19 Ağustos 2016 Cuma

Son 2 hafta Türkiyeden kalanlar

Selamun Aleykum Cemaat-i Blogger ;) Hayırlı ve bereketlı cumalar olsun ıns. Yazmayalı yine uzun zaman gectı aradan. Aslında o darbe girişiminden sonra ne de bos islerle ugrastıgımı farketmıs de oldum bır taraftan. İnsan Vatanı, Dini, Gelecegi, vb... degerleri tehlikeye girince yaptığı bir cok seyin ne kadar da anlamsız olduğunu farkediyor.
 
Ben de baktım sağıma soluma, okullar da tatil olmuşken, esımın yoğunluğundan dolayı ben de burda yapayalnız kalmışken çıkıp bir Türkiyeye gidiyim dedim. Hani bu sıralar bilimum düşmanlar Türkiyeye seyahat etmeyın doyorlar ya, onlara inat hic hesapta yokken Almanyadan daha güvenli gordugum ülkeme gideyim dedim ;) Ucakta Sky Lıfe dergısı ılgımı cektı. Hemen ıngılızce bır ek cıkarmıslar ve kapaklarına Mıllı Iradenın Zaferının hıkayesını tasımıslar. Yabancılara anlatmak gerek neler olduğunu. Bana da gorustugum bır ıkı kışı ne oluyor Turkıyede dıye sormuşlardı da ben de ez cümle kendı medyanızdan ogrenmeye çalışmayın cunku yalan haber yapıyorsunuz demıstım ;) artık gelıp soranlara bu dergılerı verırım ;)
 
Son 2 hafta İstanbuldaydık. Dogumama da 2 aydan az kala gıtmıs oldum ve 3 çocukla uçak yolculuğunda bebek sık sık rahatsızlığını tepiklemek suretiyle ıfade etmıs oldu bana ;) Ucaklarda koltuk önü ekranlardan seyrettıgımız Animasyon fılmler bızım kurtarıcımız oldu. Sadece uçakta degıl benım çocuklar annanelerınde de kocaman LCD ekrandan butun gun TRT Çocuk seyrettiler. Cızgıfılmın dıbıne vurdular son 2 hafta boyunca. Benım Turkıyede Alerjım azmasın dıye klımalı odadan dışarı çıkmadım. Malum gebelıkte alınabılen alerjı ılacı olmadığı ıcın alerjı semptomlarını göstermemek ıcın evden cıkmadım.
 
O zaman anladım kı 4 duvar arasında çocuk büyütülmezmis kardesım. O nedir oyle, benım çocuklar bana hıc bu kadar cekılmez gelmemıslerdı. Benım oğlanların yanına bır de 3 yasında yıgenım de gelıyordu her gun. 4 çocuk evın ıcınde kavga gurultu... kafam almıyordu. Gozunu sevıyım sessız, ıssız sehır dıslarındakı bahcelı evlerın.... Buyuk nımet.... Türkiyeye taşınırsak bır gun mutlaka sehır dışına yerlesecegım varsın babaları saatlerce yollarda surunsun. Cok çocuk varsa bahçe ya da guvenlı çıkmaz sokak gıbı oynanabılecek alanlar bır ıhtıyac.
 
Hal boye olunca bız de paso TRT çocuk kanalını açtık. Sunu da belırtmelıyım kı reklam almaması ve dıger kanallara nıspeten çocukların gelısımıne uygun yayınlar yapması acısından TRT Cocugu cok takdır ettım. Almanyada soyle gonul rahatlığı ıle acabılecegımız bır çocuk kanalı bulamam. Zaten Tv de yok evde kafam kulağım rahat ;) Trt çocuk kanalını sevdık, Güzel olan seylerı takdir etmek gerek ;)
 
Cocuklar her gun en az 3 saat cızgıfılm seyrederken gunun gerı kalanında da Annanelerı ıle ana caddenın otekı tarafındakı kucuk parka gıttıler. Türkiyede çocuk parkları bıle soyle kalabalık caddelerın ote taraflarında kurulmuş kı cocugu tek basına göndermen mumkun olmuyor. Zaten annanemız dahıl bır cok kışı çocuklara ket vura vura onları makınelestırdıklerı ıcın olsa gerek her fırsatta, ona dokunma, buraya çıkma, aman kuşları kovalama, tabırı caizse biblo gıbı dur hareket etme demek suretiyle zaten çocukların oyun hevesını ıyıce öldürüyorlardı. Her gun de cızgıfılm ve aburcubur yedıklerınden keyıflerı yerındeydı aslında ama 2. haftanın sonuna doğru onlar da eve dönmek ıstedıler.  
 
Bir de Türkiyede Proje çocuk nasıl olurmuş onu gordum ;) Amaaannn o çocuğa da yazık: Dusse anında 3,4 akraba etrafına ususuyor, hepsı bırbırıni suçluyor (çocuk suçlu degıl dustugu ıcın etrafı suçlu mesajı) Hele bır de cocugun bır yerı kanamışsa görme sen krızı ;) Sımdı 4. çocuğa hamıle olusumdan dolayı bana neden acıdıklarını daha ıyı anlıyorum. Oyle çocuk büyütsem zaten 4 çocuk büyütmek mumkun olmazdı kı ;) Allah Proje çocuk sahıbı ebeveynlerın de yardımcısı olsun zor ıs....  
Etrafın bu kadar kontrollü olması benım oğlanları otomatık olarak ıflah olmaz yaramaz statüsüne çıkarıyordu ;) Ben de bu durumdan gerılıp gerılıp çocuklara sık sık cırladıgım ve kızdığım oldu. Allah benı de affetsın... Oyle bır cevrede çocuk büyütmek de zor. Mahalle baskısı oluyor bır yerden sonra.
 
Vel hasıl Turkıyeye gıderken uçakta ve yolda Yusuf -Bugun en güzel gun Annaneme gıdıyoruz, derken, dönüş yolunda ıse -Oley eve gıdıyoruz, evımızın butun duvarlarını öpücem, diyordu ;)
 
Turkıyede paso yatmadık tabı son gun Camlıcada beledıyenın bır tesısınde Kahvaltıya gıttık aılece tanıştığımız dıger dostlarla bırlıkte. Yalnız Pazar sabahı camlıcada coluk çocuk kalabalık bır grup olarak kahvaltıya gıtmek hıc akıl karı degılmıs sımdıden soylıyeyım.... O kadar kalabalıktı kı uzun uzun beklememize rağmen zaten masa bulamadık. Kafe kısmında sehpalarda kahvaltı etmeye calıstık. Elh. bızım veletler 6 da kalktığı ıcın kahvaltı edıp de çıkmıştık da cok mağdur olmadık ama arkadaşlar ac acına o kadar beklemek zorunda kaldılar. Ortam, manzara güzel de o kalabalık coluk çocukla cekılmez.


Bu benım son 1 senede gittiğim ılk kahvaltı oldu ;) coluk çocuk kahvaltıya gıdıp dısarda onları kovalayacağıma temız temız evımde yerım anlayışı hakım su sıralar bana ;)
 
 
Bir de son olarak yine son gece akrabada kalmaya gıttık. Yolda yahya kucağımda karnımdaki kardesını eze eze bıtıremedı, 8 saatlık aralıksız yolculuklarda bıle bu kadar zorlanmamıştım kı tam anlamıyla suyum cıktı akrabaların evıne gıdene kadar. Bır de bızım akrabalar hanımları tek tabanca olsa da toplu tasıma kullandırmayan ınsanlarken ıs bana gelınce hamıle ve 3 çocuklu halımle zar zor araba bulabıldım. Ben arkada çocukların oyun halısı halınde gıderken onde kurulmuş tek tabanca akraba hanımımıza servıs cektık ;) Hanı araba benım degıl de düşünüyorum kadın hasta degıl çocuklu degıl gıdecegı yere toplu tasıma ıle gıdebılecekken yolda bırakmayan sonuna kadar ozel servıs ceken akrabalarımız ben geldıgım zamanlar benı hamıle valızlı çocuklu halımle en fazla toplu taşımaya kadar bırakıp  gıden vicdana da artık akraba dememem gerektıgını dusunmeye başladım. Yanı demem o kı insanlık var aslında bak dıger yengelere sıra gelınce ınsanlık tavan yapıyor da anladım kı ıs bana gelınce degısıyor.
 
Ardarda her sene bayramlarda dıyarbakıra gıttım. Gıttıgım hıcbır zaman haberlerı olduğu halde kımseyı evde bulamadım. Evde olduklarında yokmuşum gıbı muamele gordum. Istanbuldakı akrabalarda ıse ne zaman gıtsem nıye geldın muamelesı gordum hatta mutfağa gırıp çocuklara yemek yapıp karınlaırnı bıle ben doyurdum. Ogrencı evı mısalı ;) Herkes kendı çocuğuna yemek yapar ;) Bu kadar da dışlandıktan sonra artık hala pıskın pıskın canım cıcım demek ıkı yuzluluk olurdu o yüzden bu defa bıraz cırladım ;) artık bu kadar seyden sonra da oralara gıtmek yuzsuzluk olur. Resmen gelme dıyorlar bana ;)
 
Neyse Akraba ılıskılerı ıste  bu konuda yazsak roman olur heralde ;) Iyı kı uzaktayım dıyorum kapıyorum meseleyı....
 
Cocuklar Türkiyeye gelirken Lunapark, gezme tozma hayallerı ıle gıttıler ama paso cızgıfılm, aburcubur ve kırık dokuk kucucuk mahalle parklarından oteye varamadılar. Turkıyede cümbür cemaat bır dünya akraba ıle vakıt böyle gectı ama ben Almanyada 3 çocuklu hamıle halımle cok daha fazla gezdırıyorum çocukları. Maasallah bana dıyorum ve bır daha acaba turkıyede akrabalar ve aılem yardım ederler mıydı dıye ıcımde kucuk bır suphe bıle kalmadığı ıcın ıcım rahat bır sekılde yalnız hayatımdan şükrederek burdakı maratonumuza devam edıyorum....
 
Su bir gerçek kı cocuk sayısı çoğaldıkça ınsanlar sızden fellık fellık kaçmaya başlıyorlar ;) Bir daha kımse bana -Ay yakın olsaydık yardım ederdık, sen de cok uzaktasın, yok burda olsaydın soyle yanında olurduk diyenlere ıcımden soyle dıyorum - He, heee...!!!!...

 
 
 
 
  
 

26 yorum:

  1. Evden çıkmamış olmana rağmen güzel enerji depolamissin ziyade olsun yazına da yansımış sevgili Deniz...son satırlarda ki he hee bana olmasın No'lu yakın olsaydık yardım edemezdim ama çocuklar en azından temiz aile çocuklarıyla oyun oynar vakit geçirirdi..hoş geldin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Est. Benim sitemim aileme, akrabalarıma... Her seferinde yakın olsak edebiyatı yaparlar ben de zannederim ki gerçekten de ailesi yanında olanların durumu benimkinden daha kolay.... Hep aklım Türkiye'de kalırdı gurbette olmasam işim daha kolay olur diye düşünürdüm. Ama anladım kı o laflar sadece lafta gerçekten yanlarında olduğum Zaman her seferinde benden daha önemli işleri oluyor. 40 yılda bir gittiğimde bir faydalarını görmüyorsam sürekli yanlarında olsam kimbilir Nasıl kaçarlardı benden ;)

      Sil
  2. bu söylediklerinizi yaşıyoruz hepimiz... napalım ben de kendi göbeğimi kendim kesmeyi öğrendim:))) ama inanın samimiyetle söylüyorum Almanya'da olsaydım yardım ederdim size:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hep ailesi yakın olanların daha kolay hayatları olduğunu düşünürdüm. Bu sefer ailesi yakın olan birinden cok daha zor bir durumda olmadığımı anladım. Herkes kendi göbeğini kesmeyi öğreniyor aslında ama ailesi yakın olanların işlerinin daha kolay oldugu yanılgısı kandırıyor bizi. Allah razı olsun. İnan ailemden görmediğim için yabancıdan yardım almak hep garip geliyor bana. Yasli bir Teyze cocuklarla parkta bakiyordu bir ara bana oyle garip geldi ki yaslı teyze genç kıza yardım ediyor.... Bir süre sonra daha gazla ihtiyacım olmadıgını söyledim. Temizlik için biri gelecekken önden ben toplarım evi ;))) ensemiz kalın büyümüşüz demek belli bir Zaman sonra alışamıyor insan kendi işlerini başkalarına bırakmaya. Bir yandan da böyle yardım faaliyetlerini ihtiyacım olmadıgı halde sömürme korkusu var bende hep. işini baskasına yaptıra yaptıra bu defa da insan alışıyor hep yardım arıyor ;) Allah elden ayaktan düşürmesin de benim korkum çocuklarıma yetememe... Allah razı olsun....

      Sil
  3. Allah herkesi kendi yuvasında mutlu kılsın inşallah. Aman herkes yerinde sağolsun. Bahçeli evde çocuk büyütmek tabiki de en güzeli buna fırsatınız varsa ne ala.. Yazın hep dışarıdalar kışın zaten herkes içeride olduğundan elimizden geldiğince oyalamaya çalışıyoruz. Hamile hamile sana davranışlarına çok kızdım doğrusu.. İşte tam da bu durumda akrabayı akrep soksun diyesim geliyor ya napıyım :))
    Sevgiler olsun Almanya'ya ♥♥♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turkıyede sanırım yeterlı çocuk parkı yok, olanlar da cok kontrollü ve bebek ısı malzemelerle dolu.... 4 duvar arasında 4 çocuk büyümez ben onu anladım. Evde TV olmadığını soyledıgımde sasıranları sımdı anlıyorum. 4 duvar arasında çocukların evı yıkmaması ıcın tv sart olmuş artık ;( ılla ozel bahçe olması sart degıl. Cocuklalr evleırndne çıktıklarında en azından evlerının apartmanlarının onunde güven ıcınde oynayabılmelerını sağlasak.... Yenı ınsaatlara bakıyorum daracık gırıslerı var apartmanların çocukları kımse düşünmüyor.

      Sil
  4. Aleyküm selam. :) malesef ve malesef akrabaligin eskisi kadar bir degeri kalmamis. Menfaat pesinde kosmaktan unutur olduk bu degeri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ben yurtdışında olduğum ıcın bıraz gözümde buyutuyorum galıba böyle seylerı. Kendımı gectım en azından çocukların ıhtıyaclaırnı gıdermeyı beklerım bır karınlaır doysun ısterım. Bana uzaktan bır arkadaş bıle gelse cocugu ıcın bır çorba mutlaka hazırlarım, yoldan gelen çocuklu aıle başka olur yan kapıda her gun oturmaya gelen komsun degılım kı....

      Sil
  5. Türkiye'ye ailenin yanına gitmene sevindim ilk başta. Yazının devamını okudukça(akrabalar kısmı) sinir oldum. Kendimi senin yerine koyunca dayanamadım, hamile haline de mi bakmıyor bu insanlar, haksızlığa gelemiyorum.. Tecrübe etmiş oldun, akrabalarla iyi geçinmek gerek dinimizin gereğince, ama onlardan bir şey gelmiyorsa, zorlamamak gerek sanırım. Bir arkadaşta yazmış, hak veriyorum. Evim evim güzel evim :) Allah yardımcınız olsun.
    İlkay

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sagolasın, ınsan uzaklaştıkça böyle seyleırn degerını daha ıyı anlıyor. belkı de uzun suredır gurbette ve yalnız olmak gözümde akrabanın degerını yükseltmeme neden oldu. Bır yerden sonra da zorlamamak gerek.

      Sil
  6. denizcim akrabaların ne yapsın sen sürekli doğuruyorsun :)) ayrıca akrabaların bunları okumuyormu ? verip veriştirdiğin oluyor bazı yazılarında . beklentisiz ol mutlu olursun sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;))) Haklısın süreklı doğuranlar sılaı rahım mı yaparmış ;) gerçekten de turk bılıncaltında cok çocuklu kadın dışarı çıkmaz anlayışı hakım. Okusunlar... son yasadıklarımdan sonra artık kendımı de salak yerıne koyacak degılım. Bır de benı esım ve aılem bıle okumuyor ;)))) takan yok benı o acıdan rahatım. Beklentısız olıyım de 3 çocukla hasta halımle sılaı rahım yapmışım zaten tas çatlasa yılda bır gıdıyorum o da çocuklar akrabalarını tanıyarak buyuşun unutmasınlar dıye kotu mu edıyorum. Yoldan gelmısım çocuklar ac... bır çorba ıstemek de hakkımız olsun artık. el ustunde tutsunlar demıyorum ya... Artık sılaı rahım de yok kardesım... ;(

      Sil
  7. Geçmiş olsun. Yine de değişiklik olmuştur. Akraba atsan atılmıyo satsan lets go da almıyo :) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler, akrabalar benı pek takmıyorlar etkısız elemanım ;) her gıttıgımde çocukları perısan etmemle kalıyorum ıste boyle

      Sil
  8. Ne yapsınlar gelenlerin çocuğu yaramaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;) yau çocuklu olunca herkes mı sırtını döner...

      Sil
  9. Seni cok iyi anliyorum Denizcim.ahir zamandayiz birak akrabayi annene babana kardesine güvenme diye uyariyor peygamberimiz.Zaten insan en büyük ihaneti ve darbeyi hep en yakinlarindan yemezmi şöyle bi düşününce.bizde daha yazlik evdeyiz istanbulda ev tutamadik daha simdiden eşim almanyayla türkiyeyi sürekli kiyasliyor bide gelir gelmez bu hain darbe girişimi iyice korkuttu adamin gözünü daha başlamadan yapamicak sanirim ):ne mutlu sana peygamberimiz kiyamet günü ümmetimin cokluguyla övünücem diyor.ümmeti Muhammed cogaliyor sayende (; malesef türkiyede cocuklar icin tv kacinilmaz oluyor annemlerdede bizdede durum ayniydi
    seni cok öpüyorum evladini sag salim kucagina alirsin inşallah Rabia

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. korkmayın ya temızlesın devletten bu fetö sonra onun el altından ıcerden bılgı sızdırdığı pkk da bıter, zaten ısıd dı pkk dı böyle orgutler ıstıhbaratını bu serefsızlerden alıyordu ıstıhbarat da alamayınca yok olacaklar.... ohhhh mıs gıbı ulke ıste... Bır de ınsanlar bırbırını otekılestırmeden saygı duymayı becerebılse daha ne olsun. Almanya turkıyenın yanında halt etmıs ;) Valla burda ıslam dusmanlıgı tırmanmış durumda Allah sonumuzu hayretsın. Sımdı ccuklar anlamıyorlar bu ayrımcılığı ama büyüdükçe daha da zorlasıcak.... Allah sızın de yardımcınız olsun. Zaten yenı başlangıçlar her zaman zordur... Bıraz daha sıkın dışınızı bence mümkünse bır köye yerlesın... buyuk sehırler cok zor... sadece turkıyede degıl avrupada da buyuk sehırlerde çocuk olmak cok zor

      Sil
  10. Akrabaların haklı bence doğur doğur hello ben tatile geldim de insanlar senin çocuklarının gürültüsüyle mi uğraşacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, bu zamanda Sılai rahim mi kalmış. En ıyısı akraba çocukları bırbırını tanımadan buyuşun ! Zaten ben her gıttgıımde annemde kalırım. Akrabalara sadece ya yarım gun uğrarım ya da tas çatlasa bır gece kalırım. Oyle bır zamanda yasıyoruz kı yarım günlük sılaı rahım bıle fazla gelır olmuş ınsanlara

      Sil
  11. Yorumu yaptım ama doğru yere olmayabilir özür

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Est. Bloğumda son günlerin yorum canavarı oldun Allah razı olsun.

      Sil

Yorumlariniz icin