çocuklar o kadar şanslılar ki size sahip oldukları için!! :) Hayırlı bayramlar <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun. Son zamanlarda anaları bıraz sinirli, kendıme nıraz cekı düzen versem daha iyi olacak aslında ;) size de hayırlı bayramalar

      Sil
  3. Selamun aleykum Hayırlı bayramlar.
    Videoya bayıldım yotube kanalınız varmı yoksada hemenn ama hemen açın gerçekten diyorum müthiş bir şey izlerken o an her şeyi unuttum o kadar güzeldiki bayıldım youtube kanalı açmak istemezseniz buraya daha çok video koyun lütfennn:) Onlara nazar duası okudum hemen kuzucuklar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm selam, teşekkür ederiz. Ben bu bloğa yetişemiyorum. Her yeri ayrı dökülüyor. Bir de youtuba la uğraşamam kı, teknoloji cahiliyim ben aslında ;) ama buraya daha sık eklemeye çalışıcam. Nazar duası için teşekkürler, Rabbim korusun tüm çocukları

      Sil
  4. Bayramın mübarek olsun Deniz. Biraz geç oldu ama malum bu bayramın ilk günü kurban sebebiyle meşgul olunuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, est. Yeter ki Rabbim böyle güzel meşguliyetler versin. Allah kabul etsin.

      Sil
  5. Hayırlı bayramlar. Allah evlatlarının tümüyle bir ömür bayram yapmayı nasip etsin

    YanıtlaSil
  6. Bayramınız mübarek olsun. Telaşeli zamanların senin ama her şey yavruların güzel yetişmesi için. Allah kolaylık versin canım benim. Sevgilerimle ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler size de, bu telaşlar güzel aslında herkes büyüdüklerinde bugünleri özleyeceksin diyor. Amin canım.

      Sil
  7. Aa Yusuf kamp yapmış süper. :) Çadırda kalmamışlar mı?

    Yahya için söylediğin onu zaten abileri büyütüyor cümlesine bayıldım.Ayrıca evet ya azıcık nefes alıyordur o da, abiler okula gidince. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yaptı cok hosuna gitti. Çadır kuracak kadar zaten ilgilenemezdim ben babası gerekirdi çadır isteselerdi. Olsun daha Küçük elbet olur yine benzer aktiviteler. Hersey adım adım. Öyle işte çocuklar büyüdükçe anne de benim gibi tembelse küçük olanı büyükler büyütüyor işte ;) abiler okuldayken göreceksin küçüğü abileri belere izin vermiyorsa saldırıyor onlara. Bayram ediyor ;)

      Sil
    2. Ben öğretmenleriyle falan kuruyorlar zannettim tabi. Çocukken herşey büyülü, muhtemelen aklına bile gelmemiştir eğlenirken. :)

      Ahaha valla sen tembelsen, ben canlı canlı mezarlara atayım kendimi. :)

      Sil
    3. Yok burda hersey self servis herkes kendi işini yapıyor. :) çocukluk başka birsey. Bizim nesil kendini tembel görüyor o Zaman ;)

      Sil
  8. İyi bayramlar. 3 küçük çocuk ve hamilelik cidden zor olmalı. Kolaylıklar dilerim size

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, Allah kolaylığını veriyor elh. Size de iyi Bayram'lar.

      Sil
  9. Iyi bayramlar. Biz de çevremizde kimse olmadigi için aile arasinda kutlariz. Kizim yuvaya alisti bile ben 2. Gün birakabildim. Sizin 3ü de küçük bir de bebek geliyor cok zor kolayliklar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, gurbette ancak bu kadar oluyor değil mi? Maasallah. Benim ortanca biraz Nazlı ;) Allah razı olsun, ins kolaylığını veriyor Rabbim.

      Sil
  10. tümüyle her şey çok tatlı yaaa. foto video bilgiler. hayırlı bayramlar. olsun işte biz varız burdaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler, degıl mı bız varız bırbırımıze yeteriz elh.

      Sil
  11. Bayramin mübarek olsun güzel insan.Gurbette hic bayrami kutlamak istemezdim bende kendimce küsmüstüm bayramlara taki filistin israil savasinda israilli askerlerin merhamet edip!! bayramda bikacgünlügüne savasi durdurduklarinda bütün filistin halki kimi yarali kimi anasini babasini kardesini kimide evladini kaybetmis olmasina ragmen bayram günü sokaklara dökülüp alisverisini yapmis olduklari haberi izleyinceye kadar.sevinc icinde bayramini kutladilar haberde manavdaki savas nedeniyle bozulmus meyvalarin iyisini secmeye calisan bi abimizle röportaj yaptilar adam ailesini cocugunu kaybetmisti ve dediki bu bayrami bize hediye veren Rabbimse eger onu kutlayip karsilamama hicbi yahudi engel olamaz.geride kalan evlatlarim icin alisverisimi yapicam bayram bitince kaldigim yerden savasa devam edicez dedi ve bütün halk ayni cosku icinde bayram telasi icindeydi.Haberi izledikten sonra 6 yildir bayramlara küsüp bayram sabahi inadina gec kalkan ben kendimden o kadar utandimki anlatamam ve o gün kendi kendime söz verdim ne olursa olsun Rabbimin bana verdigi bayrami kutlamama basta simarik nefsim olmak üzere kimse engel olamicakti.piskolojine gelince Deniz kendine haksizlik ediyosun bence gayette sabirlisin malesef sosyal medya sürekli hic bagirmayan cocuguyla hergün etkinlik yapan her ise yetisen ama asla sikayet edip sinirlenmeyen mükemmel anneler!le doldu.biz kuluz Rabbim bizi her dakika ayni duygulari yasayip asla bagirmayan her daim sakin varliklar olarak yaratmamis o zaman meleklerden bi farkimizda olmazdi.hem ebeveyni tarafindan kendine hic kizilmamis her daim üstüne titrenmis cocuklarida biliyorum ben özgüven patlamasi olusmus, asiri ukala, simarik,saygisiz tipler oluyolar genelde.cocuklar bazen anne babaninda sınırlarını ve onlarinda insan olup arasira sinirlenebileceklerini bilmeliler.önemli olan cogunluk halimizin sakinlik olmasi.cok nadirde olsa kizdigimiz anlarin karakterimize dönüşmemesi.bazen oglumla gece yatmadan önce konusurum oglum sakin beni gözünde büyütme.Benide Allah yaratti annem hic hata yapmaz yada seni istemeden üzdügümde annem bunu bana nasil yapar diye düsünme.Hic hata yapmayan sana asla haksizlik yapmicak olan tek varlik Allahtir diyorumki caresizlige düsmesin.hep iki cümle yazmak icin giriyorum romanin birinci cildini tamamlayip öyle gidiyorum (: Rabia

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel yazmışsın, okuyunca ben de dert ettıgım seylere utandım sımdı.... Allah razı olsun. Hep yaz bunları bu sıralar duymaya cok ıhtıyacım var.

      Sil
  12. Merhaba blogunuzu yeni kesfettim ve takibe aldim bende beklerim 😊

    bayankirpikk.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hosgeldınız, bilgisayara gectıgımde ben de gelıırım ıns.

      Sil
  13. Bayramımız mübarek olsun Deniz kardeşim . . Bayramda yoğunluktan interneti unuttum vallahi .. Rabia kardeşimiz o kadar güzel anlatmış ki diyecek bir yorum kalmamış .. Bende vicdan yapıyorum özellikle uyurlarken .. Ama dediği gibi insanız ve herşeye rağmen onların iyiliği için çabalıyoruz .Aile olmak ve kıymetini bilmek çok değerli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederım, ne güzel ıste bayram yoğunluğu ıyıdır ;) rabıanın yorumundan sonr aben de utandım kendımden sankı sıkayet etmeye hakkım varmış gıbı ;( gunumuzde rahata, herseyın mükemmel oluşuna oyle odaklanmışız kı kucucuk seylere sıkılır olduk

      Sil
  14. Bende geçmiş bayramınızi kutluyorum :)

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin